Hibiscus bolnav

crysty

Active Member
Aoleu doamna da' e plin saracu' ! Aveti temperaturi de vara in casa, asta e sigur daca baietii prospera acolo la greu.
Banuiesc ca locuiti in Romania pentru ca insecticidele de la noi nu se gasesc inafara sau se gasesc o parte dar sub alta denumire. Asa ca o sa va recomand ceva bun, destul de puternic pentru ganganiile alea, tripsi sau ce or fi ca nu imi dau seama din poza.
Mergeti la o fitofarmacie si cumparati o fiola de Calypso sau Movento, desi prefer Calypso pentru ca l-am folosit mai des pe diversi daunatori si stiu ca da rezultate. Si Movento da rezultate dar nu l-am folosit pe asa de multe feluri de plante si la mai multe feluri de daunatori cat am folosit Calypso ca sa stiu sigur ca nu recomand aiurea. Deci mergeti pe Calypso de prima data.
Cumparati o fiola mica de 2 ml (sau de 1.8 ml) , sa fie cea mai mica cantitate la fiola posibil , ultima oara stiu ca costa vreo 5,50 lei acum 1 an, iar daca s-o mai fi scumpit atunci sa ajunga vreo 6 lei fiola.
Va pregatiti de un bidon de plastic de 5 litri , puneti apa in el aproape cat sa se umple , taiati fiola de plastic pe lung cu foarfecele ,nu neaparat dintr-un capat in altul desi e mai bine sa rezulte 2 bucati si le dati drumul in bidonul de 5 litri cu apa ca sa se dizolve solutia groasa din fiola. Puneti dopul la bidon si agitati cat puteti pana se dizolva cat se poate de pe fiola. Nu e neaparat sa va chinuiti sa dizolvati tot din fiola din prima ca obositi agitand.
Va pregatiti de un bidonas cu pompa cum sunt alea de la stropit/curatat geamurile daca nu aveti un pulverizator de la magazinele de bricolaj si il umpleti cu solutie din bidonul de 5 litri.
Tratamentul trebuie facut de 3 ori si anume o data pe saptamana.
Insecticidul nu degaja miros deci se poate folosi la interior. Insecticidul nu este periculos pentru maini dar daca vreti sa va simtiti mai in siguranta atunci folositi niste manusi de menaj.
Stropiti planta pe frunze si sub frunze pana cand incepe sa curga solutia de pe frunze. Important e sub frunze pentru ca acolo se ascund majoritatea daunatorilor la plante si acolo depun oua.
Nu uitati sa stropiti si pe solul din ghiveci, inclusiv pe ghiveci pe dinafara chiar daca e plastic, si sub el , inclusiv pe farfurie dar recomand sa spalati farfuria cu dero in prealabil.
Nu are nimic planta daca curge solutie de pe frunze pe pamant sau daca stropiti si pamantul, trandafirul chinezesc este rezistent la insecticide, eu am acum vreo 6 ghivece cu hibiscus rosa-chinensis.
Va notati pe un caiet data cand ati stropit planta si cand vine a 7a zi stropiti iarasi bine. Sa fie in total 3 stropiri deci una pe saptamana.
Daca dupa 3 stropiri vi se pare ca tot mai misca vreo ganganie pe el atunci faceti si a 4a stropire dupa 6 zile.
Daca dupa a4a stropire adica o luna vi se pare ca tot misca ceva (desi nu cred), nu stropiti iar chiar daca au trecut 6 zile, trebuie sa lasati ragaz plantei adica o pauza de la chimicale.
Insecticidul diluat in bidon nu expira intr-o luna asa ca puteti sta linistita in privinta asta. Sa nu fie expirat de la magazin, asta e altceva.
Insecticidul recomandat Calypso , este unul bun din clasa celor sistematice adica o data stropita planta el intra in sistemul circular inclusiv radacini si va circula odata cu seva plantei fancand-o toxica pentru ganganiile care ciupesc din planta iar perioada cat seva va fi toxica in planta dupa o singura stropire va fi in jur de 21 de zile dar i se diminueaza efectul pe zi ce trece daca nu faceti cele 3 tratamente.
Nu uitati sa puneti dopul la bidonul de 5 litri cu solutie sa nu umble cineva la el, lipiti cu scotch o eticheta si daca aveti copiii puneti scotch si la capac si ascundeti bine bidonul pana cand folositi din el iarasi. Iar ce a ramas din solutie goliti la toaleta si nu aruncati bidonul la gunoi cu solutie in el , decat gol, ca sa nu bea din el vreun amarat de om al strazii.
Va spalati pe maini dupa tratamentul plantei si atentie sa nu stati in bataia pulverizatorului ca sa nu sara in ochi.
Daca nu gasiti la fitofarmacie in oras nici Calypso si nici Movento atunci puteti sa cumparati online de la un magazin care vinde asa ceva dar sa nu uitati ca se adauga vreo 16 lei la transport.
De exemplu vad ca aici ar fi pe stoc https://doctorulgradinii.ro/produs/insecticid-calypso-480-sc?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fJTDoxXK23vZEXLpkeIu7Vihj7MQJFTIEBauh_V-K3Pi5dljuqj_8aAkYuEALw_wcB
Ca sa nu dati bani pe transport doar pentru Calypso la un magazin online atunci vedeti ce ingrasamant mai aveti nevoie sau daca va trebuie seminte de flori sau de solutie anti stress pentru plante cum ar fi amalgerol sau poate un foliar cum ar fi Cropmax, bineinteles la sticluta mica ca doar nu aveti sera plina cu plante.
Daca nu se gaseste nici online pentru ca lumea isi cumpara din timp pentru gradini sau ca nu se mai fabrica atunci cautati un echivalent tot atat de bun , cred ca Decis ar fi dar cred ca asta degaja un miros usor neplacut de chimicale si deci trebuie sa stropiti cu geamul deschis sau pe balcon.
Eventual daca nici Decis nu se gaseste sau vreti altceva sau alte pareri mai intrebati chiar la fitofarmacie pentru ca vanzatoarea este obligata sa aiba cunostinte de tratamentul plantelor.
Oricum, veti scapa de aceste insecte pentru ca le consider daunatori de clasa mica, nu asa de distructivi ca paduchii sau ca musculita alba .
Daca schimbati pamantul fara sa stropiti, nu rezolvati nimic.
Daca mai aveti intrebari nu ezitati sa scrieti in topic si astept de curiozitate un raspuns dupa tratamente cum ati scapat de ei.
 
Ultima editare:
Sus