Pinus Mugo

bandi87

Member
Am ales sa deschid acest topic despre un soi de copac care este foarte indragit in randul pasionatilor de bonsai. Acest copac este Pinus Mugo(jneapan), care este un conifer "pitic". Este promitator pentru crearea unui bonsai fiindca are ace relativ scurte, care sunt dispuse in grupuri de cate doua. Fiind un conifer inseamna ca ne putem bucura de culorile verzi tot timpul anului.

Pe de alta parte am observat ca la noi se gaseste peste tot prin crescatorii de arbori la preturi destul de accesibile(15-20RON). De obicei arata ca un tufis dar poate fi tuns, si va arata destul de placut.

Eu momentan am doua exemplare: primul l-am cumparat la cluj, al doilea la szeged(ungaria). Cu cel de la szeged inca nu m-am hotarat ce forma sa aiba....deocamdata m-am gandit sa-l las sa creasca si voi decide cu timpul.

M-ar interesa cateva sfaturi in legatura cu dezvoltarea lor. :)

primul(din cluj):
http://picasaweb.google.com/hegedus.ban ... directlink
<table>
<tr>
<td>
<img src="http://lh3.ggpht.com/_ZeJ039gekBo/SYk7P_lWY3I/AAAAAAAAAC8/I7a3JOb-RFM/s200/2009.01.03_01.jpg">
</td>
<td>
<img src="http://lh6.ggpht.com/_ZeJ039gekBo/SYk7QAmUxxI/AAAAAAAAADM/kVwjjH3Z4bk/s200/2009.01.31.jpg">
</td>
</tr>
</table>
al doilea(din szeged):
http://picasaweb.google.com/hegedus.ban ... directlink
<table>
<tr>
<td>
<img src="http://lh4.ggpht.com/_ZeJ039gekBo/SZAtTZoe3nI/AAAAAAAAAIo/XaYZxaR3TFQ/s200/2009.02.09_01.jpg">
</td>
<td>
<img src="http://lh6.ggpht.com/_ZeJ039gekBo/SZAtTldn8KI/AAAAAAAAAIw/u7ZoJs3zFCk/s200/2009.02.09_02.jpg">
</td>
<td>
<img src="http://lh3.ggpht.com/_ZeJ039gekBo/SZAtUFseyzI/AAAAAAAAAJA/8jjztmPocHA/s200/2009.02.09_04.jpg">
</td>
</tr>
</table>
 

vali

Active Member
Moderator
Din pacate, avand la dispozitie doar un rablagit de balcon, eu nu am experiente prea placute cu pinii.
Dupa ce am reusit sa omor vreo 2 ha de puiet :) , m-am resemnat in cele din urma si am dus toate exemplarele pe care le mai aveam, la tara.
De-atunci, ne vedem foarte rar... si se pare ca le prieste asa. :)

Oricum, daca vrei sa te ocupi de pini, trebuie sa uiti cam tot ce ai reusit sa inveti pana acum despre bonsai in general. Formarea lor e total diferita (ca si la molizi de altfel).
Sunt mult mai ”atenti” la respectarea calendarului lucrarilor, iar daca nu-l respecti, iti arata imediat ca au sesizat asta. Apoi, si tehnicile difera.
 

bandi87

Member
a trecut putin timp de la inceperea acestui topic....o sa trec direct la treaba:

prin iulie am hotarat sa scot acele vechi de pe pinul din szeged. Cea ce se vede acum pe crengi sunt acele care au crescut anul acesta.

iata si poze:


P.S: primul pin este din pacate prin rai(..sper..)..fiindca am gresit cand i-am micsorat coroana. Nu ar fi trebuit sa fac taieri majore in timpul verii (anul trecut). Vali ma avertizat cu lucrarile si timpurile anului cand pinii suporta anumite "chinuiri"..dar din pacate era deja prea tarziu. eee...asa invata omul!
 

vladpaul

New Member
Arata minunata pinul, dar dupa parerea mea ar trebui sa il plantezi la primavara intr-un vas mult mai mare tinand cont ca este in plina dezvoltare, te rog sa imi trimiti un e-mail gol pe adresa vladpaul_2005@yahoo.com si saptamana viitoare o sa iti trimit eu o carte despre pini
 

bandi87

Member
nu stiu daca il mut in primavara. primavara asta l-am plantat in vasul curent, inainte avand un vas de plastic de 5 ori mai mic. Avand in vedere marimea radacinilor de atunci..ajunge daca il replantez peste doi ani (adica primavara 2011).
 
Sus