problema crapi koy

malvolio

New Member
frumosi sunt crapii koi

..salut...am si eu 7 koi in iaz, asta e a doua iarna prin care vor trece, eu ii am doar de anu acesta si sper ca totul sa fie inregula in primavara, inca nu au intrat la hibernare, adevarul e ca inca i-am hranit, cascada era pornita, si le-am schimbat si apa acum vreo 2 saptamani, in plus ca a fost si cald...
...iazul meu in partea adanca are cam 1,5 m, si in total cam 5 m cubi de apa, vara am zambile de apa, nuferi, irisi de apa, si ceva trestie, inafara de zambile, care plutesc, toate sunt puse in givece sau ladite, in cazul nuferilor, ...si ce ma deranjeaza vara sunt algele filamentoase care nu prea am reusit sa le elimin, am obserat ca si Koii manca din alge daca nu ii hranesc destul, si din pacate nu am avut filtru corespunzator pentru un volum de aprox 5000 litri apa, dar la primavara imi iau un filtru tetra de 10.000 L de exterior, si sper sa rezolv in acest mod si problema algelor...filtrul venind in ajutorul plantelor si plus o plantare de bambus pe margine pentru umbra...
..a si sa nu uit de curand o aparut si o testoasa de apa europeana la mine in iaz, nici ea inca nu am intrat in hibernare, am citit k hiberneaza pe fundul apei, dar fiind carnivora am impartit momentan iazul in doua, partea mai putin adanca pentru, la anu ii fac un mic iaz separat de pesti, pentru ca mie frica sa nu imi atace crapii Koi

..poze cu iazul si crapii http://koiandpond.blogspot.com
...daca cineva are ceva sfaturi sau intrebari in legatura cu Koii, broasca de apa europeana sau de iaz, din experienta proprie, rog e-mail...
...va multumesc daca a-ti citit si scuze daca am postat gresit. Ovidiu

http://koiandpond.blogspot.com
 

Sparow

Member
malvolio, bine ai venit paici.Ar fi mai simplu sa faci un topic cu iazul tau,cu poze idei, pareri,etc.Cam asa e cel mai sigur si pe termen lung gasesti mai usor rezolvari la probleme care te intereseaza.Esti un norocos ca iti merg zambilele de apa.La mine au dat coltul in 3 saptamani.De unde si ce bambus ai plantat?ce masuri ai luat sa nu se transforme intr-o padure de bambus?
 

goodmans

Member
malvolio Welcome!
Despre iaz nu pot sa spun nimic pt ca nu sint concludente pozele,insa pestii sint foarte frumosi.
Sa-ti traiasca.
Ce filtrare folosesti?
 

vlad_tudor

New Member
:wink: mi-au supravietuit toti pestisorii din iaz la adancimea maxima de 90 de cm :idea: :idea:
si am avut temperaturi de -23

problema e ca ma gandesc acuma cum sa scot apa ...ca am alge maro depuse pe pietrii de 1 deget:)
 

malvolio

New Member
salutare

Scuze ca nu am revenit cu raspunsuri la intrebari...pentru goodmans, filtrare nu aveam anu trecut si nici acum, ma chinui sa cumpar un filtru de capacitate 5000 L iaz cu pesti+uv 11w, (pompa am o folosesc la cascada)

...pt.Sparow : bambusul abia acum in aprilie o sa-l primesc cu tot cu radacini, are un amic de-al meu si creste extraordinar de mare.. inventez eu ceva ca sa nu mi se faca padure de bambus in toata gradina...))))))

...Pesti (cei 7 crapi koi) mi-au trecut foarte bine peste iarna, fara filtre, pompe, copci ...etc....mai spargeam eu gheata din cand in cand pt. aerisire, ei sunt bine mersi sanatosi si voiosi.
..am si schimbat apa in iaz acu doua zile, ganduri imi fac in legatura cu reproducerea, am citit pe undeva ca tre sa am pietre de rau (am de astea) prin iaz in apa de 30-50 cm ca sa depuna icree cand se incalzeste apa, daca au deja 2-3 ani (cam asa au ai mei), asta imi este dilema in momentul actual..ca vine vara si or vrea ei sa depuna icree si nu eu nu fac ce trebuie...oricum ramane de asteptat.
 

malvolio

New Member
vlad_tudor a spus:
:wink: mi-au supravietuit toti pestisorii din iaz la adancimea maxima de 90 de cm :idea: :idea:
si am avut temperaturi de -23

problema e ca ma gandesc acuma cum sa scot apa ...ca am alge maro depuse pe pietrii de 1 deget:)
eu folosesc o pompa submersibila de 7500 Litri/ora ca sa scot apa..si de ramane jos cu o galeata si un faras din plastic.....spor...io am schimbat apa acu doua zile la koiotiii mei..:D
 

bibacj

Member
Parintii mei au acasa un iaz cu crapi si carasi. Am inteles ca au cam inceput sa bata femelele. Una din ele a murit si am inteles ca avea icre. Ce pot sa fac?
 

Sparow

Member
Nu prea ai ce,pregatesti banii pt alte femele.Mie in anul in care au depus icre din 5 femele au murit 4.In schimd ai cam 100 de puiuti de la o femela.Minim.
Apropo,nu le bat,le fugaresc sa depuna icre si le fugaresc una cate una pana mor epuizate de oboseala.
 

vlad_tudor

New Member
deci am 18 crapi koy si 5 carasi ..acum o saptamana am cumparat 2 crapi shusui ...si din prima zi carasii au inceput sa se tot ia de ei..fugind toata ziua dupa ei..si chiar ciupindu-i ( cred ). deci am crapi koy de 1 an ..si niciodata nu am vazut carasii sa se comporte asa cu ceilalti..m-am gandit ca sunt femele..si carasii or fi masculi ce le confunda. in fine..problema este

eu am plecat de acasa..si m-am intors dupa o saptamana..sunt student si na..asta e problema..

cand m-am intors ...unul din cei 2 care i-am luat..am vazut ca era zdrentialit urat de tot pe laterale..

am incercat sa-l tratez ..sa il fac sa isi revina dar in cele din urma mi-a murit


din ce a zis de la cine i-am luat el a spus ca cel mai probabil s-a lovit de pietrii ... eu spun ca i-au rupt pielita de pe laterale caraseii..


simptomele erau carnea taiata si infectata pe laterale... rana deschisa si infectata pe laterala si desi l-am tratat..nu a supravietuit.. e posibil si din cauza anestezicului sa fi murit..tipul la care l-am dus l-a anesteziat inainte sa il faca cu antiobiotic..si nu s-a mai trezit din anestezic



problema este asta...mai am 22 + pesti in iaz si mi sa nu fie vreo bacterie in apa ..si sa se transmita si la ceilalti.

va rog daca ati avut probleme asemanatoare si ati gasit solutie..spuneti-mi si mie ce sa fac.


cineva mi-a spus sa pun sare in iaz....dar daca sunt medicamente mai eficiente va rog spuneti-mi ce as putea sa cumpar..



iazul e o piramida intoarsa de 4 x 4 m ..cu cel mai adanc punct 120 cm capacitatea de 3000-4000 litri

daca ar fi sare..cata ar trebui sa pun ca sa nu le faca probleme?
 

Sparow

Member
Eu am pus sare,adunand criticile celorlalti forumist,vreo2kg la iaz de 6X7X1m si o singura data am avut probleme cu pesti,primisera o ciuperca alba,am dat cu albastru de metil,un flacon de vreo 150 ml ,l-am dizolvat in o galeata de apa si am aruncat amestecul in iaz.Am scapat de ciuperca.
In legatura cu pesti si bataile,e perioada in care se imperecheaza,adica fug cam toti masculii dupa 1 femela pana depune icrele sau moare extenuata.Dupa ce se termina perioada de imperechere,se obisnuiesc unii cu altii si o sa fie ok.In cursul depunerii e posibil sa iti moara din femele.Eu am pierdut 4 din 5.

Apropo sarea trebuie sa fie din aia mare de muraturi,fara iod.
Nuferilor nu le place sare.
 

vlad_tudor

New Member
ma gandeam ca e perioada de imperechere..temperatura apei are 23-25 de grade....cam cat va tine perioada asta?

azi am vazut caraseii ca fug dupa alt caras ...de zici ca dadea strechea in ei ...

ar fi o optiune buna sa-i scot cateva zile?

majoritatea crapilor is cam 15-25 cm si caraseii abea vreo 10 cm ..si e camfrustrant sa pierzi o bucata de 150 de lei ..cum o fost cea de acu cateva zile
 

Sparow

Member
de ce crezi ca exista o perioada de prohibitie la pescuitul sportiv? :) .Nu stiu daca rezolvi ceva cu scosul unui peste din apa.Daca nu depune acuma,ori depune mai tarziu,deci tot aia te asteapta,ori ramane cu icrele in el si da coltul.Mai era o varianta din cate am auzit sa storci icrele din el delicat fara sa omori pestele.De metoda asta am auzit numai in teorie.
Incearca sa intrebi la sectia acvaristica.
 

vlad_tudor

New Member
pai faza e ca un crap koi de 25 de cm mi-a murit ..si era taiat pe amandoua lateralele..ca si cum s-ar fi dat de pietrii ..

pestele putea sa fie salvat daca eram prin zona ca observam ca are ceva...inainte sa se infecteze..

ma refeream sa scot carasii ca sa lase crapii in pace..
 

Sparow

Member
Era frecat de pietre,de disperare mai ca nu sar afara din apa cat sant fugariti pt depunere.O sa treaca nebunia in 1 saptamana,intrebarea e cati mor in timpul imperecherii-depunerii de icre.Problema e ca nu depun toate femelele odata,asa ca sant fugarite pe rand de toti masculii odata.Si epuizate de fuga + epuizare de depunere icre.....
 

Dum

New Member
Pestele avea cumva pete rosii ( sangerare)pe el? N-au nicio treaba carasii cu aripioarele lor. Nu poti face o poza la rana aia deschisa? Fa un test de nitriti , nitrati si dupa aia vorbim. Sa nu fie vorba de aeromonas , pseudomonaus. In conditiide stres koii sunt foarte sensibili si pot fi atacati de diverse bacterii dar prima data trebuie sa cauti cauza primara.
Daca chiar vrei sa-i inmultesti atunci poti sa-i mulgi, e destul de simplu dar ca sa-i storci de tot iti trebuie hipofiza si e mai greu de procurat.
 

vlad_tudor

New Member
Dum a spus:
Pestele avea cumva pete rosii ( sangerare)pe el? N-au nicio treaba carasii cu aripioarele lor. Nu poti face o poza la rana aia deschisa? Fa un test de nitriti , nitrati si dupa aia vorbim. Sa nu fie vorba de aeromonas , pseudomonaus. In conditiide stres koii sunt foarte sensibili si pot fi atacati de diverse bacterii dar prima data trebuie sa cauti cauza primara.
Daca chiar vrei sa-i inmultesti atunci poti sa-i mulgi, e destul de simplu dar ca sa-i storci de tot iti trebuie hipofiza si e mai greu de procurat.

nu am putut face poza pt ca a murit rapid si inainte sa scriu pe forum..

recent a mai murit unul micut..asta era ametit rau si l-am izolat ..dupa care a murit in cateva ore

aripioarele erau mancate de bacterie 100%



azi am schimbat apa , am spalat filtrele , am curatat pietrile si am pus verde de malachit in apa..de mi-e fosforescenta apa..


sper sa ii vindec pe toti asa
 

goodmans

Member
Man,sincer imi pare rau de pirderile tale.
Iazul tau la 4x4x1.2 sigur are mult peste 3000L
ar trebui sa calculezi exact pt ca e important.
Da-ne mai multe detalii despre filtrare si oxigenare pentru ca mie mi se pare ca ai grave probleme cu calitatea apei,posibil si iazul suprapopulat la greu.
Ce filtre folosesti si pompele ce capacitate au?
Neaparat scoate pestii si separa-i in functie de gravitatea bolii.Pune-i in recipienti inchisi la culoare,verdele de malachit isi pierde repede efectul la lumina solara.
Iazul lasa-l fara apa cateva zile cat faci tratament la pesti,filtrele deasemenea uscate,astfel omori parazitii,desi eu nu cred ca ai paraziti mai degraba apa foarte "grea",nefiltrata si neoxigenata.
Pe cei mai putin bolnavi pune-i in cel mai mare vas care il ai,sa nu fie in soare si sa fie puternic oxigenat.Bagi verde de malachit in doza exacta scrisa pe sticla,masurata cu seringa nu cu picatura,pt bai pe termen lung,3-4 zile.
Pe cei mai grav bolnavi,ii bagi in vas mai mic,puternic oxigenat,ssi doza de verde de malachit sa fie pt bai de scurta durata,schimbi apa,eventual de la robinet,are clor si clorul mai omoara din paraziti,pestii n-au nici pe dracu,eu numai apa de la robinet folosesc de ani de zile.Repeti tratamentul in fiecare zi cu bai de scurta durata.Eu as face 3 zile cu malachit si 3 zile cu triplafavin care se adreseaza altor paraziti decat verdele de malachit.
O sa mai pierzi pesti pt ca tratamentele nu sint garantate 100% dar ai sanse mari sa-i faci bine.
Daca la cei grav bolnavi nu vezi semne de insanatosire ci mai degraba boala se inrautateste,nu are rost sa-i chinui sigur au dat in dropsy care e mortala 100%.In stadiul asta eu sigur i-as eutanasia,adica ii bagi in ccongelator de vii,cica nu simt nimic si e mai bine pentru ei.
Cand spun dropsy,ma refer la burti umflate,solzi zburliti pe corp si inotatoarele indepartate,eventual si rani cu ulceratii sau opeculi rosu-vinetiu semn de infectii grave in branhii.
Altceva nu stiu ce sa mai zic....
Spor la treaba.
 

Dum

New Member
Asa fara poze e mai greu de spus ce are pestele. In general daca nu ai filtrare corespunzatoare koii fac ulceratii puternice si atunci trebuie antibiotice injectabile pentru Aeromoanas. Sa te uiti la branhii daca nu sunt arse, foarte multi pesti in ultima vreme au murit de Dactlilogyrus ,boala ce se vindeca cel mai bine cu Flubendzol sau Formol( cel mai ieftin). Fa poze si atunci iti pot spune mai multe.
 
Sus