Iernarea citricelor

*Michaela*

New Member
Citricele oricum iarna este perioada lor buna pentru coacerea fructelor. In Halkidiki iernile sunt undeva la o temperatura de -5 sau - 15 grade . Pe luna noiembrie incep sa se culeaga mandarinele, clementinele , iar portocalii la final de noiembrie - decembrie , atunci fructele sunt zemoase si dulci.
 

crysty

Active Member
Mai pot salva ceva din lamaii acestia?!
Pozele sunt extraordinar de bine facute scot in evidenta daunatorul si atacul lui, mai precis o invazie mare cand planta mai are sanse mici de recuperare, nu am mai vazut asa poze bune, adica am in plan pe viitor sa scriu un articol pe blogul meu despre tratamentele citricelor si/sau paduchele lanos si cu ocazia asta vreau sa va cer acordul sa folosesc pozele pe blog.
Sigur aveti daunatori si pe ghivecele pomilor . Am spus pomilor pentru ca in a 3a poza se mai vede un lamai in spate si daca mai uit mai atent se vede ca o pata alba mai jos si pe el pe o frunza.
Dar sa trecem la subiect sa va raspund la intrebare :
1. In primul rand plantele au ajuns asa ca vai de steaua lkor din cauza ca au atac masiv de paduchele lanos . Probabil si de paduchele testos. De obicei atacurile astea de paduchi vin insotite si de atac de paianjenul microscopic rosu care accelereaza caderea frunzelor .
2. In al 2lea rand ati semnalat foarte tarziu problema . Chiar daca nu stiati de paduchele lanos macar trebuia sa intrebati de ce se vestejesc frunzele si de ce devin lipicioase frunzele si tulpina si sa postati poze si aveati sanse mai mari sa salvati plantele.

Paduchele lanos
Este un paduche mic care ierneaza/depune oua in coaja copacilor , de asta el apare in fiecare an in gradinile oamenilor si frigul iernii nu ii distrug si tot de asta se fac tratamentele in repaus vegetativ la pomii fructiferi in livezi.
Atacul lui este foarte usor de remarcat prin prezenta unui puf alb si a ghiveciului/frunzelor/tulpinii lipicioase. Doar inca un daunator mai lasa un puf alb pe plante in gradina in mijlocul verii, puricele melifer.
Din cauza carapacei si a pufului alb al paduchelui lanos insecticidului ii este foarte greu sa ajunga la daunator prin contact direct si atunci se impune folosirea unui adjuvant pentru insecticid care are rolul de a sparge duritatea apei/solutiei si sa faca solutia sa se propage mai bine pe frunze si pe coaja pomului afectat , asa cum se intinde apa cu sapun sau uleiul. Doar ca adjuvantul este pe baza de silicon si nu pateaza.
Lipiciul care apare pe frunze de la atacul paduchelui lanos este o secretie a paduchelui care din cauza zaharurilor din compozitie atrage bacteria fumaginei care incepe sa colonizeze si astfel coaja copacului si frunzele incep sa devina negre care limitieaza metabolismul plantei .
Toamna paduchele lanos dispare in coaja pomilor si in pamant si in mijlocul iernii la caldura la interior, daunatorii si ouale care eclozeaza pornesc un atac masiv pe planta .
Daunatorul se intalneste foarte des in preajma copacilor de afara cum ar fi plop, artar si se propaga pe orice cale inclusiv a vantului care este de ajuns sa bata si sa desprinda o crenguta atacata si o arunce in gradina dumneavoastra sau a vecinului.
Daca ati fi avut casa undeva in mijlocul campului fara vecini sau fara copaci in apropiere atunci sansele ca sa aveti astfel de daunator sunt foarte mici, chiar aproape de 0.
Plantele de interior odata ce sunt afara vara in lkocalitati atunci ele se vor umple de astfel de daunatori de asta e bine ca toamna tarziu cand ele se baga la interior sa fie stropite preventiv cu insecticid.
O alta cale de propagare este cumpararea unei plante cu boli sau daunatori fara o verificare in prealabil.

Tratamentul
Din ce vad din poze ii dau cam 25% sanse de recuperare si asta pentru ca e destul de matur copacul, dupa tulpina groasa care o are. Probabil l-ati taiat tot din cauza ca se usca si ca era distrus dar nu ati stiut ca are atac de daunator si ca se poate recupera fara sa taiati din el. Iar taierea lui nu face ca sa dispara daunatorii. Daca era mai mic pomul atunci nu se mai putea face nimic .
Ii dadeam 35% daca avea macar cateva frunze verzi.
Problema e ca nu mai are frunze deloc iar insecticidul care se recomanda este unul de tip sistemic adica patrundea prin frunze in sistemul circulator al plantei si o facea toxica pentru daunatori cand se hranesc cu seva ei.
Totusi chiar daca nu mai are efect tratamentul pe lamaiul asta atunci macar va avea efect pe celelate plante din casa , pentru ca se impune tratament la toate plantele inclusiv stropirea ghivecelor pe exterior si a suprafetei pamantului.
Tratamentul va costa in jur de 25-30 de lei si trebuie sa aveti rabdare ca se va lungi pe o luna de zile.
Daca era numai planta asta in casa atunci inainte faceati un test pe coaja daca se mai poate recupera planta si anume zgariati coaja la tulpiona si la crengute un pic ca sa vedeti daca mai este verde sub coaja.
Dar avand in vedere ca mai aveti si alte plante in casa atunci trebuie tratate neaparat indiferent ca vedeti atacul sau nu.
Tratamentul care vi-l recomand a fost folosit de mine cu succes pe citrice , leandri, gardenia .
Citricele fiind cele mai prtetentioase si sensibile pot pierde din frunze in urma tratamentului cu insecticid dar avand in vedere atacurile persistente ale daunatorilor oricum plantele au sanse mici de recuperare si fara tratament.

Va notati urmatoarele pe o hartie si mergeti cu ea la fitofarmacie :
- 1 sticluta de amalgerol de 100 ml (costa cam 12 lei)
- 1 fiola de Calypso - cea mai mica de vreo 1,8 ml ( cam 5 lei)
- 1 fiola de Movento - cea mai mica la vreo 7,5 ml sau cat are (cam 7 lei)
- 1 pungulita de Nissorun - cel mai mic la vreo 5grame (cam 4 lei)
- 2 fiole de adjuvant Siltim sau 1 de Silwet Gold - cea mai mica la vreo 2-10 ml ( cam 2-5 lei)
Exemple cu linkuri ca sa vedeti produsele :
- amalgerol https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-amalgerol-premium.html
- calypso https://www.ferma-gradina.ro/insecticid-calypso-480-sc.html
- movento https://www.pestcontrol-expert.ro/movento-100-sc.html
- nissorun https://www.ferma-gradina.ro/acaricid-nissorun-10-wp.html
- adjuvant Siltim https://www.ferma-gradina.ro/siltim-adjuvant-tratamente-fitosanitare-2-ml.html
Fara adjuvant nu va apucati de treaba . Daca nu gasiti in comert ,mai bine cumparati online toate produsele chiar daca o sa coste cam 15 lei taxa de transport.
Probabil in comert nu veti gasi siltim si amalgerol , atunci le cumparati online.

Tratamentul propiu zis :
1 zi :Amalgerolul contine un ulei mineral organic dar se dizolva greu in apa rece asa ca dizolvati in apa la temperatura camerei sau abia usor incalzita la cateva grade in plus si agitati bine cand dizolvati. Folositi o solutie mai slaba si anume 5 ml amalgerol la un bidon de 5 litri de apa .
Ca sa stiti cat face 5 ml luati cu o seringa de plastic gradata , fara ac. Stropiti bine plantele pana curghe de pe frunze si pe pamant cu ea cu un pulverizator . Stropiti si pe sub frunze . Orice planta , nu conteaza ca e bolnava sau atacata, rau nu ii face ci o ajuta .
Amalgerolul este si antistres si va pregati plantele pentru chimicale. Atentie ca pateaza asa ca aveti grija sa nu stropiti langa perete , mai bine scoateti planta afara cand e vremea buna sau o duceti in baie cand o stropiti.
Solutia ramasa o turnati in ghivece la flori.
Asteptati 2 zile dupa stropit cu amalgerol.
3a zi Seria 1 de tratament : Umpleti bidonul de 5 litri cu apa si dizolvati in el
- tot plicul de Nissorun + 1 fiola mica de Siltim + fiola de plastic de Calypso si o taiati pe lung si ii dati drumul in bidon ca sa se curete pe pereti , nu va chinuiti sa stoarceti ca nu iese tot die ea. Agitati bine bidonul cu nisorun si calypso pana se curata fiola care poate sa ramana acolo pana terminati cu seria 1 de tratament. Turnati solutie intr-o cutie de plastic nealimentara si luati o pensula de vopsit normala si pensulati fiecare planta , fiecare frunza si dedesubtul si pe fiecare ghiveci de flori. E important ca solutia sa contina Siltim si e important ca sa pensulati bine manual orice orice planta , frunza si/sau crenguta inclusiv tulpina pana se incepe sa curga solutia de pe frunze . Ca si cum vopsiti peretii. Nu conteaza ca solutia face un pic de spuma, e de la adjuvant. Insistati la crapaturile si gaurile din tulpini . Vada ca lamaiul are deja inceputa gaura in tulpina si e pliva de puf, dati bine cu pensula in ea.
Solutia ramasa nu o aruncati ci o puneti intr-un bidon cu eticheta ca nu expira ca sa folositi mai tarziu din ea.
Asteptati 6 zile.
A 7a zi adica Seria 2 : Umpleti bidonul de 5 litri cu apa si taiati pe lung fiola de Movento si ii dati drumul in bidon, puneti dopul si agitati bine sa iasa din fiola substanta . Adaugati si a2a fiola de Siltim . Daca ati penmsulat bine plantele prima data atunci acum nu mai e nevoie de pensulare ci doar turnati solutie in pulverizator (poate sa fie bidon de stropit geamurile sau unul special de gradinarit de la bricolaj de la supermarket). Stropiti bine plantele, frunzele , crengile , suprafata pamantului si ghiveciul pe exterior imprejurul lui. Stropiti toate plantele indiferent ca sunt atacate sau nu.
Deoarece doar stropiti si nu pensulati sigur ramane solutie asa ca nu o aruncati .
Asteptati 6 zile .
A 14a zi adica Seria 3 : Stropiti bine iarasi cu solutia ramasa de Calypso sau de Movento, nu conteaza de care folositi.
Asteptati 6 zile.
A 21a zi adica Seria 4 : Nu e cazul dar e foarte posibil ca sa vedeti ca mai apare puf alb pe alocuri asa ca se impune sa mai stropiti inca o data plantele , frunzele si pe dedesubt , pe crengi , pe suprafata pamantului , pe ghiveci . Pe pamant nu trebuie insistat ci pe plante pana incepe sa curga solutia de pe frunze . Tot asa folositi din solutia ramasa indiferent ca e din cea cu Movento say Calypso dar de preferat sa alternati solutiile adica sa nu dati mereu numai cu calypso sau numai cu movento.
Asteptati 6 zile .
A 28a zi : Stropiti cu solutie de amalgerol iarasi plantele pentru ca sa le ajute sa isi revina.
Aveti noroc ca iarna e pe sfarsite si lumina de zi se mareste .
Puteti sa stropiti dupa asta plantele cu amalgerol odata la cateva zile dar mereu de acum incolo mai ales ca o sa vina primavara. Puteti folosi si ingrasaminte foliare bio de genul Cropmax (in jur de 15 lei pentru 50 ml) sau ingrasaminte chimice obisnuite dar cu masura si nu in concentratie si odata pe luna din luna martie pana toamna tarziu.
E posibil ca dupa 1 luna de zile sau la vara sa apara iar puf alb ici colo, nu mai ignorati asta ca uite asa ganganiile astea mici v-au distrus o mandrete de lamai. Daca iar apar semne de puf alb mai repetati o data Seria 1 de tratament indiferent ca folositi movento sau Calypso in solutie, nu mai amanati , pentru ca daunatorii incep atacul iar primul semn de puf alb inseamna ca deja s-au instalat si incep sa se hraneasca si inmulteasca.
Paduchele lanos este un daunator greu de combatut in sensul ca trebuie rabdare si insistenta din partea dumneavoastra

Odata ce ati scapat de daunatori la primavara va recomand sa schimbati pamantul la plante. Dar numai daca nu mai apare puf pe plante sau daca nu mai au frunzele lipicioase.


Note si intrebari :
- folositi manusi cand pensulati si stopiti . Nu arde solutia dar poate intra in piele.
- daca nu se gaseste movento de cumparat nicaieri atunci folositi doar Calypso. Movento este recomandat aditional ca sa nu dezvolte daunatorii imunitate la Calypso.
- substantele recomandate nu au miros si nici gaze toxice asa ca se poate stropi la interior.
- Nissorunul este optional dar avand in vedere ca asta toamna nu l-ati tratat si aveti caldura mare in casa iarna, e posibil ca plantele sa aiba si acarieni.
- Fructele de lamai au si ele puf de la paduchele lanos si sunt compromise , aruncati-le nu le consumati.
- Exista vreun risc ca sa pierd vreo planta din casa din cauza insecticidului ? Da. Un risc mic dar totusi exista . Trebuia sa intrebati undeva mai devreme nu cand invazia e deja masiva.
- Oare pot folosi ceva natural ca sa nu folosesc chimicale ? Nu. Daunatorii nu se combat cu succes cu leacuri babesti de genul apa cu bicarbonat sau cu spirt sau cu apa cu sapun , PLUS ca ei lasa oua care fac pui mereu si doar insecticidele sunt cele mai eficiente cu rata de succes de 100% in combatere.
- Pot consuma ceva de la o planta daca am stropit-o cu insecticid ? Nu , nu imediat. Pentru siguranta dumneavoastra asteptati o luna de zile sa se duca efectul chimicalelor.
- Scot plantele afara si le stropesc primavara dar nu cumva omor albinele ? Nu, daca stropiti seara tarziu cand albinele se duc la culcare , ca daca stropiti ziua, ele ziua sug stropii de solutie de frunze crezand ca e apa de baut si asta le omoara. De asemenea nu se recomanda stropitul pomilor cand sunt infloriti direct pe florile lor care au polen. Marea cauza care duce la decimarea populatiilor de albine este ca tratamentele cu insecticide se fac in cursul zilei cand ele au treaba si umbla peste tot.
- puteti gasi cateva ponturi despre cresterea lamaiului aici pe pagina blogului meu http://planteverzi.blogspot.com/2016/12/cresterea-lamaiului-la-interior.html care e din cartea "Pomicultura Speciala" din 1974.
 
Ultima editare:
Sus