Noua Harta USDA, modificari aduse de noul climat

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu am studiat chiar fiecare buchie , dar se poate citi in amanuntime aici

http://planthardiness.ars.usda.gov/PHZMWeb/Default.aspx

<embed src="http://www.youtube.com/v/3yQ_fTjOb-E?version=3&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="480" height="360" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>

unii au parte de caldura , altii se muta la frig...vedeti si voi :rofl:
 

anasstasia

Active Member
Eu nu stiu cum a fost harta inainte ca sa pot face o comparatie, insa din reportaj inteleg ca in unele zone s-a mai incalzit. Nu am inteles daca s-a racit in alte zone si pe unde anume.
Ce am observat eu la noi este ca anul acesta in data de 30.10.2011 visinii mei aveau buchetele de flori, iar fenomenul a fost inregistrat in multe zone din tara. Cred insa ca acest fenomen s-a datorat temperaturilor ridicate in acea perioada (a fost o toamna lunga si calduroasa).
 

anasstasia

Active Member
Mi-ar fi placut o harta actualizata si la nivelul Europei si ceva in detaliu pentru Romania. Cred ca tuturor ne-ar fi fost de folos.
Nu te poti baza insa pe o crestere a nivelului mediu de temperatura, daca iti trinteste cite un ger cum va fi zilele acestea, ger care poate distruge ce e mai "sensibilos" prin gradina.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Inca n-am cercetat subiectul cu zonele climaterice, dar am observat ca la nivelul Romaniei exista un soi de inversiune termica. Ai zice ca la Ploiesti nu are cum sa fie -17 grade cand la Suceava sunt -13 grade. Sau n-ai zice ca la Arad sunt -5 grade iar in Harghita +2. Ceva se schimba si nu este incalzire globala. Sau ma rog, mie nu mi se pare ca asa ar sta lucrurile.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Va dau un link cu zonele climatice ale Europei.
Cum clima a suferit modificari si exista niste inversiuni termice ciudate, cum spunea si Cornelia, eu ma informez despre limita de rezistenta a unor plante raportate la temperaturile extreme care s-au inregistrat in zona mea.
Din cate am citit, incalzirea globala e un fenomen care nu se manifesta printr-o crestere oarecum echilibrata a temperaturilor ci apar fenomene de accentuare unor temperaturi extreme - minime foarte scazute iarna si maxime foarte ridicate vara, temperaturi care nu se inscriu in media valorilor normale pentru zonele respective

http://www.uk.gardenweb.com/forums/zones/hze.html
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Dupa ce se face lista pe continente , probabil se actualizeaza si cea din Europa , exact cum spun cei din minister , e nevoie de 50 - 100 ani sa studieze ca sa pot prezice o harta pe 30 ani

Dar am senzatia ca se va actualiza din ce in ce mai des

Pai Cornelia , eu eram nervos ca numai la noi sufla vanturile si cand colo , vanturile de acum au trecut departe tare..

Poate frigul are alt drum acum, oricum topirea ghetarilor duce la ape reci>curenti de aer reci>inversiuni ale temperaturilor....si asta doar pana cand nu mai e gheata in frigider. :wink:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Problema e ca ce vom face cu cei din SUD , vor tabari africanii si australienii peste noi ca vor muri de cald :roll: :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
stie el cine....

Deci pana la urma putem planta si noi amaryllis direct in gradina in cativa ani :rofl: :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si credeti ca o gradina plina de hibi culori solare cu ...de jur imprejur crini /amaryllisi...ar fi urita?Ba dimpotriva :D

Numai ca nu cred eu personal in veridicitatea acestor harti...eventual pot fi orientative.Cum clima se schimba dupa cum bine ati vazut de la un an la altul si mereu ne ia prin surprindere nu stiu zau daca nu cumva experientele proprii cu plantele nu sunt mai de luat in seama.
 

Edelweiss

Active Member
Ba da, sunt de luat in seama. Oricum clima nu se schimba de azi pe maine. Si batranii faceau piramide de zapada la baza trunchiurilor ca pomii sa nu dea floare mai devreme, ii intarziau un pic. Asa nu ii prindea un ger venit tarziu. Deci schimbari si fluctuatii au mai fost. Fara panica.
Fluctuatii din acestea au avut loc periodic si vor mai avea loc. Cat priveste inversarile de temperatura, sunt normale. Intotdeauna aerul rece coboara si cel cald urca; de aceea uneori pe crestele muntilor e mai cald decat in statiuni :)
La fel, Suceava e la 270 m si Ploiestiul la 160 m deasupra marii. E foarte posibil ca la Ploiesti sa fie uneori mai frig decat la Suceava, mai ales daca a fost si presiune mica a aerului inainte.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pot s-o iau un pic prin balarii? :wink: Ce bine ca eu sunt putin mai sus ca voi, cand se vor termina de topit ghetarii de la poli eu o sa fiu pe uscat, unii dintre voi in schimb vor fi in...arca :tavalit:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ma bucur ca esti de acord cu mine Fabiane :D .

Insa nu compara ce era acum 30-40-60 de ani cu ce se intimpla acum.Clima a luat-o razna rau .Nu stiu daca nu v-ati convins pina acum .Nu stiu cit sunt de normale fluctuatiile de temperatura si schimbarile bruste care se petrec acum,dar asta ar fi un alt subiect de discutie.
 

Edelweiss

Active Member
De ce sa fie altul? Baraganul isi trage numele din turcescul bura gan adica "viscol mare". Si i se potriveste de minune. Nu cred ca s-a schimbat ceva de pe vremea lui Tepes :oops: Cel putin aici, e clima continentala, vara cald, iarna frig.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:rofl: S-a schimbat: nu mai sunt SUFICIENTI copaci sa se faca tzepe :rofl:

Mihaita tu vrei sa zici ca tu nu resimti schimbarile climatice chiar daca in Baragan cind e viscol (nota bene:cind este ca nici ala nu mai e ce a fost :( ) se formeaza suluri de zapada?
Vara soarele arde cu o forta neobisnuita/stratul de ozon nu?/ iarna in copilaria mea ,care fie vorba intre noi fata de a majoritatii se calculeaza in citiva zeci de ani,tinea din noiembrie pina in martie ,anotimpurile erau bine asezate la locul lor cu precipitatii firesti si multe altele.
Sa intoarcem discutia la harta expusa ca o luam pe coaja :mrgreen: si sa va expuneti parerea.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Interesanta informatia! Initial nu am inteles in ce sens s-a modificat harta climatologica pentru ca nu am vazut link-ul catre articol.
Din ce spun americanii, interesant e ca modificarile din ultimii 30 de ani au determinat aparitia a doua noi zone - 12 si 13 in Hawaii si Perto Rico - probabil ca incalzirea globala e cauza acestor modificari desi e posibil ca instrumentele mai sofisticate de masurare pe care le-au utilizat in ultimii 30 de ani sa fii determinat o acuratete mult mai mare a determinarilor si, in felul asta, si ajustari fata de perioada anterioara.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Corect , insa aceleasi zone se vor modifica si in EU , oricum iarna asta fara ultimele zile ne pot incadra , pe noi aici in nord cel putin , in cu totul si cu totul alta zona :D

Sa vedem ce ne rezerva viitorul :oops:
 
Sus