Planta cu frunze mov, cu ~1cm de verde pe margine

costels87

New Member
Salut,
Caut o anume planta, nu stiu nici macar cum se numeste.
E o planta de interior, destul de rezistenta si, probabil, usor de intretinut. Din cate imi aduc aminte, a crescut pana la vreo 30 cm (tulpina), nu ii cadeau frunzele iar floare a avut doar de vreo 2 ori in ~3 ani. O floare mica, in varf, asemanatoare cu cea de izma (aici poate gresesc).
Frunzele plantei erau destul de mari, mov si cu un contur verde de pana la un centimetru pe marginea fiecarei frunze.

Seamana cu aceasta:

Dar avea frunzele mai mici si mai putine, frunzele mai in V, culoarea mai inchisa, conturul verde mai lat.

backstory: In liceu, diriga ne-a obligat sa aducem cate o planta in clasa. Neavand plante care sa-mi placa acasa, am fost la taica-miu la servici, o unitate militara unde erau cateva zeci de plante. Mi-am ales ce mi-a placut mai mult, in speta, planta descrisa mai sus. A fost singura planta de acest fel din clasa (muscate, cacturi, etc. erau mai multe) si i-a placut si dirigii si fetelor (erau 26), astfel ca pe rand si-au luat cate o cracuta, au pus-o in apa si apoi in pamant, ca sa aibe si ele acasa. Era prin 2005, poate 2006. Nu ma pasioneaza florile/plantele, dar vreau sa fac cadou ofix planta asta si nici macar nu stiu cu mse numeste.
Ati putea sa ma ajutati?
Multumesc
 

crysty

Active Member
Salutare, aici ai 15 plante de interior cu frunza mov :
sau vezi aici :
(nu cred ca este planta nr.12.. aia cu numele Persian... cu frunze mov metalic pentru ca nu are margini de alta culoare dar aia este foarte greu de procurat chiar si pentru americani, se plangea cineva pe internet)

Daca spui ca floarea era ca cea de la menta, in varf, e posibil sa fie vorba de coleus , aici ai varietati decorative :


Dar dupa poza care o ai ca model ar putea fi vorba de begonia rex adica begonia decorativa pentru frunze.
Ai aici un link sa vezi care begonie este :
sau cauti aici :
 
Ultima editare:

costels87

New Member
Era vorba de Coleus.
Ca si culoare, era intre cele 2 evidentiate in poza de mai jos:
8549

Nu am gasit planta in ghiveci, dar am gasit mix de seminte si am comandat.
Astazi ma duc sa-mi iau tava pentru rasaduri.
Sunt total paralel cu gradinaritul, eu credeam ca pun 1 pachet de seminte intr-un ghiveci si rezolv problema, noroc ca dupa ce am dat comanda am primit un link in care este explicat cum sa plantez semintele.
Wish me luck!
Multumesc!
 

crysty

Active Member
Era vorba de Coleus.
Ca si culoare, era intre cele 2 evidentiate in poza de mai jos:
Vezi atașament 8549

Nu am gasit planta in ghiveci, dar am gasit mix de seminte si am comandat.
Astazi ma duc sa-mi iau tava pentru rasaduri.
Sunt total paralel cu gradinaritul, eu credeam ca pun 1 pachet de seminte intr-un ghiveci si rezolv problema, noroc ca dupa ce am dat comanda am primit un link in care este explicat cum sa plantez semintele.
Wish me luck!
Multumesc!
Bine ca s-a identificat planta si inca o data bine ca este o planta care se poate gasi relativ usor la ghiveci/pahar sau in/sub forma de seminte si sansele cresc ca sa se gaseasca usor la vanzare in orasele mai mari, mai aglomerate mai ales in piete agroalimentare acolo unde vand florarii rasaduri de flori.
In poza de mai jos pe care am facut-o in noaptea asta, in partea stanga este o planta de coleus care am cumparat-o la pahar de rasad de la o florarie din piata agrolimentara care are propria sera undeva la iesirea din oras. A costat 2,5 lei ca pui, era un pic mai mica . Am transplantat-o in ghiveci mai mare si acum are culorile un pic cam spalacite deoarece are uscat pamantul si nu prea a fost soare zilele astea plus ca creste cam greu adica din cauza frigului prinderea ei a durat mult pentru ca o tin afara pe balcon . I-am pus niste apa in care am bagat o picatura de Atonik cu pipeta.
In mijlocul pozei este un pahar de rasad unde am semanat seminte de coleus , se vede si data semanarii. Tot asa dureaza mult din cauza frigului .
In partea dreapta este plicul de seminte de coleus cumparat de la dedeman pe la mijlocul lunii martie. A costat 2 sau 3 lei.
Dedemanul aduce plicuri cu seminte cam pe la mijlocul-sfarsitul lunii februarie in fiecare an ,cand se incepe semanatul la florile gradina.

Si acum partea interesanta, cateva ponturi de coleus :
1. Nu conteaza cum semeni semintele, ca e in tava , ca e in minisera , ca e in pastile Jiffy, ca e in pahar de rasad , daca semintele sunt bune ele vor incolti oricum daca au un pic de caldura. De exemplu daca vrei sa grabesti incoltirea lor , pui niste seminte intr-un pahar de rasad si paharul il pui pe o farfuriuta sa stea langa aragaz, cand se gateste o sa fie mai cald in preajma lui. Dar fiecare seamana in ce vas crede si poate.
2. Nu conteaza desimea semanatului , oricum nu toate plantele vor reusi sa ramana vii si char daca cresc toate o sa le raresti si pastrezi ce e mai bun pentru ca o sa te trezesti si cu coleus verde simplu fara alte culori pe planta adica fara aspect atractiv . Eu cumpar doar un plic si de obicei dintr-un plic impart in vreo 4 pahare . Multi pui nu or sa razbata si or sa moara dar chiar si numai jumatate din seminte daca ies si se fac mari tot e bun. Eu vand rasadurile cu 20 de bani bucata cand se fac de 10 cm la o cafenea cu care colaborez si le asigur si alte plante, sub pretul pietii si asigur inclusiv service, la florile plantate, udat, tratamente, ingrasat, etc.
3. Este al 3 lea sau al 4 lea an de cand seman coleus si intamplarea a facut sa gasesc numai plic de la Amia si numai la dedeman . Plicul nu o sa aiba varietati rare cum ar fi coleusul violet inchis sau portocaliu sau coleusul cu marginile frunzei creata sau coleus cu forma frunzei asemanatoare cu a celei de stejar. Tocmai de aceea am si cumparat planta pentru ca din plic nu o sa iasa varietatea asta. Din plic rasar varietati comune clasice iar probabil de unde am cumparat puiul de coleus ei procura seminte de hibrizi. Coleus cu marginea creata/ondulata o sa se mai gaseasca la dedeman dar probabil peste 1-2 luni or sa aduca dar este scump coleusul la ghiveci acolo indiferent de varietate , 3-4 fire la un ghiveci costa 12 lei. Este mullt prea scump avand in vedere ca planta se obtine/cultiva usor. Poate doar faptul ca e vorba de varietate mai rara sa merite banii dar atat timp cat nu se doreste strangerea de seminte si nu exista interes profesionist/de colectionar atunci tot nu merita banii.
Degeaba are plicul de seminte pe poza o gramada de varietati ca majoritatea vor iesi cu frunza mai mult verde, unele cu mult verde si doar cativa stropi de rosu, altele cu galben pe mijlocul frunzei si mai multe de tipul Fairway rose coleus :

care si asta de multe ori nu e chiar asa de intens colorat ca in poza. Cu alte cuvinte sunt dezamagit de ce se afla in plic pentru ca nu sunt varietati mai rare pentru colectionari si daca vrei asa ceva trebuie sa umbli sau sa ai noroc sa gasesti undeva o planta .
4. Paharul in care ai semanat sa stea undeva la aer curat nu in vreun colt de geam sau de camera nearisit (e foarte important asta) sa nu apara o pelicula fina de mucegai pe pamant ca nu mai iese nimic. Daca incepe sa apara asa ceva zgarii suprafata cu un pix si scoti la aer ghiveciul o perioada.
5. Coleusul se inmulteste usor prin butasire in apa adica tai un lastar si il pui in pahar cu apa . Varietatile hibride frumos colorate (cu frunza visiniu inchis sau portocaliu) se inmultesc mai greu asa ca nu intotdeauna fac radacini in apa si mor.
Daca o planta adulta de coleus creste pana la 50 cm inaltime si are sa zicem 30 de cm diametru, si tai un lastar de la ea si se prinde atunci noua planta nu o sa se mai faca la fel de mare ci de 40 cm inaltime si 25 cm diametru. Deci va fi mai mica un pic, si tot asa din ce in ce mai mica cu cat urci cu stransul de crengute mai spre varful plantei , e si logic ca lastarii mai de sus nu au potential mare . De aceea lastarii cei mai jos intotdeauna sunt cei mai indicati daca vrem sa inmultim planta si avem nevoie de tufa mai mare pentru a acoperi un gol in gradina/pe o alee.. Daca noile plante clonate mai au si parte de caldura mare vara si nu sunt udate la timp atunci vor forma spicul de floare mai repede decat planta mama.
6. Daca nu te intereseaza sa salvezi seminte si nici floarea, care nu miroase, atunci e bine sa rupi bobocul de floare imediat de cum il vezi pentru ca floarea este semn de imbatranire si planta nu mai are putere mare de a lastari. Planta tot va imbatrani oricum dar daca rupi bobocii de floare atunci mai castiga timp.
7. Coleusul raspunde bine la ingrasamant asa ca nu e bine sa abuzezi cu ingrasamant ca va forma frunze uriase si in majoritatea cazurilor nu arata estetic.
8. Coleusul este o planta lacoma , odata ce nu mai este pui incepe sa aiba crestere accelerata (odata cu venirea verii) si consuma multe resurse din sol dar consuma si multa apa . Chiar foarte multa daca este tufa mare . Azi uzi pamantul si a 2a zi este uscat la ea in zilele de vara.
Avand in vedere ca suprafata foliara este mare (mai ales daca a avut parte si de ingrasamant si a format frunze relativ uriase) atunci si suprafata de transpiratie/evaporare este mare .
9. Coleusul poate sta in soare chiar si in zilele de vara dar la amiaza e bine sa fie ferita deoarece apar usoare arsuri pe frunze de la soare. Soarele ajuta si intensifica culoarea galben-palid la coleus daca planta are frunze cu galben in mijloc si ii da o nuanta mai aproape de galben si o face mai frumoasa.
Unii au spus pe internet ca daca coleusul sta la umbra, o sa aiba culorile mai vii indiferent de specie, dar am constatat din propria experienta ca e total invers. Dar asta poate depinde si de temperatura, apa, sol, pentru ca deja se observa in poza mea sau poate nu prea, culoarea devine spalacita daca e scapat pamantul cam uscat .
10. Nu imi aduc aminte sa fie coleusul sensibil la fainare sau sa adune paduchi ,daca aveam probleme tineam minte.

Una peste alta, coleus este o planta usor de procurat, usor de crescut, cu intretinere aproape 0 si foarte decorativa . Pacat ca nu este asa de populara sa fie plantata in gradini publice si parcuri . Singurul inconvenient este ca inghite multa apa si nu rezista la seceta si daca cei de la administrarea parcurilor ar amana udarea ei atunci pot pierde planta usor. Niste aranjamente in parcuri publice cu coleus ar iesi grozav dar in romania atat timp cat nu exista constiinciozitate si corectitudine nu o sa vedem asa ceva in parcuri nici in 500 de ani.
Cand spun intretinere aproape 0 ma refer la faptul ca varful plantei trebuie ciupit ca sa se stimuleze lastarirea ei , in functie si de gradina sau de inaltimea unde este plantata ,daca de exemplu se afla in jardiniere la geam. In conditii excelente de lumina si hrana si apa poate face tufa destul de mare si atunci s-ar putea sa fie nevoie de tunderea ei. si mai ales ciupirea bobocilor de flori ca sa dureze planta cat mai mult.
Succes si mult noroc la coleus cat mai colorat !
 
Ultima editare:

costels87

New Member
Sunt din Buzau si nu am gasit Coles la florariile sau piata din oras.
De aceea m-am apucat de gradinarit.
Am comandat o tava pentru rasaduri (24 pahare gaurite + tava dedesubt + capac deasupra) si 2 plicuri de seminte


Am udat binisor pamantul, aruncand apoi excesul de apa din tava (gen 50 ml).
Am presarat cate 5-6 seminte in pahare si am pus cate o lingura de pamant peste ele, apoi am mai usat un pic. Am folosit doar un plic, defapt mai putin de un plic, dar am luat 2 in caz ca ceva nu merge bine.
Am pus tava, acoperita pe pervaz, langa calorifer dar centrala este setata la minim, fiind in jur de 20, max 21 grade Celsius.
Soarele nu bate direct in tava.
Asta a fost ieri dupa pranz, la servici. Pana luni dupa-amiaza nu cred ca ajung sa le ud, sper sa fie ok.
 

crysty

Active Member
E foarte bine cum ai facut, daca iti ramane 1 plic nu il desigila si daca e recent ambalat o sa vezi ca poti si la anul sa il semeni.
Daca nu mai vrei sa il folosesti pe al 2lea atunci il poti posta pe olx dar mai bine pastrezi ca sa ai de unde sa mai pui cand mai vrei.
Plicul cu seminte e posibil sa aiba un plic mai mic in interior, odata deschis daca raman seminte , ii impaturesti partea de sus la ala mare si la ala mic de vreo 2-3 ori si prinzi cu agrafe de birou. Daca il pui intr-un borcanel de plastic de ala pentru vitamine cu capac ,de preferat cu filet, e si mai bine pentru ca semintele vor pierde mai putin din umezeala naturala a embrionului si vor avea sanse bune sa rasara chiar si peste cateva luni de zile. Daca nu ai borcanel de plastic cu filet atunci infasori pachetul inceput in punga alimentara de plastic cat mai bine,strans. Deci pe cat posibil plicul cu seminte sa nu ramana deschis, sa fie inchis bine ermetic daca mai raman seminte in el nefolosite inca, pentru ca in timp ele pierd din umiditatea lor naturala si nu mai incoltesc.
Cu cat o samanta de floare este mai mica cu atat se poate usca mai repede si ca sa dau un procent estimativ, isi pierde undeva la 10% din puterea de germinare odata la vreo 3 luni de zile daca sunt lasate in aer liber. Semintele de coleus sunt destul de mici, asemanatoare cu cele de petunie, mac, etc. ca marime.
Plic de la Agrosem de coleus nu am avut ocazia sa vad aici in centrul galatiului la magazinele specializate si nici la dedemanul de aici. Poate ai noroc la mai multe varietati colorate decat astea de la Amia. (pozele sunt frumos colorate pe plicurile de seminte de flori ca sa atraga dar de la poza la realitate e drum lung :-D ).
Ce imi place la marca Agrosem de seminte este ca am intalnit o rata de germinare mai buna chiar si decat cele de la Agrosel desi am inteles ca apartin de acelasi patronat. Dar depinde si de prospetimea semintelor, data ambalarii si conditiile de pastrare pana la ambalare/vanzare.
Zilele trecute am luat un plic de carciumarese scunde (liliput) de Agrosem si vad ca ies toate semintele cat am pus pana acum dar scrie pe plic ca sunt ambalate in 2019, anul asta.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
exista vreo 3 combinatii de seminte la noi pe piata, cea mai comuna este rainbow. da in 2-3 saptamini apar pe piata la bucata, cam 5 lei bucata. ii trebuie lumina multa, altfel ierboseste si isi pierde contrastul de culoare. se prinde relativ usor din frunzulite puse in pahar cu apa.
pentru 10-12 pahare, la semintele care incoltesc in 10-14 zile poti folosi si un cofrag de oua.
sau daca vrei pahare separate, cumpara o cutie de plastic din magazin si pune in pahare de iaurt in cutia asta. inteleg ca ai facut deja cumparaturi, dar pt viitor. in privinta florilor se pot recicla multe.
un loc foarte bun pentru accelerat inmultirea este pe boilerul centralei termice. are caldura reziduala suficienta ca sa mentina substratul cald exact cit trebuie. numai ca tre sa ai grija la evaporare. daca e cu capac, e ok.
uite aici pentru amuzament poze cu coleus. unele sint manipulate cu photoshop.
prin unele zone din banat se zice ca femeia care iubeste coleusul ramine vaduva repede
 

crysty

Active Member
exista si aici seminte de coleus mai atragator, https://www.omcseeds.com/index.php?route=product/search&search=coleus&description=true dar prima planta listata nu este coleus. Siteul e din Lituania iar taxa postala costa 4euro. Lituania cred ca este membra UE.
Nu cred ca se plateste taxa vamala (separat de taxa postala) atat timp cat coletul nu depaseste 10 euro ca valoare si este trimis dintr-o tara membra UE.
Atat timp cat nu este cantitate mare sau planta vie nu cred sa se ceara certificat fitosanitar dar e bine sa va interesati.
Nu am cumparat de aici dar intr-un viitor apropiat poate o sa o fac. Exista un risc in sensul ca nu stii calitatea semintelor plus ca siteul daca este din alta tara nu stiu daca ANPC poate ajuta cu ceva in caz de nemulturi.
 
Ultima editare:

costels87

New Member
Salutare
A trecut ~o luna si au iesit plantele.
Deoarece planuiesc sa le tin in ghivece, banuiesc ca trebuie sa le mai raresc, nu?
Am cateva care au forma diferita de celelalte, cum ar fi cele 3 din dreapta, pe randul 3 si una mult mai mare, in centru. Sunt ok sau trebuie sa le fac ceva?
IMG_20190521_133043.jpg
 

crysty

Active Member
Salut, ti-am incercuit cu rosu ce nu este coleus :


Chiar si aia mare de care zici din centru am incercuit-o, nu este coleus, e altceva.
Ultima din dreapta de pe al doilea rand e posibil sa fie coleus dar planta pare cam 'arsa' asa ca poti sa o scoti ca oricum o sa ai plante destule cat sa dai la tot blocul sau la jumate din sat . :D
Plantutele mele de coleus sunt un pic mai mari dar nu pot sa fac poza acum la ora asta, ca paharul e undeva pe unde trebuie sa trec sa trezesc lumea si e prea devreme acum la ora 5. Asa ca o sa adaug poza mai tarziu. O sa iti citez numele de user deci vei afla cand am pus poza de la paharul meu.
Ai cate putine plante per 'pahar' ceea ce e foarte bine adica poti sa le lasi sa mai creasca asa unde sunt. Nici nu recomand sa umbli la ele sa le separi prea curand din mai multe motive :
1. Inca nu stii care planta nu va avea culori si o sa fie doar verde , abia mai tarziu poti afla care si cum si abia atunci poti sa arunci ce nu e colorat.
2. plantele sunt prea mici si prea firave , abia au doar un fir de radacina, mic si subtire ca un fir de ata lung de maxim 2 cm si e singura radacina , daca o rupi atunci adio plante. Deci nu numai ca e migalos sa umbli la ele acum dar e si prea riscant pentru ele. Rasadurile sunt abia in faza celor 2 frunzulite false.
3. nu au rezistenta la transplantat ca sunt prea mici , cu greu se vor adapta mai ales daca nu stropesti cu o solutie foarte diluata de amalgerol . Asa ca decat sa te chinui cu ele si sa mai bagi si bani prin stimulente sau solutii antistress mai bine umbli la ele cand sunt mai mari. Poti sa le tii linistit pana se fac chiar si de 5-6 cm inaltime si abia atunci uzi pamantul bine si le separi radacinile. O sa vezi ca fiecare planta o sa aiba un smoc de radacini pe care sa te bazezi pe el si va retine si ceva pamant cand le separi cu pamantul ud. Atunci la separare pot sa se rupa cateva fire de radacina cat ele tot se vor prinde usor daca sunt mai mari plantele decat acum.
4. Unele plantute, e foarte posibil sa mai moara de mici chiar in aceasta faza si mai ales daca nu tii tava la aer , la geam sau afara pe o masa sau in balcon cu geamul deschis si sa stea in bataia curentului de aer. Sau mai poate ceda cate una pe parcurs asa ca atunci cand sunt mai marisoare ele nu mai mor si deci e mai bine sa stii mai tarziu pe cate te bazezi decat sa le raresti de pe acum.
5. Buruienile aparute (incercuite cu rosu) dar si plantele de coleus nedorite nu le smulge pentru ca risti sa le strici pe toate langa ele, doar tai cu foarfecul de sub cele 2 frunze false , mai aproape de pamant. Va ramane asa in bat (doar tulpina) o vreme si pe urma se va usca de la sine daca nu are frunze.
Plantele sunt prea mici , nu le da ingrasamant sa nu le arzi . Nu le tine in pamantul fleasca mereu, da-i posibilitatea sa se zvinte usor pamantul desupra pentru ca plantele mici pot putrezi usor la radacini daca stau in pamantul foarte ud pe o perioada lunga de timp si mai ales daca tava nu sta la aer.
Plantutele mele sunt un pic mai mari dar inca nu ma bag sa le separ dar cu prima ocazie o sa separ in grupuri mai mici pentru ca acum este ca o mica padurice in pahar. :D Si abia pe urma cand mai creste impart iar in grup mai mic si abia mai tarziu cand ajung pe la 5-6 cm inaltime le separ pe indivizi daca am nevoie.
Daca scoti tava sa le prinda si soarele e si mai bine . Acum soarele nu are puterea sa le distruga asa ca daca poti sa le dai si macar 1-2 ore de soare e perfect.
Poti sa le mai lasi linistit inca o luna in paharele din tava ca nu se intampla nimic. O sa postez poza mea si o sa vezi ca nu sunt foarte mari daca au 2 luni. Cand o fi sa le muti in ghiveci poti sa muti unele asa cum sunt adica cate un grup de 5-6 plante intr-un ghiveci, vor fi mai scunde pentru ca vor fi ingramadite dar va iesi o tufa mult mai bogata . Totusi e bine sa le mai lasi sa mai creasca ca sa iti dai seama ce culori au si atunci poti sa faci un grup de culori diferite intr-un singur ghiveci.
Sau poti lasa (si) doar o planta in ghiveci, acea planta fiindca e singura o sa creasca mare , o sa faca frunzele mai mari si daca pamantul e gras atunci planta se va face prea mare si se recomanda ciupirea varfului ca sa obtii tufa mai bogata.
Dar acum e prea devreme sa te bagi sa le separi si repet sunt destul de putine per pahar asa ca mai lasa-le.
Separarea lor se face in felul urmator , bineinteles cand ele sunt mai mari, se uda bine paharul, se scoate smocul de plante cu tot cu pamant iar separarea se face de la radacini adica tragi portiunea de radacini cu pamant pe ele de la fiecare planta ca si cum ai o bucata de paine si vrei sa o imparti la mai multe persoane , deci nu se trage de planta in sus , nu se trage de frunze, nu se smulge planta . Eu asa imi separ fara probleme rasadurile indiferent ca sunt de busuioc, muscate, etc.

Edit : @costels87 uite si poza de la coleusul meu semanat pe 28 martie adica cat de mari s-au facut cele din poza cu plicul de seminte :

Plantele au inaltimea de 4 cm. Bricheta e pusa la pozat ca estimare pentru marimea plantelor si a paharului cu rasaduri. In noaptea asta sau maine o sa ma apuc sa separ ce in paharul asta adica sa impart in vreo 3-4 grupuri si fiecare grup il pun in pahar separat. Abia pe urma dupa ceva vreme le separ individual sau las cate 2-3 plante la ghiveci daca vreau o tufa mai micuta dar mai bogata sau 2-4 la pahar daca le dau ca rasad.. Daca gasesc sa le vand ca rasad atunci nu mai apuca ele sa le pun ghiveci.
Ingrasamant la udare nu prea le-am pus decat o data, dar au fost stropite cu stimulent de crestere Atonik foarte diluat sau cu antistress Amalgerol tot asa foarte diluat cam la fiecare saptamana doar ca sa treaca mai usor peste noptile racoroase cu usurinta cand erau mai mici.
Si le-am tinut afara la aer , soare au vazut cam 2 ore pe zi si doar atunci cand a fost senin.
Deci dupa cum vezi ele sunt destul de dese in pahar si nu s-au suparat , si-au vazut de cresterea lor. Principalul e sa ai rabdare cu ele sa astepti sa mai creasca.
Mai am intr-un pahar cateva semanate dar alea sunt mai mici, cam ca alea din poza ta.
 
Ultima editare:

costels87

New Member
Nu aveam de gand sa le mut in ghivece de acum, doar intrebam daca sa mai omor din ele. Imi doream 2-3 ghivece cu cate o planta, intre timp au aparut cateva colege/cunostinte care s-au autoinvitat la plantele mele ^^
Ale tale sunt mult mai mari pentru ca au fost puse cu ~3 saptamani mai devreme si au fost stropite cu stimulent (diluat, insa e mai bun decat nimic :D)
Multumesc pentru poza si explicatii, revin cu detalii peste vreo luna
:)
 

costels87

New Member
Am revenit mai devreme :)
Au crescut si cred ca trebuie sa le mai raresc sau sa le mut in ghivece.
Ce ziceti? (Sunt puse pe 19 aprilie, probabil)IMG_20190611_112045.jpgIMG_20190611_112012.jpg
 

lelia

Well-Known Member
Arată foarte bine! Ar fi trebuit replicate mai devreme dar poti sa o faci și acum. Poti sa le tranzvazezi in ghivece individuale cu diametru cât al unui pahar de unică folosință. Încearcă să recuperezi tot rasadul pentru ca pot fi si rarități pe acolo, sunt foarte frumos colorate!
 

crysty

Active Member
Am revenit mai devreme :)
Au crescut si cred ca trebuie sa le mai raresc sau sa le mut in ghivece.
Ce ziceti? (Sunt puse pe 19 aprilie, probabil)Vezi atașament 8810Vezi atașament 8809
da, de acum trebuie mutate , ori le muti in pahare de plastic cate una asa cum a recomandat si lelia, ori le muti asa grupate direct in cate un ghiveci. Aici ai probabil peste 100 de fire si daca stai la casa si spatiu destul de depozitat si destule ghivece le muti cate una . Eu personal prefer sa le mut asa grupate in ghiveci pana gasesc sa le vand pe cele mai frumos colorate.
O sa vezi ca unele coleus nu au culoare deloc cand mai cresc si acei pui poti sa ii tai cu foarfecul adica ii excluzi din grup, fara ca sa incerci sa le smulgi ca sa nu risti sa le strici pe cele bune.
Asa arata acum plantele de coleus mutate grupat in ghiveci mic (nu stau sa le separ ca nu am spatiu destul):

Cele mari sunt semanate pe 28 martie si cele mici si dese sunt pe 24 aprilie.
Singurul inconvenient cand le ai grupate in ghivece mici e ca ele din cauza nevoii naturale de spatiu au tendinta sa sa isi curbeze tulpina si sa se departeze de grup dar nu e grava problema pentru ca daca sunt mutate tot asa grupat intr-un ghiveci mai mare atunci daca le ingropi mai adanc or sa dea radacini si mai de sus. Plantele de coleus au putere de inradacinare mare incat daca rupi lastari si pui in apa ei formeaza radacini usor.
Deci personal nu imi fac griji ca o tulpina a crescut stramb din cauza ca erau ingramadite plantele ca oricum daca le separ le plantez mai adanc . Daca nu vrei sa te trezesti cu tulpini strambe atunci le separi sa fie cat mai putine, eventual cate una.

Singurele specii de coleus care inradacineaza greu sau deloc sunt cele hibride frumos colorate care nu se gasesc in plicurile din comert ci sunt cumparate separat ca samanta de hibrid de catre sere cum e asta pe care am cumparat-o pe cand era pui, de la florarie la 2,5 lei (nu stiu cum se cheama varietatea asta) :

Cu cat creste mai mare cu atat frunzele devin mai intens colorate , dar are parte si de soare vreo 2 ore. Asta mare s-a facut o mandrete de planta ca probabil la dedeman ar costa acum cam 13-15 lei. Chiar avea dedeman-ul sambata cand am fost pe la ei, o specie de coleus in ghiveci de culoare verde crud spre galbui, hibrida cu marginea la frunza mai creata, varietatea ELECTRIC LIME, o singura planta, si costa aproape 14 lei.
Asta este ELECTRIC LIME :

Astea hibride frumos colorate , sunt bune de pastrat semintele daca infloresc ca sunt foarte decorative ,au culori mult mai intense decat ce rasare din semintele din plicurile romanesti. Se gasesc diverse varietati la florarii, pui de planta ,primavara a 2,5 lei sau la dedeman dar o astfel de planta frumos colorata , adulta, de la dedeman , este 14-15 lei , un pret mult prea mare pentru un coleus care se creste usor, dar pentru cine este interesat sa ii infloreasca si sa stranga semintele atunci merita investitia pe termen lung.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
coleusului ii place soarele de dimineata. ce ai acolo se va dezvolta frumos in conditiile astea. daca le tii afara, o pulverizare cu apa odata la 2 zile nu le strica. prea multa umezeala poate induce putrezirea. eu le-am avut cam in aceeasi zona cu hostele si le-a mers bine. eu nu le repicam, le taiam cu foarfeca, cum zice crysty mai sus.
 

costels87

New Member
Le-am mai rarit astazi, atat prin taiere cat si prin smulgere.
O sa le mut in cateva ghivece saptamana viitoare (trebuie sa cumpar intai ghivece si pamant).
Ce raman, as putea sa le pun in gradina, pe timpul verii?
 

crysty

Active Member
Le-am mai rarit astazi, atat prin taiere cat si prin smulgere.
O sa le mut in cateva ghivece saptamana viitoare (trebuie sa cumpar intai ghivece si pamant).
Ce raman, as putea sa le pun in gradina, pe timpul verii?
da, pe timpul verii merg in gradina, or sa creasca asa de mari si bogate incat o planta poate sa ajunga si la 70 cm inaltime. Daca ii pisti varful de sus cand mai creste , o sa se faca mai bogata , o sa ramifice . Coleusul este o planta lacoma , odata ajunsa adulta o sa ceara mai multa apa. Daca udati cu furtunul sa nu le udati cand arde soarele. Posibil sa ii apara arsura pe vreo 2 frunze care sunt pe partea soarelui dar nu o sa fie chiar asa de speriat. Am plantat coleus pe terasa afara la un bar si crestea asa de inalta ca a trebuit sa ii ciupesc varful de sus . Daca nu o udati la timp si e soare mereu afara o sa dea flori si seminte prematur adica probabil inca din august in loc de septembrie, nu stiu exact (este instictul natural al plantei sa se propage cand simte ca i se apropie moartea).
 

crysty

Active Member
Pana la urma le-am pus intr-o jardiniera si un ghiveci.
Dar au crescut si trebuie mutate si sa mai renunt la ele.
Pe care ar trebui sa le opresc?
Atasez poze
Arata foarte bine :nod: plantele se vede ca le-ai asezat cu migala in vase. Felicitari te-ai descurcat foarte bine la inceput de gradinarit . Noroc ca Coleus este o planta usor de intretinut, si chiar de mutat si iar mutat, odata ce s-a facut de 10 cm. Are capacitate mare de inradacinare ca daca o plantezi mai adanc face radacini pe tulpina ingropata. Daca culci o planta de coleus pe pamant fara sa o smulgi si pui ceva pe ea sa stea culcata, o sa scoata radacini pe toata lungimea tulpinii, atat de puternica este inradacinarea si vointa la ea. :-D E o planta lacoma ,ce mai.
Vei tine minte toata viata coleusul si ca fiind prima planta la gradinarit.
Inapoi la subiect, plantele mele de coleus alea care erau mai mari le-am vandut la un restaurant si le-am plantat pe o terasa in jardiniere. Acum am ramas cu cele 2 pahare care au plante mai mici.
Iti sugerez sa arunci ce nu are culoare, vad ca ai cateva plante mari care au frunzele de un verde simplu , si culmea astea sunt cam cele mai mari plante pe care le ai. Scapa de ele, le tai cu un foarfec si pastrezi doar ce are culoare pe frunze.
Deci arunci ce este doar cu verde simplu .
Vad ca ai coleus cu alb pe frunze, astea or sa se faca foarte frumoase cand cresc mari sa nu le arunci. Albul ala de pe frunza o sa devina usor galbui daca or sa stea in soare.
Da , deci poti sa arunci ce este cu verde simplu si ce are foarte putina culoare pe frunze.
Coleusul care nu are nicio culoare nu o sa mai faca culoare mai tarziu nici daca ii reciti Luceafarul, daca era sa aiba culoare iti dadeai seama de la inceput asa cum sunt celelalte care si-au format culoarea deja .
 

costels87

New Member
Salutare
Am o problema
Prima poza este de acum ~2 saptamani, restul de astazi.
Apoi au inceput sa moara.
Le-am schimbat locul obijnuit, le-am dus unde este putin mai racoare si mai putina lumina. Le-am pus mai putina apa, apoi mai multa apa, dar probleme persista.
Astazi am tuns plantele, am lasat doar partile sanatoase.
Plantele de afara sunt in regula, doar cele dinauntru au aceasta problema.
Ce-as putea face?
 

Atașamente

Sus