Noul meu bonsai

florinnn

New Member
Salut tuturor mi-am cumparat si eu un bonsai de cateva zile vreau sa vi-l prezint si am si cateva intrebari referitoare bun sa incepem :

Acesta este vede ta

http://i53.tinypic.com/2hyvy2e.jpg

http://i56.tinypic.com/20zcnyx.jpg

Nu stiu ce specie este ..presupun carmona din cateva am vazut din felul si forma frunzei poate stiti voi mai bine acuma am cateva intrebari, am tot citit despre ei cu udatu am inteles cand se usuca pamantu cu lumina cat mai multa camera aerisita si asa mai departe . Problema cu iarna eu l am cumparat de cateva zile din auchan salajan daca va suna cunoscut cine sta prin zona.. acolo era tinut in lumina toate cele si am vazut ca iarna teoretic ar trebuie mai la racoare 10 grade cam asa si umbrit daca ma insel sa ma corectati numai ca nu stiu ce sa fac ? sa incerc sa l tin la racoare si umbra sau iarna asta il las asa vedem daca rezista si de iarna viitoare sa incercam acest procedeu ?? a 2 intrebare ar fi cam ce fertilizatori ar fi buni pentru aceasta specie si cum impulsionez planta sa isi mareasca trunchiu atat in lungime cat si in inaltime mai mult asta ma intereseaza si daca se poate bineinteles ??
 

pork

Member
Carmona nu are nevoie de iernare din cate stiu eu. Tine-l la lumina si temperatura camerei.
Despre udat este un articol de-al lui vali aici pe forum foarte bun.
Despre fertilizatori poate te sfatuieste cineva mai priceput.
 

vali

Active Member
Moderator
Salut,
Ai, intr-adevar, o carmona, destul de prost udata, din pacate. Deja se vad frunze rasucite, palide si "arse" pe la varfuri.
Pare supra-udata.
Tine-l linistit in casa, fara sa te complici cu temperaturi joase si altele... Nu e cazul.
Se poate folosi orice fertilizant pt plante de apartament, dar cu un raport npk de genul N<P<K, sau N<P=K. Daca nu, macar un N=P=K. Insa, eu personal nu l-as fertiliza pana ce nu se instaleaza bine primavara, la fel cum nu m-as grabi sa-l replantez, chiar daca substratul ti se pare nustiucum... Si mai ales, in caz ca nu te poti abtine, nu-i schimba tot substratul dintr-o data. Carmona nu e genul care sa accepte usor sa fie "descaltata" brusc, sau mai rau, "spalata pe picioare" :). Majoritatea carmonelor se hotarasc "sa plece" la prima replantare, tocmai din aceste motive.
si cum impulsionez planta sa isi mareasca trunchiu atat in lungime cat si in inaltime
cu asta deja m-ai pierdut... nu inteleg la ce te referi. Daca ai putea sa reformulezi...

Toate bune :D
 

florinnn

New Member
Merci nu stiam bine ca mi ai zis nu ii fac nimica o las asa la temperatura camerei la lumina multa si udat mai usor pana isi revine nu stiam asa am cumparat din magazin si cum nu prea ma pricep asta este merci ca mi-ai zis la vara vedem ce si cum sa trecem cu bine ma in legatura cu acel quote ziceam de marirea sa daca acest specimen mai creste sper exemplu : http://www.poze.name/poze/bonsai-de-plaja.jpg trunchiu mai gros si poate mai inaltat daca acest specimen poate sa se mareasca, e bine asa nu ? cu apa si cu toate inca o chestie vali cineva mi-a spus "al tau e pe inflorit, si va incepe sa deie lastari" si trebuie tuns il tund acuma ? sau ? din cate am inteles la vara dar dabea l am cumparat si nici nu stiu daca s-a acomodat
 

pork

Member
Bonsai-ul din poza pusa de tine (ala chiar e bonsai) e obtinut dupa multa munca (ani de zile).
Dupa cum a spus deja vali, deocamdata lasa-l in pace si uda-l cu grija. Dupa ce se obisnuieste, ai sa vezi si de schimbatul solului, tuns, fertilizat.
Stiu ca e greu si pe mine ma mananca in dos de nu stiu ce-i cu mine cateodata :giggle: insa am incercat cu alifie (tot la sfatul lui vali) si cu apa rece :rofl:
Cateodata merge :giggle:
 

sicora fabian

Active Member
Formidabil exemplul dat de Florin! Vorba lui Stefan, chiar este un bonsai si ca planta si ca aranjare!
"Grosimea" trunchiului este influentata mult si de iluzia optica creata de diferentele de grosime intre trunchi si ramuri sau frunze, vasul in care este plantat si mai ales de diferenta dintre diametrul la baza si la punctul de pornire a coroanei. Trunchiul - in special, dar si toata tulpina trebuie sa fie "tronconica", da si impresia unei varste mai inaintate fata de cea reala.
Spre deosebire de femei, care-si doresc opusul! :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
florinnn a spus:
in legatura cu acel quote ziceam de marirea sa daca acest specimen mai creste sper exemplu : http://www.poze.name/poze/bonsai-de-plaja.jpg trunchiu mai gros si poate mai inaltat daca acest specimen poate sa se mareasca, e bine asa nu ?
Evolutia acelui fag al lui Harry Harrington o poti vedea aici http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATBeec ... ession.htm E vorba, totusi, de 9 ani de buchiseala... si asta, in conditiile in care stii exact ce faci si - mai ales - ce vrei!
Ai rabdare! Deocamdata, incearca sa-ti tii carmona in viata. Daca trece un an fara s-o pierzi (timp in care te documentezi continuu), poti trece si la etapa urmatoare: formarea carmonei intr-un stil propriu, care sa evoce ceva.
A incerca acum sa creezi un trunchi mai credibil decat cel actual , ar fi ca si cum ai vrea sa cladesti o casa, dar incepand cu montarea ferestrelor :oops: .
Nu-mi lua in nume de rau cele spuse.
Bucura-te de copacelul tau asa cum este si incearca sa inveti cat mai mult de la el. Observa-l! Incearca sa te lamuresti cand ii e bine si cand ii e rau; de ce ii e bine si de ce ii e rau. Incearca sa intelegi ce-ti cere si fa-l sa inteleaga ce-i ceri.
In felul acesta te vei putea bucura de el, indiferent ce forma are.
 

florinnn

New Member
Multumesc atunci asa ramane nu fac nimica apa lumina si temp pana la vara si vedem ce si cum atunci multumesc pentru toate replayurile inca sunt in stadiu de invatare merci mult
 

liviu2512

Member
In primul rand obisnuiti-va unul cu altul.Eventual cand o da bine de tot mugurele la copaci afara,il poti planta intr-un ghiveci mult mai mare si nu pentru bonsai,ca sa aiba mult spatiu unde sa se dezvolte,daca vrei sa creasca mare in lungime si grosime.Cel putin asa as face eu.Si nu as tunde decat lastarii laterali,cei care cresc in varf,nu,caci asa am inteles ca se dezvolta,normal ca daca le tai varful vor avea o perioada de stagnare si nu vei mai avea rezultatul dorit.
 
Sus