miniterarium pentru melc

gomez99

Well-Known Member
trebuie sa fac un miniterarium pentru un melc. nu ma intrebati de ce, asa e comanda clientului.
are cineva experienta cu melcii? ceva substrat anume? boli? spalat pe dinti seara? in afara de hostele mele, ce ar mai putea minca? (as mai acea unde sa intreb de melci, da aia nu ii cresc in terarium ci pe cimp)
 

adrianam

Well-Known Member
Eu am tinut un melc intr-un borcan pentru cateva saptamani.
Citisem undeva ca substanta aceea lasata de melc este buna pentru unele boli de piele si voiam sa experimentez ceva.
It dadeam sa mance frunze de salata, iarba si tot felul de frunze verzi. Problema era ca in fiecare zi trebuia sa spal borcanul pentru ca il umplea cu mizerii.
Dupa cateva saptamani m-am plictisit si l-am dus afara in gradina.
 

LadyBug

Well-Known Member
Eu cred ca nu conteaza, daca da ortu'popii poti sa-l inlocuiesti in fiecare zi fara probleme, vei gasi o sumedenie identici... iti trimit eu melci de care vrei, daca nu gasesti destui si singur: mici, albi, mari, maronii sau rapane, de mare, in mod constant.
Si oricum o sa evadeze el din terrariu, ce sa-i faci, sa-i pui zgarda??? ...sau ii pui capac gaurit la borcan, ca sa poata respira...

Da, lasa multa mizerie, e un nesimtit, dupa ce ca ne mananca plantele, mai lasa o multime de caca in urma si nu poarta pampersi.
 

gomez99

Well-Known Member
o sa aiba un capac gaurit.
la melci de mare nu m-am gindit, astia ce maninca?
la cei comuni ma gindeam, ca desi clienta o sa ii picteze ferestre si usa pe cochilie, nu-i mare lucru un plagiat in caz de doamne fereste.
 

LadyBug

Well-Known Member
Melcii de mare care se numesc rapana sunt carnivori, mananca scoici si alti melci(probabil se manaca si intre ei???), dar sunt si cei mai frumosi (ca si aspect al cochiliei) si se fac uriasi, nu au cum sa stea intr-un borcan, ci intr-un acvariu. Atentie, sunt considerati specie invaziva! Si ne-au distrus midiile, stridiile, etc de cand au fost adusi in Marea Neagra pt ca s-au inmultit necontrolat, neavand dusmani naturali (ei nu sunt originari din marea noastra). Insa sunt si ei comestibili (unii ii considera o delicatesa).
Pe astia chiar nu ai cum sa-i pictezi, ar fi pacat, ai strica munca naturii, ce idee!
 
Ultima editare:

Antonio2003

Member
Cu melci de apa dulce nu? Sunt foarte frumosi si ai gasesti in orice lac,viviparusi,lymnaei,o gramada de specii,si daca vrei ceva mai sigur,fara boli,la orice petshop gasesti minunatii de melci frumosi,le dai si tu castravete fiert,chiar si mancare de peste,si poti sa le pui niste nisip ceva in fund,si sa faci o minunatie de gradina acvatica,dar sa ai grija sa nu manance melcii plantele... Acuma sa nu te gandesti ca e,sunt de apa si nu ies,chiar si ei ies mult din apa sa respire,pomacea de exemplu,are un fel de tub care il scoate afara si respira aer normal... Mie cel putin imi plac.
 

Antonio2003

Member
A,si in plus,la melcii de apa dulce e mai usor,la cei de mare trebuie sa le mentii salinitate,chestii trestii,la melcii de apa dulce poti sa le iei si apa de la robinet lasata 24 de ore sa se duca clorul,care le face rau...Am avut eu acum cateva luni o ditamai obsesia cu melcii de apa dulce :rofl:) eram inebunit dupa ei,ai grija totusi la bolile transmise de ei,indiferent daca sunt de mare,apa dulce sau terestrii...
 

LadyBug

Well-Known Member
Stai asa, ce boli transmit melcii? Micutul meu e pasionat de ei, in sensul ca oriunde vede melci, pe copaci, pe garduri, ii aduna si ii tine in manute un timp, apoi ii arunca. Se poate imbolnavi de ceva de la ei?
 

george.r

Member
Nu sunt boli care sa afecteze omul, sunt boli specifice vietuitoarelor acvatice.
Melcii acvatici si scoicile sunt posibili purtatori ai unor boli care afecteaza pestii de acvariu, de exemplu.
 

Antonio2003

Member
Dar totusi,melcii de apa pot fii gazde intermediare pentru viermele de galbeaza,iar in zonele tropicale transmit niste viermi groaznici,bine,doar o specie din Africa,dar tot e recomandat sa te speli pe maini dupa ce atingi melcii,si apropo,nu sunt boli cu transmisie doar la pesti,pot fi mai multe boli transmisibile si la oameni,dar o igiena buna le previne,de aia am recomandat melcii din comert,sunt mai sanatosi,fiind pastrati in medii mai "curate", adica liosite de boli,dar de melcii terestrii nu stiu daca transmit boli,eu mereu iau melci din stancarii sa nu manance ppantele,ma spal me maini,si nu am nimic...
 
Sus