Unelte pentru bonsai

cornelia

Fondator
Membru staff
kazuya Trimis: Mie Oct 05, 2005 9:58 am Titlul subiectului: Salut!

--------------------------------------------------------------------------------
Salut si bine v-am gasit! De mult cautam un forum dedicat artei bonsailor si sunt foarte placut surprins ca acesta chiar exista; am vazut cateva subiecte foarte interesante si e clar ca am nimerit in mijlocul unei comunitati pasionate de aceasta nobila arta care stie sa aprecieze si sa modeleze frumosul...eu sunt pasionat de orice inseamna Japonia si ar fi multe de povestit pe aceasta tema (am practicat aikido, realizez tablouri cu simboluri kanji executate pe sticla dupa o tehnica proprie etc etc..) insa nu vreau sa va plictisesc cu off-topicuri...de bonsai sunt pasionat de foarte mult timp insa pana cum nu am avut suficient timp sa ma ocup serios de ei...acum am in formare un bonsai pe stanca (este un yamadori) si in toamna asta vreau sa ma ocup si de un mesteacan, un plop negru, un carpen, un ulm, un artar si o salcie creatza...m-ar interesa daca stie cineva de unde pot sa-mi procur niste unelte bune (eu stau aproape de gradinile Romstal, oare acolo or avea?); deocamdata atat..am si cateva poze ale bonsaiului actual, am sa incerc sa la atasez (daca nu reusesc poate imi spune cineva cum sa le postez pentru ca vad ca nu exista optiunea "add atachement")

vali Trimis: Mie Oct 05, 2005 3:52 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Salut yakuza şi bine ai venit printre noi.
Din păcate ce cauţi tu, căutăm încă şi noi. La ora actuală, nu am cunoştinţă să existe vreun furnizor de accesorii bonsai în România, iar dacă există, eu nu i-am văzut produsele. La Romstal nu cred să ai vreo şansă; eu unul, până acum nu am găsit ustensile speciale. Se pare că singura variantă, dacă n-ai acces la piaţa externă, este să faci ca noi: să improvizezi. Cu foarfecele n-ar fi o problemă, mai dificil e cu cleştii curbaţi. Orientează-te către instrumentarul chirurgical dacă ai posibilitatea. S-ar putea să găseşti ceva care să-ţi fie de ajutor. Cât despre substanţe de conservat sau decolorat lemnul, D-zeu cu mila.
S-ar putea să mă contrazică D3rutat. Deocamdată, el e singurul furnizor pe care-l ştiu . El plimbă pământul dintr-o ţară în alta, vine cu cleştii-n buzunar... . Poate ne ajută el.
Ce zici D3rule ?


Shohin Trimis: Mie Oct 05, 2005 4:47 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Kazuya - o anagramare nu prea subtila pentru periculoasa Yakuza? Poate , dar preocuparile tale sunt evident de natura spirituala. Aikido, calea deschisa de Marele Maestru si filosof Morihei Ueshiba este, dupa parerea mea, una dintre cele mai desavarsite si totodata moderne metode de cultivare a spiritului, a unei relatii armonioase cu tine insuti, cu natura si cu lumea. (De multa vreme sunt tentat sa o apuc si eu pe acest drum, desi deocamdata sunt in-al-nu-stiu-cate-lea an de tatonari sterile.)
In ce priveste preocuparea ta pentru bonsai, ai face bine sa o muti din natura in gradina/terasa/balcon, evident cu conditia sa ai conditii suficient de bune. Ca o sugestie, nu orice yamadori face un bun bonsai; nu-i muta in ghivece acum, ci la primavara, inainte de a incepe perioada de vegetatie, cand este perioada optima pentru translocare si cand probabil vei sti mai multe despre ei.
In rest, astept si eu sa expui cateva poze (pe photobucket.com, pe webshots.com sau pe yahoo! photos, ca sa comentam daca merita sa colectezi acesti yamadori, sau daca nu cumva e mai bine sa iei vreo cativa arbusti direct de la Romstal ori de la vreo alta pepiniera, metoda pe care o folosesc eu si pe care de altfel o recomand tuturor. Spun asta pentru ca un Yamadori este bine sa fie colectat daca stii exact ce vrei sa faci din el; altfel totul nu este decat un rapt, o ofensa la adresa naturii.
Scule bune poti gasi pe inernet; in ce masura le poti achizitiona online, nu stiu. Cert este ca deocamdata la noi nu exista asa ceva. Totusi, cu putina imaginatie, iti poti incropi singur o trusa, asa cum am facut noi.
Vali, care este a nu stiu cata oara cand scrie simultan-cu-dar-mai-repede-decat-mine, are un album foto, inclusiv cu skule, pe care ti-l recomand.
Cu asta am terminat, pentru ca lucrurile tind sa se cronicizeze: eu raman intotdeauna de caruta


vali Trimis: Mie Oct 05, 2005 5:26 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Marius, pentru a nu mai ajunge în situaţii delicate, propun să ne facem un program : unul scrie dimineaţa, celălalt după-amiaza; sau unul ziua, altul noaptea. Nu se mai poate, ceva trebuie făcut!


Shohin Trimis: Mie Oct 05, 2005 5:34 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Coincidentele astea... au si ele farmecul lor,


D3rutat Trimis: Mie Oct 05, 2005 7:37 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
furnizor suna misto...in privinta uneltelor:

Foarfece> gasesti la romstal garden
Clesti> tot acolo, sau daca nu gasesti, te duci la un bricostore si cauti clesti pt sarma( iti recomand cei cu dintii indoiti)
Sarma> gasesti la bricostore, au ei suluri cu sarma...cea mai buna e cea de cupru cu izolatie neagra.
Carlige pt radacini> tot la romstal, insa incearca sa gasesti cu carligele cat mai subtiri...ca altfel risti sa rupi radacinile.
hmmm,ce-ti mai trebuie...a da, clesti sa tai sarma, tot la bricostore...
Pamant> pt moment gasesti la romstal pt bonsai...insa cu timpul vei ajunge sa ti-l faci singur..
Ingrasamant>tot la romstal, eu in mare parte folosesc ingrasamant numai pt acidofile( pt ca PH apei e f ridicat la mine) incearca sa gasesti cu raportul NPK cat mai mare
scriind aceste randuri, imi dau seama ca Romstal e un fel de Universul Gradinaritului...

in privinta aprovizionarii, eu fac de 2 ori pe an un drum in strainatate ...si daca iti doresti ceva,poti sa-mi spui...


vali Trimis: Mie Oct 05, 2005 8:44 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Marius,

Sunt pline de farmec, mai ales după ce munceşti să scrii la un răspuns iar apoi, când intri pe topic, găseşti motanul zâmbind şi observi că a scris aproximativ acelaşi lucru.

D3rutat,

Deci am ştiut eu ce spun . Lăsând gluma la o parte, e mare lucru să poţi apela la cineva care ştie ce să caute afară. Aşa, prieteni care ies, am şi eu... dar spune-i unuia să aducă un flacon de Lime Sulphure sau ştiu eu ce... Până găseşte magazinul, până se-nţelege cu chinezu'... unde mai pui că dacă ăsta-i bengos îi zice că are el ceva mai bun, un praf din buze de coropişniţă, omul mi-l ia (să-mi facă o surpriză) şi mă trezesc cu el acasă. Eu ce să mai fac atunci? I-l dau lui soacră-mea şi-i zic că e bun la ulcer .


kazuya Trimis: Mie Oct 05, 2005 10:39 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Va multumesc tuturor pentru primire si sfaturi; Marius - nickul meu nu este o anagramare subtila pentru Yakuza, ci chiar un nume japonez care mie imi place mult ...cat despre ustensile e clar - plimbarica in weekend la Romstal lol D3rutat - multumesc mult pentru oferta, daca o sa am nevoie de ceva din afara o sa te anunt in timp util acum sa incerc treaba cu pozele pe yahoo photos...a, da era sa uit! azi am facut rost de un pui de ficus (chiar vreau sa ii fac vreo 2 poze), maine vreau sa il plantez intr-un ghiveci mare...ceva sfaturi generale legate de amestec? (pt ficusi in special si pentru bonsai in general...10x)


Shohin Trimis: Joi Oct 06, 2005 9:29 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Dupa cum vezi, Vali a observat si el anagrama si a sanctionat-o prompt - in gluma, bineinteles. Sunt sigur insa ca e doar o coincidenta.
Mai pe subiect, ar trebui sa stim despre ce fel de ficus este vorba. Eu banuiesc ca este voba de un ficus elastica. Exista un articol dedicat plantei la sectiunea "Fisa plantei" de pe pagina de start a forumului. Dupa opinia mea, un amestec de 60% (volum, nu greutate) pamant de flori obisnuit, 10% turba si 30% pietris de acvariu este tot ceea ce trebuie pentru a obtine un sol care sa se dreneze usor si in acelasi timp sa retina o cantitate suficienta de apa. Ai grija sa nu plantezi puiul de ficus intr-un ghiveci disproportionat de mare: nu va creste nici mai bine, nici mai repede. Ghivecele se inlocuiesc succesiv cu unele mai mari, pe masura ce radacinile invadeaza spatiul.
Pentru bonsai, fiecare are reteta sa. Eu folosesc un amestec de turba si pietris de cuart (pietris alb de la acvaristi) sau pietris de bazalt , iar mai nou, un amestec de muschi sphagnum, roca vulcanica si spartura de argila granulata.


D3rutat Trimis: Joi Oct 06, 2005 9:42 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
daca tot te duci la romstal:
iti recomand foarfecele de la gardena,cel mai simplu chiar, isi face treaba foarte bine,ingrasamant: nu stiu daca mai au ei, dar aveau unul care era sub forma de pudra.acela era cel mai bun
apropo, sfatul meu e ca atunci cand cumperi un copacel pt a-l transforma in bonsai sa cauti cu trunchiul cat mai gros si cu miscare in el...ideea e ca daca ti cumperi pe toti subtiri, te apuca anul pana cresc destul, insa daca iti iei unul gros, poti sa te apuci imediat de el
iar in privinta miscarii trunchiului, cauta unul cat mai unduit, cu cat mai multe curbe, ca sa fie interesant
iar in privinta ramurilor, cauta sa fie mai groase la baza si din ce in ce mai subtiri la varf.

Acestea fiind spuse, iti urez succes in plimbarica ta

Referitor la pamant:
momentan, folosesc un amestec de 60% pamant de flori si 40% roca vulcanica maruntita...ambele le gasesti la romstal
Pt ficusi( desi eu cred ca si-a luat benjamina nu elastica) iti recomand amestecul de mai sus momentan...


kazuya Trimis: Joi Oct 06, 2005 10:11 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Exact la aceeasi compozitie a substratului ma gandeam si eu (turba si pamant de flori ma duc sa iau acum; pietris de acvariu am sa-mi pun si-n cap pentru ca ma ocup de acvarii cam de 10 ani! ; pentru substratul plantelor de acvariu se foloseste si turba granulata arsa pe care eu o prepar singur acasa si ma gandeam daca nu ar fi buna si pentru bonsai, ce parerea aveti?); puiul de ficus este un ficus benjamina variegata, specia cu frunzele verzi si marginile albe...


D3rutat Trimis: Joi Oct 06, 2005 11:15 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
nu stiu ce sa-ti spun. ce compozitie are? e mai tare, se sfaramiteaza usor...


vali Trimis: Joi Oct 06, 2005 11:21 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Citat:
pentru substratul plantelor de acvariu se foloseste si turba granulata arsa pe care eu o prepar singur acasa si ma gandeam daca nu ar fi buna si pentru bonsai, ce parerea aveti?

Dacă te pricepi, bagă!
Şi bagă şi pozele alea, că abia aştept să tăbărâm pe tine!


vali Trimis: Joi Oct 06, 2005 7:39 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Referitor la ficusul tău. Am spus-o şi o susţin: benjamina este una dintre cele mai bune alegeri pentru început. E o specie tolerantă, nepretenţioasă, fără "fiţe" ca să zic aşa. Poate fi format în orice stil doreşti.
Ai aici un link cu nişte imagini, printre care şi câţiva benjamini. Poate te inspiră...

http://www.bonsai-wbff.org/nabf/newsletter6/gallery.htm

şi încă unul cu un gen de fişă a plantei

http://www.bonsaiweb.com/care/faq/ficus.html

Sper să-ţi fie de folos.


kazuya Trimis: Joi Oct 06, 2005 8:13 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Multumesc Vali pentru link-uri...ma tot chinui sa imi fac conturi pe prostiile astea de adrese de free photo-sharing si tot ma trimit sa-mi verific mailul pentru activare, si mailul nu merge si tot asa...o rezolv eu pana la urma...


kazuya Trimis: Joi Oct 06, 2005 8:32 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Hai ca am reusit cu pozele pe photobuket...iata linkul cu pozele bonsaiului pe stanca: http://photobucket.com/albums/b318/kazu ... %20stanca/
Acum ma apuc sa fac cateva poze si cu ficusul...


D3rutat Trimis: Joi Oct 06, 2005 8:45 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Finally

un inceput bun.totusi, cateva aspecte:
1:mi se pare ca pamantul e cam namolos/nisipos...poate ca nu e momentul potrivit sa-l schimbi, insa tine in minte aceasta posibilitate.
2:in privinta legarii cu sarma, regula generala: nu incrucisa firele...
3:copacelul e cumva carpen? cred ca ma insel...
4: vine iarna, ce faci? va trebui sa ai grija cu el...
5:parerea mea e ca trebuie momentan sa te ocupi doar de trunchi, adica, sa-i stabilesti forma si sa-l lasi sa creasca liber sa se ingroase....

ti-am vazut ficusii...ai 2 variante.fie ii lasi asa sa creasca cativa ani, pana se ingroasa suficient...sau,daca vrei sa faci un trunchi mai interesant, ii aduci unu langa celalat, si ii legi cu o sarma de jur imprejur sa fuzioneze...


kazuya Trimis: Joi Oct 06, 2005 8:56 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Da, solul este namolos pentru ca tocmai plouase...copacelul nu cred ca este carpen si din pacate (si spre rusinea mea ) denumirea imi scapa (este insa un arbore foarte raspandit chiar si in Bucuresti, gasindu-se uneori si ca gard viu...); copacii stau la curte, asa ca nu se pune problema conditiilor (am si soare direct, si umbra - de la vita-de-vie - si penumbra, si camera neincalzita dar luminoasa pentru la iarna..); asa e D3rutat, pe primul plan acum este trunchiul (forma de baza cam asta o sa fie, ii mai trebuie grosime..); iata si 2 poze cu puiul de ficus: http://photobucket.com/albums/b318/kazu ... variegata/


D3rutat Trimis: Joi Oct 06, 2005 8:58 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
uitandu-ma la el, zic ca e carpen sau fag( eu am avut carpen si seamana f mult cu el)...poate ne lamuresc ceilalti


Shohin Trimis: Joi Oct 06, 2005 10:35 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Eu zic ca este ulm de camp - Ulmus minor. (Initial am crezut ca il tineai pe o stanca, afara, in natura! ) Intr-adevar, pamantul trebuie schimbat, dar la primavara.
Pt confruntare:
http://bellquel.scuole.bo.it/scuole/ser ... or%201.jpg

Revenind la un subiect lansat anterior, granulatul de turba: in vreme ce este foarte bun pentru plantele de apa (eu am crescut echinodorus si cryptocoryne cu asa ceva si le-a a mers excelent), nu acelasi lucru este valabil pentru plantele terestre. Granulele de turba nu absorb/elibereaza bine apa si daca sunt uscate se creeaza in jurul lor spatii complet lipsite de apa care pot dauna radacinilor. Si turba de florarie are aceeasi hiba: se umezeste mai greu daca s-a uscat complet, dar in cantitatea pe care ti-am recomandat-o nu creeaza nici o problema.
Cat despre ficus, este bine sa nu il muti intr-un ghiveci foarte mare, deoarece nu va creste mai repede. Ideal este sa il pui intr-unul ceva mai mare, din care sa il muti doar cand radacinile au invadat ghiveciul si a ramas prea putin sol. Nu vreau sa te descurajez, dar unii bonsaisti spun ca nu este bine sa se lucreze cu plante variegate, din cauza aspectului lor artificial. Anyway, variegat sau nu, ficusul benjamina ramane o planta foarte placuta si decorativa.
A propos, va place avatarul cu artarul meu japonez?


kazuya Trimis: Joi Oct 06, 2005 11:22 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Multumesc Marius pentru clarificare - este Ulmus minor sigur (sper ca intr-o zi va ajunge asa: http://www.yamadori-bonsai.de/c/06/01/02/04/60.jpg );la faza cu tinutul afara pe stanca ai fost bestial! ..se vede ca te pricepi la acvaristica iar teoria cu hibele granulatului de turba are logica si tind sa-ti dau dreptate..asa vroiam sa fac cu ficusul, sa-l plantez mai intai intr-un vas mediu pana isi dezvolta un sistem radicular puternic si incet-incet, daca totul va merge bine, sa-l formez pentru vasul final, plat..


mflorian Trimis: Vin Oct 07, 2005 8:15 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Marius (altul) a scris:
A propos, va place avatarul cu artarul meu japonez?
Eu am crezut ca e ceva cinepa...


D3rutat Trimis: Vin Oct 07, 2005 11:05 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Marius (altul) a scris:
A propos, va place avatarul cu artarul meu japonez?
E dragut chiar am vrut sa te intreb aseara de unde il ai?


vali Trimis: Vin Oct 07, 2005 11:48 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Marius,
frumos puiuţ. Mi-a luat-o D3rutat înainte cu întrebarea.

Kazuya,
Mi-am permis să lucrez un pic pe imaginea pomişorului tău cu rădăcini pe stâncă. Eu aş tăia partea superioară, la nivelul liniei roşii şi aş ridica acea ramură din dreapta (vezi săgeata roşie) pentru a forma din ea pe viitor, vârful coroanei. Deasemeni, aş pune mai multă mişcare în trunchi (linia verde, deşi e un pic exagerat acolo), urmând ca pe săgeţile verzi să dezvolt primele două ramuri principale. Aş face lucrul acesta acum, pentru că odată trunchiul îngroşat, va fi mult mai greu să-l îndoi. Dar asta e doar o viziune a mea...
Şi... referitor la legarea cu sârmă: încearcă să foloseşti sârma fără izolaţia de plastic. Nu protejează coaja foarte mult (va lăsa aceleaşi semne dacă nu o scoţi la timp) şi este şi inestetică. Apoi, spiralele îţi pot ieşi prea largi din cauza plasticului, destul de dur la unele sârme. Şi evită încrucişările (sârmă peste sârmă), D3rutat are dreptate.
Poate te-ajută asta:
http://www.bonsai4me.com/Basics/Basics_Wiring.htm


D3rutat Trimis: Vin Oct 07, 2005 6:33 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
vali, nu merge link-ul

l-ai macelarit si pe el?


D3rutat Trimis: Vin Oct 07, 2005 9:24 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
iata viziunea din pct meu de vedere...e un semicascada...acum,dupa ce l-am desenat, ma intreb daca se potriveste(stilul e mai mult pt conifere), insa, gandindu-ma, daca un copacel ar trai pe o stanca, ar fi la mare inaltime teoretic, ==> vanturi puternice ==> i-ar fi greu sa creasca informal upright...asadar, un windswept sau semicascade mi s-ar parea mai logic...e alegerea ta doar e copacul tau.noi putem doar sa te ajutam
[/img]


kazuya Trimis: Vin Oct 07, 2005 9:31 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vali, dupa parerea mea ideea ta este un pic cam radicala (insa interesanta, tinand cont de faptul ca in acest mod trunchiul va avea mai multa miscare; ma mai gandesc...); cat despre legat aveti dreptate insa in momentul acela vroiam neaparat sa ma apuc de lucru si am improvizat (acum m-am gandit ca as fi putut sa scot izolatia de pe sarma ); apropos: ulmul este legat de cca 2 luni si ma gandeam ca daca ma hotarasc sa raman la forma aceasta sa scot sarmele in primavara..ce spuneti? timpul cat a stat legat ar fi suficient pentru forma de baza?
p.s.: interesanta si variata ta, D3rutat, sincer sa fiu nu m-am gandit la ea (poate si din cauza ca, dupa cum ai spus si tu, cascadele si semicascadele merg cel mai bine la conifere...)
off-topic: cum ai postat poza asta aici? poate reusim sa postam si direct pe forum fara sa mai folosim linkuri...


D3rutat Trimis: Vin Oct 07, 2005 10:52 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
in general, la foioase se tine intre 1 luna si un an depinde de grosime...la conifere, intre juma de an si un an.in cazul tau, juma de an cred ca ar fi indeajuns(tinand ca e vb de trunchi, ce se ingroasa mai greu) asadar, daca planuiesti sa-l iernezi, in primavara ar trebui sa-i scoti copcile insa, daca vezi ca incep sa muste din scoarta le scoti acum.

totusi, tin sa te atentionez ca, cu cat se ingroasa mai mult, cu atata devine trunchiul mai inflexibil...asa ca, daca te hotarasti la unul dintre desene, fa acum modelarea, deoarece, mai tarziu s-ar putea sa nu mai poti (Sfat: atunci cand legi un copacel, lasa-l mai intai sa se usuce pamantul, astfel, va fi mai putina apa in tesuturi si se va indoi mai usor)

cum am postat? pai e simplu...daca ai cont pe photobucket, sub fiecare poza iti apar trei campuri (URL TAG respectiv IMG)
daca vrei sa-ti apara poza pe forum, copiezi tot ce scrie in campul IMG si ii dai paste in msg.

Ex:[XXX]http://i4.photobucket.com/albums/y108/d3rutat/Ficus%20Retusa%20Air%20Roots/DSC00551.jpg[/img]

PS: in loc de XXX scrii IMG, am pus XXX ca altfel ar fi aparut poza


Shohin Trimis: Sam Oct 08, 2005 12:01 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vad ca lucrurile se precipita... sa ma bag si eu:
#Intr-adevar, avataru-mi seamana cu o oarece canepa si mai ales cu cea indiana, dar nu este decat un biet Acer palmatum, unul dintre cei doi care au reusit sa iasa din 200 de seminte. Acum am alte 50 la "dospit", la frigider pentru trei luni. Am totusi o problema: semintele incep sa faca mucegai, deocamdata foarte fin, dar sigur vor aparea probleme. Aveti idee cu ce pot da ca sa inhib dezvoltarea mucegaiurilor fara a afecta totusi germinatia? (Am granule de sulfat de cupru, dar nu stiu ce dilutie mi-ar trebui.)
#Ideea lui Vali nu mi se pare suficient de "radicala"; trunchiul acesta e prea firav pentru a fi prelucrat clasic. Ca sa o spunem pe sleau, nici nu se va ingrosa intr-un viitor determinabil, asa ca merg pe varianta "monstruoasa" lui D3. Am colectat recent o pereche de ulmi tineri si i-am strambat cum am crezut de cuviinta. Daca vrei un model de contorsionisti, uita-te pe albumele mele si mai ales pe cel intitulat Diverse proiecte
Inspiratia mi-a venit de pe un site japonez:
http://babel.altavista.com/babelfish/tr ... 2fteire%2f
la pozitia 5> "The care which you resign" (sper sa mearga babelfish translation ).
#In sfarsit, ultimul link pe care il propun este despre wiring si cred ca este de asemenea util sa ii acorzi cateva minute.
http://www.absbonsai.org/articles/wiring/wiring2.html


vali Trimis: Sam Oct 08, 2005 9:36 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
D3ru, se pare că la restul lumii a mers link-ul. Nu ştiu de ce nu şi la tine

Kazuya,
Dacă varianta mea ţi s-a părut radicală datorită tăierii a aproape tot ce înseamnă ramură cu frunze, e de înţeles. Dar oricum nu scapi, tot acolo vei ajunge, mai devreme sau mai târziu, pentru că pe ansamblu puietul tău este mult prea fin şi răsfirat. Va trebui compactat şi cu cât mai repede, cu atât mai bine (dac-ar fi al meu, în feb.-mart. m-aş ocupa; dar nu e). Tăierea va stimula şi ramificarea, iar aceasta va ajuta la îngroşarea trunchiului.
Dacă e însă vorba de "S-ul" trunchiului, nu cred că e atât de radicală. Eu am văzut această formă (lăsând la o parte accentuarea mişcării trunchiului) şi ca o metodă de a atrage mai jos viitoarea coroană, insistând pe dezvoltarea laterală, mai în ton (după părerea mea) cu stânca, destul de plată, pe care ai ales-o.
Pentru varianta semicascadă, daţi-mi voie să am rezerve. Nu pentru că s-ar preta numai la conifere, dar cred că întreaga compoziţie şi-ar pierde echilibrul. Toate elementele active, care atrag ochiul (piatra, rădăcini, frunziş), ar fi concentrate la baza întregului ansamblu. Ar trebui ca trunchiul să fie extrem de atractiv, prin formă şi textură, pentru a armoniza. Dacă stânca ar fi fost mai înaltă, deci, secvenţa rădăcinilor expuse mai accentuată, s-ar fi putut crea un balans prin întoarcerea trunchiului către baza vasului. Dar simţul estetic diferă, iar gusturile nu se discută


kazuya Trimis: Sam Oct 08, 2005 2:49 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Poza este foarte sugestiva si sincer sa fiu m-ai convins ..ai dreptate in ceea ce spui (chiar azi o sa dau o fuga la curte sa lucrez la trunchi si sa fac vreo 2 taieri mai radicale); azi am fost prin targ si iata ce "ustensile" am gasit : http://photobucket.com/albums/b318/kazu ... ima/scule/ ; foarfeca - 50.000 (taie excelent, e ideala pentru radacini; m-am cam ofuscat un pic dupa ce am cumparat-o pentru ca am auzit pe cineva ca in en-gross ar fi 40.000 insa nu prea cred; nu e vorba de bani insa eu credeam ca dc exista asa ceva costa mult mai mult..voi ce ziceti, se gasesc in en-gross-uri asa ceva?) si mini-fierastraul 20.000 (trebuie sa-l curat si sa-l mai ascut un pic..)


vali Trimis: Sam Oct 08, 2005 6:57 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Hei, eu am spus
Citat:
cu cât mai repede, cu atât mai bine (dac-ar fi al meu, în feb.-mart. m-aş ocupa;

Nu da fuga să-l tai acum, nu e perioada optimă pentru tăieri masive, sper să nu o fi făcut, deja. Dacă da, la iarnă bagă-l într-o miniseră şi nu-l mai lăsa să doarmă. Dacă nu, lasă-l să ierneze iar la începutul primăverii poţi să faci tăierile de formare.
Cât despre varianta mea, nu am vrut să te conving să o urmezi, era doar o idee . Ai timp, toată iarna , să studiezi miile de imagini existente pe net. Poate-ţi vor da şi alte idei.

Referitor la scule, foarfeca pare destul de bună pentru rămurele şi frunze, dar pentru ramurile mai groase sau trunchi vei avea nevoie de o sculă concavă (de fapt ea e convexă, tăietura iese concavă). Aici nu ştiu cum să te ajut, eu n-am găsit pe nicăieri. Vei avea nevoie de multă imaginaţie, pentru a-ţi face una. Fierăstrăul e cel mai haios . La dimensiunile lui, cred că poate fi purtat şi la legătura de chei .


D3rutat Trimis: Dum Oct 09, 2005 7:15 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vali, felicitari pt Virtual Sketch...eu l-as compacta si mai mult
Hahaha,am vazut intr-o poza un taran cu un fierastrau exact ca acesta legat la gat deci nu numai la chei se poate pune

Marius: daca vrei sa scapi de probleme, faci asa. pui o lingurita de CuSO4 ( vezi ca stiu chimie ) intr-un pahar cu apa. amesteci.apoi arunci semintele in el...agiti 3 secunde..si versi,apoi clatesti semintele si le pui pe un servetel. apoi le pudrezi cu talc si le bagi intr-o punga in frigider.simplu, nu?

Kazuya:iti trebuie o foarfeca mai groasa, gen

asteptam poze


kazuya Trimis: Dum Oct 09, 2005 8:13 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Ca tot ne-am dat pe scule acum..m-am dus azi din nou in targ la individul respectiv si mi-a spus ca astfel de foarfece (cu urechi mari) se gasesc in Europa si in Dorally (scuze ca am facut reclama ); deci daca ajunge cineva prin zona (inaintea mea ) sa ne informeze daca e adevarat...nu am taiat bosaiul inca, insa ideea cu compactarea lui e buna...am bagat 2 poze noi cu cei doi pui de ficus pe care i-am incolacit pentru fuzionare (dupa ce am taiat vreo 2-3 ramuri si i-am plantat intr-un ghiveci mediu) si cateva cu uneltele de pana acum plus o noua scula (un mini-sfic ideal pentru taierea ramurilor si nodurilor mici): http://photobucket.com/albums/b318/kazuya-mishima/


Shohin Trimis: Dum Oct 09, 2005 8:17 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
#D3: Merge si foarfecele pe care il are el, dar la ramuri mai subtiri. Mersi pentru sfat; chestia este ca ele deja stau la germinat de aproximativ 3 saptamani intr-o cutie cu muschi sphagnum fiert, lasat la uscat si apoi umezit. Crezi ca pot sa le scot, sa le aplic tratamentul si apoi sa le pun inapoi in muschi (sarind peste popartea cu talcul)?
#Vali, a doua schema mi se pare realmente reusita. In orice caz, este o varianta demna de luat in seama.


D3rutat Trimis: Dum Oct 09, 2005 8:21 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
daca termini toata operatiunea in 5 min cred ca da...singura problema ce-mi vine in minte ar fi diferenta de temp dintre frigider si solutie...incearca..dar acum vorbesc teoretic, nu am incercat niciodata asta.


vali Trimis: Dum Oct 09, 2005 9:20 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Kazuya, încet-încet, începi să-ţi completezi trusoul. Foarfecele lung îţi va fi foarte folositor când va trebui să lucrezi în desişul unei coroane. Dacă ai reuşi să-i faci vârful mai ascuţit (nu atât de bont), ar fi perfect.

Marius, prima schiţă era aceeaşi idee, dar mă rezumasem la linii şi săgeţi.
Mă bucur că vă place ideea.


D3rutat Trimis: Dum Oct 09, 2005 10:47 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
m-am gandit la o modalitate pt concave cutter...nu ar merge sa iei un foarfece pt sarma( din ala tip cioc de papagal ? ) si sa-l mai polizezi? sa-l faci mai concav/convex?


kazuya Trimis: Dum Oct 09, 2005 11:15 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
D3rutat a scris:
m-am gandit la o modalitate pt concave cutter...nu ar merge sa iei un foarfece pt sarma( din ala tip cioc de papagal ? ) si sa-l mai polizezi? sa-l faci mai concav/convex?


Ba da, majoritatea sculelor obisnuite merg adaptate si cred ca o sa am o trusa de 2 ori mai mare decat ar trebui (nu de alta dar mie imi place foarte mult sa prelucrez materiale; ramele pentru tablourile kanji le fac complet manual)
off-topic cam asa arata tablourile facute de mine: http://photobucket.com/albums/b318/kazu ... %20sticla/


D3rutat Trimis: Dum Oct 09, 2005 11:18 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
foarte frumoase.imi plac


Shohin Trimis: Lun Oct 10, 2005 7:48 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Si mie. Mai ales ca sunt pictate pe sticla.


vali Trimis: Lun Oct 10, 2005 10:40 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Foarte frumos. Probabil că mi-ar place şi mai mult dacă le-aş şi înţelege...

Cât despre cleştele concav, nu numai că s-ar putea, dar se pare că momentan, singura variantă e aceea de a improviza. Eu am apelat la un banal cleşte de cuie pentru asta, totuşi, în anumite poziţii s-a dovedit oarecum incomod. La ramurile groase şi expuse e perfect, dar pentru a pătrunde în mijlocul unei coroane, uneori trebuie să faci echilibristică. Aşa că încă mai caut...


lili Trimis: Lun Oct 10, 2005 11:03 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Felicitari pentru ce ai realizat.Au valoarea unei lucrari de arta.Am curiozitatea de afla mai multe despre aceasta tehnica.Crezi ca as gasi pe internet.


kazuya Trimis: Lun Oct 10, 2005 11:28 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Ma bucur ca va plac tablourile; ceea ce fac eu este o exprimare proprie a artei caligrafiei japoneze (SHODO) care de fapt se executa pe hartie si pentru care iti trebuie o mana sigura si ani de pratica pentru a realiza cat mai bine liniile simbolurilor kanji (cunoscatorii si marii maestrii in shodo isi dau seama imediat daca simbolurile sunt scrise de cineva cu experienta sau de un incepator..); acum mi-a venit ideea ca daca acest fan club al bonsaistilor din Romania s-ar constitui as putea realiza un tablou frumos cu simbolurile "bonsai" si numele tarii noastre (sau ceva de acest gen) care sa fie un fel de emblema a clubului...


D3rutat Trimis: Lun Oct 10, 2005 11:56 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
o idee foarte buna ce mult imi place cand lucrurile incep sa se lege...


kazuya Trimis: Dum Oct 16, 2005 1:37 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
I'm back!!! Nu stiu daca problemele au fost ale site-ului sau ale providerului meu de internet insa cert e ca nu am mai putut accesa forumul pentru cateva zile bune...eh, totul e bine cand se termina cu bine ; in rest, am mai lucrat un pic la ulmul cu radacinile pe stanca iar acum arata mult mai bine...sper sa ajung maine sa ii fac cateva poze...
 

carla_ro_b

Member
Nu prea am stiut pe unde sa postez acest link.
http://www.crespibonsai.com/CBStoreB2C/ ... ryTree.asp
Daca vi se pare interesant si preturile nu sunt prea mari (mie asa imi par, dar ce e drept nu am habar de ele) cred ca as putea sa-l conving pe socrul meu sau sotul :) (trebuie o adresa din Italia si alte date specifce pentru Italia pentru a comanda - eu le am pe ale mele dar ar fi mai dificil deoarece stau permanent aici) sa ne ajute. Pe urma trimite coletele cu autocarul daca nu sunt foarte voluminoase (adica de genul o masa in dimensiune "ansamblata") sau plante care s-ar putea distruge la transport.

Deci, ma repet, astept pareri. Nu vreau sa dau sperante desarte, fiindca dupa cum vedeti sunt implicate si alte persoane, dar daca este ceva serios eu zic ne ajuta cu cea mai mare placere.
 

Aurelian

Member
BUna Carla,
M-am uitat asa in mare pe site-ul pe care l-ai postat mai sus si in principiu pot spune ca este ok. Chiar daca preturile la prima vedere par mari ( desi la unele dintre produse sunt chiar acceptabile) este important ca avem o sursa de aprovizionare.
In cazul in care se mai gasesc si alti doritori astfel incat sa ne strangem mai multi la o comanda eu ma bag si iti voi spune la momentul respectiv cam ce ma intereseaza....in bonsai intodeauna iti mai trebuie cate ceva...
 

Aurelian

Member
Vali, aceasta este cea mai buna veste in materie de bonsai pe care am primit-o in ultima vreme.
Deschiderea acestui magazin virtual este unul dintre putinii primi pasi care s-au facut pana acum in Romania in domeniul bonsai si chiar daca in acest moment oferta este limitata sunt convins ca odata cu trecerea timpului si cu castigarea a cat mai multi clienti, aceasta se va mai diversifica.
De acum incolo nu ne mai putem plange ca nu gasim nimic din ceea ce ne trebuie, defapt cine era cu adevarat interesat gasea ce-i trebuie si pana acum chiar daca nu in Romania...dar ceea ce vreau sa spun este ca incepem sa avem si noi din cele necesare... la "botul calului" si nu ne ramane decat sa stim ce sa facem cu aceste accesorii, iar daca nu stim...sa invatam...
Pe mine unul m-au castigat de client , in sensul ca deja am facut o comanda. SI vor urma si altele daca totul va fi ok.
 

kriss

Member
am cumparat ieri un vas ceramic negru pentru bonsai de la magazinul ala cu produse japoneze de la auchan. am dat 6 ron pe el si a fost prima oara cand am vazut vase ceramice pentru bonsai de vanzare. aveau mai multe modele.
 
Sus