Rhus typhina

sicora fabian

Active Member
Mira, am lipsit la orele de politete, asa ca va trebui sa-mi accepti si in continuare grosolania! :mrgreen:
In ceea ce priveste demonstratia, voi cauta si urmari un otetar sperand ca functia "macro" de pe aparatul meu foto este destul de puternica pentru a-ti arata ca florile sunt hermafrodite, nu unisexsuate si cu atat mai putin dioice!
Pana atunci, ceea ce spun eu este corect in ceea ce priveste descrierea speciilor dendrologice indigene. :rofl:
Oricum n-ar fi prima data cand ma "ard"! :twisted:
 

MiraMinca

Member
Stimate domnule Sicora,

Aştept în continuare demonstraţia. Şi repet, o vreau exhaustivă.

Nici pe mama n-o cred pe cuvânt decât când îmi convine mie. În rest, aşa cum eu nu fac în public nicio afirmaţie profesională pe care să nu o pot susţine în instanţă, aştept să fiu tratată cu elementara politeţe de a mi se demonstra irefutabil că am greşit.
Ş-apoi îmi cer scuze.
 

sicora fabian

Active Member
Dupa pozele lor, inflorescentele mascule sunt tot "piramidale".
N-am avut curiozitatea sa examinez florile de otetar din cel putin doua motive:
1 - am vazut exemplare foarte izolate care rodesc abundent anual; chiar daca au polenizare anemofila, este destul de dificil la o specie dioica;
2 - n-am vazut nici o planta care sa nu rodeasca, pentru a banui ca este un exemplar mascul:
Apoi, am mare incredere in specialistii romani! Pana la proba contrarie, care ar putea veni la sfarsitul lui aprilie - mai, o voi considera o specie cu flori hermafrodite.
 

Floria

Active Member
Eu am 12 bucati in fata blocului si toate fac conuri rosii. In spatele blocului am un Otetar salbatec care face floricele mici si apoi cad toate, nu face fructe nici conuri rosii sau de alta culoare. Cred ca pe aici pe undeva exista o confuzie a specialistilor. Acum daca Fabian spune ca va tine sub observatie acest copac, poate ca vom avea argumente sa contazicem alte scrieri. Doar sa avem putina rabdare ca acum vine vara.
 

MiraMinca

Member
Eu am văzut exemplare mari de tot (peste 4 m înălţime), unele cu panicule, altele fără panicule.


Ce dl Sicora uită (ne)elegant să menţioneze este amănuntul nesemnificativ că unele plante pot să fructifice şi în absenţa unor seminţe viabile.

Cât despre cele 80% volum de informaţie greşită de pe internet... hmm, nu cumva intră chiar dânsul în acest procent?
 

sicora fabian

Active Member
Floria, mi-ar fi de mare ajuor niste poze marite, atunci cand vor inflori, de la ambii ! :D
Mira, daca intru si eu acolo, "volumul" va creste la 85%! :rofl:
 

Floria

Active Member
sicora fabian a spus:
Floria, mi-ar fi de mare ajuor niste poze marite, atunci cand vor inflori, de la ambii ! :D
Voi face poze, poate ne ajuta sa ne lamurim ce este si cu Rhus asta al nostru, nici nu este vre-un pom cu fructe delicioase.
Azi am tuns toti Rhus ai mei sa-i fac "palmieri" de vara. :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Mira, n-am inteles ce vrei sa spui aici . . .
MiraCureleanu a spus:
Ce dl Sicora uită (ne)elegant să menţioneze este amănuntul nesemnificativ că unele plante pot să fructifice şi în absenţa unor seminţe viabile.
. . . ca sunt varietati ale caror fructe nu fac seminte?
Te rog, detaliaza!
 

MiraMinca

Member
Se numeşte interpretare tendenţioasă.

Am formulat, cred suficient de clar. Unele plante pot să facă fructe, care însă ori să nu conţină seminţe, ori seminţele dacă se formează să nu fie viabile. E.g. passiflora caerulea mi-a scos mulţi peri albi producând doar ”coaja” fructului, fără bobiţe în interior şi mai ales fără seminţe.

Un alt exemplu este floarea soarelui, care acoperită şi ”adăpostită” de albine va forma coaja, dar în interior nu se află nimic.

QED.

Cât despre procentajul de date false, ciudat cum de 2 ani de când ne-am apucat de grădina fermecată am tot googălit numai în cele bune.
 

sicora fabian

Active Member
Am gasit si in literatura romana de specialitate, intr-o singura sursa, ca genul Rhus are flori dioice. Ramane sa mai caut si sa verific cand va inflori!
 

Floria

Active Member
Offfffff Mira ! nici tu nu te lasi deloc ! da-mi voie sa intervin pentru ca imi place cand intru aici in forum sa uit de toate problemele vietii si sa ma deconectez citind despre plante. Trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca Fabian asa este el mai radical si nu te simti ofensata ca ti-a scris ceva ce nu-ti place, mie mi-a scris odata ca ma exclude si nu avea motiv dar eu am apreciat amabilitatea cu care informeaza toate persoanele care cer lamuriri, bagajul lui voluminos de informatii in ale plantelor si nu m-am suparat pe el. Uneori este posibil sa privesti un desen si sa deslusesti doua aspecte , este ceva asemanator cu paharul plin pe jumatate sau gol pe jumatate depinde cum privesti si mai ales sa admiti faptul ca nu suntem perfecti, este posibil ca atunci cand suntem foarte siguri pe ceva sa ne scape totusi un amanunt, dar pentru asta nu se va prabusi pamatul.
 

sicora fabian

Active Member
Mersi, Floria! Stiu ca nu mi-ai luat apararea doar pentru ca sunt sfintele zile ale Pastelui, ci pentru ca asa ai tu suflet mare si inima buna! :rofl:
Mira, de cate ori ma domnesti, eu consider ca ma injuri! :rofl:
Botanica este o stiinta exacta si adevarul este unul singur. Nu am gasit nicaieri formula florala a genului Rhus, care ar fi acoperit "golul" din literatura romaneasca de specialitate. Inca o luna si-l vom "acoperi" . . . intr-un fel sau altul!
 

MiraMinca

Member
Floria draga mea, sincer mi-a trecut supărarea, deja acum mă amuz de modul în care nu are putere să recunoască că a greşit.
 
Sus