Serissa foetida...

Sash

Active Member
pork a spus:
Am un copacel serissa phoetida.Chestia e ca ii tot cad frunze de 2 saptamani jumate de cand il am...El creste, ii cresc crengutele dar ii cam cad frunzele...
Il tin pe pervazul geamului, i-am facut paravan din coli albe sa nu il bata direct soarele. Il ud o data la 2-3 zile, dupa cum e pamantul umed si il pulverizez o data pe zi...
Am mai tinut o planta de aceeasi specie pe acelasi pervaz, toamna anului trecut si a dus-o bine...(ii mai cadeau din cand in cnad frunze, cand se usca pamantul), dar parca nu chiar ca acum.
Inteleg ca i-am schimbat mediul destul de radical si trebuie sa se adapteze, dar cam cat dureaza?

LE: Poze:


http://cs-pork.ro/imagehost/images/rqnj ... mn26uv.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/azbt ... 1j378n.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/mvdx ... 57kmqd.jpg
vali a spus:
pork a spus:
...i-am facut paravan din coli albe sa nu il bata direct soarele.
Si de ce sa nu-l bata?...
Daca ai pune acel "paravan" doar intre orele in care soarele bate direct, sa zicem... Desi, nici asa nu prea ma incanta ideea.
Dar daca hartia sta acolo tot timpul, practic tu ai dozat la jumate cantitatea de lumina pe care o primeste planta, pe tot parcursul zilei.
In situatia asta, eu dac-as fi planta :giggle: , as renunta urgent la frunzele vechi care nu prea mai dau randament si as face altele noi, mai mari (cum se vede in pozele tale) ca sa-mi produc, in conditiile unei lumini insuficiente, bruma de clorofila care imi e necesara.

Asta-i doar un aspect...
In al doilea rand, unele frunze din imagini (ma refer la cele cu varfurile uscate), denota ca planta primeste ceva mai multa apa decat are nevoie.

Nu-i aceeasi serissa de-aici? http://www.egradini.ro/forum/viewtopic. ... 2&start=15
Eu banuiesc ca da si inca de la aparitia acelui mucegai ar fi trebuit sa-ti dai seama ca e ceva cam multa umiditate pe-acolo si cam prea putina lumina (mediu ideal pt ciuperci).

EDIT: astea-s doar primele probleme care mi-au venit in minte citind cele scrise de tine si vazand imaginile puse.
Nu-i obligatoriu sa am si dreptate.
pork a spus:
In primul rand, mersi de raspuns.
Paravanul il tin doar 3 ore pe zi, 3 ore jumatate cat timp razele vin direct in copacel. Am citit pe mai multe site-uri si am primit sfaturi (inclusiv de la WP) cum ca aceasta specie nu apreciaza soarele direct (care la randul mai este amplificat si de geam (lupa) ). In rest, foile le scot ca sa vina lumina nestingherita.

Partea cu apa prea multa am mai gasit-o pe internet (m-am documentat ieri) si am sa incerc sa o las mai moale, desi il ud o data la 2-3 zile.
O alta problema cred ca ar fi umezeala, care am citit ca serissa o adora, umezeala ce la mine cam lipseste. (cel putin in aer, la nivelul solului cred ca e maricica, vorba ta, problema cu "faina alba" )
Totusi, am mai curatat pe sol si e mai putin acum.
vali a spus:
pork a spus:
Am citit pe mai multe site-uri si am primit sfaturi (inclusiv de la WP) cum ca aceasta specie nu apreciaza soarele direct
Aceasta afirmatie este atat de relativa...
Si luata ad litteram este asa de usor sa cazi in extrema cealalta...
Walter Pall este de notorietate in bonsai, insa nu m-a uimit niciodata cu serissele sale (mai precis, nici nu-mi aduc aminte sa aiba vreuna notabila). Omul raspunde si da sfaturi pentru ca asa este politicos si asa a fost educat sa se poarte. Dar in privinta serissei, dincolo de nivelul "generalitati" nu cred ca se avanta nici el.

Oricum, e bine ca aduni informatii cat mai multe si iincerci sa le filtrezi. Este primul pas care, alaturi de sirul de copacei ce-ti vor muri in timp, va duce la castigarea experientei, in cele din urma.
pork a spus:
Pai eu tot incerc sa caut ce e cel mai bine pt copacelul meu.
Cautand pe internet, am gasit in extrem de multe locuri aceasta afirmatie despre serissa, in timp ce doar pe 2 site-uri scria ca accepta soarele direct.
De asemenea am mai avut aceasta specie, toamna trecuta, pe acelasi pervaz, fara nicio protectie si ii mergea bine, ce-i drept soarele nu era asa de puternic.

Pe de alta parte, daca soarele nu bate pe sol, acesta ramane umed si e posibil sa cad in problema "prea umed" si aceasta sa fie o posibila cauza a caderii frunzelor...

Pe inca o parte am mai citit ca dureaza ceva timp pana se adapteaza, timp in care planta are de suferit si isi va lepada o parte din frunze ca pe urma sa isi revina odata cu obisnuirea cu noua locatie...(un autor formula foarte frumos ca serissa incearca sa te pacaleasca prin lepadarea de frunze pt ca sa ii dai exact ce vrea, dar intr-un final se va obisnui si isi va reveni ;-)) ).

Chestia e ca sunt multi factori ce trebuie respectati, o parte din ei fiind incapabil sa ii respec pana ajung acasa (acum sunt in camin, facultate). De asemenea gasesc si informatii care se contrazic, ceea ce ma fac destul de confuz...
hoinar a spus:
pork a spus:
Am citit pe mai multe site-uri si am primit sfaturi (inclusiv de la WP)
Imi place asta! Imi aduce aminte de vremea cand faceam scoala de soferi si m-am gandit la un moment dat sa-l sun si sa-l intreb pe Ayrton Senna care-i treaba exact cu schimbatul vitezelor. Cineva mai in varsta mi-a zis sa fac si eu cativa zeci de km cu masina intai si pe urma, eventual, sa mai vorbesc cu Senna....
Vali, felicitari pentru rabdarea, toleranta si intelegerea de care dai dovada! De atatia ani...

Numai bine.
pork a spus:
Observ ironia la adresa mea insa nu am sa raspund cu aceeasi moneda datorita respectului fata de un om mai in varsta si pentru ca sunt un membru mult mai nou.

Daca ai avut rabdare sa citesti tot ce am scris (probabil ca nu deodata ce l-ai felicitat pe vali) ai fi observat ca incerc sa adun cat mai multe informatii pt ca DA sunt incepator si vreau sa imi cresc cat mai bine copacelul (cred ca nu gresesc cu nimic), de aceea am trimis cateva mail uri si lui Walter Pall, pt a ma informa si nu ca sa ma laud pe urma. Pt. ca nu toti ne-am nascut invatati si experti ca dumneata, unii din noi, ca mine, se documenteaza pe internet/carti si intreaba pe altii mai experimentati. Din nou, nu vad nimic rau in asta. Ba din contra, un om cu oarece experienta in arta de fata ar trebui sa incurajeze tineretul spre aceasta si nu sa il ia peste picior pt ca nu are experienta si sa-l faca sa renunte. Dar pana la urma e mai convenabil sa ajuti doar daca ai ceva la schimb si sa iei peste picior pe cel care nu ofera nimic. Totusi, era mai bine daca pur si simplu inchideai topicul fara sa mai lasi si un reply daca nu doresti/nu stii sa oferi in sfat la subiect (acest subiect).

Una peste alta, sper ca nu te deranjeaza parerea mea chiar daca este a unui tanar cu probabil cel putin 10 ani sub tine si cred ca am fost destul de respectuos, cel putin cat se poate in cazul de fata.
Totodata, multumsc inca o data lui vali, care vorba lui hoinar, are atata rabdare si cu noi, muritorii de rand, rabdare pe care altii evident nu o au.
vali a spus:
Pork,
Nu cred ca hoinar a vrut sa fie sarcastic sau incisiv in interventia sa…
Imi permit sa spun ca-l cunosc ca pe un tip cu mult bun simt, desi nu l-am vazut niciodata in fatza. Cred, mai degraba, ca reactia sa survine ideii ca: a-l intreba pe WP despre motivele pentru care-i cad frunzele unei serissa, este similar cu a-l intreba pe Rodin daca poate sa-ti faca o copie a cheii de la yala :). Evident ca-ti va raspunde, dar o va face… din politete.
Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc seriozitatea ta si intentia de a te documenta cat mai bine, in incercarea de a-ti salva „protejatul” :D. E laudabil! Si greu in acelasi timp, recunosc.
De aceea, cred ca n-are rost ca din pricina unor misunderstandings, sa ramaneti cu o impresie gresita unul despre altul :).

In ceea ce ma priveste pe mine, cred ca ma supraevaluati… nu sunt nici tolerant, nici rabdator, nici intelegator (fata de oameni). Mai mult, am incetat demult sa ma amagesc cu ideea ca cineva vrea sa faca BONSAI pe la noi. Pe sectiunea aceasta scriu, probabil, din inertie. Am inceput acum 5-6 ani (parca!), iar acum constat ca nu mai am frane :) .

In concluzie, vorba Leopoldinei Balanuta in Carre de Dame: „Pupati-va si nu va mai certati!” :)
pork a spus:
Pe WP il intrebasem doar despre conditiile de crestere, nu despre motivul caderii frunzelor. Iar motivul l-ai foarte bine observat, e pentru documentare.

Dar vorba ta, poate am inteles eu gresit, poate a inteles hoinar gresit, nu mai conteaza. Totusi apreciez mai mult raspunsurile la obiect, mai ales acesta fiind un topic unde caut rezolvarea unei probleme si nu este unul de chat sau schimbat pareri si opinii despre altceva decat acest copacel.

Pana una alta, sper sa nu fi provocat vreo discutie aprinsa, doar am raspuns (destul de ok zic eu) la ceea ce mi s-a parut.

Am sa va tin la curent cu evolutia copacelului, iar apropo de soarele direct, l-am scapat ieri o ora si ceva sub actiunea soarelui. Pot sa zic ca nu i-a placut, desi l-am udat pe urma (se cam uscase pamantul), am mai pierdut vreo cateva frunze...Asa ca am sa raman cu paravanul in timpul amiezii si abia astept sa termin sesiunea si sa ajung acasa unde am o camera perfecta pregatita pt el :D
 

liviu2512

Member
Eu zic sa incerci si cu o sera la serissa...Eu l-am primit pe al doamnei Cornelia,si mai are putin si cheleste de tot,in ciuda faptului ca il pulverizez in fiecare dimineata...asa ca a ajuns intr-o sera improvizata,sa stea la umed.Si din 3 ramurici mici pe care le-am taiat si pus in apa,doua au facut deja radacini.Imi pare rau ca nu am notat data cand le-am pus.Dar in paharul cu ramurici,am pus si cateva crengute de salcie.
 

pork

Member
De cand am scris aici, copacelul a dus-o tot mai rau.
Nu doar ca se ingalbeneau frunzele dar a inceput sa se usuce in masa, dupa care a si stat o zi cu pamantul putintel cam uscat, n-am fost acasa sa il pot uda.
Astazi insa, l-am mutat. L-am pus la cineva intr-un balcon, unde bate putintel soarele molcom de dimineata. In rest multa lumina fara raze directe. E mai racoare si nu mai sta in geam sa il prajeasca.
Mai inainte am terminat de taiat crengutele/frunzele si ce era uscate si i-am pus muzica japoneza :giggle:
Am observat ceva frunzulite ce tind sa iasa la iveala si sunt destule crengute verzi pe dinauntru, ceea ce imi da speranta.
Sper sa fie bine, va voi tine la curent.
 

pork

Member
Ar trebuie sa ii fac o "mini-sera"? Tot am citit pe forum ca se practica in situatii de genul, sau in defolieri...Daca da, cum?
 

liviu2512

Member
Minisera era prezentata prin mai multe posturi pe aici,dar nu mai stiu exact pe unde...Cum se face sau cum,ce?Cum se face este simplu.De la un bidon de 5 litri de apa taiat cam pe la jumatate pus copacelul inauntru si apoi lipit bidonul cu banda adeziva,pana la cadru din sarma si invelit cu folie.Treaba este sa ai posibilitatea sa ai pe undesa il pulverizezi,orice varianta ai alege.Eu am improvizat una,dar arata jalnic,asa ca nu pun poze.Sper ca ti-am dat o idee cam cum sa faci o sera,asta pana iti va raspunde cineva mai experimentat ca mine.Sera trebuie sa fie transparenta,nu colorata,lumina puternica si soare cat mai moale,dimineata sau dupa-amiaza tarziu,caci vrei sa faci sera,nu sauna.
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
dupa care a si stat o zi cu pamantul putintel cam uscat, n-am fost acasa sa il pot uda.
Daca a fost doar "putintel cam uscat" si doar o zi, n-are a face. In schimb, chestia cu "n-am fost acasa sa-l pot uda" nu trebuie sa devina obisnuinta si nici nu constituie o scuza. Daca trecem de o limita, copaceii nu prea mai accepta scuze. Fiecare trebuie sa puna in balanta modul de viata si programul zilnic, alaturi de necesitatile si implicatiile cresterii unui bonsai, iar apoi sa hotarasca daca merita sa porneasca la drum, sau nu. Iar analiza trebuie facuta pe termen lung.

Data fiind starea serissei tale, probabil ca improvizarea unei sere ar constitui o varianta. Dar ia in calcul si faptul ca orice rezolvare a unei probleme poate da nastere altora.
 

pork

Member
Mersi liviu pt idee.
Vali, ce probleme ar putea sa apara? Mucegai? Putrezire?
As vrea sa stiu care ar fi avantajele si dezavantajele, sa le pun in balanta si sa iau o decizie...
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
Vali, ce probleme ar putea sa apara? Mucegai? Putrezire?
Ar putea sa apara si mucegai, si putrezire... Ai putea sa te intorci la situatia initiala. Vorbim totusi de o planta slabita, care inca nu intelege ce vrei de la ea si care devine din ce in ce mai constienta ca nici tu nu intelegi ce vrea ea de la tine :) .
In perioada in care trebuia sa se acomodeze cu noua locatie, deci sa aiba un regim de intretinere cat mai constant, a trecut prin mult prea multe schimbari: ai tinut-o initial cu hartie-n geam, cu o udare cam peste norma; apoi ai udat-o mai rar, ai cochetat la un moment dat cu ideea replantarii (nu stiu daca ai mai facut-o sau nu), acum ai mutat-o in alta locatie... Toate aceste manevre bruste au facut-o sa piarda constant frunze.
Acum urmeaza sera!
Eh, eu cred ca-i cam mult pentru o micuta serisa...

Nu pot sa stiu care ar fi avantajele si dezavantajele, daca ar fi. E greu sa-ti dai cu parerea despre o planta pe care nu ai avut-o niciodata in fatza, fara a te incurca in generalitati. Iar generalitatile nu rezolva probleme concrete. Asta-i situatia! :nu stiu:
 

pork

Member
Cei drept, a avut parte de multe schimbari. Problema cred eu ca a fost caldura excesiva din geam, cu toata "protectia" mea cu hartie pe timpul razelor directe, dupa care ceva cam multa apa, de aici si frunzele galbene.
Mutarea am facut-o pt ca o ducea extrem de rau(din nou, din cauza caldurii excesive cred), adica nu mi-a lasat deloc impresia "mai, m-ai mutat, mi-a fost greu, dar ma obisnuiesc" ci din contra a inceput sa se usuce in masa (ma tem ca poate din cauza ingrasamantului, sa-i fi ars radacinile...nu stiu ce sa zic). Acum e undeva pe un balcon, cu lumina multa, nu la fel de cald ca in geamul de la camin, raze directe putine si dimineata cand sunt "dulci".

Sper din tot sufletul sa isi revina. Am reusit acum o vara sa readuc la viata tot o serissa (desi pe atunci nu stiam ce specie este), tot uscata dupa care pusa cam in aceleasi conditii. Si-a revenit grozav de bine...

Iar apropo de transplantare, n-am mai facut-o. N-am conditiile la camin si nici materialele de sol. Am inceput sa dau comenzi de perlit, muschi spagnum...nu neaparat sa fac o transplantare acum (cred ca o omor de tot daca fac asta acum), dar ca sa fie la nevoie.
 

liviu2512

Member
La a mea serissa vad ca-i place in sera...Dupa ce am crezut ca o pierd,chelise aproape complet(mai avea vreo 10 frunzulite toate),a inceput sa scoata frunzulite mici,semn ca se lupta sa traisaca.Maine voi pune o poza,caci as vrea ceva sfaturi la modelare.
O zi buna!
 

pork

Member
Nu mi-o lua in nume de rau, doamne fereste, dar nu imi place cum arata frunzele. Asa aratau si la al meu copacel inainte sa se usuce, frunzele ce le vad in poza par deja pe calea uscarii. Bineinteles poate sunt unele ce nu se vad in poza sau nu se vad bine.
Eu ti-as sugera (parere de cel mai incepator) sa il tunzi putin. Banuiesc ca crengutele care nu au frunze sunt uscate, tinand cont ca sunt si subtirele. Asa ca le tii degeaba plus ca din cate stiu eu "chinuie" si copacelul. Ai putea taia ce e uscat si sa lasi doar ce e verde.
Cat despre legatul crengutelor, nu cunosc deloc, aici poate intervine vali.

Repet, e doar parerea mea, de om abia intrat in de-ale copaceilor.

P.S.: Lastarul arata foarte frumos.
Bafta cu amandoi :)
 

liviu2512

Member
Copacul este la terapie intensiva,in sera,si isi revine,da frunzulite noi,asa ca nu tai nimic pana nu se stabilizeaza si vad ca acele crengute chiar sunt moarte.
 
Sus