Trandafiri Urcatori

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Trandafirii mei au intrat demult in vegetatie. Englezestii de la Lottum plantati in toamana au frunzulite de 1-2cm. Si nu am taiat nimic din tulpini. Asa ca nu vad ce sa mai astept ca sa ii tund pe ceilalti.

Si la mine in gradina cataratorul rosu a inghetat o buna parte. Ciudat este ca pe o aceeasi tulpina are zone complet negre in partea inferioara si verzi in partea superioara, in functie de cum a fost protejat de suport. La baza i-au aparut noi muguri. Sunt tare curioasa in legatura cu tulpinile acestea verzi la varf si negre in rest, oare or mai inmuguri?
Chiar si Super Dorothy pare ca a inghetat. Am in schimb un trandafir cumparat pe post de Diablotin. A iesit evident, ceva cu flori roz , foarte apreciat de viespea croitor. Ciudat e ca are un lastar lung de 1.5m care chiar ma enerva in toamna ca rasarise cat se poate de nepotrivit. Dar nu l-am taiat, spunandu-mi ca oricum o sa inghete. A rezistat peste iarna in ger intr-o zona de gradina complet neprotejata si e verde pana in varf. M-am decis sa il mut si sa il conduc pe o pergola, pe post de catarator :?
 

ghia_don

Active Member
Si eu pling dupa urcatorii mei...trebuie sa-i tai de jos, doar 40-50 cm mai ramin din ei :( Si speram sa-vad anul asta pergola inflorita pina pe acoperis, dar n-am noroc :cry:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
I-a prins inghetul fara protectie de zapada si asta a fost.Eu am poza cu ai mei Golden plini de gheata.Stiam ca vor fi inghetati dar nici chiar asa :( .O luam de la capat plini de speranta :D
 

nick1971

Active Member
eu ce sa mai zic de astia? :cry:
, i-am taiat de jos, era lemnul uscat :(
kletter star-ul asta n-am apucat sa-l tai, sunt curioasa intr-o saptamana daca se intampla ceva, dar nu prea cred ca si el e negru-negru
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Fratilor, nu va mai grabiti sa taiati urcatorii :( :( :( .... Anul trecut aveam ramuri maro inchis la New Dawn dar trandafirul avea inca seva in el si au lastarit si alea.
Macar cu astia aveti rabdare ca e pacat sa-i taiati mai mult decat ar trebui
 

nick1971

Active Member
Madalina, am luat-o din aproape in aproape, nu m-am infipt in ei, daca am gresit asta e, oricum nu i-am taiat pe toti si pot sa ma conving daca am gresit sau nu
 

lucia2002

Active Member
Anul asta si la mine trandafirii cataratori au intrat mai greu in vegetatie.
Culoarea maronie a ramurilor poate fi inselatoare. Este bine de vazut daca seva este verde si numai dupa aceea va puteti pronunta asupra viitorului trandafirului. Imi pare rau ca nu am facut fotografii ramurilor de Golden Showers, sa le vedeti cat de inchise sunt la culoare si totusi deja au inceput, timid, sa apara muguri rosii
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mada draga daca puneai mina pe creanga se fringea.Ce sa mai astept de la asa ceva?Zii si tu........Nu de maroniu i-am taiat pe cei doi .La ceilalti mai stau putinel ca parca misca
:? :(
 

carla

Active Member
Recunosc spasit ca si eu am taiat pana jos un catarator (Parade), dar avea crengile maro pe interior, nu mai era nimic alb :( Oare mai era vreo sansa sa urce seva? Mi-a fost tare ciuda pe el ca a inghetat, mai ales ca era in anul trei si acoperise gardul, deci ar fi fost o splendoare anul asta
Ceilalti cataratori ai mei, Coral Dawn, Paul's Scarlet si Don Juan sunt ok, au inceput sa dea muguri
 

Mali_

Member
Nu va faceti griji! Anul trecut si urcatorii mei au fost inghetati si i-am taiat de jos, dar au dat frumos si au crescut cam 2 metri. S-au si indesit foarte mult, astfel ca anul acesta a fost destul de greu sa mai raresc din ramurile date de la baza.
 

maxie

Member
Mali,multumim de incurajari ! Asa sper si eu,ca isi vor reveni si se vor indesi,chiar daca nu vor umple bolta anul acesta.Am incercat mai intai un varf la cataratori,nu am taiat din prima.Am mers incet in jos,sperand ca dau de verde,dar crengile erau casante,uscate-uscate.S-a observat imediat unde incepea sa se observe usor culorea verde si putina seva.Pe ramuri se vedea foarte clar de unde mugurii erau porniti in vegetatie.Asta e: a fost o iarna mai grea,mai ales ca din fundul gradinii vin curenti reci de la lac.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu dati cu pietre!!!!! :rofl: :rofl: :rofl:
Zic si eu...nu dau cu paru'
Vedem cum se comporta - oricum, nu se intampla nimic ca i-ati taiat, cresc la loc :wink:
 

elianna

Well-Known Member
Am si eu un of, vreau un trandafir catarator MARE si care creste repede. Dupa iarna asta grea am constatat ca au sucombat multe din plantele achizitionate in toamna, inclusiv cateva lonicera menite sa acopere un zid inalt. Am tot citit pe forum si am ajuns la concluzia ca mi s-ar potrivi un Westerland. Am nevoie de un trandafir care creste inalt (zidul are 2m si deasupra un gard de inca 1,5m) si care sa-l pot intinde si lateral cat se poate de mult. Partea de jos este usor umbrita dar sus este soare suficient. Poate imi sugerati si un alt soi mai potrivit si mai ales poate imi spuneti de unde l-as putea cumpara ca pe unde am cautat (pe net) nu am gasit. Initial vroiam o planta vesnic verde dar n-am gasit ceva care creste repede si in final am ajuns la concluzia ca un trandafir ar fi potrivit. Multumesc.
 

elianna

Well-Known Member
Da, l-am gasit dar este la grupa floribunda cu inaltime pana la 1,5 m iar pe forum gasisem ca ajunge la 4 m. mai este si un altul?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus