Skimmia japonica

Elektra

Member
Un arbust care nu-si pierde frunzele iarna, decorativ prin frunzisul verde-inchis, prin pedunculii florali care apar toamna, persista peste iarna in stadiul de boboc si infloresc primavara. Daca in vecinatate exista si o planta mascul, planta femela produce si bace rosii foarte decorative. In Ro nu am vazut decat varietatea cea mai frecvent comercializata, Skimmia japonica rubella, care este mascul, aveti aici dtalii:
http://www.findmeplants.co.uk/plant-ski ... -0254.aspx
Prefera umbra sau semiumbra si un sol mai acid, deci se integreaza perfect intr-o zona cu acidofile, eu o sa o plantez langa o camelie si intentionez in primavara sa mai pun si rododendroni, azalee, erica.
Pana aici toate bune si frumoase, singura problema pentru mine e ca rezista fara probleme pana la zona 6 inclusiv(adica pana la -23 grade C), conform datelor gasite de mine Cluj-Napoca intra in zona 5, adica temperaturi de pana la -29C.
Cu speranta ca nu vor scadea temperaturile sub -23C, maine o plantez in gradina :D
Mai are cineva experienta cu acesta planta?
 

George

Member
O am si eu in gradina din primavara anului trecut. A trecut cu bine si fara protectie de iarna lui 2010, ba chiar mi-a si inflorit in primavara, singura problema e ca nu a mai crescut deloc de atunci.
 

veretregn

Active Member
George a spus:
O am si eu in gradina din primavara anului trecut. A trecut cu bine si fara protectie de iarna lui 2010, ba chiar mi-a si inflorit in primavara, singura problema e ca nu a mai crescut deloc de atunci.
Am crescut pentru câțiva ani Skimmia într-un ghiveci afară. Nu am avut probleme cu înghețul deși minimul a fost -13. (însă a fost în ghiveci).

Eu am tratat-o ca și plantă acidofilă. Sol acidofil, bogat, fertilizator pentru hortensia odată pe lună. Am observat că merge mai bine la umbră sau semi-umbră decât la soare.

Multiplicarea prin butași semi-lemnoși în iulie-august, în substrat ușor (turbă plus pietriș sau perlit sau vermiculit) cu hormon radistim nr. 2. În loc cald însă fără soare direct cu punga în cap, vor face rădăcini până la mijlocul lui septembrie.

Un amic dorește să își fac un gard viu cu Skimmia așa că am donat toate plantele.
 

Elektra

Member
Ma bucur ca la voi a rezistat bine afara, sper ca si la mine :D Am citit ca o creste cineva cu succes in zona 5b,asa ca sunt optimista.
George eu stiu ca are o crestere lenta, de asta cred ca e de preferat sa se achizitioneze de la inceput o planta mai bine dezvoltata, totusi poate nu-i place ceva, la sol desi-l prefera pe cel de acidofile, am inteles ca se adapteaza cat de cat, in schimb soarele se pare ca o deranjeaza cel mai tare, in special iarna. A ta unde e plantata?
 

George

Member
E plantata la umbra. Am mai observat ceva, iarna are frunzele ceva mai decolorate fata de culoarea pe care a avut-o pe timpul verii.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Daca vrei s-o plantezi in gradina nu cred ca trece peste iarna. Probabil ca rezista la cateva grade cu minus, dar nu la o iarna aspra. Daca o tii in ghiveci o poti trata ca pe o planta de terasa. Adica, daca vremea e buna ramane afara (fara soare direct persistent care s-o parleasca), cum se face frig in toamna o muti intr-o camera neincalzita.
 

Lopy

Member
Fiindca am ceva experienta cu acest mic arbust, am sa scriu si eu cate ceva despre el.
Nu ma pricep si nici n-am inteles impartirea asta pe zone, dar eu aici, in Nordul Bucurestiului, cresc skimmia japonica de vreo 5 ani, plantata direct in gradina, la umbra.
Trei ani a mers foarte bine, inflorind primavara, dar cu o crestere lenta, M-a pus naiba s-o mut acum 2 ani (se intinsese o tufa de bujor peste ea si nu se mai vedea) si de atunci, nici n-a murit, dar nici n-a "trait" :twisted: , doar a supravietuit, chiar si iernii haine trecute.
Acum este un mic arbust cu crengutele ravasite si frunze decolorate.
Fiind, totusi, o invingatoare, am sa-i acord mai multa atentie si poate o voi revigora.
I-am pus, deja, asta primavara ingrasamant granulat pentru hortensii, dar n-am udat-o mereu cu apa de ploaie. I-am dat apa de fantana destul de calcaroasa (chiar daca stiu ca in astfel de apa se pune putin otet sau vin otetit). Am sa imprastii si niste pamant acid in jurul ei si poate la primavara va inflori din nou. :dans:
 
Sus