Tipuri de gradini

aleynad

Active Member
Moderator
Gradina de pe acoperis

cornelia a spus:
Am o intrebare si apreciez daca ma puteti ajuta, ideea ar fi plantarea de gazon pe acoperisul blocului pentru reducerea temperaturii din apartamentele aflate la etajul 4. Ce ziceti ar functiona, bineinteles cu un sistem de tevi gaurite ce uda automat gazonul.
Astept raspunsurile si sfaturile voastre.
Vlad, Timisoara

Ideea cu plantele pe acoperis este super. Cel putin asa cred eu. As putea spune chiar ca este visul vietii mele. Dar, te-ai gandit la costuri? Iti pot recomanda o firma de arhitectura la care am vazut o casa pe al carei acoperis au pus gazon si piscina. Mi-a placut la nebunie. Poti sa-i contactezi macar pentru o informare in ce priveste costurile estimative si avizele legale. Pot sa-ti spun ca poti planta, pe un substrat gros de:
5cm - Sedum diverse varietati
8cm - Dianthus, Thymus serpyllum si Sempervivum Hybriden, Allium schoenoprasum, Arthemis tinctoria, Centaurea cyanus, Linum perenne, Sanguisorba minor, Verbascum phoeniceum
12cm - diverse plante cu h.25-40cm
Am mai multe date in legatura cu aceasta problema. O sa fac un fel de fisa si o sa pun link-ul (cand gasesc putin timp).
Pentru un substrat gros de 10-12cm pe care pui plante cu h.5-20cm greutatea medie este de 115kg/mp.
Alte avantaje ale acoperisurilor gradina: reducerea nivelului de zgomot inspre interior cu pana la 8dB, reducerea cu 50% a pierderilor de energie dinspre interior spre exterior, reducerea cu 10-20% a cantitatii de praf din aer, recircularea (prin evaporare) a 70-90% din apa de ploaie, care altfel se duce la canal, scaderea cu peste 60grdC a temperaturii la suprafata acoperisului pe timp de vara (intr-un strat cu plante temperatura va fi de aprox.25grdC, pe cand pe bitum sau pietris ajunge la 80grd).
In ce priveste greutatea suportata de acoperisul blocului, sa nu reincepem discutia de la subiectul cu "cate tone de pamant (in ghivece) pot pune pe balcon?" Va spun eu sigur ca pentru un strat cu plante mici nu cade acoperisul (din experienta proprie - ghivecele mele de pe acoperis cantaresc mai mult decat stratul).

vladm
Trimis: Joi Mai 25, 2006
da, poate costurile ar fi o problema in prima faza, dar eu tot nu am de gand sa fac acest lucru cu o firma, iar de avize numai pentru plantat gazon sau alte plante mici nu cred ca trebuie aprobare? oricum primul lucru la care m-am gandit este scaderea temperaturii de la suprafata plafonului, care vara dogoreste si o mare parte din acesata temperatura e transmisa apartamentului de la et 4 unde stau eu
Asa ca incep sa adun informatii, pareri, idei, si sa vad cum pot aduce la indeplinire ideea.
Va salut, Vlad, Timisoara

mflorian
Trimis: Joi Mai 25, 2006
Proiectul este usor de realizat in regie proprie. Ai nevoie de placi ondulate din fibra de sticla pe care sa pui un strat de 5 cm dintr-un amestec de pamint de telina si nisip (jumatate-jumatate). Apoi pui Sempervivum si gata.
Placile ondulate din fibra de sticla au multiple avantaje:
-nu se depreciaza in timp
-sint foarte usoare
-hidroizoleaza perfect
-se imbina unele in altele prin simpla suprapunere a partilor ondulate si nu trebuie fixate cu nimic
-asigura scurgerea surplusului de apa (apa nu trebuie sa stagneze, ci trebuie sa se scurga in tevile de pluvial prevazute de constructor).
Pentru conformitate, atasez poze in care am experimentat ceva asemanator cu ceea ce am scris (baza tavilor este din placi ondulate de fibra de sticla):

http://img111.imageshack.us/my.php?imag ... te19cv.jpg
http://img111.imageshack.us/my.php?imag ... te22rs.jpg
In stinga am doua feluri de Sedum si in dreapta doua feluri de Sempervivum. Cele din poza a doua, din planul apropiat, se gasesc in flora spontana

De vizitat:
www.climaflor.de
popgeo a spus:
Cred ca daca scopul principal este sa scazi temperatura tavanului, atunci poate ar fi mai rentabil sa creezi un fel de pergola pe acoperisul blocului care sa fie acoperita de niste liane agattoare plantante in butoiase. Preferabil ceva care e nepretentios si rezistent la seceta si la apa si daca se poate si vesnic verde.

Campsis radicans se preteaza la asa ceva dar nu e vesnic verde, insa creste repede si e destul de rezistenta, plus face flori faine. Practic iti creezi ca un fel de acoperis verde deasupra blocului si reduci astfel temperatura fara sa fie nevoie sa "intretii" un gazon. Creezi de fapt si o terasa la o adica. Pe de alta parte, in apartament poti lipi placi de polistiren expandat speciale pt pus pe pereti pe zonele care radiaza caldura/frig si mai reduci din probleme.
cornelia a spus:
Ia uitati ce au facut americanii pe cladirea care gazduieste primaria din Chicago:

 

aleynad

Active Member
Moderator
Gradina rustica

Spre deosebire de gradina formala, gradina rustica se remarca prin lipsa formelor rigide. Caracteristica generala o constituie armonia straturilor de plante nepretentioase, in culori vii, precum si utilizarea materialelor naturale, predominant fiind lemnul.
De obicei intr-o gradina rustica, straturile de flori in culori calde (rosu, galben) alterneaza cu straturile de legume, cu mirodeniile si cu pomii fructiferi. Pe langa faptul ca amenajarea straturilor mixte de legume, mirodenii si flori este foarte practica, ea este si foarte benefica pentru flori, deoarece unele legume contin substante care alunga daunatorii(ex.melcii), iar mirodeniile se remarca prin uleiurile eterice emanate ce pun pe fuga de exemplu paduchii.
Florile sunt de regula lasate sa se dezvolte in voie, fara taieri drastice sau conduceri riguroase pe diverse suporturi. Este foarte des intalnita combinatia de plante anuale + tufe perene + bulboase.
Astfel cele mai intalnite plante anuale sunt: craitele (Tagetes sp.), macul (Papaver sp.), galbenelele (Calendula officinalis), condurasii (Tropaeolum majus), carciumarese (Zinnia sp.), regina noptii (Nicotiana sp.) , cosmos.
Ca tufe perene, la loc de cinste se afla bujorii (Paeonia sp.), daliile (Dahlia sp.), margaretele (Leucanthemum sp.) si muscatele rosii (Pelargonium sp.)
Plantele aromatice frecvent intalnite sunt : busuiocul (Ocimum basilicum), rozmarinul  (Rosmarinus officinalis), salvia (Salvia officinalis), cimbrul (Thymus vulgaris), maghiranul (Majorana hortensis), levantica (Lavandula ).
Dintre bulboase se disting: zambilele(Hyacinthus sp.), narcisele (Narcissus sp.), lalelele(Tulipa sp.), crinii albi (Lilium candidum). La acestea se adauga irisii sau stanjeneii (Iris barbatus)
Nelipsiti sunt insa trandafirii, mai ales cei de dulceata, utilizati pentru parfumul lor deosebit si ale caror petale se folosesc atat la aromata dulceata, cat si pentru prepararea de bauturi racoritoare pe perioada verii.
Dintre cataratoare, zorelele (Ipomea sp.), caprifoiul (Lonicera sp.), si luleaua turcului (Campsis sp.) se intalnesc in orice gradina de la tara. La acestea se adauga si vita de vie, adesea utilizata si pentru umbrare, dar mai ales pentru ciorchinii gustosi de struguri din care se preapra toamna deliciosul must.
Aleile sinuoase sunt pavate cu pietris sau piatra, de altfel si delimitarea rondurilor se face adeseori cu pietre rotunde de rau. Mobilierul e exclusiv din lemn: pergole, mese, bancute, scaune realizate din butuci de lemn. Ca elemente de décor se utilizeaza obiectele vechi de genul : butoaie din lemn cu doage, roabe, stropitori de tabla, galeti de zinc, cosuri din paie sau din lastari de salcie impletiti, carute vechi din lemn.
 

aleynad

Active Member
Moderator
Gradina romantica

In gradina romantica predominante sunt culorile pastel, respectiv nuante de roz, albastru, lila si alb. Florile, elementele decorative, aleile sinuoase din pietris sau pavate cu piatra naturala ori clincher te duc cu gandul la basmele cu zane.
La loc de cinste intre flori se afla trandafirii, de toate categoriile, precum si tufele acompaniatoare. De pe pergole sau bolti se revarsa in cascade de flori trandafirii climbing sau rambler in nuante ce amintesc de bomboanele de serbet, incantand privirile si nasul. In mijlocul straturilor copaceii de trandafirii apar ca mici norisori parfumati.
Nemtisorul, campanulele, regina noptii, liliacul, iasomia parfumata, priboiul se intalnesc frecvent in gradinile romantice.
Ca elemente decorative se disting cele din fier forjat, indeosebi in culori alb si albastru, respectiv banci, scaune , masute de cafea. Prin gradina se intalnesc diverse statui din piatra ascunse pe jumatate in straturile de flori, reprezentand pitici, nimfe sau cupidoni.
Pasarelele si fluturii sunt invitati permanenti ai acestor tipuri de gradina. Amenajati din loc in loc mici bazine cu apa proaspata si farfurii cu hrana pentru micile inaripate.
 

elaelena

Member
o intrebare:gradina romantica e ,de fapt, o gradina amenajata in stil rustic dar mai ”accesorizata?....poate mai rafinata?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
gradina romanitica este una usor salbatica, sau mai bine zis aparent salbatica. arbustii nu sunt foarte fasonati, gradina trebuie sa lasa vizitatorul cu impresia ca a fost cucerita de natura, sau ca natura 'isi face de cap'. intr-o gradina romantica ai trasee ascunse printre plante, poti sa te ascunzi si sa nu fi vazut. accesoriile sunt putin, poate chiar inexistente.
 
Sus