Zero barat!

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Mie apucatul de bonsai mi se pare foarte greu,adica multa carte si cred ca e si mai barbateasca treaba,dar succes iti urez,mi-ar placea sa te vad la lucru.
 

Sash

Active Member
eu as pune o alta intrebare... ce intelegi prin apucat de bonsai..? Adica... a creste copacei frumosi? a modela copacei? a face arta? a deprinde filosofia din spate? sau...?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Mai, deocamdata vreau sa vad daca sunt in stare, pentru ca sunt pe cale sa-mi pice in mana vreo 2 copacei. N-am timp de dragaleala, dar as face-o de dragul incercarii.
 

Sash

Active Member
Din cate am vazut eu... majoritatea au nevoie de "dragaleala" zilnic - e vasul prea mic si trebuie verificat substratul zilnic... D'aia copaceii mei ramasi au trecut la "ghivece" normale... ca sa-mi permit sa-i ud la saptamana si chiar si asa am pierdut unul care-mi placea mult...
 

lelia

Well-Known Member
Si eu am incercat .............sunt ......zero barat ...... :rofl:
In tine am incredere ,iar Vali si ceilati cunoscatori te vor ajuta cu sfaturi pretioase :D
Bafta ,eu m-am indragostit de ei ,dar n-am talent :(
 

bandi87

Member
eu zic ca merita incercat :wink:

iar in legatura cu vasele...eu cred ca pentru un incepator cel mai bine ar fi sa mute copacii in vase mari (mai mari dect cele de bonsai) fiindca astfel copacii se dezvolta mai repede.
 

vali

Active Member
Moderator
cornelia a spus:
Fratilor, cat de greu e sa te apuci de bonsai de la zero barat? :)
Pai atat de greu cat ti se poate parea :D . Problema nu e zeroul barat (toti pornesc de acolo) ci gradul in care percepi "greul" :) . Unora li se pare mai greu, altora mai putin...
Apoi, cum bine a punctat Sash, trebuie clar delimitate lucrurile: 1. daca e vorba doar de a intretine 2-3 (10) copacei primiti/cumparati, nu e nevoie sa inveti nimic. Sunt plante de apartamment mult mai pretentioase si sensibile decat bonsaii din magazine, pe care voi le cresteti de ani de zile cu succes, deci nu vad de ce ar fi probleme; 2. daca e vorba de A FACE BONSAI, atunci trebuie intelese de la inceput niste lucruri: mana e mai putin importanta decat ochiul, pt ca indemanarea se dobandeste in cele din urma, dar daca nu poti vedea bonsaiul ascuns in orice tufa, atunci mai bine te apuci de altceva. Apoi, daca privesti relatia eu/bonsai ca pe un parteneriat (nu de genul EU am un bonsai, adica master/slave), daca intelegi ca esti privilegiat de faptul ca o vietate te accepta si raspunde la interventiile tale asupra sa, atunci lucrurile ar trebui sa mearga. Cred...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Azi am fost in faza de subtilizare: 5 lastari de conifere si 1 de piracantha. Ultima s-a pleostit tare fara apa, dar s-a si rehidratat frumos. La ceilalti lastari ma tot uit, nu stiu exact ce sunt, stiu doar ca unul e de cedru. Frumos foc. OK, nu radeti. Ce-o iesi, o iesi. Cine ma cunoaste stie ca am o slabiciune fata de coniferele bonsai. Sau/si .. podocarpus. :mrgreen:

Care metoda de inradacinare credeti ca merge la cele enumerate?
 

bandi87

Member
nu vreau sa-ti stric chefu...dar sa fii pregatita cu nervi fiindca coniferele sunt foarte "fitoase"

si eu sunt innebunit dupa ele...dar trebe avut mare grija cu ele. Tare sensibile sunt :x
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Tocmai am citit chestia asta Bandi. Acu' ce sa fac? Vreau bonsai din conifere. Cat o sa ma tina nervii cu ele... vom vedea. :rofl:
 

bandi87

Member
ultimele doua sunt dela ienupari(sau tuia)..mie doua crengi de ienupar au facut radacini frumusel :) (defapt sunt singurele care au facut :oops: ...cu conifere inca nu am reusit..)
 

DracuMic

Member
He he...
Nu ar fi chiar asa de greu sa-i dai forma unui conifer......cumperi unul in ghiveci dintr-un centru de verzituri. Cel mai important e sa aiba o tulpina frumoasa,undeva la 25-35 m pentru inceput ar fi deajuns.
Dar problema e ca iti si trebuie curaj sa tai tot ce nu-ti place si apoi sa legi crengile cat mai bine si apoi sa le apleci in jos. Foarte important e sa lasi spatiu de aerisire si lumina intre crengi.
Trebuie sa te inspiri din natura si sa-l tai sa arate ca un conifer natural,adica un apex si o baza (eternul triungi),pana aici e usor,daca nu nimeresti din prima mai cumperi inca unul si tot asa.Fara practica nu exista nimic nuuu? :) .
 

vladpaul

New Member
Buna. Legat de identificarea speciilor de butasi. Primul daca nu ma insel este un Larix al doilea sigur este Taxus iar al teilea un pin . O sa fie ft greu sa inradacinezi acesti trei lastari, mai ales cel de pin si taxus, dar iti urez multa bafta. Si eu am avut pana acum 2 ienuperi ft frumosi dar din pacate graba de ai face repede ceva i-a dus la moarte, acum al altul ft mare dar cu acest am rabdare. L-am colectat in urma cu mai bine de o luna si il tin la parinti mei la Calarasi in curte pt ca la bucuresti am balcon iar cel putin in perioada de dupa recoltare daca ai un exepmlar mar este bine sa il tii undeva la curte, eu o sa il mai tin acolo cel putin 2 ani fara sa il ating, doar ii administrez ingrasamant si udat.
Uite si cateva poze cu el la o zi dupa recoltare
 
Sus