Seminte ienupar si pin

pork

Member
Salutari.
Am in 2 cutii niste seminte de ienupar si pin (nu stiu varietatile, caci nu scrie pe cutie, m-am luat dupa poza :giggle: ).
Ideea e ca nu stiu cand si cum sa le plantez. Pe cutie scrie ca trebuie inmuiate in apa calda timp de 24 de ore si pe urma plantate. Dar e o descriere mult prea vaga si in plus nici nu stiu care sunt semintele, caci in saculetele alea e ca un amestec de pamant sau mai degraba fibre de turba...

Astept niste sfaturi :) multumesc.
 

sicora fabian

Active Member
Seamana un pic cu semintele de mar. Eu le-am semanat direct, insa am pierdut toti pinii cand incepeau sa le dea frunzele dintre cotiledoane. Cu ienuperii nu am avut probleme, sunt mai rezistenti la cadere. Se spune ca ar trebui tinute in frigider (umectate) inainte de plantarea in substrat pentru germinatie. Pare logic, natural trec iarna la frig, sub zapada!
 

victoria222

Active Member
Eu am un pin obtinut din seminte. Am procedat in felul urmator: am pus intr-un ghiveci pamant universal, am udat, am asteptat sa se scurga toata apa in plus si am facut cateva gropite cu varful unui creion.Am pus semintele de pin, am acoperit fin cu pamant, am acoperit ghiveciul cu folie alimentara, am pus ghiveciul la geam si a iesit un singur pin (din vre-o 5 seminte).Cand a inceput sa creasca am luat folia (pinul s-a pleostit imediat) si am pus un pahar de sticla peste el (pinul si-a revenit). A stat asa vre-o luna, iar pe urma l-am scos afara. Mentionez ca era luna martie si semintele erau culese dintr-un con din parc, deci au avut parte de frig (macar in con) Ai putea sa pui si direct in gradina, acum, toamna, dar nu stiu care sunt rezultatele pentru ca n-am incercat. Cred ca ideea e sa il ajuti putin din momentul in care germineaza, pana incepe sa creasca, cu o sticla de plastic transparenta, sau ceva asemanator, ca sa aiba o atmosfera umeda constanta.
 

pork

Member
Acum sunt la facultate, nu acasa si din pacate nu am gradina.
Dar daca le las iarna asta in balcon sa stea in frig(geamul il tin deschis pt copacei) si le pun la primavara in pamant e ok?
Sau cand trebuie puse?
 

Mar1vs

Member
As vrea sa incerc la primavara cu niste seminte de larice... Oare daca procedez ca Victoria am ceva sanse?? (am deja conul, iarna il las afara la stratificat, iar prin martie plantez semintele)
 

victoria222

Active Member
Marius, nu vad de ce nu ai avea sanse :D Doar sa ai grija sa nu fie ajunga umezeala la con pana vine primavara. Succes!
 

Mar1vs

Member
Si-a scuturat deja semintele, din cate am obsevat azi. Le-am strans intr-un pliculet si o sa le las la stratificat, in frig asa.

Si cred ca o sa colectez si cateva de pin. (este un larice - de unde am luat conul; si un pin in curtea liceului unde invat, si vreau sa am niste amintiri "vii" d'aici, ca tot sunt intr-a XII-a).

Multumesc, Victoria!
 

Mar1vs

Member
Ultima stire: am stratificat semintele de larice in congelatorul frigiderului timp de 2 saptamani (in congelatorul mare era prea frig, cred). Acum o saptamana am pus prima tura la incoltit intr-un servetel umezit, si acum deja au colti vreo 5 seminte (de aproape 1 cm). Toata treaba in numai 3 saptamani. Le-am plantat, si, sper in 2-3 saptamani sa scoata capul afara (daca nu chiar mai repede).
 

VreauSaStiu

Member
Tot seminte

Deci, am chef de joacă :giggle:
Am scos cătelul la plimbare si am cules din parc seminte de pin si fructe de gingko biloba, iar un vecin m-a dotat cu niste seminte de tamarind... :marfa:
Noah, acum ce-ar trebui să le fac ? :? Vecinu-mi spusă că le-o plantat direft in pământ universal, de luna trecută si deja are cativa puiuti cu căciulite de cotiledoane :) Le pun si io tot in pământ sau le "fac baie" intâi si apoi le plantez ? :gandit:
Celor de pin, am inteles că trebe pentru inceput o cură de răceală, asa că le-am împachetat intr-un servetel si le-am pus la congelator :!:
:astept: Hai noo, dati-vă si voi cu părerea, că nu mă poci hotărâ ! :nu-mi_place:
 

victoria222

Active Member
Mult succes! :D Depinde de specia de pin, unele nu au nevoie de stratificare, altele da, dar nu stiu daca e de ajuns sa tii semintele singure in frigider... Ideea stratificarii este sa simuleze iarna, iar iarna semintele stau in mod natural pe pamantul umed. Mai bine pune semintele intr-o punguta cu ceva pamant umed, si tine-le nu in congelator, ci la raftul cu legume. Daca ai identifica specia de pin de la care ai luat semintele, ar fi mult mai usor de aflat modul exact de germinare, perioada de stratificare, etc...
 

VreauSaStiu

Member
Pinus Pinaster=Pinus Maritima=Pinus mesogeneensid ...

Păi din câte am tot citit si văzut prin pozele Google-ului, cel de la care luai semincioarele, e pin din cela mariner... :D... da mai multe, n-am reusit să aflu cu engleza mea de baltă :giggle:
Iar cu ghingko biloba si tamarind-ul, cum rămâne ? :?
 

victoria222

Active Member
Wow! Felicitari, Marius! Sa creasca mari! . Sigur ca au iesit repede odata ce au stat la germinat in servetelul umed o saptamana+. Mi-ai facut pofta de semanat. Cred ca o sa incerc si eu cu niste conuri de pin adunate in vara.
 
Sus