iazul meu-lucifier

aleynad

Active Member
Moderator
Lucifer, poti grupa pozele in aceiasi postare :D
doar copiezi link-ul pozelor in postarea ta , unul dupa celalalt
 
ALEYNAD multumesc mult.cam astea sunt etapele ,,genezei" iazului meu inceput cam acum 1 luma.filtrul e artizanal deocamdata pana gasesc ceva ulcior,vas de ceramica pe care sa-l pot adapta pe post de filtru.adancimea maxima 1 m si umpic pentru iernare iar in rest e cum se vede.are cam 3 m lungime,(inca nu l-am masurat)si apoape 2 latime(maxim) ( am spus) :) . e populat de 6 koi de vreo 18 cm si 4 carasei cometa adusi cam de 10 zile. am pus 2 nuferi GLORIOSA ,care au ceva frunzulite cat moneda de 50 bani,sunt mici oricum ,la o adancime de 30 cm si mai urmeaza plantele din interior. Astept pareri si ma ales obiectii pentru a realiza cat mai bine micul meu iaz :D .
 

goodmans

Member
e foarte frumos si iti doresc sa ai pesti sanatosi,plante frumoase,alge lipsa si sa te bucuri de el si cind vei fi la pensie.

baga plante cat de multe poti,nuferii sint ideali,sa ocupe 60% din suprafata iazului cu frunzele lor si ai scapat de griji.
baga pistia multe si zambile de apa
cu pestii esti cam la limita maxima avand in vedere ca vor creste repede,sa nu faci exces de mancare ca devin balene.

Cauta sa-ti faci un filtru bun,vezi pe acvarist.ro ca am cateva topicuri la sectiunea pond tot cu "goodmans"
o sa gasesti acolo cum se face un filtru bun si ieftin si de unde sa iei pompe bune si ieftine,eu am luat 2 buc de 4000L/h la 235ron bucata si au kit de arteziana inclus,ridica apa la 2.5m inaltime si nu multe fac asta in banii astia.
eu am facut curtea dezastru pentru ca imi construiesc singur un foisor cu vedere la iaz :)

http://i592.photobucket.com/albums/tt3/ ... CN3017.jpg

http://i592.photobucket.com/albums/tt3/ ... CN3014.jpg

cam asa arata pentru inceput dar lucrarile continua in fiecare zi dupa servici.
 
multumesc goodmans.spor la constructie.chiar azi am facut cu tata un foisor,l-am terminat.a durat vreo 2 saptamani lucrarea dar a iesit beton :) dar nu e langa iaz,e in capatul opus ,ca acolo e si locul de gratar.Am citi tot ce era pe acvarist.ro,interesant filtrul-zilele astea o sa-l fac si eu,ceva de genu". :D
 

Sparow

Member
Pare ok,mai trebuie timp sa se integreze in peisaj,sa creasca iarba pe langa,dar vezi daca ai copii mici sau animale de casa e un pic periculos ca ai adancimea foarte abrupta.Si eu am partea dinspre gard brusc 100 cm dar inspre casa-foisor porneste cu 30 cm.Am un nepotel de 1 an cand vine pe la mine o sa stau cu ochii pe el.....matele mele se feresc de apa oricum :rofl:
 

baby_blues

Member
Am gasit si eu filtrul acela si cred c-o sa-l modific putin pe- al meu pt. ca deja apa se murdareste foarte repede si este destul de neclara iar asta inseamna ca filtrul meu nu-si face treaba.
 

goodmans

Member
nu uitati ca acel filtru se bazeaza foarte mult pe filtrare biologica asa ca prinde foarte bine atunci cand il montati prima data sa turnati in el niste bacterii biostart ceva
eu am luat 2 flacoane de biokick pt 50000L si iazul si-a facut ciclarea in 4-5 zile,apa a devenit foarte limpede si se mentine asa.
 
alge

am o mare problema!apa din iaz s-a inverzit si cu toate ca e filtrata nu se mai limpezeste.din acel filtru home-made,mi-a lipsit dintotdeauna lumina uv.cum as putea improviza un filtru care sa aiba si uv impotriva algelor?
 

goodmans

Member
Nu te speria,apa a suferit o incalzire brusca asa ca avem parte cu totii de o mica invazie a algelor.Eu nu am verzi,am din alea filamentoase care se depun pe membrana si pe plante dar le inlatur mecanic cu aspiratorul.
Daca vrei neaparat UV vezi ca exista un filtru de la resun de 36W si costa cam 280ron.Se conecteaza pe iesirea de la filtru.
Eu mi-am cumparat dar nu am apucat inca sa-l montez.Il gasesti la happypets (daca se considera reclama rog un moderator sa stearga numele magazinului).
Eu ma duc sambata la o garla sa iau un "buchet" mare de papura/stuf care sa pluteasca in iaz cu radacinile libere,am auzit ca radacinile de stuf filtreaza apa excelent si adevarul e ca in baltile unde predomina papura si stuful apa e cristal.
 

aleynad

Active Member
Moderator
am si eu o nelamurire, daca lasi papura/stuful de capul lor in iaz cu radacinile libere, nu ti-e teama ca se fixeaza si numai scapi de ele?
 

Sparow

Member
Si eu am plante [stuf,papura,trestie fara pamant-substrat].Nu are cum sa treaca radacina prin membrana si e mai bine ca radacinile iau direct substantele nutrittive, asa ca algele au mai putina mancare,Logic ar fi sa fie mai putine.Deocamdata e si la mine apa tulbure.
 
Sus