Spathiphyllum din seminte

Raven77

Member
Totul a inceput pe 14 octombrie 2009 cand mi-am pus in gand sa recoltez semintele de la o floare de Spathiphyllum polenizata in vara de catre mine.
http://i587.photobucket.com/albums/ss31 ... 1264187566
Am semanat semintele in pamant Florimo Universal dar pamant foarte usor, le-am sadit la 1 - 1,5 cm adancime si am udat apoi prin pulverizare pt a evita compactarea pamantului la umectare. Am acoperit vasul cu o folie si l-am pus direct pe calorifer. Ca sa nu deranjez folia, ii puneam apa in farfurioara de la ghiveci.
A trecut timpul si azi a venit timpul sa va fac cunostinta cu primul Spathiphyllum al meu obtinut din seminte proprii.
Iata-l ===> http://i587.photobucket.com/albums/ss31 ... 1264188735
Mai revin cu poze pe parcurs sa va tin la curent cu evolutia experimentului.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Ce dragut!
si ce idee!
suuper!

te asteptam cu noutati ca sunt tare curioasa cum va evolua.
Tin pumnii sa fie totul bine!
 

adinal

Member
:eek: Nu pot sa cred! Cum ai polenizat floarea? Cu betisoare? :)
Si cum ai obtinut seminte asa mari?
 

Raven77

Member
Floarea am polenizat-o cu ajutorul unei pensule de pictura cu par moale. Metoda folosita a fost prin pensulare usoara la interval de 24 de ore pana la disparitia totala a polenului de pe floare, semn ca polenizarea este incheiata.
Semintele nu sunt mari, au doar intre 1 si 2 mm lungime, apar asa mari datorita functiei zoom a tel.
 

Raven77

Member
Nu este singura, chiar miercuri m-am uitat. Sunt multe seminte impunse dar nu au impuns pamantul...inca, asa ca le mai las pe calorifer acoperite. Oricum voi mai reveni cu poze pe parcurs.
 

Raven77

Member
Merci mult Diana. Si eu sunt curios cum vor decurge cresterea si adaptarea lor comparativ cu cele din comert!
 

Raven77

Member
Asa cum am promis, revin cu noi poze ale Spathiphyllumilor din seminte. Tin sa mai spun ca semintele nu au fost sadite in acelasi timp, intre prima si ultima samanta este o perioada de aproximativ 5 saptamani.
In prima poza este prima planta de Spathiphyllum incoltita care are prima frunzulita reala, lunga de 4-5 mm si cu o latime de 3-4 mm.
http://i587.photobucket.com/albums/ss31 ... 1265092039
In a doua poza, in plan apropiat este prima plantuta incoltita, iar in plan mai indepartat se poate vedea si cel de-al doilea Spathiphyllum care a incoltit acum 3-4 zile.
http://i587.photobucket.com/albums/ss31 ... 1265092446
 
Foarte interesant experimentul! Am si eu Spathiphyllum si vreau su eu sa-l polenizez dar nu stiu cum. Am vazut ca in cupa aia alba are un "motz" cu protuberantze ...dar de unde iau polen si unde il pun? :D 1 poza cu zoom si incercuita zona unde trebuie pus polenul ar fi foarte utila...
 

Raven77

Member
Va multumesc mult pt aprecieri. Sincer sa fiu, nu as fi crezut nici eu ca voi reusi, dat fiind faptul ca Spathiphyllum si Anthurium sunt foarte greu de inmultit prin seminte. Chiar si centrele floricole folosesc pt inmultire metoda de inmultire din tesuturi, nicidecum prin seminte.
Tin sa mentionez ca intentionez sa incerc si la anthurium acelasi experiment.
 
Sus