Vigna Caracalla

albela

Active Member
Am cumparat anul trecut de la Patio Plant o vigna caracalla (in ambalaj de aristolochia :rofl: ). Dupa ce a stagnat o perioada a inceput sa creasca puternic si a trebuit sa o pun langa un gard de sarma sa aiba unde se intinde. Dupa vreo luna nu mai avea loc nici acolo :) .
Asa arata pe 5 august, la cumparare e a avand cam 20-30 cm.

Toamna am tuns-o scurt si am tinut-o peste iarna in garaj unde a fost destul de cald. Acum vreo 3 saptamani am plantat-o in gradina langa un suport de catarat, dar brumele care au fost intre timp au cam afectat-o.
Asa era la plantare

Asa e acum (cu frunzele vechi arse pe margini si cu cele noi in buna stare)

Sper sa treaca cu bine peste aceasta perioada si sa vad si flori la ea :)
Voi ce experiente ati avut cu aceasta planta?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Albela, sa te bucuri de ea, sper sa iti faca floricele anul acesta. Din pacate nu am experienta cu aceasta planta, abia anul acesta am cumparat-o.

Pe a mea inca nu am avut curaj sa o scot din casa... dar ar cam fi timpul. Am vazut ca tu ai plantat-o direct in gradina. Ce vei face in toamna? O vei lasa acolo? Sau o scoti si o pui in ghiveci ca sa traca iarna?

Eu tot caut niste ghivece perforate (pentru plante acvatice) si din pacate nu gasesc pe nicaieri :(. Daca stie cineva unde as putea gasi asa ceva, m-ar ajuta foarte mult... :D
Ma gandeam sa o pun intr-un astfel de ghiveci si apoi sa pun acest ghiveci cu totul in pamant in gradina, astfel incat la toamna daca va trebui sa o pun la iernat in beci, sa nu o deranjez foarte tare cu transplantatul. . As scoate ghiveciul peforat din pamant si l-as pune intr-unul normal.
 

albela

Active Member
Nuuu, la toamna o scot din pamant, o pun in ghiveci in interior si incerc sa ii asigur racoare cat mai multa. vezi acolo unde o sa o plantezi sa aiba suport mare de catarat ca o sa creasca de o sa te dispere :) .
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Deci cu siguranta nu ierneaza afara. Multumesc pentru lamurire. :D

Inca nu m-am decis unde sa o pun in gradina, cred ca o las sa se catere pe gard, daca este atat de expansiva :).
Tu ai avut anul trecut vreo floare de la ea?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Felicitari, Albela! Ma bucur ca anul acesta s-a hotarat sa infloreasca plantuta ta! :D

Si a mea a inflorit. Florile sunt tot mov. Pacat ca florile nu tin f mult. Astepti cu nerabdare sa le vezi ca s-au deschis si dupa aceea in 2-3 zile florile devin galbene. Ceea ce nu arata tocmai rau in combinatie cu movul celorlalte floricele ;-). Oricum planta e plina-plina de boboci. Nu am reusit insa sa o miros pt ca s-a catarat tare sus! :D Acum stau si ma intreb cum o sa o mai dau eu jos de unde s-a suit (cand va veni frigul), nu de alta, dar tulpina s-a leminificat si e destul de groasa. E oare ok sa o tai? (s-a infasurat in vie :cry:)
 

albela

Active Member
Eu asa am facut anul trecut. Am taiat aproape tot. Si anul asta trebuie sa fac la fel.
 

albela

Active Member
Intre 15 si 17 grade zic eu. A fost mai frig in prima parte a iernii si a intrat in hibernare si apoi mai cald si au aparut frunzulitele. Mymo, ai si tu planta asta?
 

mymo

Active Member
Nu Albela, ca daca o aveam ma laudam cu ea :giggle:
Dar am vad ca doua promisiuni de lastari :hug: si pana la vara vin si eu cu pozele :evil:
 

fixpix

Active Member
OF!
Vigna asta a mea e tare fitzoasa, sau doar lenesa.
Inca nu s-a pornit. are nistre lastari mici de 2-3 cm si cu frunzulitze minuscule si cam galbene (maxim verde deschis).
habar n-am ce are!
anul trecut a facut si flori...
 

albela

Active Member
Unde o tii? Eu am constat ca nu ii place deloc racoarea. Imediat ce se raceste putin i se albesc funzele si cad. Acum cu caldurile astea a inverzit tare frumos si i-au aparat lastari noi si hotarati :) .
 

fixpix

Active Member
pai e cam afara in soare... se pare ca a mea e pe invers. soarele nu-i pica bine.
???

poate isi revine mai greu dupa iarna lunga.

hmmm... oricum parca asa tin minte ca si anul trecut cam greu s-a pornit si a inflorit cam pe cand incepea sa vina frigul.
 

albela

Active Member
Eu nu m-am referit la soare sau la umbra ci la frig cald. A mea are semiumbra acum, anul trecut a fost in plin soare si tot asa a mers greu si a inflorit prin octombrie.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
E clar ca nu ii place soarele puternic.Eu am pus-o in gradina la umbra sau sa zic o semiumbra.Asta se intimpla prin aprilie.Era mica-mica,10 cm si ma intrebam de ce nu vrea sa creasca de loc.De anul trecut de cind mi-a dat Albela lastarul nu crescuse neam.
Acum se intinde pe un gard de nu o pot opri si e plina de boboci.Nu am reusit sa o prind in totalitate:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu va pot spune ce imensa este.Nu am cum sa ii fac poza ca este ca o vita deja.Boboci cu duiumul dar nici pina acum nu au inflorit.Unii mai deschisi ,altii nu..........Oare sa o tai ?Sau o las in iarna asa?
 

albela

Active Member
Eu am taiat-o in fiecare toamna. Dar nu a mai crescut asa "salbatic" ca in primul an. Anul trecut si anul asta s-a comportat diferit, desi am avut-o in locatii diferite, nu a mai crescut asa puternic, si a avut mai mereu frunze galbene si lastari destul de lungi dar cam golasi :( . Sincer desi o am de 3 ani inca nu am reusit sa o inteleg pe deplin.
 
Sus