Pregatirea iazurilor pentru iernat

Sparow

Member
Cred ca ar fi util sa vedem cam ce ar trebui facut toamna tarziu ,la inceputul ierni pt a pune plantele si pestii la adapost.Ce tinem in casa si ce ramane afara.
Eu ma gandesc sa pun nuferii la adancime maxima pe la jumaatea lui octombrie am 1 m acolo adancime,pestii Koy maturi care au acum peste 20 de cm sa ii las in iaz peste iarna si puietul si pestii exotici gen scalari,gurami,etc sa ii bag in casa in acvariu ce il voi construi peste 1 luna.
Din pacate nu am bani acum de pompa pt namol si ma gandesc ca la adancime max acolo e si cel mai toxic namol si exact acolo o sa stea si pestii.
Presupun ca trebuie lasata si o copca in gheata,asta cred ca se realizeaza cu o mana de fan si crengi,parca am vazut pe Discovery asta,asa faceau copca pt pescuit.
Sau ar fi mai bine sa tin si Koy maturi in acvariu,asa nu ii pierd sigur si poate se obisnuiesc si ei cu oamenii mai repede.Acvariul oricum o sa aibe dimensiuni maricele.Poate 150X60X40 L,h,l.Si binenteles aerisitor cu burete filtrant 2 bucati.
Momentam am vreo 10 pesti maturi si 130 de pui de vreo 4 cm.Puii cand primesc culoare ii aleg si tin max 30 de bucati.Dar nu cred ca primesc culoare pana la vara.....asa ca iarna asta nu pot sa ii aleg.
 

goodmans

Member
dap,bine deschis acest thread pentru ca sintem multi in primul an cu iazurile si n-am trecut inca nici o iarna.

ce facem cu plantele?
eu am nuferii la 60-80cm adancime
pontaderia in ghivece la suprafata apei
bambus tot asa in ghiveci la suprafata

momentan 3 koi mari care vor ramane in iaz si 2 pui,tot acolo vor sta,sper ca la 2m adancime o sa le fie bine.
am inteles ca pompele trebuiesc oprite cand da inghetul,automat si filtrarea ca sa nu aduca apa rece de la suprafata.

eu am sa iau o pompa din aia speciala de suprafata care mentine o copca de juma de metru in jurul ei.

am sa bag ambele pompe de oxigen cat mai aproape de fund si cred ca am sa cumpar si un incalzitor ceva care sa stea pe fund in ideea ca se vor aduna pestii in jurul lui.

astept alte idei din partea voastra!
 

Sparow

Member
Ma tot gandesc si razgandesc in legatura cu pestii KOy mai mari .La un moment dat ma gandisem sa ii bag si pe ei in acvariu peste iarna dar cum sant obisnuiti sa bantuie prin iaz de 5X6 si deodata sa ii inghesui in acvariu ....mi mila de ei.Dar si daca imi da coltul la iarna ...Nicicum nu e bine.Pentru astia mici +exotici fac un acvariu de vreo130X30X50cm L l h.Sant destui pui vreo 70-100 dupa parerea mea de vreo 3-4 cm fiecare.O sa pun vreo 2 aerisitoare cu burete si un neon.
 

George

Member
Maine voi incepe si eu pregatirile pentru iarna. Dar mai intai am nevoie de un sfat, am de gand sa schimb apa din lac, e destul de tulbure si cum deasupra lacului am o salcie curgatoare (tot maine o voi curata si aceasta), banuiesc ca toate frunzele care i-au cazut si care acum sunt pe fund deja au inceput sa se descompuna. In primavara cand l-am curatat se formase mal cam de 15 cm. Un prieten mi-a spus ca malul acela ar fi benefic pt pesti pe timpul iernii si ca ar sta ascunsi in el. Voi ce parere aveti? Sa risc si sa curat lacul in primavara sau sa fac asta acum?
Apropos am vazut si eu cativa pui de crap koi - negrii cu pete de un rosu spre portocaliu, nu cred ca au mai mult de 3-4 cm, asta inseamna ca pestii mei n-au fost prea cuminti in vara asta :)
 

goodmans

Member
sparow nu face greseala sa bagi pestii in acvariu,daca ai 1 metru adancime ar trebui sa fie OK.
Mie mi-a dat cineva 3 koi de 35cm pt ca nu mai aveau loc in 200L,lucru pe care l-am vazut cu ochii mei,si schimbau apa la 5 zile cu toata filtrarea existenta.
Pe langa asta, pestii nu se vor aclimatiza niciodata in iazul tau,ce vei face cand vei avea 15-20 bucati la 30cm?unde o sa-i tii iarna?
Daca ai lasi in pond peste iarna cu conditiile minime de supravietuire,adica o copca,ei se vor invata sa "hiberneze" iarna si vor fi OK iarna de iarna.
Furaje puternice toamna,cu vitamine si proteine multe,ca sa puna grasime pe ei dupa care de la inghet pana la dezghet nu le mai dai nimic de haleala iar primavara le dai iar mancare potrivita cu vitamine.
Eu n-am de gand sa-i scot pe ai mei la iarna,cu plantele nu stiu ce sa fac si cand?
 

Sparow

Member
George daca nu trebuie sa scoti nici un peste afara eu zic sa nu cureti iazul acum.Eu trebuie sa scot scalarii si gurami eventual si puietul de Koy asa ca o sa scot apa afara deci si malul.Pe aia mai maturi de vreo 15-20 cm ii pun inapoi.Si ridic niveleul apei la maxim prin decembrie-ian-februarie.
 

goodmans

Member
vad ca de cand e vremea mai rece afara pestii mei nu mai mananca asa mult si nici nu mai sint prea activi

ai vostrii cum sint? au inceput sa amorteasca?
 

Sparow

Member
Dimpotriva,acusi incep sa caute pe mal mancare.Am inceput sa le dau de 2 ori pe zi mancare pana acum 2 sapt. primeau numai dimineata. :rofl:
 

Sparow

Member
Eu am oprit cascada si filtrul de 1 saptamana.Pana la primavara nu cred sa il mai pornesc.Am ridicat nivelul apei aproape de maxim.Dupa ce fac acvariul o sa selectez pestii si o sa pun poze.
 

mirela06

Active Member
Si eu am procedat cam ca tine. Am scos pompa si apoi apa, apoi am curatat totul si dezinfectat, dar de citeva zile ploua si vad ca iar am apa. Asta este :)
 

Sparow

Member
Am scos pompa ,am mutat nuferii in apa mai adanca,si nu mai dau mancare decat cand ii vad pe smecheri la suprafata.Nu cred ca e idee buna sa le dai mancare care coboara,numai ca ei sa nu se deranjeze sa vina pana sus.De obicei daca e mai caldut sau soare vin ei sus,si le dau mancare,nu mult.
Cu acvariul am renuntat,scalarii si ceilalti exotici au murit inca de acu o luna si Koy si asa am prea mult puiet,iar aia maturi +2 carasi cometa trebuie sa supravietuiasca in apa de 1,1 m,ca am apa pana sus acum.Koy mici nu primesc culoare decat cand sant mai maricei asa ca nu stiu cum sa ii aleg...deocamdata.Asa ca pana in primavara...cam atat.
 

goodmans

Member
eu am avut ceva materiale la indemana si am acoperit iazul cu niste scanduri din 60 in 60 de cm peste care am pus folie cu bule triplustrat
acum am 60cm zapada peste iar iazul nu a inghetat deloc
evident ca am lasat un colt neacoperit pe unde sa circule aerul
iar acoperisul are 60-70 cm de la suprafata apei.
in coltul lasat descoperit a inghetat putin,cam juma de metru patrat,in rest e dezghetat.
le bag aer cu o pompa tetratec
sper sa-mi supravietuiasca toti.
 

Sparow

Member
Am avut -20 celsius si koyotii au supravietuit!!!Fara rezistente,aerisitoare ,pompe de aer,etc.Si o parte din puiet.De cei 2 carasi nu stiu inca nimic.Dar astia au iesit sa se incalzeasca la soare si puietul a si mancat un pic.
 

baby_blues

Member
Am facut si eu un iaz micut prin forte proprii, am pus o pompa din comert l-am populat cu vreo 30 de carasi de diferite dimensiuni. Iarna a venit peste iaz cu temperaturi de peste - 20 de grade. La inceput m-am chinuit sa fac copca, dar la un moment dat n-am mai facut nimic si stratul de gheata cred ca avea cel putin 30- 40 cm grosime. Lacul nu are mai mult de 80-90 cm dar dupa ce au trecut frigurile si s-a dezghetat apa, am vazut cu mirare ca toti caraseii mei traiesc.
 

goodmans

Member
ma bucur sa citesc ca ti-au supravietuit pestii dar nu risca prea mult,probabil au avut un volum de apa suficient de mare pt dimensiunile lor iar oxigenul din apa le-a fost suficient.
Iarna viitoare cand vor fi mai mari si mai multi nu mai tine vrajeala.
 

baby_blues

Member
goodmans a spus:
ma bucur sa citesc ca ti-au supravietuit pestii dar nu risca prea mult,probabil au avut un volum de apa suficient de mare pt dimensiunile lor iar oxigenul din apa le-a fost suficient.
Iarna viitoare cand vor fi mai mari si mai multi nu mai tine vrajeala.
Mai multi nu cred ca vor fi , pt ca nu mai pun, iar mai mari de asemenea pt. ca nu prea mananca ceea ce le-am pus eu prin iaz. :)
 

Sparow

Member
Pestii iarna hiberneaza asa ca nu consuma prea mult oxigen.Koyotii sant rude cu carasii si cu crapii care supravietuiesc si intro mana de mal cu un pic de apa deasupra, am vazut carasi in apa de 15 cm sub gheata de 2 cm si inotau in viteza cand ma dadeam pe gheata,si au supravietuit.Eu am 110 cm adancime,asa ca ,,cel mai puternic va supravietui''
 

vlad_tudor

New Member
goodmans a spus:
vad ca de cand e vremea mai rece afara pestii mei nu mai mananca asa mult si nici nu mai sint prea activi

ai vostrii cum sint? au inceput sa amorteasca?
buna am si eu 12 crapi koi intre 8 si 15 cm ..iar de cand a inceput " toamna " ma refer la frig si ploi nu mai mananca aproape deloc si cam si-au incetat activitatea ...s-au imbolnavit sau e ceva normal odata cu venirea frigului?
 

goodmans

Member
dupa cum ti-am raspuns si prin pm,este normal ca pestii sa devina inactivi la temp scazute.
Azi-noapte in Bucuresti temp a fost de 10 grade deci apa e destul de rece.
Este recomandata mancare de fund din germeni de grau.Deja pufuletii trebuie pusi la pastrare.
 
Sus