Unde gasesc pamant special de bonsai?

cornelia

Fondator
Membru staff
gabib77 Trimis: Mie Sep 07, 2005 5:13 pm Titlul subiectului: De unde gasesc pamant special de bonsai?

--------------------------------------------------------------------------------
Nu prea am eu multa experienta si nici un buget prea mare sa cumpar bonsai, dar am incercat sa ma apuc eu sa-i cresc... Pana acum am un ienupar, un carpen, un stejar, un gutui, un buxus (asta e luat din bricostore) si un liliac... pana acum am luat pamant din locul de unde i-am luat, dar ma gandeam ca nu e bine... Pot gasi pe undeva pamant special facut pentru bonsai, sau trebuie sa-i creez eu sol din amestec...

PS: Expertii: Poate imi dati si alte idei de crestere daca aveti timp


vali Trimis: Mie Sep 07, 2005 10:36 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Din păcate, la capitolul ăsta (sau mai bine zis şi la capitolul ăsta) stăm prost. În comerţ nu se găseşte substrat bonsai gata preparat.
Dar probabil că tot răul e spre bine, aşa vom învăţa să ni-l preparăm singuri. Românul e inventiv (nevoia, bat-o vina).
Pământul pe care l-ai folosit, în timp, se va tasa dacă nu ai adăugat altceva pentru a îmbunătăţi drenajul. E bine să urmăreşti acest aspect.
Deocamdată, iartă-i. Dar până în primăvară documentează-te, fă-ţi rost de mai multe tipuri de substrat (turbă, pietriş, argilă granulată, perlit, muşchi sphagnum, tuf vulcanic, cărămidă pisată, etc) şi cum trece iarna, apucă-te de treabă. Din toate prostiile înşirate de mine, oi găsi două, trei.
Dar revin, încearcă totuşi să-i muţi în vase mai mari dacă vrei să-i păstrezi.


D3rutat Trimis: Mie Sep 07, 2005 10:54 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
de gasit, gasesti pamant bonsai gata preparat...la romstal garden au mereu.insa daca ai la dispozitie pietris, sau orice de diametru 3-5mm atunci poti sa-l folosesti in combinatie cu turba....


gabib77 Trimis: Mie Sep 07, 2005 11:44 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Multumesc pentru sfaturi... Sper sa ajung pe la RG sa iau daca au... As vrea eu sa-i pastrez in vase mai mari, dar nu prea am loc (am de gand sa-i tin pe balcon si nu prea e spatiu).. Am citit si celalat mesaj,Vali... Crezi ca daca ii lucrez in fiecare an la radacina nu am sanse sa-i mentin in vasele actuale? Ce parere aveti,, pot umbla in iarna asta la toti la radacina sau credeti ca unii dintre ei sa-i iert pentru anul viitor? Daca ai observat gutuiul e retezat de mine, era un pui de vreun metru inaltime... Ienuparul il pot mentine in vasul actual? Am observat ceva ciudat in cazul muschiului de pamant... numai plantele din apartament care sunt udate foarte des isi mentin muschiul in ghiveci (mi-a aparut muschi la Crassula, care nu cred c-o sa reusesc vreodata sal fac bonsai)... In rest in toate celelalte ghivece muschiul s-a uscat... Eu ud toti asa zisi bonsai o data la doua zile si le pun apa cat sa umezesc intreaga suprafata de pamant. Credeti ca trebuie udati mai des? Pot umbla la radacinile bonsailor numai in toamna iarna si primavara sau oricand consider ca e cazul? Deocamdata cam astea ar fi intrebarile... pe parcurs imi mai aduc eu aminte
Multumesc inca o data si ma bucur ca am gasit pe cineva cu experienta cu care pot vorbi despre asta

Apropos... Pana acum n-am inteles o boaba din tehnica micsorarii frunzelor... Imi puteti da un exemplu sau vreun link unde explica mai pentru novici ca mine?


Shohin Trimis: Mie Sep 07, 2005 11:51 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Salut,
Singurul pamant special pentru bonsai pe care l-am vazut este unul italian care se gaseste la Romstal Garden. Mie personal nu mi-a placut, deoarece mi s-a parut prea fin, cleios si parea sa aiba argila in el. Dar asta este ce am putut vedea intr-o punga deschisa la un colt de catre un curios. Ai dreptate, pamantul de flori nu este bun. Tendinta actuala ]n materie de bonsai este catre un un sol cat mai putin organic. Eu am folosit pana acum un amestec de pietris de bazalt sau pietris alb de acvariu (de cuart) cu turba, in diverse proportii. Merge, desi turba se rehidrateaza greu daca a apucat sa se usuce. Mai nou, experimentez alte variante, pe baza de muschi sphagnum, tuf vulcanic si argila granulata, dar nu am ajuns la concluzii definitive.
Recomandarea mea este sa te documentezi pana la primavara si sa incerci diverse combinatii. Ai destul timp.

Despre copaceii tai sunt de acord in principiu cu Vali. Desi cred ca ai facut bine sa nu iei caricaturile din florarii, ci sa creezi unii, va trebui sa fii mult mai selectiv cand colectezi copacei din natura. Ca sa fiu foarte dur, pentru ca si eu am facut aceleasi greseli (si inca le mai fac), in locul tau as "arunca" vreo cativa dintre ei intr-o gradina sau intr-un parc si nu m-as mai intoarce sa-i iau inapoi. Orienteaza-te catre specii cu frunze mici, trunchiuri groase, ramificatii si forma interesanta. Totusi, pana sa iti dai seama ce este "interesant" la un bonsai trebuie sa vezi foarte multe poze. Cateva mii nu este o cifra deloc exagerata. Va trebui sa iti poti da seama cum va creste o anumita structura si unde nu vei putea face nimic (de exemplu, daca ai nenorocul sa fi ales o tulpina prea lunga sau prea subtire). Este imposibil sa ti se explice lucrurile astea; totul este un proces de lamuriri succesive prin care trecem pe masura ce descoperim noi lucruri. Dar pentru asta sunt forumurile si site-urile.
Din pacate, nu avem experti in sensul adevarat al cuvantului. Nici bonsai in adevaratul sens al cuvantului. Mi-as fi dorit sa fie macar unul din fiecare, dar pana acum nu s-au aratat. Compensam insa prin entuziasm.

PS> se pare ca ai trimis ultimul mesaj in timp ce eu scriam, asa ca raspunsul meu vizeaza prima intrebare.


vali Trimis: Lun Sep 12, 2005 10:26 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Gabi, ai întrebat
Citat:
Crezi ca daca ii lucrez in fiecare an la radacina nu am sanse sa-i mentin in vasele actuale?

S-ar putea să reuşeşti, dar doar atât: să-i menţii. Ori ideea este să-i dezvolţi şi să-i formezi ca bonsai. Într-un spaţiu atât de mic şi în condiţiile oferite de balcon, este greu de crezut că vor răspunde la vreo tehnică de formare. Iar în condiţiile acestea, "lucrându-i la rădăcină în fiecare an" cum spui tu, s-ar putea să nu faci altceva decât să-i slăbeşti mai rău. Au, în primul rând, nevoie de o perioadă de revenire (nu 1-2 luni, ci 1-2 ani), în care să uite de stresul mutării, să-şi refacă rădăcina şi să se adapteze la noua locaţie şi mediul oferit de aceasta.
Citat:
Pot umbla la radacinile bonsailor numai in toamna iarna si primavara sau oricand consider ca e cazul?

De obicei, rădăcinile se lucrează cu ocazia transplantării copăcelului (în sensul că profiţi de această ocazie pentru a umbla şi la ele). Cum aceasta se face la sfârşitul iernii - începutul primăverii, pentru cvasitotalitatea speciilor, e bine ca în restul timpului să le laşi să-şi vadă de treaba lor.
Excepţii există, în cazul în care un exemplar nu arată bine şi bănuieşti o afecţiune a rădăcinii (putrezirea de ex.), ca ultimă încercare de a-l salva, poţi să-l scoţi din vas, să înlături tot ce e mort din rădăcină, să faci o fasonare a acesteia şi să-l muţi apoi într-un substrat nou, indiferent de perioada anului.

Referitor la sfatul lui Marius de a fi mai selectiv în colectarea materialului brut din natură, are foarte mare dreptate. Eu nu am vrut să-ţi tai elanul, dar el a fost mai aproape de realitate când a sugerat renunţarea la unele exemplare. La urma urmei, te ajută să nu mai pierzi timp preţios cu ele. Le poţi păstra ca material didactic, poţi experimenta diverse tehnici pe ele, etc.
Iată trei articole despre colectarea din natură a materialului de pornire pentru bonsai, realizate de Walter Pall. Acoperă tot ce ţine de acest subiect (poate sunt subiectiv, deşi nu cred).


www.bonsai4me.com/AdvTech/ATcollectring ... 20Pall.htm
www.bonsai4me.com/AdvTech/ATcollectring ... %20two.htm
www.bonsai4me.com/AdvTech/ATcollectring ... 0three.htm


gabib77 Trimis: Lun Sep 12, 2005 5:51 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Multumesc de sfaturi... eu am aratat ce am, asta nu insemana ca daca gasesc ceva mai interesant nu renunt la ai mei... deocamdata sunt intr-o perioada de tatonare sa vad cam ce ar putea trai la mine in balcon... Apreciez gestul de a ma corecta si de am da sfaturi si nu-i nici o suparare pentru mine cand cineva ma corecteaza cand gresesc
 
Sus