Iochroma cyanea

Tina

Active Member
Denumire stiintificã:
Iochroma cyanea sin. Habrathamnus cyaneus sin. Iochroma tubulosa

Familie: Solanaceae

Imagini:
http://www.kartuz.com/mm5/graphics/00000001/wm_ioc.jpg

Origini: Zonele tropicale ale Americii de Sud.

Gabarit:
Inaltime 2 m, diametru 1.50 m.

Lumina si temperatura:
Poate fi asezata la soare direct pina la lumina partial umbrita, dar fara sa vina in contact cu geamul. Vara poate fi scoasa afara pentru a profita de aer.
Temperatura minima: partile aeriene suporta pina la 5° C, iar planta moare la o temperatura in jur de 0° C.

Flori:
Infloreste de la inceptului verii pina toamna, in buchete de flori tubulare curgatoare (de aprox. 5 cm), cu o corola divizata in 5 lobi mici, de culoare bleu spre violet sau rosii pentru specia Iochroma coccinea.
http://www.callutheran.edu/gf/plants/common/gar-302.htm

Fructe:
Fructul este o baca inconjurata de un caliciu dilatat.

Frunze:
Frunzele sunt asezate in paralel pe tulpina, ovale, usor ondulate, lungi de 8-12 cm.

Solul:
Mai mult sau mai putin nisipos, bogat si usor umed. Nu trebuie lasat sa se usuce intre 2 udari.

Udarea:
In functie de sol, cel putin o data pe saptamina. Iarna udarea trebuie rarita, pentru ca excesul de apa poate face sa putrezeasca radacinile.

Aerul:
Trebuie asezata la adapost de vant.

Ingrasaminte:
Ingrasamint mediu lichid o data pe saptamina, mai ales in perioada de inflorire, iarna si pe parcursul verii. Apreciaza un aport anual de balegar bine descompus.

Inmultire:
In luna iunie, se poate inmulti prin lastari nelemnificati sau in lunile iulie-august prin lastari semi-lemnificati. Taiati lastari de 8-10 cm, imediat sub un nod. Inlaturati frunzele inferioare si cufundati tijele in hormoni de inradacinare (Radistim). Plantati lastarii intr-un ghiveci de 8 cm, umplut cu un amestec umed de turba si nisip. Acoperiti ghiveciul cu o punga de plastic transparenta sau cu un pet. Asezati-i la caldura si lumina. Imediat ce incep sa creasca, inlaturati punga de plastic (pet-ul) si tratati planta noua ca pe una adulta. Dupa ce radacinile au umplut ghiveciul, transplantati-i intr-un ghiveci de 10 cm. Se mai poate inmulti prin seminte, care trebuie semanate imediat ce s-au maturizat, la o temperatura intre 13° -18°C.

Conditii de iernare:
Iarna udarea trebuie rarita, pentru ca excesul de apa poate face sa putrezeasca radacinile.

Boli si daunatori:
Paianjenii rosii

Particularitati:
Este inrudita cu Datura si Brugmansia. Toate aceste plante au un nivel ridicat de peste 150 alcaloizi tropanici (engl: tropane alkaloids) si sunt studiate pentru un viitor uz medicinal in tratarea a diverse maladii (de exemplu: artrita). Creste destul de repede dar coletul cu radacini este mic. Asa ca nu va grabiti cu transplantarea. Pierde repede frunzele fragile in cazul unei dereglari de udare. Tulpinile usor laxe necesita tutorare.

Toxicitate: planta este otravitoare daca este inghitita. Manuirea plantei poate cauza iritatii ale pielii sau reactii alergice.

Specii si varietati:
Iochroma coccinea (de culoare rosie)

Surse:
http://nature.jardin.free.fr/arbuste/nm ... hroma.html
http://www.explorimmo.com/magazine/inte ... te-2.shtml
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/plante-536.html
http://davesgarden.com/pf/go/55240/
http://en.wikipedia.org/wiki/Iochroma
 
Sus