Juniperus Chinensis - evolutie

cipikkus

Member
Ieri am cumparat de la Baumax un ienupar chinensis. De mult il urmaream, asa ca ieri m-am decis sa il iau. In acest topic am zis sa va prezint cu timpul evolutia lui.
Iata cum arata cand l-am cumparat:
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag877.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag878.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag879.jpg

Iata cum arata dupa plantarea in alt vas (deoarece nu imi placea deloc cum statea in vasul lui, mai ales ca se vedea ca fusese umblat in pamantul lui, ba chiar jumatate din vas era golita):
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag880.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag881.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag882.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag883.jpg
http://i775.photobucket.com/albums/yy31/cipikkus/Imag884.jpg

PEste 2 zile ma pregatesc sa il tund putin. Stiu ca specia reactioneaza bine la taieturi, asa ca nu imi fac griji.
Sincer mi-am creat o imagine cum il voi tunde, dar daca cineva are o parere, o idee, un sfat, primesc cu bucurie.
 

vali

Active Member
Moderator
Cipikkus, nu vreau sa mi-o iei in nume de rau, dar mi se pare CEL PUTIN pripit ceea ce ai de gand :( ...
Spui ca ieri l-ai luat, azi (sau poate tot ieri) l-ai scos din vasul lui si l-ai pus intr-altul ...
cipikkus a spus:
...deoarece nu imi placea deloc cum statea in vasul lui, ...
Motivul invocat nu mi se pare deloc plauzibil. Poate ca lui ii placea in vasul ala... Te-ai gandit la asta?!?
Lasand la o parte ca suntem in iunie, ca o replantare nu-si avea rostul acum, ca un ienupar are nevoie de mult timp pentru a se acomoda intr-un mediu nou, s.a.
Iar in continuare, spui:
cipikkus a spus:
PEste 2 zile ma pregatesc sa il tund putin.
:eek: :eek: :( Adica, vrei sa spui (desi te declari incepator in ale ienuperilor) ca acel exemplar va trece in trei zile prin transformari care au loc (de obicei) in cel putin 2 ani???...

Parerea mea e ca te grabesti... Sincer!
Probabil ca pe forumuri vezi topicuri (sau posturi) care dau de inteles ca asa ceva este posibil! Probabil! Dar incearca sa adaptezi informatia la conditiile tale.
Este foarte posibil ca oameni care au in spate zeci de ani de experienta cu o specie sau alta (ma refer la forumurile de afara), sa sara peste niste etape, sau sa lase impresia ca totul este posibil, mult mai rapid.
OK! Dar lucrurile astea sunt valabile pentru ei! Stiu ce fac! Stiu pana unde pot intinde coarda! Stiu sa "citeasca" un exemplar si sa evalueze capacitatea acestuia de a rezista la anumite interventii.

Pentru restul, (ma refer la incepatori ca noi, care n-au in spate mai mult de 10-15 ani de balbaieli in ale bonsaiului), exista REGULILE! De-aia au fost scrise de cei care stiu! Ca sa poata toata lumea sa inceapa de undeva...
Cele pe care le gasesti in orice articol insipid, inodor, incolor, despre o specie sau alta si in care - de obicei - se scrie: cutare se face primavara in fiecare an, cutare se face o data la trei ani de preferinta iarna tarziu, cutare se face ori de cate ori este nevoie daca planta este sanatoasa si in vigoare, etc.

Invatati sa cititi printre randuri.

Repet: nu mi-o lua in nume de rau. Ma gandesc in primul rand la pomisorul tau si a fost, pur si simplu, o reactie la o prima vedere a celor scrise de tine.

PS: Exemplarul din imagini nu prea mi se pare un "chinensis", indiferent de ce scria pe eticheta! Ia mai sapa nitzel http://en.wikipedia.org/wiki/Juniperus_sabina (sau da o cautare cu "pfitzeriana", care e un hibrid intre chinensis si sabina).

Sa-ti traiasca!
 

cipikkus

Member
Domnu Vali nu ma supar deloc. Accept critici, pentru ca din ele invat. Da! Cand am zis ca il tund , recunosc ca m-am grabit. In mod sigur nu e momentul sa il tund. De schimbat vasul, parerea mea e ca trebuia. Nu sunt incapatanat, dar un angajat baumax mi-a zis (dupa 2 zile cand am trecut pe acolo) ca acei ienuperi chinensis cazusera din raftul lor dintr-o greseala si nu au mai fost replantati cu grija ci au fost adunati si aruncati in vasele lor. De asta s-a bagat si reducerea de 20%. Am vazut ca lipsea pamant din vasul lui si dupa ce mi-a zis si angajatul de la raionul "gradina" din baumax, am zis sigur ca e chinuit. Asa ca l-am replantat. Sper sa se refaca si sa ii placa noua casa.
Multumesc de sfaturi si nu v-am luat-o in nume de rau. Acept orice fel de critica. Oricum in acest topic voi arata evolutia lui in continuare.
 

vali

Active Member
Moderator
Iti doresc sincer sa treaca cu bine peste toate interventiile :D
Tinem pumnii!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Am la serviciu 3 ienuperi taratori, ai firmei. I-am plantat la gramada intr-o jardiniera care acum sta afara pe terasa. Daca as avea rabdare si as fi maiasta (si nu sunt!) cam in ce stil as putea sa-i modelez, in cat timp si cu ce unelte? Evident, doresc niste aproximari.
 

pork

Member
Taratori fiind banuiesc ca ar merge stilul cascada, dar puneti totusi niste poze cu ei.
Aveti nevoie de niste sarma,un cleste si un foarfec...si multa rabdare.
 

vali

Active Member
Moderator
cornelia a spus:
Daca as avea rabdare si as fi maiasta (si nu sunt!) cam in ce stil as putea sa-i modelez, in cat timp si cu ce unelte? Evident, doresc niste aproximari.
Pot fi modelati in orice stil, mai putin "maturica". Dar ideea e sa se exploateze cat mai mult forma initiala sau potentialul plantei. Adica, sa luam in calcul si parerea ei... de multe ori, spune singura cam cum ar vrea sa arate :) . Cu timpul e relativa treaba... depinde in ce stadiu de dezvoltare se afla plantele acum: daca sunt niste "creioane" cu ramuri, vor fi necesari cativa anisori pana sa capete o prima forma; daca vorbim de plante mai mature, pot deveni niste copacei convingatori dupa doar cateva interventii.
Referitor la unelte, cred ca cel mai bine ar fi cu ale mele :rofl: :p
 
Sus