Ulmus pumila

Aurelian

Member
In ultimul meu post spuneam ca in week-endul ce urma intentionam sa verific putin starea ulmilor pumila celr pusi la fuzionat.
Am facut-o si iata si pozele :
Inainte de ma apuca de treaba ulmi pus la fuzionat si alti sase plantati alturi aratau asa http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... efore2.jpg sau dintr-un alt unghi http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... efore3.jpg Dupa o scurta analiza a ceea ce s-a intamplat cu ei pe parcursul anului trecut (vezi detaliu ) http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... taliu1.jpg , pot spune ca nu sunt tocmai multumit ci chiar dimpotriva. Cresterea exploziva pe care au avut-o plantati direct in pamant coroborata cu lipsa de atentie din partea mea au dis la o dezvoltare, zic eu, putin cam prea la voia intamplarii.
Prin unele locuri se pot observa urmele unui inceput al fuziunii, dar din pacate am constatat deasemenea ca unii lastari au putrezit si cum ceilati pe care ii mai am au o grosime considerabila ( cuprinsa intre 2 si 3,5 cm la baza) nu ii pot folosi la inlocuirea celor putreziti.
Drept urmare, anul acesta cred ca este compromis urmand ca in primavara viitoare sa incerc sa repar ce se mai poate repara prin inlocuirea anumitor lastari cu altii pe care intentionez sa ii achizitionez.
la final, dupa ce i-am mai scurtat putin aratau asa http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... /after.jpg
 

Sash

Active Member
Foarte bine arata copaceii... daca asa avea un strop de curte m-ar tenta si pe mine sa incerc ideea voastra...

PS - Micsoreaza te rog pozele - eventual sa se vada mici si cand dai click sa se deschida la dimensiunea lor.

edit - Le-am micsorat eu, dar n-am avut timp sa le transforn si-n linkuri catre pozele mari.
 

vali

Active Member
Moderator
Aurelian, cred ca in cazul acestui ulm problemele sunt generate nu atat de faptul ca nu ai timp sa te ocupi cat ai vrea (fac abstractie de legaturile incastrate, ale caror urme se vor putea rezolva in timp), cat de felul in care ai montat firele, de la inceput. Faptul ca toate duc direct in sus si nu au fost conduse intr-o ”spirala” in jurul suportului de sarma, afecteaza acum atat fuzionarea, cat si forma trunchiului.

Pacat, oricum...
Direct in pamant (cum au stat lastarii), ar fi putut arata foarte bine la momentul acesta.

Referitor la reparatiile pe care le-ai putea face in viitor, nu e nevoie de alte achizitii. Taie ramuri sau varfuri de lastari si pune-le la butasit. In primavara urmatoare le vei putea folosi pentru a umple golurile.

Spor!
 

Aurelian

Member
Este adevarat, nu am avut si nu am suficient timp pentru a ma ocupa de el, iar faptul ca nu il am zilnic sub ochi agraveaza si mai mult problema.
Poate ca, asa cum spui tu, am gresit si eu de la bun inceput cu dispunerea fiecarui lastar in jurul tutorelui, dar avand in vedere grosimea lastarilor care in cazul meu nu a fost tocmai potrivita, atat am putut face.
Faptul ca l-am plantat direct in pamant pentru a forta putin fuzionarea, in lipsa unei atente supravegheri, m-a aruncat cumva in extrema cealata, aceea in care cresterea "violenta" pe care a avut-o nu a fost tocmai cel mai bun lucru care s-ar fi putut intampla.
Oricum, ca o concluzie, pe parcusul acestui an si in primavara urmatoare voi incerca sa remediez ce mai poate remedia iar daca la un moment dat il voi considera o cauza pierduta probabil ca va deveni un boschet interesant in curtea parintilor mei.
Pentru ca in postul anterior, din lipsa de timp, nu am apucat sa spun nimic despre ceilati sase lastari o voi face acum.
Fiind nevoit sa ii mut de langa cei pusi la fuzionat le-am redus semnificativ radacinile , precum si tulpinile si le-am directionat in sus cate una din ramurile laterale pentru a foarma un nou varf.
Dupa toate astea arata asa http://i271.photobucket.com/albums/jj15 ... after2.jpg
Avand in vedere faptul ca grosimile trunchiurilor in doar un an, au ajuns la 2,5 - 3 cm sper ca in primavara urmatoare macar acestia sa constituie un bun punct de plecare in dezvoltarea unor viitori bonsai.
Pna atunci insa...rabdare.
 

vali

Active Member
Moderator
La stadiul actual, eu unul nu-l consider o ”cauza pierduta”. Exista o multitudine de posibilitati pentru a repara ce e de reparat. Chiar daca (in ultima instanta, desi nu este cazul) s-ar merge pana la desfacerea de pe suport si rearanjarea fiecarui lastar, in parte.

Referitor la montarea initiala, probabil ca ai dreptate, ti-am dat lastarii cei mai grosi.
 

Aurelian

Member
Vom trai si vom vedea ce se va mai intampla cu el.
Cat despre :
vali a spus:
Referitor la montarea initiala, probabil ca ai dreptate, ti-am dat lastarii cei mai grosi.
N-am facut nici o aluzie cum ca mi-ai fi dat tu lastarii cei mai grosi. M-am referit doar la faptul ca pe parcursul infasurarii lastarilor pe tutore, mi-am dat seama ca diametrul acestuia este putin cam prea mare fata de numarul de lastari de dimensiuni acceptabile si automat a trebuit sa ii folosesc si pe cei mai grosi care au fost putin cam prea rigizi...si din aceasta cauza am "pierdut"spirala.
 
Sus