Lobelia erinus - FINAL

cornelia

Fondator
Membru staff
simonag
Consilier
Trimis: Dum Mar 12, 2006 12:27 am

Denumire stiintifica:
Lobelia erinus compacta (denumire in engleza: Border lobelia, Bush lobelia)
Lobelia erinus pendula (denumire in engleza: Trailing lobelia)

Denumire populara:
Lobelia

Imagine:
http://images.google.com/images?q=Lobel ... rt=20&sa=N

Tipul de planta:
Lobelia este planta perena dar cultivata ca anuala.

Inaltime:
Lobelia erinus compacta: 10 cm
Lobelia erinus pendula: poate atinge 30 cm

Intindere:
10-15 cm in functie de varietate.

Lumina şi temperatura:
Poate fi plantata la umbra sau soare partial. In regiunile cu veri racoroase le puteti planta si la soare.

Flori, frunze, fructe:
Flori albastu deschis sau inchis, violet, lila, rosu-carmine, albe. Daca insamantarea se face in februarie/martie vor inflori din iunie pana in septembrie. Aclimatizata, suporta si soarele direct, la umbra se etioleaza, infloreste slab si chiar moare daca este udata abundent si fara drenaj.

Solul:
Solul trebuie sa fie usor, bine drenat, bogat in materie organica, cu un pH neutru. Un sol bun este cel care contine in parti egale pamant de florarie, pamant de frunze si nisip. Adaugati si mranita pentru a imbunatati retinerea apei si a hrani planta.

Udarea:
Udati-le frecvent si mentineti solul permanent umed pentru ca au o toleranta foarte scazuta la seceta.

Aerul:
Tolereaza greu aerul fierbinte.

Ingrăşăminte:
Fertilizati regulat o data pe saptamana cu un fertilizator cu o formula echilibrata (exemplu 7-7-7) sau puteti folosi o dilutie de fertilizator la fiecare udare.

Inmulţire:
Din seminte: insamantarea in minisere se face cu 8-10 saptamani inainte de a fi plantate afara. Semintele sunt foarte mici si se insamanteaza deasupra unui sol fin; semintele nu se acopera cu pamant; presati-le doar usor cu mana ca sa adere de suprafata solului. Germineaza in cel mult 15 zile de la semanare, prin februarie, pentru a avea in mai ghivece bogate. Acoperiti vasul cu plastic transparent pentru a mentine umezeala. Au nevoie de lumina pentru germinare. Dupa ce germineaza tineti rasadurile la o temperatura de 15-18 C pana le transplantati pentru a preveni mucegairea.Se planteaza in manunchiuri, nu cate una.. Udarea se face cu un jet fin de apa (pulverizator) pentru a nu dizloca semintele; solul trebuie mentinut umed dar nu ud. Aclimatizati plantele pentru o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta afara. Pentru a avea o planta cat mai tufoasa rupeti-le varful cand planta este inca mica. Nu este recomandat sa se insamanteze direct in gradina pentru ca infloresc dupa 4 luni de la insamantare, cand vara este deja pe trecute.

Pot fi inmultite si prin butasi erbacei.

Transplantare:
Transplantati-le la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet din primavara. Lasati maxim 10 cm intre ele, daca le plantati in gradina. Este de preferat sa le transplantati in locurile definitive cand inca nu au flori pentru a permite plantei suficient timp sa-si directioneze energia pentru adaptare si formarea unor radacini viguroase.

Condiţii de iernare:
Au o toleranta scazuta la inghet. Nu rezista in gradina peste iarna.

Boli şi dăunători:
In general nu sunt atacate de insecte. Sunt rezistente si la boli dar ocazional pot fi atacate de bacterii sau fungi. Pot fi mancate de melci.

Îngrijire, particularităţi:
Atentie: toate partile plantei sunt otravitoare.

Ambele specii de lobelia sunt ideale pentru jardiničre pe care le puteti pune la ferestre, pe terase sau pe marginea balcoanelor. Lobelia pendula poate forma unul dintre cele mai frumoase ghivece suspendate. Lobelia compacta poate forma bordura straturilor mixte de flori.

Parteneri buni: Impatiens.

Nu vor inflori abundent sau vor muri in verile anormal de calduroase. Tundeti planta vara pe perioada de declin a infloririi pentru a stimula reinflorirea. Nu le plantati in locuri foarte calduroase si uscate si asigurati-le umbra in dupa amiezele firbinti din timpul verii. Vara jardinierele cu lobelia le puteti tine pe balcoane orientate spre nord.

Udati-le frecvent pentru ca nu le place sa fie uscate si imediat se usuca si mor. Verificati ghivecele suspendate zilnic pentru ca acestea se usuca cel mai repede. Pentru a preveni uscarea rapida plantati lobelia in mijlocul ghiveciului sau jardinierei si nu pe margine. Ajuta daca amestecati in pamant si perlit care are o capacitate ridicata de a retine apa atunci cand udati eliberand-o atunci cand planta are nevoie.

Tundeti plantele care se lungesc; puteti indeparta pana la jumatate din tulpina si planta va regenera rapid si va fi mai tufoasa cu mai multe flori.

Specii şi varietăţi:
L. erinus compacta:
Blue Moon�: flori albastru inchis, mai mari decat ale varietatii traditionale �Crystal Palace� si care infloresc mai devreme.
Cambridge Blue�: flori albastru-deschis
Paper Moon�: flori foarte albe.
�Rosamund�: flori rosu-carmine.
�Rainbow Mixture�: contine un amestec de toate culorile.

L. erinus :
Lobelia erinus nu are forme pendule.
- L. hybrida pendula este pendenta (plangatoare) si ajunge si la 40 cm.]
�Sapphire Pendula�: flori albastru-indigo cu un punct alb.
�Blue Fountain: flori albastru-deschis cu un punct alb in centru.
�White fountain�: flori albe.
Red Fountain�: flori rosu-carmine.
�Mixture�: contine un amestec de toate culorile.

Surse bibliografice:
http://www.ehow.com/how_6760_grow-lobelia-erinus.html

http://pss.uvm.edu/pss123/annlobel.html

http://www.marthastewart.com/page.jhtml ... resultNo=1
Discutii despre lobelii:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1484
 
Sus