Sera (buna sau rea)

DracuMic

Member
Am tot vazut prin topicuri ca majoritatea puneti bonsaii in sere.
Dar v-ati intrebat daca serele respective,fie ele PET-uri,borcane sau pungi fac bine de fiecare data si la fiecare specie?
Eu cred ca solutia numita "sera" in care toata majoritatea se increde e una gresita si inselatoare.Nu numai ca de cele mai multe ori dauneaza mai mult sau mai putin dar si poate face ca lemnul respectiv sa "dea coltu`".
Haideti sa ne gandim la un ulm sau un piper ca in topicul lui Alin care sa speriat ca i sa mucegait planta.Un piper este o specie ce creste in Asia de sud-est,poate ca muntii lor sunt plini de asemenea copaci care traiesc in aer liber si se bucura de aerul ce trece prin coroana lor.Noi i punem intr-o sera unde au parte de mai multa umiditate decat au nevoie si uite asa le taiem dreptul si la aer curat. Ce ar putea face atunci specia respectiva?
Pai nu are decat sa se chinuie sa traiasca si sa-si intrerupa dezvoltarea.
Azi sunt impotriva serelor,acum cateva luni si eu foloseam una dar din fericire am inlaturato la timp pentru a nu ma trezi cu o bucata de lemn uscat sauputred in ea,si era vorba de un ficus care stim ca e specie tropicala (olandeza).Am avut destule probleme cu lemnele mele,chiar in mijlocul iernii cu frunze cazute sau mancati de paianjeni da nu le-am tras sera,i-am pus la geam deasupra de calorifer (care iar e considerat o problema dar asta in alt topic)si si-au revenit de minune.
Si nu vorbesc aiurea,sunt altii chiar aici pe forum care au avut probleme din cauza unei sere,problme destul de grave si la plante destul de docile.
Sunt sigur ca se va gasi cineva care sa zica "te inseli ba,mie sera mi-a adus satisfactii"dar nu cred ca foarte multi.
Asa ca mai ganditi-va inainte sa-i bagati in sera daca e bine ce faceti.
 

cory_helen

Active Member
eu pot sa spun ca mie microsera mi-a folosit pentru un pui de hoya... in rest, plantele celalalte - pui de hiby sau leandru - au putrezit...

si eu am plante pe calorifer - chiar si hiby - si le merge extraodinar de bine...

e discutabil... probabil ca depinde de specie ca micro-sera sa foloseasca plantelor...

eu sunt de parere ca trebuie sa respectam conditiile de trai ale plantelor din zonele lor...

asa e mai bine... dar e parerea mea si nu o impun si altora... probabil ca hoya nu ar fi rezistat fara mico-sera, insa este o planta iubitoare de umezeala...

interesant topic... felicitari... ar fi bine sa vedem si alte experiente... :wink:
 

cory_helen

Active Member
am inteles ca se refera la bonsai... eu am spus ca sunt probleme cu microsera si la alte plante... dar fiecare face cum stie... :D
 

Sash

Active Member
Si bonsaiu' tot planta e...cred ca putem extinde discutia catre "lemnoase".
Eu sera/microsera o folosesc pentru a prinde lastari, pentru perioade de refacere a plantelor (de ex. pleostit de pe drum) si pentru transport.
In toate cazurile ma refer la perioade limitate de timp, pentru ca sunt egoista si daca am o planta vreau sa ma bucur de aspectul eu nu de peturi la geam :) Prefer sa le pun tavite cu pietricele si sa le pufai zilnic cu apa pe cele ce au nevoie de umiditate mai ridicata.
 

vali

Active Member
Moderator
Si eu consider ca problema ridicata de DM este reala. Totusi, n-as merge atat de departe incat sa spun ca sera este total inutila. Tropicalele, indiferent ca sunt create prin cine stie ce metode de inmultire, sub lumina artificiala, la mii de km de locurile natale, isi pastreaza bagajul genetic si se vor simti intotdeauna mai bine intr-o atmosfera mai umeda (de sera) daca si celelalte conditii sunt indeplinite.
Dar, la fel de adevarat este si faptul ca avem tendinta sa exageram cu aceste sere... Adica, degeaba bagi ligustrum in sera pentru a face radacini aeriene :eek: :(
Aaa, ca punem butasi de lemn cainesc, de ulm, de orice altceva, la inradacinat si ii tinem cateva saptamani ”sub sticla” pentru ca umiditatea din aer sa compenseze lipsa radacinilor pana la aparitia acestora, e cu totul alta treaba. Ulmi in sera am tinut si eu, dar asta pentru a ajuta la prinderea unor grefe facute si lasate neprotejate.

Eu cred ca atata timp cat nu exageram si nu sarim peste cal, sera poate fi utila. In plus, trebuie sa stim ce vrem... nu s-o folosim la modul ”ia sa-l pun in sera, poate-i merge mai bine...”
 
Sus