Pruni sp.-Stil Sambon-yose

Un salut prietenos tuturor :pa:

Iata o alta incercare, mai "jucausa" de-a mea, care de altfel este preferata ficei mele.
Este vorba de o plantare in grup, o padurice(sau mai bine zis livada :rofl: ) a trei pruni, specia exacta n-o cunosc.
Acesti pruni au fost colectati din natura in toamna anului2006 si tinuti numai in exterior pe pervazul balconului( desigur iarna protejati intr-o oarecare masura contra inghetului), cum stau la etajul 4, intr-un bloc destul de lung, de-a lungul blocului,la cea mai mica adiere de vant, se formeaza un curent de aer care persista aproape tot timpul anului. De-a lungul sezonului trecut de crestere, micutii copacei, care in momentul colectarii au fost redusi la trei betisoare fara nici o ramura, s-au inclinat natural, urmand directia curentului de aer, toate in aceasi directie.
Luna asta m-am gandit sa le replantez deoarece, nu stiu pe la voi cum e cu timpul dar la noi se joaca cu noi rau de tot, cand cald,cand inghet, zilele calduroase au ajuns si la 14-16gradeC, datorita acesteor temperaturi extreme a dat in muguri, ba mai mult mugurii au plesnit, a trebuit sa-i introduc pe balcon (inchis). Cum spuneam ia-m replantat fiind fortat de vremea calda, vasul este un platou(fabricatie proprie dintr-un material cu care sunt in faza experimentala daca se comporta cum trebuie va voi dezvaluiidespre ce material e vorba :wink: )plat de vreo 2 cm adancime cu o forma vala nedeterminata,L-in jur de 25 cm iar l- cam de 16cm, culoarea crem-verzuie. Tot solul a fost acoperit cu muschi. Stilul, cum e vorba de o plantare in grup cu trei copacei se incadreaza cred eu in cel Sambon-yose, iar datorita inclinatiei trunchiurilor poate fii denumit Sambon yose batut de vant, dupareplantare am mai facut cateva corectii prin lagarea ramurilor cu sarma. Acum de vro saptamana i-au crescut frunzele si arata cum putti vedea in imaginea urmatoare

Vasile
 

DracuMic

Member
Si pina la urma am avut dreptate ca acolo nu se opreste niciodata vantul :)
Arata super bine in "vasul" acela.
Adevarul ca nu ma prea pricep la toate dar oare nu aratau mai bine daca erau putin mai imprastiati,sa nu uitam ca o sa creasca si se vor umple de crengute!
din punctul meu de vedere sunt extraordinari dar sa asteptam sa mai vada si alti oki.!
P.S....
venim la toamna la o dulceata de prune?
Sigur nu-s corcodusi? :rofl:
 
Mai drace s-ar putea sa fie corcodusi, cat despre dulceata, ii mai lasam sa creasca sa putem urcain ei. :rofl:
Acuma pe serioase... da s-ar putea sa fie putin cam aglomerati( desii sunt doar trei la numar :rofl: ), dar cum sunt intr-un stil batut de vant si au totusi o anumita distanta intre ele, sper ca in urmatorii 10 ani sa nu am probleme prea mari, cu atat mai mult cu cat nu vreau sa-i las sa creasca mai inalti decat sunt momentan, iar daca ramificatia se va indesa prea mult... despre noi bonsai-istii lumea de dinafara presupune (automat) ca doar luam foarfeca in mana si lucram " boschetii"sa fie cat mai mici...atunci voi lua foarfeca in mana si voi testa aceasta teorie.
Impielitatule :) , sa stii ca ma bucur ca-ti place, cat despre vanturile din zona... sa stii ca mai avem si noi totusi zile cand nici macar o adiere nu simti in speta mai mult in zilele caniculare ale verii :) .
Sa fim iubiti si sa iubim si bonsai-i...
Vasile
 

DracuMic

Member
dar hai totusi :fluierat: da si reteta aia de sub ei...nu se vede prea bine din motive fotografice presupun :rofl: .
ce minune a naturii ai sub muschiul ala....ca tare ma incanta albul ala..!
Vreau sa fac o mini gradina, un Saikai sa-i incant ochii cuiva!
Si inca nu stiu pe ce sa-l construiesc,am cateva materiale si o frumusete de materie moarta.....un bolovan mai trebuie si o platforma frumoasa.!
Am vazut azi intr-o florarie antica si de demult niste conifere de vreo 30 cm, cam subtiri dar cu potential mare si cred destul de ieftine, care ma incita sa le folosesc...!
 
Ma repet... acel material il folosesc ca pe ceva experimental, inca nu stiu cum se comporta fata de apa, inghet si alte minuni ce pot sa-l solicite, plus inca nu stiu daca are vreun efect asupra plantei.
A face bonsai in primul rand inseamna rabdare, deci Drace ai rabdare, cel putin un sezon :evil:
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Salut Vasile,
e interesanta realizarea ta; e placut la vedere si "suportul" (vas, platforma, sau cum vrem sa-i zicem) asa incarcat cu muschi.
Totusi, aceeasi chestie ca la tei: nu te-ai grabit cumva cu plantarea in "2 linguri de pamant"?
Prunisorii aia (chiar daca grosimea trunchiului e neglijabila in acest caz) au nevoie de forta pentru a se ramifica si a prinde forma. Forta nu si-o pot lua decat de la niste radacini care "lucreaza in draci". Pentru a lucra in draci, radacinile nu trebuie sa simta peretii sau podeaua. :)
 
Salut Vali :)
S-ar putea sa ai dreptate in privinta substratului(adica a cantitatii), dar as vrea sa precizez ca nu numai atata sol contine cat se poate deduce din imagine , adica cat ar fii inaltimea acelei platforme, acea palatforma are in jur de 2 cm , poate putin mai mult, daca ar fii doar acesta nivelul solului atuncia si eu as spune ca e mai mult decat insuficient, dar solul e mult mai mult deoarece in interior se mai gaseste un fel de zid,margine inalta de lut amestecat cu turba cam de 4.5 cm inaltime, spre mijlocul platformei solul e mai ridicat decat pe margini, deci eu consider ca contine o cantitate moderata pentr-u dezvoltarea copaceilor. Copaceii au fost initial crescuti intr-un ghiveci de plastic, toate trei impreuna, deci ei si-au formatsistemul radicular impreuna intretesandu-se complet, la transplantare nici nu le-am desfacut doar le-am scurtat putin.Repet, s-ar putea sa ai dreptate, gandindu-ma mai bine, poate am cam fortat acest aranjament si s-ar putea sa nu-i fii sosit inca timpul, dar acuma ca-i realizat ... n-am ce face trebuie sa continu cu ei, cred, pana la noua replantare, atunci ii voi pune intr0un vas mai mare unde vor sta cativa ani .
Multumesc
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
popan vasile a spus:
Repet, s-ar putea sa ai dreptate, gandindu-ma mai bine, poate am cam fortat acest aranjament si s-ar putea sa nu-i fii sosit inca timpul, dar acuma ca-i realizat ...
Eh... uita si tu ce am spus... Am vrut si eu sa-mi dau cu parerea... Oricum, la aranjamente de genul acesta, experienta mea este egala cu zero... Vorbeam si eu "din carti", dar tu stii cel mai bine ce ai facut acolo...
 
Vali stii tu ce spui,... si nu cred ca numai "din carti". Inca odata multumesc pentr-u sfat, dar cum am spus, anul acesta nu mai risc o replantare. M-am amagit si eu putin cu aceea cantitate de sol in plus, care nu se vede, ai perfecta dreptate, la anul vor primii un vas mult mai mare, pana atuncia voi incerca macar sa le formez coroana, or-ce sfat va fii binevenit.
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Vasile, sa stii ca am vorbit la modul cel mai sincer cand am spus ca experienta mea e "0" la aranjamente de genul acesta. Bine, nu m-am referit la "plantari in grup", ci la "plantari in grup de fructiferi". Cu exceptia caisului, nu am avut contact cu fructiferi autohtoni. Nu am lucrat niciodata cu pruni, iar observatiile mele vis-a-vis de cantitatea de substrat acum cand pomisorii sunt in ca in formare, se baza efectiv pe cele citite.
Deci, in postul anterior nu am vrut sa te iau peste picior, ci am vorbit la modul cel mai serios.
 
Vali,.scuze din partea mea, dar credema pe cuvant, ca nu am perceput raspunsul tau ca pe un raspuns ce ma ia peste picior, daca era asa, dadeam un alt fel de raspuns :evil: . Cu plantarile in grup+ specii fructifere, eu momentan doar ma "joc" e adevarat ca o joaca mai serioasa, dar cum altfel poti castiga experieta daca nu incerci. Acum o saptamana am plantat(in grup) vre-o 20 sii de artari negundo, stiu ca specia din cauza frunzelor nu e cea mai nimerita, dar nici eu nu sunt unul cu capul nimerit :rofl: :rofl: :rofl: ... incerc, pe viitor vom vedea ce se intampla cu ele.
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
popan vasile a spus:
Vali,.scuze din partea mea, ...
Pai tocmai asta este: nu ai de ce sa-ti ceri scuze! :)
Am facut "precizarile" de mai sus pentru ca observasem ca "s-a lasat tacerea" in acest topic dupa postul meu cu vorbitul din carti si m-am gandit ca exista si posibilitatea sa fi fost perceput ca "unul rautacios".
In fine... cine s-a fript cu ciorba... sufla si-n cubul de gheata :)

Revenind la "Cei trei prun-celusi" :), banuiesc ca n-ai incotro acum... va trebui sa-i lasi sa lastareasca dupa cum ii taie capul si sa te obisnuiesti cu ideea ca - o perioada - pot arata si rau.
Eu nu m-as apuca de "pastrat impresia" de fukinagashi, decat dupa ce as observa ca lastarii (cruzi acum) s-au "fixat" definitiv. Acest semnal il da planta cand tinerele ramurele incep sa se lemnifice.

Ce vreau sa spun: la cais am observat ca daca incercam sa "fortez" un lastar prin tundere, legare cu sarma, etc., prea devreme (inainte de a incepe sa se lemnifice la baza), planta "simtea" ca ceva se petrece si de cele mai multe ori renunta la el, acesta uscandu-se. Fenomenul era urmat de aparitia de noi muguri in zona invecinata lastarului mort.
Neajunsul e ca nu apuci sa formezi o ramura dintr-un lastar, ci vei avea un continuu proces de inmugurire.

Acum, e adevarat ca "iarna nu-i ca vara" si caisul nu-i ca prunul... dar, ma gandesc ca e mai bine sa fii circumspect, decat sa pierzi munca dintr-un sezon intreg.

Toate bune.
 
Buna Vali
Tacerea, din partea mea s-a datorat ca nu am avut ce arata si ce spune :) . Multumesc de sfaturi, nici prin gand nu-mi trece sa ma apuc sa-i leg acuma, singurul lucru pe care o voi face este ciupirea mugurelui apical la vreo 3-5 frunze, daca nu-i ciupesc acum sunt in stare sa-mi faca lastari si de un metru, vorbesc din experienta anului trecut :rofl: .
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt offtopic, dar incerc:

Este interesanta daiza pietrei din imagine... Cum ai facut-o (si din ce)? :)
 
Acum, la plural, suntem off topic :) , acel daiza a fost prima pe care l-am facut, dupa el au fost si altele, mai reusite si mai putin reusite, cele mai putin au fost aruncate. Acela din imagine a fost in totalitate sculptat cu dalti, din lemn de par, stiu ca si tu sculptezi deci stii ce inseamna sa sculptezi in esenta de par, am facut niste basici in palma si pe degete de mama-mama :rofl:. In particular iti spun ca cochetez si cu suiseki, dealtfel primul meu post pe un alt forum a fost in legature cu suiseki. Voi mai pune vreo doua imagini , desigur pe sustache... :rofl:
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Tocmai de-aia te-am intrebat din ce este, pentru ca nuantele si nervura lemnului mi se par deosebite. Bravo!
 

DracuMic

Member
Vasile nu ai mai zis nimic de ei,ce fac au inflorit?
Da-ne ceva imagine sa vedem ca mie tare-mi plac prunii tai.!
:)
 
Auzi Drace, stai cu pofta-n cui nu mananci tu inca din dulceata lor :rofl: , pai sunt inca pui ma, ca si tine :) , lasa-i cativa ani si or face ei si flori.
Acuma sunt pusi in exterior, urmeaza sa-i duc intr-o gradina alaturi de confratii lor: vreo doi Fagus silvestris, un stejarel, doi paducei, doi brazi, doi cornus sanguinosa(nu stiu daca am scris corect), vreo 25 de acer negundo, un gutui de-al nostru,un ligustrum... si mai stiu eu ce mai am pe acolo :rofl: .
Iata o poza destul de recenta... numai ca sa-ti pui pofta-n cui :)

http://s148.photobucket.com/albums/s18/popanvasile/Pruni sp- Sambon-yose/?action=view&current=Picture005.jpg
 
Sus