Iazul miniatural

aleynad

Active Member
Moderator
Desi multi isi doresc un iaz, nu toti au posibilitatea sa realizeze unul. Doua dintre motivele principale ar fi.... costul unei astfel de lucrari si spatiul prea mic. Pentru cei care s-au lovit de al doilea motiv, exista insa iazul miniatural.
Puteti aduce apa langa voi pe terasa sau in locul de relaxare preferat, folosindu-va de bazine mici, atat predefinite, cumparate din comert, cat si adaptate (butoi, galeata mare de zinc, lighean, cada etc.), important este ca vasul sa fie impermeabil si sa aiba expunere la soare cam 6 ore pe zi asa incat plnatele sa se dezvolte normal.
Este obligatoriu ca, inainte de venirea primului inghet, sa aduceti in casa vasul cu apa, altfel apa va ingheta si va provoca daune .
Vasele foarte mari, care se muta foarte greu dintr-un loc in altul, trebuie impachetate in timpul iernii intr-o folie speciala cu bule, apoi cu rogojina.
Pentru cei care vor sa auda susurul apei, chiar si in cele mai mici spatii, apa poate fi pusa in miscare. De exemplu daca faceti un aranjament din 2 butoaie (unul mai mic introdus intr-unul mai mare) o mica pompa amplasata in butoiul mare urca apa in butoiasul de deasupra. De aici, ea curge peste margini, intorcandu-se inapoi. Pietrele asezate in cele doua butoaie creeaza adancimi diferite.
Alegeti plante de apa pitice, cum sunt zambila de apa (Eochhornia) si Myrio-phyllum aquaticum. Zambila de apa, originara din regiunile tropicale, are nevoie, in timpul iernii, de un loc cald si luminos.
Recomandate pentru spatii mici sunt si:eek:bligeana pitica (Acorus gramineus), Hippuris, aricioaica (Sparga-nium),papura spiralata (Juncus effusus 'Spiralis'),cateva plante plutitoare cum sunt Pistia stratiotes sau Eichhornia crassipes. De asemenea puteti folosi Mentha aquatica, care are frunze parfumate si flori albastre.
Alte plante pe care le puteti folosi in diverse combinatii ar fi :
*coada-calului (Equisetum fluviatile)
*houttuynia cordata
*cryptocoroyne purpurea
*irisi (Iris kaempheri) etc.
Plantarea se face in cosuri de sarma cu ochii foarte mici. Steaua de apa (Callitriche) creste aproape complet sub apa. Frunzele verzi iarna, in forma de stea, produc oxigen.
Daca plantele cresc prea viguros, divizati-le...
Daca aveti un mini-iaz static (fara pompa) la cateva zile completati cu apa proaspata pentru a o inlocui pe cea care s-a evaporat.
De asemenea indepartati frunzele si florile trecute, care pot deveni sursa de boli si daunatori, precum si insectele moarte. Verificati dosul frunzelor, in special cele de nufar, pentru a indeparta eventuali daunatori si ouale lor.

Are cineva un astfel de mini iaz? Ce vase si plante ati folosit?
 

aleynad

Active Member
Moderator
pe mine ma bate gandul anul acesta sa-mi fac un astfel de mini-iaz pentru terasa din spate :D
Am o jumatate de butoi de lemn, din acele vechi, cu doage, si ma gandeam sa-l transform intr-un mini-mini iaz.
Ati incercat asa ceva?
Cam ce plante mi-ati recomanda pentru inceput? Ceva usor de ingijit, ca-s incepatoare :oops:
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Sa vedem cum dam de Emundin,poate odata cu primavara apare si el din tarile calde,nu va e dor de el?
 

aleynad

Active Member
Moderator
Laura, sunt sigura ca sunt destule persoane care se pricep la iazuri, tocmai pe sfaturile acestor persoane contez :D
 

Sparow

Member
La sfaturi ne pricepem toti, nu-i stres.Ideea de la care trebuie sa pleci e sa iti placa tie si ami ales sa iti lasi imaginatia sa zboare.Mai trebuie sa te gandesti si sa fie simplu de intretinut pt ca pe parcurs o sa ti se mai tempereze entuziasmul.Ideea cu butoaiele e cam...slaba dupa mine.Acum sant tot felul de vase fin plastic cu forme de minipiscine imitand natura la tot felul de magazine gen Praktiker s.a.m.d.. Cat costa nu stiu dar daca ai bani pt pompe nuferi,etc banuiesc ca nu e problema.
 

aleynad

Active Member
Moderator
pai , Sparow, pentru inceput nu as dori ceva sofisticat, tocmai pentru ca sunt incepatoare nu m-as complica de la inceput cu nuferi si pompe :)
eventual pe parcurs...daca nu mi se domoleste entuziasmul intre timp, asa cum spuneai si tu :mrgreen:
 

sicora fabian

Active Member
Lemnul putrezeste, Daniela! Si-o sa-ti faca o gramada de probleme!
Probabil de aceea ti-a recomandat si Sparow ceva de plastic!
 

aleynad

Active Member
Moderator
de acord cu voi, dar simplul vas de plastic nu mi se pare deloc estetic :( atunci as putea faca altceva :!:
sa iau un vas de plastic pe dimensiunea aproximativa a butoiului de lemn si o sa-l introduc in butoi
e ok asa, nu?
 

Sparow

Member
Ce am recomandat eu sant miniazuri de plastic care imita o minipiscina de plastic dar pare a fi din piatra.Si peste plastic poti sa arunci o mana de nisip,pe langa faptul ca se va forma o pelicula de alge+mal+alte cele de nu se mai vede suprafata vasului respectiv.Decat daca ti mortis sa il speli.
Daca ai o sansa sa treci pe la vreun targ de flori =expozitie, o sa vezi si cum arata si cum se amenajeaza.
 

aleynad

Active Member
Moderator
eu ma refeream la partea exterioara a vasului de plastic, de aceea prefer sa folosesc ceva mai estetic, cum ar fi butoiul ca si "masca" pentru vasul de plastic


eu din pacate nu am vazut vase despre care vorbesti tu, care sa imite piatra, insa ma voi interesa :D
 

Sparow

Member
pentru partea exterioara?Pai eu de obicei incerc sa le fac cat mai naturale adica folosesc piatra de rau aranjata sau scoarta de copac aranjata,in cazul unui apartament as folosi o planta cataratoare care sa mascheze ce e de mascat.
 

crisili

Member
Am vazut ca in Thailanda sunt foarte raspandite astfelde mini iazuri (ii ajuta si clima :wink: ). Aproape la fiecare intrare intr-un imobil este cate un vas de ceramica plin cu apa, plante a si uneori chiar si pestisori din aceia mici mici de acvariu. Ca si plante pe langa nuferi si lotusi am observat si planta aceea care este raspandita si la noi cu frunze tari si flori rosii care seamana cu frunzele, din pacate nu stiu cum se numeste dar am sa pun o poza
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... RyY_ph.jpg
 

resiga

New Member
Ce am recomandat eu sant miniazuri de plastic care imita o minipiscina de plastic dar pare a fi din piatra.Si peste plastic poti sa arunci o mana de nisip,pe langa faptul ca se va forma o pelicula de alge+mal+alte cele de nu se mai vede suprafata vasului respectiv.Decat daca ti mortis sa il speli.
Daca ai o sansa sa treci pe la vreun targ de flori =expozitie, o sa vezi si cum arata si cum se amenajeaza.
E cam târziu dar vad acest subiect nu stiu sa postez poze nu sunt experta,ma descurc greu si sunt si noua,așa ca va rog răbdare eu am făcut o băltuța din o roata mare de cauciuc am învelit o in folie am pus pe margini pietre de rău si deasupra pe marginea rotii jardiniere cu flori anul asta panseluțe si sed
 
Ultima editare de un moderator:
Sus