insectă necunoscută

Adina-Iuliana

New Member
Vă rog din suflet să mă ajutați..
Toată grădina mi s-a împânzit cu un dăunător ciudat care nici măcar nu știu cum se numește ca să pot să caut soluții să scap de el.
Precizez din start că NU este musculița albă de seră, NU zboară ci sare. Seamănă cu afidele dar nu arată la fel cu cele pe care le-am găsit pe net..
Este pe toate plantele, chiar și pe acelea din ghivecele pe care le țin afară acum vara..
Vă rog din suflet să-mi spuneți ce este și cum scap de ea..
Mulțumesc anticipat :ros_unghii::sweating:
 

Atașamente

Ultima editare:

crysty

Active Member
Chiar daca puful alb pe plante poate indica paduchele lanos totusi paduchele lanos nu sare ,in schimb cicada melifera Metcalfa pruinosa , da.
Tratamentul pentru toata gradina ar putea sa va coste foarte mult in total.
Pe baza substantelor active si clasei insecticidelor va recomand :
- Calypso (insecticid sistemic ,efect ovocit foarte bun, contine thiacloprid care se afla in clasa neonicotinoide - adica afecteaza sistemul nervos al ganganiilor) ; pagina produsului https://www.bayercropscience.ro/produse.php?action=produse&prod=67&subcatIDg=9
- Movento (insecticid sistemic contine spirotetramat care se afla in clasa ketoenoli - afecteaza biosinteza lipidelor la daunatori)
- Pyrinex 48 sau 25 (insecticid semisistemic care se afla in clasa organofosforice) E posibil sa gasiti alte tipuri de Pyrinex : Pyrinex 48 EC va fi introdus in grupa de toxicitate ridicata, si e posibil sa nu mai fie comercializat. Posibil sa inceapa sa fie inlocuit de Pyrinex Quick si Pyrinex M22.Nu cunosc diferenta intre tipurile de Pyrinex.
- Novadim Progress (insecticid sistemic din clasa organofosforice - blocheaza sistemul nervos al daunatorilor) este si acaricid .

Stropiti gradina prima oara cu insecticid la alegere si dupa 6 zile cu alt tip de insecticid ca sa fiti sigura ca veti scapa de ei . Al doilea insecticid sa fie de tip diferit (din clasa diferita) ca sa nu va treziti cu daunatori ce au dezvoltat imunitate la un insecticid anume.
Deci faceti o stropire cu un insecticid, dupa 6 zile stropiti cu altul si daca mai faceti si a 3a stropire atunci folositi alt tip de insecticid care sa fie clasa diferita sau identica cu primul nu cu al 2lea.
Ca sa fiti sigura de cele scrise de mine mergeti la fitofarmacie (magazin de seminte de flori ) si aratati pozele si intrebati daca e cicada melifera si ce insecticide va recomanda si daca sunt si cele din lista de mai sus .
Stropiti bine plantele si pensulati si cu o pensula acolo unde se poate , pe cat posibil sa stropiti bine pe sub frunze.
Aveti grija la ochi nu stropiti in bataia vantului, nu stropiti cand este soarele sus pe cer, alegeti ori mai dimineata ori spre seara.
Partea buna este ca Calypso si Movento combat si paduchele lanos garantat , in cazul in care aveti si asa ceva prin gradina.
Avand in vedere remanenta de durata mare a insecticidelor sistemice cum ar fi Movento, de 21 de zile in planta, nu consumati nimic din gradina timp de 30 de zile dupa ultima stropire.
Daca va trebuie mai mult insecticid nu va cumparati cate o fiola de multe ori ca va costa mai mult per total, ci vedeti daca la 100 ml e mai convenabil avand in vedere suprafata de stropit. De regula insecticidele si ingrasamintele ambalate la cantitati mai mari sunt mai convenabile decat daca ati fi luat aceeasi cantitate dar sub forma de fiole sau pliculete de mai multe ori la rand. Comparati preturi pe internet la cantitati sa va faceti o parere. Siteuri cu insecticide sunt destule de exemplu puteti vedea asta https://www.ferma-gradina.ro/ si nu numai.
Important: cumparati si adjuvant (Siltim, ori Silwet Gold ori BREAK-THRU S240 sau NU-FILM P) pentru a ajuta insecticidul de fiecare data cand stropiti ,sa se imprastie mai bine pe frunze si sa treaca prin puful alb al daunatorului lasat pe frunze. Cand faceti solutia pentru stropit, insecticidul se toarna primul in apa, adjuvantul se pune la urma.
Nu folositi doar un singur insecticid pe an/anotimp si nu diluati prea tare solutia de stropit ; ,ca o sa spuneti ca nu sunt bune insecticidele.
Insistati cu stropitul acolo unde aveti copac sau in directia unui copac distant de unde ar putea aduce vantul daunatori noi.

Aveti aici linkuri utile :
Asteptam un update la cum a evoluat situatia pentru ca si altii sa aiba ce invata din acest topic.
 
Ultima editare:
Sus