incepator

mihai_badican

New Member
Va salut iubitori de bonsai

In decursul acestui an Gradina Botanica din Bucuresti a organizat o expozitie florala de unde am achizitionat o murraya paniculata.
Cam asa arata plantuta in momentul in care i-am schimbat ghiveciulPana in ziua de azi ea s-a dezvoltat continuu, a inflorit de 4 ori in perioade diferite.Vreau sa o formez ca bonsai, am citit cam ce era de citit pe net legat de bonsai. I-am pus solul corespunzator, il fertilizez, dar stiu ca trebuie sa il tund sa ii dau forma (lucru pe care nu l-am facut pana acum). Sunt unele specii la care faci treaba asta in timpul verii inclusiv, si alte specii la care o faci inainte sa-i dea frunzele. Ma intereseaza ce regula ar trebui sa aplic la tunderea pomisorului, as vrea o documentatie (romana/engleza) legata de tunderea copacelului, eventual o parere a unei persoane care are mai multa experienta in domeniul acesta.
Voi atasa o poza cu planta asa cum arata ea astazi.PS: stiu ca trebuie sa ii dau forma si crengilor, sa le dau forma pe care o vreau 'ancorandul' cu sarma. Acest proces se face iarna cand nu are frunze?

PS2: ultima chestie: in ultima poza se sesizeaza o frunza putin ingalbenita, poate are cineva idee de ce s-a intamplat asta. momentan este vorba doar de frunza respectiva, celelalte nu sunt atacate.

PS3: din punct de vedere estetic, nu m-am atins deloc de plantuta, nu i-am rupt nici macar o frunza, asa arata din ziua in care l-am cumparat.
 
Ultima editare:

george.r

Member
Salut,

Inainte sa te apuci sa ii dai forma cred ca trebuie sa il mai lasi vreo 2-3 ani sa creasca liber, adica sa ii oferi toate conditiile necesare unei cresteri foarte bune.
PS: Mai este mult pana acolo... Rabdare!
PS2: Posibil un putregai ceva...daca nu evolueaza si la alte frunze posibil sa treaca fara tratament. Poate ar trebui sa raresti udarile tinand cont ca ai un substrat care retine apa si ca a venit toamna (mai putina lumina, caldura la fel, crestere mai lenta, evaporare mai putina a apei...etc)
Daca tinem cont de distanta internodala mica il vei putea forma doar din taieri, fara legari...
 

sicodi

New Member
am achizitionat seminte de bonsai. cum si cand sa le plantez. Ma poate ajuta cineva cu informatiile necesare?
 

gomez99

Well-Known Member
pai bonsaiul e o forma de a creste o planta nu o planta. depinde ce anume semnite ai. ca pot fi de conifere sau de foioase sau chiar de ceva exotic. si atunci e de la caz la caz :).
 
Sus