Ulm batut de vant (Fukinagashi)

carla_ro_b

Member
Ok dupa cum spuneam in alt topic urmatorul la rand este ulmul. Azi este prima oara cand indraznesc sa transform radical un bonsai asa ca daca rezultatul nu este conform "normelor" ..... :(
Trebuie sa spun de la inceput ca stiu ca trunchiul nu este in pozitia corecta inca dar fiindca am "atentat" masiv il voi lasa putin pana sa umblu si la radacini.

Cam asta este ce a iesit la prima tentativa:
http://s80.photobucket.com/albums/j167/ ... are%20ulm/

..... astept critici si opinii..... fiindca sunt sigura ca un ochi format are multe de zis..... :)
 

DracuMic

Member
:gandit: hmmm,nu sunt un mester bun inca dar dupa pozele care le-ai pus as zice ca l-ai chinuit degeaba :( .
Din punctul meu de vedere as zice ca sa poti realiza ceva ar trebuii sa inclini vasul pe o parte,de ce? tot ce va creste in continuare va creste pe verticala,iar tu vrei crengile orizontale.timpul in care sa poti face ceva din el este foarte indelungat si sa fiu sincer nu te ajuta deloc nici trunchiul.
concluzie: eu nu as incerca asa ceva!


PS.ai un aparat foto foarte bun,incearca sa fotografiezi in modul"macro" fara blitz, o sa ai fotografii mult mai bune.
 

carla_ro_b

Member
Merci pentru remarci. L-am pozitionat inclinat si cu varful ramurilor spre lumina puternica.
Da trunchiul nu ma ajuta. As fi vrut sa-l fac sa arate ca si cum a fost rupt de vant dar momentan nu dispun de ustensilele necesare si nici nu stiu care ar fi acelea.
Sa inteleg ca e o catastrofa totala :( sau doar necesita multa munca?
 

DracuMic

Member
daca tot vrei sa continui cu el si sa-l ti inclinat acoperai pamantul cu un tifon sa nu-i cada .
Nu am incercat sa fac asa ceva,dar nu zic sa nu incerci, este ulmul tau,tu stii ce faci cu el. orice copacel necesita multa munca si ustensile sa stii ca mai ales la noi in tara nu au toti,eu nu am dar incerc sa ma descur cu ce gasesc. incearca sa scapi de ciotul ala gros si inestetic si pune ceva peste el,macar o bucatica mica de plastelina daca nu ai altceva ca e groasa taietura si e periculoasa.
 

carla_ro_b

Member
Si eu cred ca am incercat ceva cam complicat pentru prima isprava, dar voi continua poate cu timpul acumuland experienta si dexteritate sa iasa ceva.
O critica mai amanuntita ar fi de mare ajutor.
 
Buna Carla :)

Ce ai tu acolo... e greu, foarte greu. Ciotul acela va trebuii sa dispara, inplicit si crengile din varf, ciotul nu de tot... va trebuii, cum ai intuit bine, sa arate ca si un arbore care a fost fulgerat. Trebuie sa faci rost de niste ustensile, sa le zicem, mai adecvate, niste dalti... nu stiu daca le cunosti, dar graficienii le folosesc pentr-u linogravura, acestea pentr-u lucrarile mai fine, pentr-u cele din ''topor'', dalti normale de sculptura(de tamplar) desigur de dimensiuni adecvate. De dremel, adica un fel de... sa-i zicem masina de gaurit(nu e cuvantul potrivit dar altul nu-mi vine in minte) electrica...nici nu pomenesc :) , la noi nu prea se gaseste. Cam de astea ai avea nevoie si... de imaginatie. Daca faci rost de scule eu te sfatuiesc ca intai sa exersezi pe un ciot asemanator cu ce are ulmul tau... sa capeti putina experienta si sa simti materialul.
Toate cele bune... si cu curaj.
Vasile
 

carla_ro_b

Member
Cu daltile si sculele de gaurit sunt obisnuia (lucrez intr-o firma de constructii) numai ca de alta dimensiune. :) O sa dau iama putin prin achizitiile sotului sa vad ce pot folosi. O intrebare cam cat timp sa-l las inainte de a incerca sa umblu la trunchi? Am chiar doua cioturi asa ca ma voi chinui ceva.
Dremel cred ca am deja l-a comandat sotul meu din america cu tot soiu de accesorii. Daca mai sunt amatori cred ca poate sa mai comande unul.
Al meu asa arata http://lifesatrip.files.wordpress.com/2 ... mel500.jpg
Asta este ce-mi trebuie?
Legat de ramuri: am lasat prea multe? sunt pozitionate corect? Cam cat ar trebui sa le las sa se lungeasca raportat la dimensiunile trunchiului?
 
Carla sincer sa fiu eu asa cred...cu sculptarea ai cam intarziat, am intrat deja bine de tot in perioada de vegetatie si nu cred ca i-ar face bine. Cea mai buna perioada cred eu este in februarie cand nu are inca frunze. Poate ca spun eu prostii... ar trebuii sa astepti pareri si de la alti forumisti.
Crengile... nu-i vorba ca ai lasat prea multe sauprea putine, e vorba cum vezi tu aceea planta ca un copac care a fost indoit intr-o anumita directie de efectul vantului. Daca tu crezi ca asa arata, acesta este copacul din viziunea ta... atunci continua, daca nu... renunta la acest stil, si fa unul natural... adica un copac care a fost fulgerat.
Cat despre scule te invidiez... am si eu dremel dar nu prea am accesorii... deci scule ai... daca se poate si primesti unda verde apucate de treaba.
Succes...
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
carla_ro_b a spus:
Sa inteleg ca e o catastrofa totala :( sau doar necesita multa munca?
:) Carla, nu este o catastrofa totala, dar - intr-adevar - necesita multa munca (si daca-l lasai cum era, tot multa munca necesita) :D . Insa atata timp cat "munca" este perceputa ca ceva placut, nu vad unde ar fi problema.

Facand exceptie de faptul ca "te-ai aruncat" la unul dintre stilurile cel mai greu de exprimat, de faptul ca "ai fortat" copacelul (care n-avea nici cea mai mica intentie sa ajunga un fukinagashi) sa devina "ce-ai vrut tu", nu-mi ramane decat sa te admir pentru curaj si pentru dorinta... :D.

Acum, urmare a felului in care ai pornit, te-ai trezit intr-un impas (iar iesirea e probabil undeva in afara razei tale vizuale :) )... Spui ca ai vrea sa continui, dar ti-e teama pentru ca n-ai sculele adecvate. :) Eu cred ca teama vine din faptul ca realizezi ca deja "ai facut un pas in necunoscut", iar - chiar si cu sculele de rigoare - a continua ar insemna sa mergi si mai departe, ceea ce-ti da o oarecare nesiguranta :) .
Dar poate ma insel eu si esti mult mai nesabuita decat cred :rofl: :rofl: [in conditiile in care "nesabuinta" este perceputa ca amestecul dintre curaj (permanent), dorinta si pornire (de moment) si un pic de "necunoastere" pe deasupra :) ].

In fine... lasand la o parte aburelile mele de mai sus, copacelul tau nu este iremediabil pierdut (nici pe departe). In bonsai, indiferent ce greseli faci, te salveaza capacitatea de a considera ca "asta ai, de la asta pornesti". Deci, pentru voi (tu si ulmul tau) este un nou inceput.
Uita cum a aratat, uita tot ce te-ar putea abate de la felul cum ai vrut tu sa-l vezi, gandeste-te ca l-ai cumparat ieri si asa arata...

Tu spui:
Da trunchiul nu ma ajuta.
Eu cred ca tocmai trunchiul este cel care te mai ajuta... Ca o paranteza, in bonsai (cand faci o achizitie) niciodata nu cumperi un posibil copacel... cumperi un trunchi. Trunchiul este coloana vertebrala, este baza de la care poti porni, indiferent in ce directie. Ramurile se fac, frunzisul se obtine, nebari-ul poate fi imbunatatit... Daca n-ai trunchi, nimic din toate astea n-au de ce sa fie legate.

Revenind la ulm: nu arata chiar atat de rau... De fapt, in ochii mei, nu arata rau deloc! Nu ma intereseaza ca ramurile nu sunt pozitionate astfel incat sa exprime "bataia vantului", nu ma deranjeaza ca a ramas aici un ciot, dincolo o ramura groasa ce "se termina brusc", nici nu-mi pun problema felului in care vor creste eventualele ramurele in viitor... Principalul e ca privindu-l "cu ochii mijiti" vad ceva batut de vant. Fara pretentii, dar in mod cert batut de vant.

Tu zici:
Trebuie sa spun de la inceput ca stiu ca trunchiul nu este in pozitia corecta
Care e "pozitia corecta" pentru un fukinagashi ? :hipnotizat: De unde stim noi cum a aparut un copac, in ce directie a inceput sa creasca, la ce momet a inceput sa-l bata vantul si - in general - unde scrie, sau cine spune ca un fukinagashi tre' sa aiba trunchiul intr-o amunita directie?... Sau de o anumita forma...
Dar iar ma departez de subiect - ulmul tau - si indiferent cat mi-ar place sa bat campii despre "cei biciuiti de vant", tre' sa revin:
1. nu conteaza (din experienta proprie) la ce moment din an te apuci sa faci un jin/shari/sabamiki (la ulm!!!). Influenta asupra dezvoltarii copacelului, este neglijabila.
2. Scule: nu ai nevoie de mare lucru pt inceput. La ce vrei tu sa faci:
Am si eu nevoie de o mana de ajutor cum pot face ca o creanga cam cat degetul mare grosime taiata drept cu mult timp in urma sa o fac sa para rupta de vant. Exista ceva ustensile speciale sau e la libera imaginatie si dotare a fiecaruia? M-am chinuit vreo 2 ore si nu am reusit sa fac nimic. Nu stiu cu ce sa desprind si sa smulg fasii longitudinale.
te poti descurca cu ce (vad ca) ai.
In imaginea de aici http://i80.photobucket.com/albums/j167/ ... C00376.jpg se vede un patent cu varfuri lungi si fine, tocmai bun pentru a "apuca si desprinde fasii din scoarta/tesutul lemnos al unei ramuri cum e cea descrisa de tine. Inafara de asta, chiar daca nu crezi ca e o scula "profesionala", o poti gasi si aici http://sidiao.myweb.hinet.net/index_e.htm , pe site-ul unui mare artist in sculptura in lemn viu, la tools/burin I type. Dremelul (sau cum dreaq i-o mai zice) e bun si el la casa omului... Dalti pt prelucrarea lemnului (asa cum ti-a recomandat Vasile) sunt si ele la fel de binevenite. Dar nu trebuie sa te impiedici in astfel de "amanunte" la inceput.
3. Ulmul tau, asa cum a ajuns sa arate, este (sau pare) candidatul perfect pentru un "atelier", o intalnire in cadrul careia mai multi pasionati sa-si dea cu parerea, iar apoi, doar unul singur sa faca treaba :rofl: . Glumesc... de obicei (in cazul fericit in care un atelier ar avea loc) cel care lucreaza este cel care aduce "mortul".

Una peste alta, mie-mi place ce ai facut (chiar daca nu arata bine) :) .
La un "demo", Walter Pall spunea (parafrazez): Daca dupa ce ai lucrat la un copacel vine sotia si spune "Vai draga, ce bine arata!", inseamna ca ceva nu e-n regula... Daca, in schimb, spune: "Bravo nene, ai reusit sa-l termini si p-asta", inseamna ca ceea ce ai facut este pe drumul bun si ai sanse ca ceva sa apara din munca ta."
Nu stiu in ce masura ceea ce a spus WP este valabil si pentru tine ( tu fiind SOTIE :) ), dar incearca sa faci abstractie de asta si poate te va ajuta...

Spor la munca (TOVARASI) in continuare.
 

carla_ro_b

Member
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. :hug: .
Am o imagine foarte clara in privinta formei finale inclusiv asupra trunchiului. Vreau ca cele doua cioturi de trunchi sa arate ca si cand ar fi fost rupte de o furtuna si apoi crengutele cresc batute de vant. Ceva asemanator se vede in poza aceasta de pe site-ul indicat de tine: http://sidiao.myweb.hinet.net/2005htm/p34.htm
Cand am spus ca nu este in pozitia corecta trunchiul ma refeream la imaginea pe care o am eu in minte. De asemenea baza trunchiului are o structura care mie mi se pare foarte interesanta dar este in mare parte acoperita de pamant.
Sunt intr-adevar "nesabuita", dar am si teama ca ceea ce voi incerca nu imi va reusi fiindca nu am experienta. Dar cred ca important este ca vreau sa continui. Am bagat la cap cam ce daltite trebuie sa iau.
Cand l-am cumparat trunchiul a fost cel care m-a ghidat si pe mine dar ce e drept si cateva ramuri. Problema e ca atunci cand am inceput sa lucrez la trunchi ma dureau degetele dar nu putem sa il "cioplesc" mai deloc.
Daca se organizeaza un "atelier" ma inscriu si eu.
 

vali

Active Member
Moderator
Carla a spus:
Sunt intr-adevar "nesabuita", dar am si teama ca ceea ce voi incerca nu imi va reusi fiindca nu am experienta.
:) Pai exact asta incercam si eu sa spun ca inseamna "nesabuinta"... si nu neaparat in sensul "rau" al cuvantului... :) De multe ori, nesabuinta se confunda cu curajul de a face ceva. Daca iese bine, e curaj; daca nu, e prostie... Totul e relativ, pt ca si din curaj si din prostie avem de invatat (cei care vrem sa invatam) :) .

Din punctul meu de vedere, ai tot sprijinul... Mergi inainte pe ce ai pornit! Dar asta nu inseamna ca punctul meu de vedere este cel care ar trebui luat drept etalon :) . S-ar putea sa gresim amandoi: si tu care incerci, si eu care am incredere in incercarile tale... Deci, nu te astepta la ceva bun :), inafara de experienta .

PS: Uite cum facem: daca iese ceva bun, meritul e al tau, pentru ca ai avut curajul sa te aventurezi si sa crezi in tine si in ceea ce ai citit pe un forum (sau altul); daca iese rau, poti da vina pe mine, pentru ca te-am sustinut si te-am indus in eroare.
:)
 

carla_ro_b

Member
Vali merci esti un dragut. Dar nesabuinta mea include si curajul de a recunoaste propriile greseli, cat si ajutorul primit de la alte persoane. Sa stii ca sunt genul de persoana care asculta un sfat, dar il analizeaza daca i se potriveste asa ca daca esuez e doar vina mea ( nu te gandi ca ma descurajez ---- sunt berbec :) ), daca reusesc meritul este al tuturor celor care m-au ajutat
Acum revenind la pomisorul meu stiu un magazin de arte plastice de unde cred ca pot achizitiona sculele necesare.
Crezi ca imaginea acelui ciot (din postul meu trecut) se apropie de ce ar trebui? Ideea mea este sa fie un pic mai "smuls" decat in poza dar asta implica finete si nu stiu daca imi va reusi din prima. Am si eu nevoie de o informatie. Am vazut ca ulmul este foarte elastec. Nu am experienta cum s-ar rupe. Ai putea sa-mi dai ceva detalii ca nu am disponibile ceva lemne de ulm pe care sa incerc. Nici ca fibra nu stiu cum ar trebui sa arate dupa rupere. Se intelege ceva din ce incerc sa spun? :?
 

vali

Active Member
Moderator
Carla a spus:
Crezi ca imaginea acelui ciot (din postul meu trecut) se apropie de ce ar trebui?
Sub nicio forma... Trebuie redus!
Carla a spus:
Ideea mea este sa fie un pic mai "smuls" decat in poza
Exact! Gaseste o modalitate sa-l "smulgi" mai mult.
Carla a spus:
Am vazut ca ulmul este foarte elastec. Nu am experienta cum s-ar rupe.
Ulmul este foarte elastic atata timp cat vorbim de ramuri nu mai groase de 6-8 mm. Odata depasita aceasta grosime (iar ulmul fiind udat de curand), apar surprize. Daca ulmul nu a fost udat in ultimele 3-5 zile, problema ruperii ramurilor la indoire (chiar si a celor groase), se reduce.

Carla a spus:
Se intelege ceva din ce incerc sa spun?
Sincer, pana la un punct am impresia ca inteleg la ce te referi; dincolo de acel punct, vezi "Nici ca fibra nu stiu cum ar trebui sa arate dupa rupere.", am impresia ca am inteles totul gresit.
Deci, daca te referi la ruperea unui trunchi sau a unei ramuri mai groase care sa ramana ca atare (cu aspectul de ramura rupta de vant, de tsunami, de etc.), nu stiu ce sa-ti spun...
Stiu insa un lucru, care e important indiferent de felul in care vrei sa faci sau "sa simulezi" o rupere la ulm: lemnul de ulm este foarte slab ca esenta, este predispus putrezirii mai mult decat in cazul altor specii, deci, e bine ca orice expunere a tesutului lemnos, indiferent ca vrea sa para o despicatura, o rupere, o scobitura sau o scorbura, sa fie cu suprafete cat mai continue, fara crapaturi evidente. Daca se poate, ideal ar fi ca suprafata lemnului mort la ulm sa fie slefuita cu o perie (electrica), care pe langa faptul ca da "continuitate suprafetei", mai si incinge suprafata de contact in timp ce se efectueaza slefuirea, sterilizand-o prin tratament termic. Dupa asta, ideala ar fi acoperirea cu sfanta "sulfura de calciu", mama tuturor problemelor legate de putrezire la lemnul mort :) .
 
Sus