Permacultura - cum sa lucrezi cu natura, nu impotriva ei...

Marcela

Member
Permacultura -Definitie
Permacultura este un sistem ecologic proiectat sa sustina in toate aspectele o comunitate umana, intr-un mediu natural.

Te invata cum sa construiesti case naturale, sa produci hrana ecologica, sa mentii ecosistemul in care traiesti, sa conservi si sa utilizezi apa de ploaie, sa dezvolti comunitatea si multe altele.

Termenul a fost folosit pentru prima data in 1978 de Bill Mollison si preluat apoi de studentul sau David Holmgren. Provine din contractia termenilor “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultura / cultura permanenta”. Cei doi au definit permacultura astfel:

inseamna proiectarea unui habitat uman ecologic si a unui sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umana care construieste si se dezvolta, integrandu-se armonios in mediu, imitand formele si modul de relationare din microclimatul in care traieste.

Depasind deja modul complex in care este gandita agricultura permanenta, permacultura se extinde asupra tuturor aspectelor vietii umane, orientand gandirea celor care o inteleg catre dezvoltarea durabila, respect fata de munca si rezultatele acestei munci, respect fata de oameni, natura si divinitate.

Printre cele mai atragatoare drumuri deschise de permacultura este cel care se refera la "forest gardening" - agricultura de tip padure, bazata pe arbori si alte plante perene.

Redau mai jos un fragment dintr-o traducere:

Paduri versus cereale
Cum am ajuns sa neglijam plantele care asigura toate nevoile noastre de hrana – copacii – si sa favorizam pasunile ? Cum am ajuns sa cultivam griu in asemenea cantitati cind aveam paduri care ar fi produs recolte echivalente, sau chiar superioare ?

Sa va explic de ce. Au existat doi mari factori responsabili cu asaltul asupra copacilor si despadurirea. Una din cele doua cauze a fost necesitatea cauzata de razboi – in special in era vaselor de lemn, care credeti-ma, nu s-a sfirsit pina la cel de-al doilea razboi mondial, in timpul caruia vaste cantitati de nave din lemn au fost scufundate. Mai mult, am avut si un precursor de avion, bombardierul “Mosquito”, tot din lemn. Majoritatea padurilor vechi ale Europei si-au gasit sfirsitul ca Armada-uri, inaintea Revolutiei Industriale.

Apoi, in prima perioada a Revolutiei Industriale, copacii erau taiati pentru mangal. Asta a cauzat mari pierderi de fond silvicol peste tot unde ajungea Revolutia Industriala. Copacul, indiferent ce rod dadea, era irelevant in fata nevoii de mangal. Doar in momentul in care copacii nu au mai facut fata nevoii de mangal, oamenii au trecut la utilizarea carbunelui fosil. Pina la urma, s-a trecut la petrol. Era petrolului a venit datorita nevoii urgente de combustibil necesar continuarii Revolutiei Industriale. Oamenii care au venit in aceasta tara (America) erau deja avansati serios in Epoca Fierului.

Daca vrei sa afli granitele Epocii Fierului azi, trebuie doar sa te uiti unde mai exista paduri in Lumea a Treia. Ei sint acolo – forje pe carbuni, topind fierul. Cind au inceput mineritul fierului, au folosit cantitati imense de lemn pentru topire si extractie. Cine exporta azi lemn, si cine-l foloseste ? Lemnul tarilor care au paduri este exportat in tarile care obisnuiau sa aiba paduri.

[...] Problema este ca odata ce-ai produs pagubele, noile generatii se maturizeaza intr-un peisaj chel, si incep sa creada ca asta e starea naturala a lucruriler. Se obisnuiesc cu campia. Copiii nostrii cresc obisnuiti cu pagubele, si astfel pentru ei devine o normalitate sa le perpetueze.

Ne aflam azi intr-o a treia epoca a distrugerii: epoca hartiei. Orice hippie pe care-l cunosti urmeaza sa porneasca un ziar. Odata, orice hippie vroia sa construiasca o barca, sa visleasca in lumea noua, si sa creasca vite. Acum vrea sa porneasca un ziar.

Evul intunecat a fost o epoca a culturii padurii. Informatia care ne-a ramas despre acele timpuri sugereaza ca acei copaci erau extrem de valorosi, selectati cu grija, si aveau recolte foarte mari. Arenda pentru folosirea pamintului se stabilea in functie de marimea recoltei. Din padure, oamenii obtineau toata painea si tot untul. Untul era facut din oleaginoase – atent selectate. Inca se gasesc cutii cu unt de arahide prin Europa, la sapaturi arheologice.

Toata painea si produsele de patiserie din Toscania si Sardinia si citeva alte locuri, sint inca facute din castane. Gogosile corsicane sint facute din faina de castane, nu de griu. Painea venea din copaci, untul venea din copaci. Informatii de baza.

[...] Exista o intreaga lista de copaci care cresc de la tropice si pina aici, care ofera amidonoase pentru om. Nu intelegeti ca nu vreau sa mincati griu si orez, puteti avea un mic petec cu asa ceva, daca va place atit de mult. Cind padurile erau administrate pentru recolta de hrana, erau foarte bine selectate si ingrijite in scopul asta. Azi, au mai ramas doar citeva comunitati de acest gen, prin Portugalia si sudul Frantei. In Portugalia inca mai poti gasi stejari intens selectati, deseori altoiti, si maslini. Porci, capre si oameni traiesc laolalta din recolta acestor stejari, in spatii de circa 4000 yarzi unde nimeni nu ara cu plugul.

[...] Citeva din aceste ecologii silvicole se mentin pe pantele muntilor, unde a fost prea dificil sa se taie copacii pentru nave si carbune. Toata Europa, intreaga Polonie, era odata administrata ca o imensa padure productiva, si padurea asigura toate nevoile oamenilor. In populatii rezonabile, padurea aborigenilor este o resursa unde ultimul lucru la care te poti gandi este o lipsa de hrana – este pur si simplu ceva imposibil de imaginat. Padurile sint ecosisteme stabile si se auto-perpetueaza. Acele paduri nu erau livezile ciuntite din ziua de azi – erau copaci imensi. Perii ajungeau la 70-100 de metri. Merii aveau coroane imense si traiau semi-izolat. Stejarii erau cu adevarat enormi. Inca poti vedea citeva paduri de genul asta in lume, dar nu multe. In Australia avem paduri batrine de genul asta. Poti sa intri intr-o padure de acest gen si pur si simplu sa nu-ti vina sa crezi ce vezi. Ai putea sta pe jumatate de tona de nuci – toate de la un copac. Ai putea sa te trezesti ca gasesti pini bunya cu conuri de 40 pounds (aprox 18 kg). Pinii Bunya sint copaci inalti – 100 metri. Un con in cadere poate zdrobi o vaca. Trebuie doar sa te duci la el, si sa culegi semintele – se pot minca. Peste tot exista plante cu frunze mincabile. Asta e genul de conditie in care oamenii traiau odata.

Sigur, in aceste conditii nu exista pericolul de a pierde solul si apa, si alte accesorii. Nu exista pericolul de a pierde padurea pentru ca oamenii care culeg din padure, propaga automat padurea. Exista imens de multe mincaruri pe care azi nu mai stim sa le procesam. Seminte care azi ne sint inutile, erau odata felul principal consumat de o intreaga populatie. Totusi, azi ne putem juca si asambla noi feluri de paduri. Nu exista nici un gen de copac in jurul nostru care nu detine toate caracteristicile secundare ale padurii: mentin solul, regleaza umiditatea, produc lemn, etc.

[...] o alta problema gigantica a Indiei este nevoia de a taia copacii pentru a-si gati grinele. Motivul pentru care sint in situatia in care sint este ca au trecut la o alimentatie bazata pe grine si leguminoase, care sint sfirsitul ecologiei. Este ultima zvicnire de viata inaintea desertului. Pentru a face unele leguminoase mincabile, trebuie sa le gatesti timp de sase ore – soia, sau fasolea de exemplu. Consumul de combustibil cerut de gatit este absolut monstruos, depasind cu mult valoarea energetica obtinuta din fasolea respectiva. Putem face aceeasi afirmatie si despre orez. Pentru a sustine o economie bazata pe fasole sau orez, este necesara o imensa cantitate de energie, doar pentru a o face viabila ca hrana. India isi epuizeaza combustibilul pentru gatit pentru ca a ales mincaruri care necesita combustibil.

Exista de asemeni guava, mango, lamaile…ai putea porni o gradina care ofera intregul spectru de componente necesare unei nutritii complete cu doar sase specii. Cu nuca de cocos, banana si papaya, ai o dieta completa. India era odata o jungla, iar oamenii erau oameni ai junglei – toata campia Gangelui era o jungla deasa. Pe vremea aia nu consumau orez si fasole. Astea au aparut dupa ce au deforestat campia.

Pe masura ce acest tip de viata s-a popularizat, ceea ce era odata o jungla productiva, a devenit combustibil pentru gatit. Pe masura ce jungla dispare, oamenii recurg la balegar ca si combustibil – balegar care nu mai ingrasa campurile. Care nu mai produc nici macar orez. In ziua de azi exista zone unde nu mai creste nimic. Si totul a pornit de la eroarea de a trece de la o agricultura arboricola catre una cerealiera.

Gatitul este consumatorul major de combustibil in tarile din lumea a treia. Deci nu trebuie niciodata sa recomanzi stabilirea de orezarii – NICIODATA. Ala ar fi sfirsitul insulei respective. Taie mai multi copaci ca sa gatesti orezul ca sa prinzi putere ca sa tai mai multi copaci.


[sursa: Bill Mollison - An Introduction To Permaculture]
 

Marcela

Member

Yanquapin

Member
Buna seara!
Pai... conceptul asta nenumit il am si eu ca stare fireasca a lucrurilor. A descoperit si omul modern America :rofl: . Cred ca etichetarea si incadrarea "taxonomica" il vor trece lesne in galeria de curente de ciudati, din pacate. Ma gandesc doar la ridicolul termenului "PUERICULTURA"- slava tie, limbaj de lemn, oriunde te-ai afla!
Nu cred ca va avea sanse sa devina altceva decat un exponat din acea galerie, fiindca e un cosmar pentru magnatii si politicienii vremurilor: cum ar fi ca gloatele de fraieri care-i fac pe ei regi sa devina constienti, responsabili si independenti? Asa ceva nu va fi permis, ba chiar se va urmari si mai abitir indobitocirea, vicierea si alienarea ( }=> INROBIREA) maselor.
Cum ar fi sa nu ne mai pese de regiile (si de pretiosii lor papusari hulpavi) de apa, curent, petrol, de retele de fabricat, transport, distributie a bunurilor si hranei, de TV, presa, barfe, aberatii, fotbal, Lady Gaga, Salam etc.? Sa fim autonomi de la A la Z, si constienti de adevarurile vietii, nu de jocurile de lumini si umbre pe care ni le servesc EI, drept realitati si repere!!!
Sminteala numita "permacultura" ar fi inceputul sfarsitului pentru EI, si nu vor tolera asta...
Am mai atins undeva problema asta, intr-un topic despre apa... si cineva pentru care o iarna geroasa demonstreaza clar :rofl: ca "Global Warming is a hoax" m-a gratulat cu calificativul "simplist". Ca o paranteza: si in frigider intra multa energie, dar in interior e... ger, chit ca radiatorul din spate e... cald :? - te poti pierde lesne in asa detalii... complicate :rofl: , daca nu stii de unde sa privesti lucrurile.
Natura a ajuns la concluzia fireasca si a gasit ca o formula stabila de organizare este padurea. Maximum de energie stocata, intrari si iesiri minime, raportate la biomasa/energia acumulata-> PADUREA.
O comparatie ajutatoare: campul cu cereale este instabil- putina energie stocata, oscilatii demente ale nivelurilor acesteia, aproape totale: de la solul aproape nud, la holdele bune de recoltat. Intra MULTA energie, dar aproape TOATA se duce. Si e oricum ridicol de putina!! Si iar, si iar.
Padurea, in schimb, are o biomasa (= energie "capturata", stabila) imensa, pe langa care micile intrari si iesiri sunt subunitare procentual. Cat inseamna frunzele, crengutele si fructele cazute, si energia necesara pentru a le produce (energie "rulata", intr-un cuvant) fata de biomasa enorma a copacului? UN NIMIC, aproape!
Cam asta e dementa numita agricultura... si bine punctat, ca ne nastem privind aceasta aberatie ca fiind normala... ca si multe alte lucruri ca manelele, coruptia, tigania, toleranta fata de cei "diferiti", oportunismul cinic si rechinismul ca virtuti, darwinismul social si alte racile cu nume mai banale sau mai pompoase...
Pacat ca aceasta teorie care propune una din fatetele reintoarcerii la normalitate va ramane doar o teorie cu nume ciudat... dupa cum ciudat ii este mesajul pentru majoritatea oamenilor...
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Yanquapin... toate schimbarile in bine sint posibile, atita vreme cit exista o trezire a constiintzei... ceea ce cred ca se intimpla deja chiar daca exista forte tot mai mari care trag spre inrobire.
Generalizarile tale sint per total corecte dar dupa cum vezi capacitatea de informare a omului normal a crescut exponential in ultimii 10 ani... de asemenea a inceput si trezirea..
Permacultura, chiar daca e un cuvint nou.. este de fapt o redescoperire a unui principiu vechi... cu asta sintem de acord.
Crearea unei autonmii pt fiecare grup sau grupuletz este de dorit si era de dorit si acum 5000 de ani si in zilele noastre. ... doar ca in zilele noastre nemai existind pericole de invazie a altor popoare se manifeste si practica alte pericole... si anume de invazie economica...cind unele sau altele din entitatile economice (tari/orase/asociatii..)sint falimentate sau prin rea credintza sau prin inconstientza.
Dar dincolo de toate astea, cred ca fiecare om cu un pic de scaun la cap stie ca e foarte util sa ai un bun grad de autonomie.. atita tot ca acum informatia e mai structurata.. e mai pe inzelesul tuturor si mai ampla ca si intreconectare.
 

Marcela

Member
Yanquapin a spus:
Buna seara!
Pai... conceptul asta nenumit il am si eu ca stare fireasca a lucrurilor. A descoperit si omul modern America :rofl: .
Natura nu iubeste pamantul dezgolit. Si nici monoculturile.
Nicaieri, natura nu creste doar o planta. In orice padure, pe orice pajiste unde omul nu intervine (sau macar intervine foarte putin) gasesti cel putin 10 specii diferite de plante pe metru patrat.

Pana la "revolutia agricola", oamenii aveau o cunoastere traditionala a legilor naturii si tineau seama de ele. Aveau si ei terenuri cultivate cu o singura planta, dar pe suprafate mici, apoi roteau culturile.
Acum, cel putin in tarile industrializate, nu mai exista tarani. Locul lor a fost luat de fermieri. Pentru ei agrjicultura e o ecuatie simpla: avem atata pamant, avem atatea utilaje, atatea animale. Bagam atata samanta, atatea ingrasaminte, atatea pesticide, atatea fungicide si insecticide, irigam atat, obtinem atata recolta. Motorina costa atat, ingrasamintele si celelalte costa atat, productia o vindem cu atat. Mai avem si subventii… Daca e rentabil, bine. Daca nu, schimbam cultura, eventual mai luam si un soi modificat genetic...
Mai sunt si fermierii din fermele ecologice... in rest... viitorul nu suna bine.

Permacultura ar fi o cale de rezolvare a multor probleme globale. Cum si daca se va impune - ramane de vazut.

_________________
Va doresc tuturor un Paste minunat!
 

Marcela

Member
grumpy a spus:
Sa nu uitam de "Farming with nature" al lui Sepp Holzer. Se pare ca este taticul permaculturii.
http://www.gradina365.ro/farming-with-nature/

Pe mine m-a lasat masca documentarul asta. Nu as fi crezut ca se pot cultiva pomi fructiferi si o asa varietate de legume pe munte!
Asta vrem sa facem si noi. Eu si sotul meu am hotarat sa terminam cu viata la oras si sa ne cautam locul nostru la tara, unde sa practicam permacultura.

Cand eram mica, locuiam la margine de Bucuresti. Cred ca asta a fost o sansa pentru mine: ieseam in strada si, chiar de-acolo, din fata portii, daca priveam in stanga eram la tara. Vedeam campuri cultivate, livezi, pomi solitari. Daca priveam in dreapta, eram la oras. Vedeam blocuri, blocuri si iar blocuri.
Cred ca nu mai e nevoie sa spun unde haladuiam toata ziulica, ce alegea sufletelul meu de copil... :D

Dupa aceea, pentru ca imi placeau mult stiintele naturii, am dat la Facultatea de Biologie. Nu stiu alte facultati de prin alte tari cum sunt, dar pentru mine a fost clar ca daca vreau sa invat despre natura mai bine ies in camp, la strans plante medicinale decat sa-mi petrec anii studentiei printre exponate in formol, sau disecand broaste, pesti sau cine stie ce alt animal nefericit...

Cautand un mod cat mai natural de viata, a fost firesc sa ma indrept spre agricultura organica.
Practic, agricultura noastra traditionala, cea practicata in Romania din vremuri stravechi, e primul nivel in agricultura ecologica.
Stramosii nostri erau doar tarani, habar nu aveau ei ce inseamna "icologic" dar cunosteau legile si ritumurile naturii si lucrau in concordanta cu ele.
Munca lor, atat de batjocorita astazi, peiorativ numita "agricultura de subzistenta" a fost inlocuita de "revolutia verde" cu munca masinilor si aplicarea produselor chimice.
Acum incercam sa redescoperim ce stiau bunicii nostri si nu e usor.
O alta treapta in agricultura organica este agricultura biodinamica, care are cca. 100 de ani de existenta, 100 de ani de cand Rudolf Steiner a pus bazele acestui mod de abordare a agriculturii. Despre rezultatele ei, puteti afla mai multe in filmul Un om, o vaca, o planeta - cum sa salvezi Pamantul, pe care il gasiti tradus la adresa de mai jos:
http://www.infoterapii.ro/modules/news/article.php?storyid=68

Permacultura insa, e un nivel de varf al acestei agriculturi naturale. Este cea mai complexa, cu cel mai mare potential de dezvoltare si cu cele mai uluitoare rezultate. Si, ceea ce e si mai bine, se poate dezvolta armonios intr-o ferma traditionala sau biodinamica, imbogatind-o.
 

grumpy

Member
Super, Marcela! Cred ca ar trebui sa se infiinteze si la noi o comunitate care sa-i adune pe toti cei care au aceste principii de viata. Unde vreti sa va faceti ferma? Eu am luat cu greu o bucatica de pamant de 2000 de metri in zona "semirurala" la munte in orasul natal unde vreau sa ma intorc, nu stiu daca pot realiza asa numita permacultura la scara... micro pe o asa suprafata.

Deocamdata experimentez, nu folosesc nicio substanta, sa vad ce rezista. Pot spune ca am mancat deja ceapa bio de acolo, si mai bio de atat nici nu se poate ca a crescut cu ploaie, neavand inca apa trasa acolo. :)

Nu-mi permit sa iau mai mult si nici sa ma mut in creierii muntilor nu ma incanta foarte tare (e seducatoare ideea, dar dupa "luna de miere" cred ca te sui pe pereti de singuratate si lipsa de una-alta).

Am sa ma uit la filmul recomandat de tine, ma pasioneaza chestiile astea.
 

Marcela

Member
Deocamdata, am vazut mai multe locuri.
Acum cautam prin preajma Sighisoarei.

Aici sunt cateva ferme ecologice, asa ca mai ai cu cine schimba un cuvant, o idee, eventual chiar o planta. :D
 

victoria222

Active Member
Si pe mine ma intereseaza mult subiectul si din cate am inteles, permacultura este mai mult decat posibila si pe 1000 de metri patrati, atata timp cat este foarte bine organizat spatiul pe cele mai importante sectiuni- gradina de legume, cea de ierburi, cea care atrage animalute (perene si anuale), cea care atrage alt tip de animalute si pasari( un loc umed, o balta, cu vegetatia specifica) partea dedicata pasarilor (cateva gaini sunt destule pentru a consuma resturile vegetale, a oferi ingrasamant pretios si mai ales oua proaspete) si multi pomi fructiferi si copaci (care sa ofere fructe, adapost pentru pasari si cuiburile lor, flori pentru albine,) si spatiu pentru pretiosul compost.
Pe o ulita din satul meu, unde nu prea sunt gospodarii, ci mai mult terenuri cu porumb si furajere, este un mic lot de vacanta al unei familii, care este plin de vegetatie, copaci si pomi mari, arbusti si flori si este uimitor cata galagie se starneste acolo- atatea pasari ciripind nu am auzit in nici un parc din bucuresti. Cred ca pasarile si animalutele salbatice abia asteapta sa poposeasca intr-o asemenea oaza a naturii, oricat de mica ar fi ea, iar daca stii cum sa ii ajuti, te vor ajuta si ei, si se va crea incet incet un echilibru intre toate. Un lucru este cert-pesticidele, ierbicidele, ingrasamintele chimice, nu fac decat sa dezechilibreze natura si sa o imbolnaveasca, dar mai este mult pana vor intelege cei ce fac agricultura industriala cu chimicale si plante modificate genetic, cat rau fac, mai ales cand singurul lor scop in viata e sa faca bani, multi bani.
 

iraira

Member
Subscriu si eu celor discutate mai sus...
Eu sunt din Iasi, si pe aici prin zona in Moldova gasesti terenuri ieftine de cumparat cu adevarate paradisuri de verdeata...numai ca zona in sine e saraca, si accesul uneori e dificil;daca esti pregatit sa treci peste asta...
Noi avem teren undeva la tara la vreo 60-70km de Iasi, intr-un sat izolat, dar zona e foarte frumoasa, avem si un parau care trece prin fundul gradinii, casele se fac din lemn, piatra si chirpici de lut.Zona e protejata intre dealuri, nu au fost niciodata inundatii .cand mergem acolo timpul parca sta in loc si nu-ti mai vine sa pleci.Ne-am muta acolo, dar suntem oraseni neinvatati cu munca fizica, iar traiul stim sa ni-l castigam la oras...decizie grea, de aceea momentan cautam un loc unde sa avem si un pic de comfort(mai aproape de oras si de serviciu, scoala, etc), dar sa fim si in mijlocul naturii.
Mult noroc Marcela in ceea ce faceti.Sper sa reusiti, pentru ca si noi la un moment dat visam la asa ceva si e placut sa vezi ca mai sunt oameni care isi iubesc Mama -Natura .
 

Marcela

Member
Dupa o pauza destul de mare, revin cu cateva postari despre permacultura. Intre timp, am citit cat am putut de multe despre subiect. In engleza, bineinteles, pentru ca in romana sunt extrem de putine informatii.
De tradus, am tradus mult mai putin decat mi-am propus, pentru ca am avut impresia ca tradusul ma tine pe loc.

Dar, cateva lucruri pot posta, incercand sa creionez ceea ce mie mi se pare un concept urias, singura alternativa cu adevarat valabila la agricultura industriala.

Am vazut de curand documentarul "A farm for the future", pe care il gasiti aici
http://topdocumentaryfilms.com/farm-for-the-future/.

Povestea este una simpla. Realizatoarea, fiica unui fermier englez, se gandeste serios sa preia ferma tatalui sau si incearca sa gaseasca solutii in conditiile actuale.
Poate o sa va puna pe ganduri "fabrica de sandvisuri"... poate ferma de vite in care proprietarii nu ara pamantul deloc... poate cautarile autoarei.
Pe mine m-a ingrozit pur si simplu alaturarea intre doua imagini ale aceleasi ferme:
- prima in urma cu zeci de ani, cand au inceput sa are pamantul cu utilaje grele, iar in urma tractorului se lasau o zeci, sute de pasari ca sa manance ramele scoase la suprafata de trecerea plugului;
- a doua, aceeasi ferma, in prezent, acelasi camp, tot un tractor care ara, dar nicio pasare in urma lui... nicio pasare si, probabil, nicio rama. Pamant sec, gol, mort.
Ca sa cultivi ceva in astfel de pamant esti condamnat sa folosesti fertilizatori (si nu numai) chimici, derivati din petrol.
Plantele cresc prelucrand petrolul, animalele si noi, oamenii, traim prelucrand plantele crescute din petrol...

La polul opus, exact extrema opusa, pentru ca nu exista puncte de intalnire, sunt oamenii care lucreaza cu natura.
Dati un simplu search dupa Sepp Holzer si veti fi uimiti de cele aflate!
 

Marcela

Member
De ce cere gradinaritul atata munca?

O parte explicatiile oferite la inceputul cartii "Gradina Gaiei":

De ce cere grădinăritul atâta muncă?

Unul din obiectivele grădinăritului ecologic este acela de a restaura ciclurile naturale care au fost rupte prin grădinăritul şi agricultura convenţionale. V-aţi întrebat vreodata de ce o pădure sau o pajişte arată perfect este aproape lipsită de orice boli, fără niciun fel de îngrijire, în timp ce o grădină necesită ore în şir de muncă grea? Fără munca omului, într-o grădină obişnuită ierburile răsar continuu, ca pop-up-urile dintr-un site de reclamă, plantele cultivate, bălăriile şi oricare plantă par să fie acoperite de un set propriu de pete ciudate şi de gândaci dăunători. Aceasta se întâmplă deoarece majoritatea grădinilor ignoră regulile naturii.
Haideţi să vedem cum diferă grădinile faţă de peisajele naturale. Nu numai că natura nu face niciodată doar un singur lucru, dar natura are repulsie faţă de pământul dezgolit, suprafeţele mari pe care există un singur soi de plantă, sau vegetaţia unde toate plantele au aceeaşi înălţime şi rădăcini de aceeaşi adâncime. De asemenea, natura nu ară – aproape că singurul caz în care solul este disturbat în sălbăticie este atunci când un copac cade iar rădăcinile se ridică şi întorc pământul. Pe lângă săpat şi arat, grădinile şi agricultura noastră sunt, de fapt, o colecţie a tuturor acestor metode nenaturale. Asta fără sa mai menţionăm larga folosire a pesticidelor şi a fertilizatorilor chimici.
Fiecare din aceste tehnici nenaturale a fost dezvoltată pentru un scop specific. Aratul, de exemplu, distruge buruienile şi aduce aer microorganismelor care sunt astfel suprastimulate şi eliberează un şuvoi de nutrienţi pentru o recoltă cu creştere rapidă. Aceasta este un beneficiu considerabil pe termen scurt pentru cultivatori. Dar acum ştim că, pe termen lung, aratul secătuieşte fertilitatea solului (microorganismele stimulate vor consuma toţi nutrienţii, apoi vor muri), cauzează mai multe boli şi distruge structura solului, având ca rezultat compactări, formărea unor straturi dure şi erodări masive.
Pământul dezgolit dintr-o grădină tipică, fie că e vorba de un lot proaspăt arat/săpat sau de locul dintre plantele cultivate, este un habitat perfect pentru seminţele buruienilor. Buruienile sunt pur şi simplu plante-pionier, create şi selecţionate milioane de ani în mod natural pentru a acoperi deranjamentele, adică pământul dezgolit.
Ele vor face acest lucru mereu şi mereu în pământul dezgolit al grădinii. Deasemenea, pământul gol este spălat de ploi, ceea ce înseamnă că vom avea mai mult de arat pentru a aera pământul degradat, pentru a mărunţi ceea ce a rămas şi vom fi nevoiţi să adăugăm mai mulţi fertilizatori pentru a înlocui nutrienţii pierduţi.
Loturile mari de plante din aceeaşi varietate, cultivate astfel pentru a putea fi uşor semănate şi recoltate, acţionează ca firma unui restaurant de tip „tot ce puteţi mânca” pentru insectele şi microorganismele dăunătoare. Gândacii dăunători se vor reproduce netulburaţi în acest nesfârşit câmp al abundenţei, având hrană din belşug şi vor trece nestingheriţi din plantă în plantă, dând naştere unei adevărate plăgi.
Fiecare din tehnicile citate mai sus au fost create pentru a rezolva o problemă specifică dar, ca în orice abordare singulară, deseori ele nu se combină bine cu alte metode-dedicate-unui-anumit-scop şi ratează „imaginea de ansamblu”. În cazul grădinilor convenţionale imaginea de ansamblu nu este una fericită: multă muncă istovitoare, lipsa unui habitat propice pentru plantele native sau pentru plantele rare, lupta pentru cultivarea unor plante ce necesită îngrijiri intensive, folosirea multor produse chimice toxice , mari consumatoare de resurse şi, în general, o nevoie contină de a interveni constant, muncind din greu pentru a impiedica un declin al grădinii în ceea ce priveşte sănătatea, recolta şi frumuseţea.
Există şi un alt mod de a grădinări. Grădinile conveţionale trebuie să revină în vasta reţea a naturii. Lipsesc legături importante. Putem reface multe din aceste verigile rupte şi putem lucra cu natura astfel încât sarcina noastră să devină mai uşoara, fără sa mai menţionăm efectul benefic asupra mediului. De exemplu, de ce să arăm şi să adăugăm vagoane de fertilizatori, când râmele şi alte vietăţi din sol, combinate cu plante ce măresc fertilitatea solului vor forma cle mai bun sol posibil cu foarte puţină muncă? Acesta este modul în care lucrează natura. Apoi, tot ce mai trebuie să facem este să compensăm cantitatea mică de nutrienţi pe care am îndepărtat-o din sistem prin recoltare. (Plantele sunt alcătuite în princiipal din apă, plus ceva carbon din aer. Cantitatea mică de minerale pe care acestea au luat-o din sol poate fi înlocuită cu uşurinţă dacă folosim tehnicile adecvate.)
„Lasă natura să facă asta” se aplică deasemenea în legătură cu bolile. Într-o grădină sau în orice habitat echilibrat, bolile şi insectele scapă rareori de sub control. Asta, deoarece într-o grădină diversificată, găzduind o multitudine de specii, aşa cum această carte ne arata cum să realizam fiecare insectă, fiecare ciupercă, fiecare bacterie sau plantă potenţial invazivă este înconjurată de o reţea naturala de „controlori” şi elemente care să o ţină în echilibru. Dacă o specie devine prea abundentă, prin simplul fapt că este uşor disponibilă devine o sursă irezistibilă de hrană gustoasă pentru altceva (animale, insecte ş.a.) care vor stăvili creşterea speciei respective până la un nivel acceptabil. Acesta este modul în care lucrează natura – modul folositor pentru grădinarul ecologic.
Pentru a crea o grădină bine echilibrată, trebuie să ştim cât mai mult despre cum se comportă natura. Până la sfărşit, această carte oferă un capitol de ecologie a grădinilor; multe exemple ale principiilor naturale sunt întreţesute în celelate capitole. Când folosim metodele naturii, fie că cultivăm legume, flori sau plante sălbatice, grădina devine un spaţiu ce necesită mult mai puţină muncă, pune mai puţine probleme, mult mai asemănătoare peisajelor dinamice şi vibrante întâlnite în natură. Grădina din spatele casei va fi un ţinut primitor atât pentru viaţa sălbătă cât şi pentru om, oferind atât hrană şi alte produce pentru auto-susţinere cât şi frumuseţe şi inspiraţie.
 

Marcela

Member
Si un exemplu al unei gradini ecologice

Un exemplu luat tot din cartea respectiva:

Făcând deşertul înfloritor şi sustenabil

Pentru a ajuta cititorul să aibă o perspectivă asupra ce înseamnă o grădină ecologică, permiteţi-mi să vă descriu unul din cele mai bune exemple pe care le-am văzut:
Nordul oraşului Santa Fe, New Mexico. Sculptoriţa Roxanne Swenyell a creat o oază în cel mai pur deşert, o oază pe care a numit-o „Institutul de Permacultură Copacul Inflorit” (Flowering Tree Permaculture Institute).
Când am ajuns la Copacul Înflorit, am păşit afară din maşina mea şi am fost lovit de un suflu de aer fierbinte (aproape 90 de grade F ) şi de lumina orbitoare reflectată de dealurile pustii şi erodate din apropiere. Dar, chiar în faţa mea, era un val de verdeaţă, un ţinut luxuriant pe care l-am zărit cel puţin de la o milă departăre, în constrast izbitor cu nisipul galben şi pietrişul deşertului.
Am intrat în grădină printr-o deschizătură boltită între doi copaci a scăzut imediat. Aici, aerul era proaspăt, răcoros şi umed, spre deosebire de cel plin de praf, iritant pe care-l respirasem afară. O boltă de copaci, alcătuită din nuci, pini şi larice neagră mexicană( New Mexico black locust) adăpostea un etaj inferior luxuriant de rodii, nectarini, jojoba şi migdali. O pasiflora comestibilă se încălzea sus pe un zid de piatră. Viţele de vie se arcuiau pe un palier, la intrare. Două bazine mici scânteiau, pline cu apa de ploaie adunată de pe acoperişul casei de adobe (pământ, preparat oarecum asemănător chirpiciului, prin frământare cu diferite adaosuri, dar care se foloseşte ca atare, făra sa fie pus în forme şi uscat pentru a forma caramizi– n.tr.).In umbra tufişurilor şi pe marginile cararilor pâlpâiau strălucirile unei varietăţi nesfârşite de flori, atât native cât şi exotice.
Roxanne, o femeie cu o înfăţişare atletic, înaltă şi viguroasă, m-a salutat zâmbind la vederea expresiei mele năucite. Mai văzuse aşa ceva şi înainte, la vizitatorii ce se uitau copleşiţi la vegetaţia luxuriantă ce creştea acolo, într-o atât de mare discrepanţă cu deşertul de afară. „Avem aproape 500 de specii aici, pe 18 acri aproximativ,” mi-a spus ea. „Am încercat să facem aici un loc auto-suficient care să aibă grijă de noi, aşa cum avem noi grija de el. De aceea, cultivăm tot ce poate creşte în acest climat.”
În 1986, Roxanne s-a mutat pe o parcelă de pământ sterp din Santa Clara. Ea descrie acest loc a fiind „fără copaci, fără plante, fără animale, doar praf, bolovani şi o mulţime de furnici.” Împreună cu cei doi copii, au construit o casă solară pasivă din adobe şi au început să planteze. Dar clima era prea dură. Vânturile uscate, suflau dinspre dealurile erodate, suprapăşunate din jur, au ars răsadurile, şi tot ceea ce nu îngheţase peste iarnă a murit, sau s-a uscat complet în timpul verii.
Cam în acea perioadă a intrat în viaţa Roxannei permaculturistul local Joel Glanzberg care a ajutat-o să descopere tehnicile folosite pentru a grădinări în deşert. Au adus pietre şi buşteni in grădină pentru a umbri răsadurile şi au săpat şanţuri superficiale, denumite swale, pentru a capta preţioasa apă de ploaie şi a creea microclimate umede adăpostite.Pentru a obţine atât de ncesara umbră şi pentru a genera materie organică, Joel şi Roxanne au plantat aproape toate plantele utile, tolerante la secetă pe care le-au putut găsi, fie ele native sau exotice. Plantele mai „însetate” au fost plantate în apropierea şantului de irigaţie, care era umplut cu apa o dată pe săptămână, conform unei înţelegeri locale. Fără o sursă de apă pe care să se poată baza, ar fi fost imposibil să înfiinţeze grădina în arşiţa deşertului.
Apoi au cărat în grădină balegă şi materiale pentru mulcit, pentru a crea pământ bogat, capabil să reţină umezeala în perioadele secetoase. După ce copacii şi tufişurile plantate s-au prins, au început să planteze şi plante mai delicate în umbra lor. Cei doi au combinat afinii şi alţi arbuşti fructiferi de talie mică formând un gard viu productiv în partea de nord a propietăţii, care să furnizeze atât hrană familiei cât şi protecţie împotriva vântului ce bătea dinspre canion. Toate aceste metode s-au combinat într-o strategie multi-tehnică pentru construirea unui sol fertil, furnizarea umbrei, diminuarea variaţiilor de temperatură din deşert şi conservarea apei. Împreună, aceste practici au creat un loc temperat, potrivit pentru a creşte o grădină. Încet-încet, ţinutul golaş s-a tranformat într-o pădure tânără, ce furnizează hrană la mai multe etaje.
Roxanne mi-a spus: „A fost greu să pornim această grădină, dar odata ce micile răsaduri s-au pus pe treabă, atunci, 0, Doamne, chiar s-au pus pe treabă.” Când am vizitat eu grădina, aceasta avea 8 ani vechime şi copacii, din care nici unul nu fusese mai înainte acolo, erau cam de înalţimea unei clădiri cu două etaje. Din frunzişul des, in care jucau pete de lumină, cobora o umbră binefăcătoare, răcăroasă, ce oprea dogoarea mistuitoare a razelor de soare. În loc să coacă solul, forţa şi căldura soarelui erau absorbite de bolta de fruze dese şi convertite într-o abundenţă de verdeaţă, mulch, hrană şi rădacini adânci care aerau solul. În locurile luminoase, florile şi plantele comestibile concurau pentru lumina soarelui. Chiar şi în umbră, un nivel inferior multistratificat de tufişuri şi copaci mici, împărţeau grădina într-o serie de de mici despărţituri unite printr-o reţea de carări.
Am putut vedea strălucirea păsărilor ce dansau din creangă în creangă înainte să dispară în tufăriş. Un zvon continuu, insoţit ciripituri ne înconjura din toate părţile şi mi-am dat seama că mult mai multe păsări erau ascunse în frunziş. Soiuri de viespi folositoare, strălucind în culori metalice, vizitau florile ce ne înconjurau, iar fluturi de toate mărimile şi culorile băteau din aripi şi zburau din floare-n-floare. Roxanne avea cu ea o foarfecă de taiat crengi şi, ocazional, îndepărta ramurile prea mari din duzii, prunii, salcâmii şi alte soiuri de pomi sau tufişuri ce creşteau viguroşi pe marginea cărării. Ramurile respective aveau să fie ori folosite pentru hrana curcanilor, ori transformate în mai mult mulch.
Ea mi-a arătat o floare de pletele-muierii (Penstemon barbatus) care arăta nefericită în umbra deasă: „Lucrurile s-au schimbat atât de repede aici!” mi-a spus ea. „Floarea asta a fost în plin soare acum doi ani. Acum este complet umbrită şi cred că rădăcinile ei suferă din cauza solului care rămâne prea ud. Si uită-te la toate piersicile alea. O să am ceva de lucru ca să le recoltez.”
Tehnicile şi modurile de planificare folosite (pe care această carte le va descrie în detaliu) au transformat acest ţinut. Roxanne şi ajutoarele sale au reîntinerit un pământ bătătorit din deşert şi au creat un strat subţire de sol bogat, dând naştere unei imense biodiversităţi într-un loc altă-dată secătuit. Ca urmare, aici, în mijlocul deşertului, era aproape prea multă apă şi umbră. Hrana curgea din pomi mai repede decât puteau ei recolta, iar păsările, care nu mai fuseseră văzute de ani întregi, cuibăreau în grădină.
 

sicora fabian

Active Member
Marcela, mai intai - bine ai revenit! :D
Din tot ceea ce ai postat tu, eu inteleg doar ca omul sfinteste locul!
In general, gradinile particulare au o biodiversitate destul de mare; propui sa nu se mai faca sapatura adanca a solului?
Populatia Terrei creste continuu, iar pentru a o hrani este nevoie de agricultura intensiva! Problema nu este tehnologia, ci faptul ca aceasta nu se aplica, se lucreaza mult fara a o respecta! O agricultura durabila tine cont de aspectele pe care le-ai mentionat tu, iar tehnologiile intensive - aplicate corect, nu dauneaza mediului nici pe termen scurt, nici lung.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Marcela, mai intai - bine ai revenit! :D
Din tot ceea ce ai postat tu, eu inteleg doar ca omul sfinteste locul!
Asa e! Si o face colaborand cu natura.
Eu am pus doua mici postari din ceea ce am tradus, in speranta ca vor trezi curiozitatea unora din cei ce le citesc si ii vor determina sa caute mai multe.

In general, gradinile particulare au o biodiversitate destul de mare; propui sa nu se mai faca sapatura adanca a solului?[
Am citit mai demult poezia de mai jos:

To my children and grandchildren:

I have no theories.
I just have something to show.
I show the facts, and something about facts
that has been too little seen or not at all.
Those who will listen to me,I take by the hand and lead them to the window.
I push the window open
and point to what is outside.

(autor: Martin Bubber)

Eu nu propun nimic. Dar doresc sa fac eu acest lucru, adica sa lucrez pamantul in acest mod.
Altii o fac deja, cu rezultate uimitoare. Daca ma ajuta Dumnezeu, sper sa pot si eu arata rezultatele.

Populatia Terrei creste continuu, iar pentru a o hrani este nevoie de agricultura intensiva!
Pentru a hrani populatia Terrei este nevoie de o agricultura sanatoasa, intensiva sau nu.

Problema nu este tehnologia, ci faptul ca aceasta nu se aplica, se lucreaza mult fara a o respecta! O agricultura durabila tine cont de aspectele pe care le-ai mentionat tu, iar tehnologiile intensive - aplicate corect, nu dauneaza mediului nici pe termen scurt, nici lung.
Tehnologia are multe aspecte, cel mai important este insa acela ca foloseste intensiv combustibilii fosili. Care sunt pe duca si din ce in ce mai scumpi. Eu ascult mult Antena Satelor. Deja taranii nu mai fac fata cheltuielilor fara subventii. Exista doua posibilitati: fie, pe masura ce preturile cresc, cerem subventii mai mari, fie cautam alte cai.
Fiecare face ceea ce poate, la nivelul lui de informare. De aceea ma simt datoare sa vorbesc despre permacultura. Poate ajung la cineva care cauta ceva nou si decide sa se informeze pe cont propriu.

Marcela :rose:
 

sicora fabian

Active Member
Bine, Marcela, cei ce au o bucatica de pamant pot aplica aceasta metoda, dar cei de la orase? Cine-i hraneste?
Agricultura intensiva, desi foarte mare consumatoare de energie, produce mult, de calitate si pe o suprafata mult mai mica decat cea extensiva.
Ai povestit despre o oaza in desert, dar fara apa nu ar fi fost cu putiinta, iar apa nu a adus-o cu caii - fara tehnologia moderna nici macar nu ne putem mentine, cu atat mai putin sa evoluam! :D
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Bine, Marcela, cei ce au o bucatica de pamant pot aplica aceasta metoda, dar cei de la orase? Cine-i hraneste?
Permacultura se poate aplica pe orice suprafata, fie ea cat mica, de ex o gradinita de balcon, sau mare - de zeci, sute sau mii de hectare, si oriunde, la ses, la munte sau in zone considerate improprii, cum ar fi zonele aride, atat timp cat poti asigura o sursa cat de cat constanta de apa - trebuie doar sa stii de la ce pornesti, ca sa-ti poti alcatui un plan de actiune.
Oricine poate aplica aceasta metoda, fie ca e la sat, fie ca e la oras. Bineinteles ca la oras nu poti cultiva tot ceea ce e necesar, dar, unul din principiile permaculturii (aici referindu-ne la cultura permanenta, durabila) este acela ca orice bucatica de hrana obtinuta prin propriile noastre forte reduce presiunea asupra sistemelor industriale.

Oricum, discutiile teoretice sunt doar... teorie. Cat timp ramanem la ele, nu progresam. Cine vrea sa-si faca o imagine despre permacultura, trebuie mai intai sa se informeze.


Agricultura intensiva, desi foarte mare consumatoare de energie, produce mult, de calitate si pe o suprafata mult mai mica decat cea extensiva.
Ai povestit despre o oaza in desert, dar fara apa nu ar fi fost cu putiinta, iar apa nu a adus-o cu caii - fara tehnologia moderna nici macar nu ne putem mentine, cu atat mai putin sa evoluam! :D
Desi e o solutie la multe din problemele actuale ale omenirii, cu principiile sale atat de contrare practicilor uzuale, permacultura e o provocare greu de acceptat pentru multi oameni.
Unii oameni au nevoie de mai mult timp pentru a imbratisa o idee, mai ales cand aceasta idee vine in contradictie cu ceea ce ei au invatat si folosit de-a lungul vietii.
Dar,"nimic nu are mai multa putere decat o idee al carui timp a venit" spunea Victor Hugo si acum este timpul permaculturii - macar din cauza ca nu mai putem continua asa...
Cu un cutit putem taia o paine, sau putem omori un om. Permacultura nu propune sa aruncam la gunoi tot ceea ce inseamna tehnologie, doar sa o folosim responsabil.
Marcela :rose:
 

Marcela

Member
(R)Evolutia industriala

(R)Evolutia industriala

A devenit un cliseu sa spui ca traim la limita eco-dezastrului. Este, de asemenea, o realitate care nu poate fi exagerata. Ecologia Gaiei este o interfata intre pamant (Geosfera), aer (Atmosfera), apa (Hidrosfera) si viata (Biosfera), o retea delicata de interconexiuni care a luat fiinta de-a lungul erelor,ce se desfasoara miraculos in fata ochilor nostril. Daca am putea comprima varsta de 4,5 miliarde de ani a Pamantului in 30 de zile, viata, in forma unei simple bacterii ar aparea in cea de a zecea zi, in timp ce primele vertebrate cuceresc uscatul aproximativ in ziua a 25-a. Homo sapiens (omul) a aparut aproximativ cu 1 minut inainte de miezul noptii celei de-a treizecea zi. Revolutia industriala ar fi avut loc in timpul ultimei fractiuni de secunda al acelui minut , totusi, in aceasta perioada infima, practic instantaneu, fata planetei a fost schimbata aproape la fel de mult ca in timpul tuturor erelor precedente.
 
Sus