A
Anonymous
Guest
Ma aflam in Ruse,intr-o duminica,la masa cu prietenii,intr-un restaurant traditional bulgaresc ,Civlica,a carei traducere este Boieroaica.
Pe masa,alaturi de sare si piper se afla un recipient ce continea o pulbere galbui-inchis.Curioasa,cum sunt am intrebat repede pe chelner ce este acel condimet.Am uitat sa scriu ca meniul era in engleza,bulgara si romana,iar ospatarii vorbeau romana.Asta da management si marketing !
Am primit raspuns ca este un condiment pe care ei il folosesc in multe mancaruri.Una din prietenele de la masa mi-a spus ca e schinduf,si ca mama ei il cultiva,undeva in Teleorman.
Dupa cautari am aflat detaliile de mai jos.
Schinduful,alias TRIGONELLA FOENUM GRAECUM,planta mediteraneeana,perena~60 cm,cu frunze verde gri,ovale, cu flori mici, albe,pastai mici,in forma de iatagan,~10 cm cu ~20 seminte,ajunge la maturitate in 4 luni,miros picant,grad de intensitate 3.Condimentul se obtine din seminte rasnite.Este un ingrenient folosit in realizarea pudrei de curry.
O legenda egipteana spune ca schinduful a fost adus pe pamant de zeita Isis pentru a readuce femeilor sanatatea,placerea de viata si puterea de a seduce.
Chinezii,eufemistici,ii zic planta tineretii vesnice.
Farmacologie:diabet,reducerea colesterolului,anorexie,menopauza,
previne eliminarile de calciu,colita,colon iritabil,in alaptare duce la cresterea cantitatii de lapte.
Are o singura contraindicatie-in perioada sarcinii este folosita cu moderatie.
Il folositi si voi,sunt amatoare mare de cateva semintele!
Pe masa,alaturi de sare si piper se afla un recipient ce continea o pulbere galbui-inchis.Curioasa,cum sunt am intrebat repede pe chelner ce este acel condimet.Am uitat sa scriu ca meniul era in engleza,bulgara si romana,iar ospatarii vorbeau romana.Asta da management si marketing !
Am primit raspuns ca este un condiment pe care ei il folosesc in multe mancaruri.Una din prietenele de la masa mi-a spus ca e schinduf,si ca mama ei il cultiva,undeva in Teleorman.
Dupa cautari am aflat detaliile de mai jos.
Schinduful,alias TRIGONELLA FOENUM GRAECUM,planta mediteraneeana,perena~60 cm,cu frunze verde gri,ovale, cu flori mici, albe,pastai mici,in forma de iatagan,~10 cm cu ~20 seminte,ajunge la maturitate in 4 luni,miros picant,grad de intensitate 3.Condimentul se obtine din seminte rasnite.Este un ingrenient folosit in realizarea pudrei de curry.
O legenda egipteana spune ca schinduful a fost adus pe pamant de zeita Isis pentru a readuce femeilor sanatatea,placerea de viata si puterea de a seduce.
Chinezii,eufemistici,ii zic planta tineretii vesnice.
Farmacologie:diabet,reducerea colesterolului,anorexie,menopauza,
previne eliminarile de calciu,colita,colon iritabil,in alaptare duce la cresterea cantitatii de lapte.
Are o singura contraindicatie-in perioada sarcinii este folosita cu moderatie.
Il folositi si voi,sunt amatoare mare de cateva semintele!