TUNDERE LILIAC si IENUPAR

Blitz

Active Member
Dragilor,

Am in curte liliac. A fost tuns "zero" acum doi ani, anul trecut nu a facut decat frunze, dar anul acesta am avut parte de flori frumoase. Problema este ca vecinii si-au cam inaltat casele si rezultatul este ca orice arbust sau pom la mine "cauta" lumina, deci rezultatul este ca liliacul iarasi s-a dus mult in sus. Am incercat sa-l "civilizez" un pic dupa ce a trecut floarea, noroc ca nu tot liliacul. Partea pe care am tuns-o pare mai trista. Asa ca m-am oprit.

CAND SE TUNDE LILIACUL?

Dar IENUPARUL? (am si cateva tufite din acestea).

Socrul meu sustine ca nu se tunde nimic in perioada de vegetatie.

AJUTOOR!

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Blitz, liliacul nu se tunde....cu toate astea poti sa-l tunzi primavara, imediat dupa inflorire pentru ca in timpul vegetatiei, in perioada de dupa inflorire, va forma mugurii florali pentru anul viitor astfel incat daca tunzi mai tarziu risti sa ramai fara flori anul ce urmeaza.
 

Blitz

Active Member
Rezistent mai este liliacul meu- din ce imi scrieti voi, am facut pana acum toate greselile care se pot face :rofl: :rofl: :rofl: .

Si el traieste si ii merge bine. Problema cu tunsul era numai datorita faptului ca daca nu il scurtez, imi trebuie echipament de alpinist sa-l tai, pardon, rup. :wink:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Dupa fanarea inflorescentelor, taie-le pe toate, si scoate 1- 2 tulpini batrane, taindu-le de jos, pana toamna se imbraca coroana din nou. Liliacul infloreste ca via nobila, lastari de un an pe doi ani, daca tai lastarii anuali, mai ales pe cei imediat de sub inflorescenta, tai florile de anul viitor. Cat de mare este tufa ta?
 

sicora fabian

Active Member
AP

Pentru Gabiuta, de ce crezi ca se recomanda ruperea si nu taierea?
Prin rupere raman cicatrici foarte mari si greu de cicatrizat, cer un efort imens din partea plantei care in loc sa-si foloseasca rezervele pentru inductia florala si diferentiere, va plange lingandu-si ranile.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mi s-a recomandat aceasta metoda de o persoana "autorizata".O...horticola'toreasa :) .Chiar mi- a atras atentia sa fac asa la liliac.Fiindca am avut incredere in ea( avind ea in ingrijire multe gradini ale prietenilor mei ) nici nu m-am mai obosit sa caut pe net explicatii sau alte metode.
Ce e aceea diferentiere? :oops:.Si oare daca il tai cu foarfeca nu se supara la fel?Adica... nu il doare la fel?
 

sicora fabian

Active Member
AP

Sigur ca il doare( si eu sunt convins ca plantele simt, dar n-au gura sa vorbeasca si nici nu se pot zvarcoli de durere, de aceea am si niste bete in ochi pentru vegetarieni, dar este o alta mancare de peste) dar cicatricea are cea mai mica suprafata prin taiere si se caluseaza foarte usor, pe cand prin rupere raman rani mari, bucati de lastar decojit, fisuri de-a lungul ramurii, aschieri, tot ce-i mai rau. Gandeste-te la un deget de-al tau si pielea de pe el!
Cam sadic, dar este crudul adevar.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Recitindu-ti mesajul, mi-am dat seama de ce ti-a recomandat aceasta metoda sau, mai bine spus, nu vad alt motiv si anume pastrarea in apa a florii de liliac, dar si alte flori cu tija lignificata. Acestea trag mai greu apa din vaza si se recomanda despicarea bazei tijei pe cativa centimetri, cam ceea ce se intampla cand o rupi, insa tu trebuie sa te gandesti mai mult la planta care ramane, pe ea o vrei frumoasa si "infloritoare"!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Da,este posibil sa ai dreptate.......... :? .Uite nu m-am gindit la asta.Perfect adevarat.
 

sicora fabian

Active Member
AP

N-am citit pe cealalta pagina, ai spus acolo ca-i vorba despre taratori si-ti acopera aleea. Ei nu se tund, ci se taie. Urmareste creanga de la varf spre baza si cauta acolo de unde ai vrea sa o tai, un lastar tanar si taie imediat deasupra lui, astfel taratorul isi va continua cresterea fara a se observa ca a fost ciuntit, INSA, ai grija la forma generala la care ramane planta!! La ienuperii taratori( Juniperus horisontalis sau Juniperus sabina sunt speciile cele mai folosite, dar au foarte multe varietati), se prefera forma generala rotunda sau ovala, cu multe colturi( stea ori stea turtita), insa in functie de locul unde este amplasat si de plantele ori mobilierul din vecinatate, plus gusturile si fantezia ta, poti sa-i dai orice forma doresti.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Sfatul meu este ca, deocamdata, sa nu intri mult in el, doar cat sa-ti degajezi putin aleea si sa-i opresti "expansiunea", urmand ca la primavara, inainte de pornirea in vegetatie, sa-l corectezi mai mult.
Curaj, nu e greu!
In ceea ce priveste vegetarienii, poate pe alt topic ori alt site, altfel iar ma ameninta Cornelia ca-mi inchide contul!
 

tranda09

Member
adica ridicat in sus cu pietre mari. Apoi, m-am gandit ca pietrele se incalzesc prea tare in timpul zilei si il pot arde.Asa ca am scos pietrele.Pentru toti cei 6 taratori. Dar ma impiedic de ei cand merg pe alee.
 
Sus