La cules de plante medicinale

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Am cules o parte din randul de lavanda.Voiam sa iau toate florile dar erau asa de multi fluturi albi,jucausi pe acolo si am zis sa-i mai las si pe ei sa se bucure de parfum.
 

mirela06

Active Member
Mnina, tu ai de vis acolo si te admir pt. asta. Cum o fii la tine :visator: . Flori si fluturi , pasari si aer crat. Daca ai asa ginganii multe, sa faci poze, daca poti :)
 

thea

Member
Am vazut ca mi-a crescut in gradina de la tara o planta cu flori galbene,stiind ca peste 2 zile sunt "Sanzienele"am vrut sa vad daca floarile mele sunt acelea.
Am googalit si am descoperit ca este Turita mare.Are destule virtuti pt. ca la primul drum la tara sa o culeg si sa o usuc.
 

thea

Member
In legatura cu pelinul pot sa va spun ca eu il folosesc cand este crud la clatit parul si in sapun face minuni.
Am uscat deja Sunatoare; am vazut ca a aparut prin piete.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Sanzienele sunt tot galbene,dar micute,foarte gingase cu parfum de miere.Exista si o varietate cu flori albe,mai putin curativa.
 

mirela06

Active Member
Asa este Thea , cum spune si Mnina, plantuta numita sinziana este buna, mai ales ca ea contine iod (pt. tiroide) dar si pt. boli de ficat. Cea galbena este mai tare. Pelinul este bun la ficat, ezinfectant et. Eu am promis ca fac sapun cu plante medicinale, dar nu ma pot lauda ca m-am tinut de cuvint. S-au ivit altele si astfel am ajuns sa-mi fie rusine ca nu am facut nimic :(
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Am cules si eu pe amiza,e indicat in prima parte a zilei,turita mare,sanziene si sulfine cam trecute,cu slab parfum,cele din urma.
 

mirela06

Active Member
Ferice de tine Mnina. Pe linga faptul stingerii de plante pt. tratament naturist, faci si excursii atit de frumoase.Ma bucur pt. tine. :*
 

ghia_don

Active Member
isabella a spus:
Am deschis acest topic pentru ca nu cunosc perioada de inflorire si recoltare a tuturor plantelor medicinale si astfel e posibil sa pierd perioada lor optima de culegere . Ma gandeam sa postam aici denumirea plantelor medicinale care se recolteaza in luna respectiva sau cu o luna inainte .
Am fost sa culeg musetel dar este inca micut , voi merge saptamana viitoare .
Acum incepe perioada propice recoltarii florilor de salcam .
victoria a spus:
Daca tot ai deschis acest subiect,eu zic sa spunem si la ce si cum se foloseste fiecare in parte.Desi ma gandesc ca ar fi fost mai bine sa se faca topicuri separate pentru fiecare planta in parte la cat de benefice sunt toate si luand in considerare ca fiecare din noi am folosit la cate ceva cate o planta sau alta,deci ne-am putea da cu parerea.

Salcamul infloreste in a doua jumatate a lunii mai. Florile raman deschise 8-12 zile, iar secretia nectarului este apreciabila din momentul in care temperatura noptilor depaseste 14°C, mai ales in zone apropiate de o sursa de apa, pentru a contribui la ridicarea umiditatii relative a aerului. Fructele salcamului sant pastai, ca orice specie din familia leguminoaselor. In scopuri medicinale
, florile se recolteaza an faza de maxima dezvoltare, numai pe vreme insorita si se usuca la umbra, in straturi subtiri, in incaperi bine aerisite sau in podurile caselor
acoperite cu tabla. Prin uscare, se obtine un randament de 1 kg de flori uscate din 7 kg de flori proaspete.
Continutul chimic al florilor este foarte divers, cu glicozizi flavonici (robinina, acaciina), taninuri, glucide, acizi organici (cafeic, clorogenic), mucilagii, ulei volatil. Florile proaspete contin un ulei eteric complex folosit an parfumerie.
Contra afectiunilor sistemului nervos

Proprietatile terapeutice ale preparatelor din flori de salcam dau posibilitatea interventiilor in tratarea multor boli, mai ales in afectiunile sistemului nervos si in boli digestive si pulmonare. Sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secretiilor bronsice, antiseptice, antinevralgice, calmante, usor sedative. Efectele vindecatoare ale florilor de salcam se exercita la toate persoanele, indiferent de varsta. Actiunile asupra sistemului nervos se manifesta prin capacitatea de a linisti, de a calma si de a tonifia organismul aflat in diferite stari nevrotice. Produsele din flori de salcam sunt utilizate in multe afectiuni psihosomatice care apar drept consecinte directe
ale unor tensiuni sufletesti: stari conflictuale frecvente, cu tendinte de agresivitate si criticism exagerat; accese de manie si iritabilitate psihica; crampe musculare de natura nervoasa; epuizare nervoasa si a fortei fizice si intelectuale, degradand pana la insomnii, stari de anxietate si depresie psihica prelungita; reactii necontrolate la stari stresante, dureri de cap si migrene pe fond de stres; tulburari de memorie, de echilibru si de vaz, ajungand, in unele cazuri, la eruptii herpetice pe piele; tulburari de apetit, cu lipsa poftei de mancare sau cu foame excesiva, produse de o stare de gol afectiv, respectiv o lipsa a “hranei sufletesti”.
Din experiente indelungate, s-a constatat ca aceste afectiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin: inhalarea parfumului florilor de salcam, cu efecte linistitoare asupra psihicului, recomandandu-se scurte plimbari prin preajma salcamilor infloriti; aromatizarea camerei bolnavului cu buchete de flori proaspete; consumul unei infuzii din flori uscate (1 lingura la 200 ml apa clocotita) luata in 3 reprize pe zi, intr-o cura de 3 saptamani, inlocuind total apa de baut; consumul zilnic al unui macerat la rece din flori tinute 2-3 zile an miere de albine, luand cate 3-5 lingurite pe zi; tinctura din 20 g flori uscate care se macereaza in 100 ml de alcool 70°, timp de 10-14 zile, din care se iau, zilnic, de 2 ori cate 10 picaturi. Infuzia din flori de salcam inlatura “arsurile” de stomac”. In tratamentul bolilor aparatului digestiv
, de multa vreme este cunoscuta actiunea benefica a florilor de salcam asupra gastritei hiperacide, mai ales cea aparuta pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici, care actioneaza ca hipoacidifianti.

Bune efecte se constata in combaterea “arsurilor” de stomac (pirozis), aparute mai ales noaptea, cu localizari retrosternale, datorate hiperaciditatii. De asemenea, sunt atenuate durerile in ulcerul gastric si duodenal, in gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii dupa mese copioase cu alimente grase, in insuficienta hepatica, crampe abdominale si hernie hiatala. La copii, florile de salcam pot avea efecte benefice in diareea acida sau varsaturi de lapte, precedate de agitatie. Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu incredere, folosind o infuzie din amestec, in parti egale, cu flori de salcam si frunze de dud bogate an carbonat de calciu, cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperaciditatii gastrice; se pune o lingurita din amestec in 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute si se beau doua ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, in cure de lunga durata.

Combaterea bolilor pulmonare

In cursul zilei, in locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat sa se consume apa din flori de salcam (o mana de flori uscate se macereaza la rece, minim 8 ore, intr-un litru de apa curata de izvor). In bolile aparatului respirator, florile de salcam sant eficiente la combaterea tusei convulsive si astmatice, raceli, viroze, raguseala, infectii acute ale cailor respiratorii, astm bronsic. Tratamentul acestor afectiuni se face cu ceai din flori de salcam, care actioneaza asemanator cu supa de pasare, ce s-a dovedit a fi un aliment cu mare valoare nutritiva dar si cu deosebita eficienta in reducerea proceselor inflamatorii, calmarea tusei, a stranutului si a secretiilor nazale. Este demn de subliniat, ca in cazul bolilor pulmonare nu trebuie neglijat consumul ceaiul de salcam, iar in alimentatie sa se consume supe de pasare, cel putin la o masa pe zi. Datorita continutului ridicat in flavone si robinozide, infuzia din flori de salcam actioneaza cu efecte diuretice, antiinflamatoare, de reducere a continutului de uree din sange si de calmare a durerilor reumatice sau a nevralgiilor dentare.

Prof.univ.dr. Constantin I. Milica, doctor an fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie

www.evenimentul.ro
victoria a spus:
Papadia – remediu pentru obezitate

De la papadie care in unele locuri i se mai spune papa-lunga sau parasita-gainilor se folosesc atat frunzele – Folium Taraxaci – cat si radacinile – Radix Taraxaci care contin un principiu activ amar (taraxacina). In afara de acesta, frunzele mai contin proteine, glucide, vitaminele A, B, C. si D, iar radacinile inulina, rezine, tanin, vitamine, sterol, colina, acid cafeic etc.

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de papadie se recomanda in obezitate (ingrasare peste masura), in boli de ficat, marind secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare la convalescenti, are actiune diuretica, sporind cantitatea de urina in 24 ore. Prin diureza pe care o produce, face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in eczeme si alte boli de piele, in guta, rcumatism si ateroscleroza.

Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, dintr-o lingurita-doua de drog maruntit cu 250 ml de apa. In cursul unei zile se beau doua-trei ceaiuri.

Frunzele tinere se consuma sub forma de salata, facand parte din cura de primavara. Papadia intra in compozitia ceaiurilor depurativ, dietetic, gastric si hepatic.
mirela06 a spus:
Da ,sunt minunate amindoua si din florile lor se pot face nu nimai ceaiuri ,tincturi sau creme ci si dulceata (din flori.)
Cele de salcim par la gust si consistenta ca si petalele de trandafir.
Cele de galbenele se fac , mai ales cu miere.Au acelasi efect ca si ceaiul.

BOZUL

Este o planta pe care multi nu o cunosc.
Acum ceva timp va povesteam ca bunicul facea dulceata, toamna, dupa aparitia fructelor. Era minunata, dar nu prea ne lasa pe noi, cei mici sa consumam dacit putin. Mai tirziu am aflat ca este un depurativ fantastic.
Am avut perioade cind am consumat tinctura facuta din radacina acestei plante si ceaiuri.
Este un purgativ puternic,iar radacinile se scot primavara(aprilie-mai) si toamna dupa coacerea fructelor(octombrie-noiembrie).
Sunt foarte greu de scos. Dupa ce le debarasam de pamint, se spala bine si se toaca (taie) cu o toporisca pt. a deveni marunte si a se pune la uscat pt. ceaiuri sau tinctura(Merg puse si proaspete , si uscate).
La leacuri am sa dau citeva date despre aceasta planta.
Mnina a spus:
isabella a spus:
Am deschis acest topic pentru ca nu cunosc perioada de inflorire si recoltare a tuturor plantelor medicinale si astfel e posibil sa pierd perioada lor optima de culegere . Ma gandeam sa postam aici denumirea plantelor medicinale care se recolteaza in luna respectiva sau cu o luna inainte .
Am fost sa culeg musetel dar este inca micut , voi merge saptamana viitoare .
Acum incepe perioada propice recoltarii florilor de salcam .
Paducelul a trecut la campie,
Si socul a inflorit,se pregateste salvia.

Atentie Isabela,plantele se culeg dimineata sau seara,niciodata la miezul zilei sau dupa ploaie.
mama4you a spus:
foarte interesante informatiiile..mai ales ca eu chiar ma uitam la noi pe deal ca au inflorit salcamii.....astept si macesele...

...la retete ....ca sa nu fiu certata...o sa postez reteta pe care o folosesc eu!

poate va este de ajutor!
isabella a spus:
Mnina , multumesc frumos pentru informatii :D . Sunt foarte utile pentru ca am de gand sa merg la cules !
Uitasem cu desavarsire de soc iar de salvie chiar nu stiam ca urmeaza . Voi culege soc pentru socata . Mie nu-mi place insa voi incarca sa prepar pentru ceilalti membri din familie :D Cunoasteti vreo reteta consacrata de suc de soc ?
isabella a spus:
Stie cineva cum sa numeste plantuta din imagine ? A inflorit in luna aprilie . http://flower.sunphoto.ro/zSarbatoarea_ ... 0/13032841
aleynad a spus:
isabella a spus:
Stie cineva cum sa numeste plantuta din imagine ? A inflorit in luna aprilie . http://flower.sunphoto.ro/zSarbatoarea_ ... 0/13032841

:oops: :oops: :oops: in zona noastra are o denumire rusinoasa, mai voalat i se spune treaba tigancii :oops: :oops:
aleynad a spus:
eu stiu ca pentru plantele medicinale care infloresc vara, recoltarea se face de la pranz pana la amiaza, respectiv in intervalul in care soarele este cel mai puternic, deoarece abia atunci ele emana cel mai bine uleiurile eterice :D
am citit acest lucru de multe ori in revista Formula As
mama4you a spus:
Izma.....noastra cea de toate zilele!

Boli in care se utilizeaza:
Uz intern: infectii gastrointestinale, balonari abdominale, diaree, voma, nervozitate, dischinezie biliara, calculoza (litiaza) renala, calculoza biliara, diuretic, depurativ.
Uz extern: reumatism, dezinfectarea cavitatii bucale, oxiuriaza, inflamatiile urechii, guturai, gripa, dureri de cap.

Retete:
Intern: infuzie: o lingurita de frunze la 200 ml de apa clocotita, din care se beau 3 ceaiuri pe zi, reci.
Extern:
a) Bai: 200 g frunze uscate la 3 l de apa clocotita, se lasa vasul acoperit 15-20 de minute; se strecoara, iar lichidul rezultat se amesteca cu apa calda; se lasa 15-20 minute; temperatura apei din cada sa fie de 37 de grade C.
b) Frectiune preparata din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat care calmeaza durerile reumatice si mancarimea pielii provocata de urticarie.
c) Apa de gura racoritoare, antiseptica si cu proprietati de a corija gustul si mirosurile neplacute; se obtine din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat.
d) Inhalatie in stari gripale manifestate prin laringita urmata de raguseala, uleiul sau spirtul de menta se amesteca cu apa fierbinte
 

isabella

Active Member
ghia , multumesc pentru mutare si scuze ... :oops:
aleynad , multumesc frumos , cu ajutorul tau am gasit-o :D Din cautarile pe net am aflat ca nu este vorba de ''pasarica '' tigancii ( Pulmonaria officinalis ) , aceasta are un miros urat de-ti taie rasuflarea , de aici si denumirea . Cea pe care o caut eu este Urzica moarta ( Lamium purpureum ) si are gust dulceag , ii mancam florile cand eram copil :D
 

thea

Member
Am niste pamant mostenit(2,5 ha) si ma gandesc sa-l folosesc pt. cresterea unor plante utile;m-am gandit la Sofranel,Armurariu sau pt. alte plante medicinale.
Adica doresc sa cultiv ceva folositor si care sa nu fie ...furat, :( .
 

isabella

Active Member
Este vreo diferenta calitativa / curativa intre florile de salcam roz si cele de salcam alb sau galben ? Am cules cateva flori si le-am pus la uscat impreuna...
 

isabella

Active Member
Am cules acum doua saptamani o pungulita de flori de salcam pentru ceai si l-am pus la uscat . Astazi l-am verificat si am vazut ca s-a uscat foarte bine asa ca l-am ambalat intr-o cutie de carton . E numai bun pentru consum .
Am vazut ca a inceput sa infloreasca si coada soricelului pe campuri , abia astept vremea buna si putin timp liber pentru cules :D
 
Sus