Sunt un criminal :(

lalel

New Member
Ok, mi-am creat cont special pentru ca am nevoie de ajutor ...

Poveste lunga dar ... am o muscata. Cand am primit-o arata bine si sanatoasa.

O frunza am presupus ca o sa moara pentru ca se indoise tulpina frunzei (?) in timpul transportului. I-am pus o atela si ceva sa o sprijin ca sa stea dreapta ... n-a functionat ... s-a uscat

3 saptamani mai tarziu si muscata nu mai are nici o frunza, toate s-au uscat :|

Nu le ud suficient? Le ud prea mult? N-au destula lumina?

Ce au si ce tre sa fac? :/

Poza:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
In perioada aceasta muscatele stau in repaos. Au nevoie de un loc racoros, lumina si apa rar, cat sa nu moara. Se poate intampla sa piarda frunzele.
Daca sunt muscate zonale ( din cele cu frunze cu puf) isi revin usor. Celelalte tipuri de muscate sunt ceva mai pretentioase.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu ne-ai spus cat de des le-ai udat, unde ai tinut muscata (lumina? temperatura?), etc. De obicei mor de la prea multa apa in perioada asta, nu de la prea putina. Muscatele se pastreaza peste iarna la frig, fara lumina prea multa sau deloc si neudate. Daca n-ai conditii si le ti la temperatura din casa, le pui totusi intr-un loc fara prea multa lumina si le uzi foarte rar in perioada de iarna (odata pe luna??), asta daca vrei sa aiba parte de o perioada de repaos.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Oricum super tare titlul topicului :cool:. Am zis pe moment ca am gresit forumul. Nu fiti atat de exigenta cu dumneavoastra. Toti am pierdut plante. Si de multe ori ni s-a rupt inima si am privit neputinciosi fara sa stim ce sa facem. Concluzia mea fericita este ca iubiti mult plantele si prin urmare ati nimerit unde trebuie.:hug: Rabdare si pasiune.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Bun venit pe forum! Subscriu la cele spuse de ceilalti. Presupun ca treaba vine de la apa in exces pentru acesta perioada, frunze ca cele prezentate imi sunt familiare. Daca planta e in turba cum banuiesc (e recent cumparata?), va retine apa in exces. De adaugat ar fi ca sfat sa sistati udatul din moment ce planta nu mai are frunze, altfel vor putrezi toate radacinile. Daca solul musteste cumva de apa probabil sunt deja afectate si ar trebui schimbat.

In plus, daca va consoleaza cu ceva nu sunteti singurul "criminal". Cam toti cei de pe aici am simtit-o si o mai simtim din cand in cand pe pielea noastra. Dar nu-i crima cu premeditare... e doar "plantucidere din culpa":-D
 

lalel

New Member
Salut

Multumesc frumos de vorbe, sfaturi si primire!

Acum ca nu mai are decat o frunza mica (mda) o s-o ud mult mai rar ...

Pot sa ii pun si apa minerala (sau cu minerale - aqua carpatica) o data la ceva timp? Ma gandesc ca din apa de baut nu are cum sa isi ia toate minerale sau ce mai are nevoie.

A venit intr-o cutie de smantana, o sa ii schimb si pamantul + ghiveciul si ii inspectez si radacina. Sfaturi pentru a face transferul fara sa pateasca ceva?

- are frunzele pufoase! si miroase a natura
- obisnuiesc sa o ud de 2 ori pe saptamana cate putin
- in mare parte sta la temperatura camerei, cand era mai cald o mai lasam pe balcon ca sa ia mai multa lumina.
- si frunzele mici tinere s-au uscat

Cred ca e destul de clar ca nu stiu prea multe despre plante, mi-au placut mereu iar mama avea balconul plin si eu le udam cand eram mic dar doar cand imi zicea.

Planul era sa o iau la munca sa o tin pe birou ...

Backstory:
Eram la piata dorobantilor, pe un soare frumos si un vant foarte puternic, o doamna in varsta (90 ani) cu o muscata in brate, incerca sa vanda muscata ca sa isi cumpere ceva de mancare. Nu sunt impresionat de unele persoane care incearca sa isi vanda diferite lucruri din diferite motive prin diferite intersectii ... dar sa iti vinzi muscata?? MUSCATA???
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Muscata e o planta de balcon, terasa. Ii place la soare, in aer liber mai mult decat in interior. Deci pusul pe un birou nu e amplasarea ideala pentru ea.

Pe timpul iernii cele zonale, cum e a ta, ierneaza la rece, chiar si intuneric. Prin februarie-martie sunt aduse la loc luminos, sunt tunse si pornesc din nou in vegetatie.
Daca nu faci asta si le tii la caldura ele continua sa creasca peste iarna si din lipsa luminii se alungesc. Isi pierd oricum din vechile frunze peste iarna, iar noile frunze sunt mici, mai palide si cu codite (petiol) lungi, iar tulpina e mai fragila si cu distante mari intre noduri.

Din cate inteleg ai cumparat un puiut. Nu stiu cat e de bine inradacinat. Pierderea frunzelor probabil vine de la schimbarea brusca a conditiilor de mediu. De ce nu il tii pe balcon? E inchis? Cat de cald e acolo?
 

lalel

New Member
Atunci ramane acasa cu mine :)

Balconul e inchis dar tin un geam deschis pentru a nu se face umezeala/mucigai (pun rufe la pre-uscat acolo).

Pun un termometru acum sa vad ce temperatura e. Presupun ca sunt cu 5 grade maxim mai mult ca afara. O sa incerc sa tin geamul inchis.

Tocmai am pus-o pe balcon si am inchis geamul :)

In conditiile astea, cat de des ar trebui sa o ud acum?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cand se usuca bine pamantul la suprafata. Excesul dauneaza sigur! Muscatele comune tolereaza lipsa apei mai degraba decat abundenta ei. In special in sezonul rece.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am citit ca muscata era intr-o cutie de smantana. Cutia are gauri de scurgere?
 

lalel

New Member
Scuze de intarziere.

Da, avea 5 gauri mari de scurgere. Acum oricum am facut deja transferul si sper sa o duca mai bine :)
 
Sus