O idee?

andrei.mrsn

New Member
Salutare,

Am citit informatiile de mai sus, cu sticky. Unele lucruri intelese, altele nu. Un lucru cu siguranta inteles este ca bonsai-ul este ceva deosebit, ceva ce necesita atentie si in funtie de atentia acordata, acesta reompenseaza pe masura. De aceea, va rog cateva sugestii pentru noul meu coleg de birou, bonsai-ul Ficus Retusa. Da, citind informatiile postate de voi, cele cu sticky si nu numai, automat mi-am facut o ideea despre ce i-ar trebui, insa , tinand cont ca sunt amator si pe lg aceasta sunt si stangaci in asa ceva, va rog cateva sugestii personalizate. Ma intereseaza urmatoarele:

-dimensiunea frunzelor in raport cu ...restul
-petele de pe trunchi si nu numai. Daca sunt semne ale unei probleme, cum o pot remedia.
-ce anume trebuie facut pentru a ajunge la o forma mai "exotica"
-clasica intrebare: cand/cat trebuie udat. Pot pulveriza apa pe frunze? Cu ce altceva trebuie "hranit" in afara de apa?

Raspunsurile intrebarile le gasesc cu usurinta, insa ,spre uimirea mea, majoritatea oamenilor care posteaza sfaturi cu privire la ingrijirea bonsailor se contrazic in afirmatii. Daca, spre exemplu, pe un site se spune ca bonsaiul trebuie bagat intr-un vas cu apa odata pe luna, pe alt site se spune ca trebuia bagat odata la 2 zile. Bineinteles ca se gasesc si alte cazuri asemanatoare..

Ceva mai jos, o poza cu planta in cauza.
http://madu.plici.ro/IMAGE_320.jpg
 

vali

Active Member
Moderator
Luandu-le pe rand, ar fi asa:
- dimensiunea frunzei este mare in raport cu restul, dar la momentul actual (cand planta trebuie sa se stabilizeze si nu a ajuns inca la o "forma definitiva" ca bonsai, nu e o problema.
- petele de pe trunchi sunt specifice varietatii: Ficus retusa var. Tiger Bark
- pentru o forma mai "exotica", are nevoie de tunderi si de legare cu sarma pentru a pozitiona ramurile
- trebuie udat cat mai generos, atunci cand are nevoie, nu dupa un program de x ori/zi. "Cand are nevoie" inseamna atunci cand substratul de la suprafata (5-10 mm in profunzime) este uscat. Pentru a-ti face o idee, citeste aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729
Da, poti sa-l pulverizezi pe frunze, ficusului chiar ii place.
Poti sa-l fertilizezi cu un ingrasamant lichid echilibrat, de genul N/P/K = 12/12/12 sau 20/20/20, pentru plante de apartament, dar dozat la 1/2 din cat scrie pe eticheta. Fertilizarea se face o data la 2-3 saptamani, de primavara pama toamna, iar iarna o data la 4-6 sapt.
 

andrei.mrsn

New Member
- pentru o forma mai "exotica", are nevoie de tunderi si de legare cu sarma pentru a pozitiona ramurile
Da, acest lucru e de inteles din toate "tutorialele" dp forum, dar , concret, in cazul meu ? Prefer un desen sau o explicatie pentru un berbec sau mare stangaci. Nu m-ar deranja sa experimentez dupa capul meu, dar planta este primita cadou si ar fi o lipsa de respect sa nu-i acord atentie marita sau cel mai bun tratament, tratament ce cu siguranta nu poate sa vina de la mine din start...

Multumesc pentru atentie.
 

vali

Active Member
Moderator
Am inteles din primul post ca ficusul este "nou coleg de birou". Daca abia a fost primit, este prematur sa vorbim de interventii stresante ca taieri de ramuri sau legare. Planta are nevoie de o perioada de "liniste" pentru a se acomoda cu noul mediu. Schimbarea acestuia (de la magazin la birou) a constituit un stres ce nu trebuie amplificat inutil.
In alta ordine de idei, tot prematur ar fi sa se faca o prima modelare de catre o persoana "stangace" (imi cer scuze, dar ma iau dupa felul in care te-ai descris :oops: ), care nu este familiarizata cu principiile ce stau la baza tunderii de formare sau legarii cu sarma.
Sunt constient ca tentatia este mare :) , dar (daca vrei sa faci singur operatiile) indicat ar fi ca inainte de a pune mana pe foarfeci si sarma sa te documentezi temeinic si sa exersezi pe ramuri luate de la copacii din natura.
Cateva clipuri cu ce implica legarea cu sarma:
http://www.youtube.com/watch?v=vqMqnZfz ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=mlwZgIYe2CE
http://www.youtube.com/watch?v=g5PI2zWJ ... re=related
Nu sunt cele mai elocvente exemple, dar sunt primele pe care le-am gasit.

Net-ul abunda in informatii despre bonsai, dar - asa cum deja ai sesizat - acestea sunt uneori evazive sau chiar contradictorii. Trebuie sa reusim sa filtram, sa alegem ceea ce corespunde bunului simt si ceea ce ni se potriveste, in ultima instanta.

Referitor la un virtual cu o imagine a ficusului asa cum ar trebui sa arate, se poate face. Dar este extrem de greu ca cineva sa-si dea seama de structura reala a plantei doar privind o simpla poza. Ar trebui, cel putin, imagini fata/spate, stanga/dreapta si de sus, pentru a intelege ceea ce avem in fata.

Si un lucru care mi-a scapat prima oara: Felicitari pentru achizitie! Pare o planta sanatoasa si cu potential. :D
 

andrei.mrsn

New Member
As vrea ca in viitorul apropiat (1 luna de zile) sa-l mut intr-un ghiveci de marimea vasului argintiu in care e acum. Pare "aglomerat".
Nu-mi ramane decat sa pun cateva poze mai detaliate cu viitoarea victima, in speranta ca ma vei lua sub aripa ta si ma vei indruma in continuare, in functie de posibilitati. ( Da, ma minunez si eu cateodata cat sunt de insistent)
 

vali

Active Member
Moderator
andrei.mrsn a spus:
As vrea ca in viitorul apropiat (1 luna de zile) sa-l mut intr-un ghiveci de marimea vasului argintiu in care e acum. Pare "aglomerat".
Poti sa-l replantezi, dar nu intr-un vas atat de mare cat e "cratitza" aia :giggle: . Un vas rotund cu diametrul interior cat este diagonala vasului actual (masurata la exterior) ar fi suficient.
Si aici e o smekerie, dar nu e specifica bonsaiului... Daca pui o planta brusc intr-un volum mult mai mare de substrat, apa din acesta nu va putea fi preluata de radacini, substratul ramanand mult mai imbibat si putand sa duca la putrezirea radacinilor. De aceea e bine ca schimbarea intr-un vas mai mare sa se faca gradual.

PS: insistenta nu e rea, daca e bine canalizata :)
 

Sash

Active Member
Andrei, am lasat doar linkul pozei deoarece era prea mare - daca poti si vrei micsoreaz-o si reposteaz-o.

Imi place copacelul tau, spor la treaba cu el :D
 

andrei.mrsn

New Member
Ziua buna,

Am revenit cu poze dupa aproximativ 2 luni. Bonsai-ul inca traieste, dar asta poate si din cauza ca m-am limitat doar la ideile de baza (rutina udatului, lumina etc). Putin alarmat la inceput cand am observat ca, la un interval de o zi, ii cadea cate o frunza, insa mi-a trecut repede de cand cu noul val de caldura si lumina, iar in noua "cratita" nu mai gasesc frunzulite.


  • Ce conditii mai bune ii pot oferi juniorului?
    Este cazul acum, dupa putin peste 2 luni sa-l mut intr-un recipient mai mare ?
    Incep acum sa-i dau o forma, sa ma ocup de partea de facelift si daca da, cum o fac?
    Alte lucruri ce ar ajuta la o buna crestere? (ingrasamant, produse ce-i ofera protectie impotriva insectelor etc)

Cateva poze cu viitoarea victima pot fi gasite accesand urmatorul LINK
 

vali

Active Member
Moderator
Din imagini se vede clar ca prima masura ce ar trebui luata ar fi atragerea frunzisului mult mai aproape de trunchi. Asta se face prin tundere.
Am luat ca baza imaginea asta si am lucrat un pic pe ea (cam "in viteza" :oops: , dar intelegi tu...).
Intai as tunde dupa liniile rosii si as mai elimina si din ramurile inutile. Cu aceeasi ocazie as scoate si ciotul acela ramas in mijloc
Apoi, cu ajutorul sarmei, as pozitiona ramurile rasfirandu-le, pentru a deschide coroana si a o aduce cat mai aproape de silueta unui ficus din natura
In mod normal, la vreo 10 zile dupa asta ar trebui sa ai deja noi muguri aparuti pe ramuri, mult mai aproape de trunchi. Dupa deschiderea acestora si aparitia frunzulitelor tinere, as face si replantarea in vas mai mare, dar fara sa "chinui" prea mult radacinile; doar as grebla laturile balotului de radacini pentru a desprinde ramificatiile de la periferie si as taia ce e prea lung.
O replantare "clasica", cu tot tacamul, as face abia in primavara urmatoare.

Referitor la "conditii mai bune" de oferit, as mentiona umiditatea sporita in aer. Apoi, lumina cat cuprinde, pentru a mentine frunzele mici (ficusii se descurca si la umbra, dar maresc suprafata activa, adica frunza).
Marca fertilizantului nu conteaza, atata timp cat are un raport echilibrat (la NPK ma refer). De insecticide nu prea e nevoie la ficusi... Daunatorii care sa se dea in vant dupa seva lor sunt destul de rari. Deci, nu folosi daca nu e nevoie.
 
Sus