Idei modelare carmona

ddalcu

Member
Salutare!

M-am hotarat sa fac o defoliere completa acestui copac pentru a putea vedea mai exact structura crengilor. Dupa aproximativ 2 ore de "tunsoare", rezultatul este urmatorul (am pus doar link-urile pentru a vedea pozele la rezolutie maxima):

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/carmona/carmona1.jpg

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/carmona/carmona2.jpg

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/carmona/carmona3.jpg

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/carmona/carmona4.jpg

Am mare nevoie sa ma ajutati cu niste idei de modelare.

Multumesc tare mult!
 

vali

Active Member
Moderator
Nu era nevoie de o defoliere totala... dar acum, daca tot ai facut-o, macar da jos si bobocii :|. O planta consuma multa energie cand infloreste. Iar daca tu i-ai incuiat bucataria...
In fine, acum se vede clar "harababura" din coroana. E evident ca cel putin jumatate din ramuri ar trebui sa dispara. Si-ar trebui pastrate doar cele care pornesc in directii cat mai firesti, ori macar plauzibile.
Nu astepta sa-ti spun pe care anume s-o tai si pe care s-o pastrezi, pt ca exista riscul sa nu fie solutia cea mai buna. Eu ma uit doar la niste imagini (si ma mai lasa si ochii, printre altele :rofl:.
Ideea e sa aerisesti coroana si sa pastrezi o structura a ramurilor primare cat mai simpla si mai echilibrata.
Lucru pe care-l puteai face si fara o defoliere "la piele".
Intoarce copacelul pe toate partile, inspecteaza-l din toate unghiurile, taie fara retinere toate ramurile care pornesc in directii imposibile (sunt cateva pe-acolo). Dupa ce ai scapat de acestea, pentru restul gandeste-te de 3x inainte sa pui foarfeca. Incearca sa vizualizezi inainte de a taia: cum vei forma ramificatiile secundare si tertiare, care-ti vor fi spatiile pline (frunzis) si care spatiile negative.
Spor si distractie placuta!
 

ddalcu

Member
Da, as fi putut face lucrul asta si numai cu o defoliere partiala, dar asta mi-am dat seama abia dupa ce am terminat :D
Oricum, am asteptat eu sfaturi cat am asteptat, dar n-am mai rezistat, asa ca m-am bagat tare in el. Asta e evolutia pana la rezultatul final:

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/carmona/Carmona-final-2012.jpg

Unghiul din care am facut ultima poza, nu e cel mai fericit, deoarece nu se vede deloc creanga din spate, iar cea din fata abia se ghiceste.
Cam atat am fost in stare sa fac :D Sper ca evolutia sa fie asa cum mi-o imaginez eu.
 

pork

Member
Ca de la incepator la incepator :giggle: , cred ca ai ales bine crengile :)
Cred ca n-ar fi rau sa le scurtezi pe cele care au ramas.
 

ddalcu

Member
Cred ca deocamdata am sa le las la dimensiunea la care sunt pentru ca intentionez sa-i cresc binisor inaltimea copacelului (cel putin 15 cm). Sa vedem ce-o sa iasa :D
 

vali

Active Member
Moderator
Pentru +15 cm inaltime, trunchiul ar trebui sa fie cel putin de 2x mai gros, pt a-si pastra aspectul de copacel si a nu deveni un "batz infipt in pamant".
In privinta asta, pork are dreptate.

Dar daca experimentezi, sau esti in faza "sa vedem ce-o sa iasa", atunci nu-i bai.
Spor.
 

ddalcu

Member
Da, stiu, dar in timp o sa se ingroase si trunchiul, nu? :D Adica eu ma astept ca in aproximativ 5 ani o sa se dubleze si grosimea trunchiului, sau am sperante prea mari?
 

vali

Active Member
Moderator
Cica speranta moare ultima... :rofl:
E una dintre prostiile prea des vehiculate si pe care nu o suport.

Ok, serios acum: in vas/ghiveci, se poate dubla grosimea trunchiului in 5 ani, daca lasi planta sa creasca asa cum e ea setata. Asta se va traduce prin: ramuri labartzate si probabil mai incalcite decat erau inainte s-o tunzi, un trunchi mai gros, dar "tubular", adica lipsit de conicitate.
In plus, nu cred ca ai rabdare sa te plictisesti pe langa ea 5 ani, fara s-o atingi :).
Daca vei continua sa o tunzi si sa-i formezi/mentii conturul coroanei, trunchiul nu va castiga foarte mult in grosime. Cel putin, nu cat ai tu nevoie.

Dar problema e alta. In realitate, faptul ca tu vrei 15 cm in plus, nu are legatura cu scurtatul, sau nu, al ramurilor pastrate. Ii poti avea si daca scurtezi ramurile.
Insa PRINCIPALUL scop pt care se scurteaza ramurile este acela de a pastra energia plantei cat mai aproape de trunchi. Mugurii cei mai "virili" vor fi intotdeauna in varf de ramura (sau imediat dupa taietura, cand vb de o ramura tunsa). Planta va cauta sa se extinda de-acolo, din varfuri. Astfel, vei scapa coroana de sub control.
Vei fi tentat sa faci tunderi ici si colo, pentru a salva aparentele, dar - facute fara metoda - tunderi de acest gen vlaguiesc planta.

Asa ca, de ce sa pierzi ani si munca, daca au facut-o deja altii, inaintea ta? :)
 

ddalcu

Member
Nu pot sa spun decat ca-ti multumesc pentru informatiile pe care mi le-ai dat si pe care nu le stiam. Uite ca n-a trecut ziua degeaba, am mai invatat ceva :D
Acuma ma duc sa scurtez ramurile.
 
Sus