Jardinire pe terasa

paps

New Member
buna, vreau sa pun pe balcon niste jardiniere inalte (aproximativ 1x0.40x1m). tinand cont ca vor fi aproape permanente, cum se “ajuta”pamantul peste 1-2-3ani? ar trebui sa tin cont de ceva in mod special acum cand le pun si le umplu cu pamant? Inca nu stiu sigur ce plante voi pune, dar ma gandesc la niste iarba decorativa inalta si ceva arbusti.

Pana anul acesta am avut 5-6 copacei tuia si inca alte cateva ghivece maricele, urmeaza sa plantez la tara tuia si in locul lor sa pun jardinierele, am tot amanat deoarece am ceva emotii legate de dimensiunea lor.

multumesc.
 
Ultima editare:

gomez99

Active Member
De ce vrei sa pui jardiniere asa de inalte si inguste? vor fi destul de greu de intretinut. Vei avea probleme cu plantele care au un sistem radicular mai vioi si care se vor intinde in tot spatiul, in detrimentul celor mai "timide".
pune pe fund un stat de pietris de cca 3-4cm, pentru drenaj. pune un pamint de ghiveci bine afinat, daca se poate un amestec cu cel putin 25% perlit. Problema fiind ca in timp pamintul se taseaza, va trebui ca periodic sa il afinezi de jur imprejurul plantei. Daca fertilizezi planta foliar, numai afinatul de intereseaza. Daca apa e calcaroasa, periodic va trebui sa schimbi stratul de 5 cm de la suprafata. Odata la 4-5 ani ar fi de schimbat tot pamintul. Daca e o zona cu puternici curenti de aer, pune la suprafata un stat de pietris mare. Va impiedica sa fie impastiat pamintul in caz de furtuna si va pastra mai mult umezeala vara. Dar va trebu sa il oparasti anual ca sa elimini sporii de ciuperci si mucegaiuri daunataore care se mai cuibaresc pe acolo.
Daca nu vrei neaparat sa plantezi ceva ce are radacini foarte adinci, poti folosi jardinierele doar ca element de mascare, dar plantele sa le pui in ghivece individuale. Am facut asta ani la rind si m-a ajutat pentru ca am putut trata sau schimba plantele individual, foarte usor
 

paps

New Member
Multumesc ptr raspuns, o sa ma mai documentez putin.
Nu e deloc rea ideea cu jardinierele aparente, poate as putea construi ceva jardiniera mai mica, si sa ii fac o masca. Le vreau inalte si inguste, ca sa am putina verdeata la nivelul balustrazii si sa nu mai pun ghiveci langa ghiveci la marginea balustrazii, plus ca as vrea sa fac un aranjament mai fancy, nu eternele ghivece plictisitoare. Vazusem candva o poza pe internet, din pacate nu mai stiu la cine, este cea mai similara cu ce am eu in minte, o atasez.

exemplu terasa.JPG
 

gomez99

Active Member
sint foarte multe moduri de aranjat un balcon, dar cred ca in primul rind trebuie sa te hotarasti cum vrei sa fie vazut aranjamentul, din interior sau din exterior :)

eu folosesc de multa vreme jardiniere din ceramica, in care pun ghivece. sint grele si mai scumpe, dar arata bine si sint rezistente, eu le am de peste 10 ani. se mai pot face suporturi/rafturi care se pot ascunde in spatele plantelor sau care pot fi decorative prine ele insele. tine foarte mult de viziunea artistului :)

https://www.waltons.co.uk/_imagesWT/blog/vertical-veg.jpghttps://i.pinimg.com/564x/6f/52/a1/6f52a13b398c1025e7164f1aa75215b9.jpg
 

paps

New Member
Ideea o am, stiu cum vreau sa arate finalul, mi-am facut si un miniproiectel :-D. Poate o sa reduc putin inaltimea aparenta a jardinierelor si o sa le fac mai micute, dar tot pe lung vreau sa ma duc, terasa este destul de lunga si vizual o sa arate bine cu elemente mari.
Super multumesc de linkuri! Revin mai catre primavara cu niste poze cu ce o sa imi iasa:-D
 
Sus