Haworthia ssp.

tzep

Well-Known Member
Moderator
Aceasta fisa a fost realizata initial de catre:
angela draganoiu Trimis: Joi Iun 08, 2006 12:32 pm Titlul subiectului: Haworthia ssp.
___________________________________________________________________________________________

Denumire stiintifica:
Haworthia ssp. (subfamilia Asphodeloideae)

Origine: Africa de Sud

Denumire popularã: Haworthia gen numit de Henri Duval (in 1809) in onoarea botanistului englez Adrian Haworth (1768-1833).

Imagini: http://shaman.sunphoto.ro/Haworthia_2009
Imagini cu Haworthiile membrilor forumului se gasesc in albumul cu suculente
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/HAWORTHIA

Gabarit: Plante suculente, perene, de mici dimensiuni, diametrul rozetelor atingand 2-10 cm. Speciile de dimensiuni mici au rozetele aproape ingropate, lasand afara doar extremitatile frunzelor. Majoritatea sunt fara tija aparenta.

Lumina si temperatura: Lumina puternica, fara soare direct. Lipsa acesteia duce la pierdera formei de rozeta. In cazul expunerii la soare frunzele devin rosiatice. Temperatura minima este cca 8-10 grade C, poate supravietui pentru scurt timp si la temperaturi mai joase.

Frunze si flori: Foarte variate ca forma, alungite si ascutite, triunghiulare si groase, ca o scoica sau semanand cu niste pietre. Puternic imbricate in rozete, pe tulpini scurte sau dispuse in manson pe tije lungi. Frunzele sunt verzi ferme, de culoare închisă, pana la semitranslucida, cu sau fara asperitati albe.
Florile sunt asemanatoare la toate speciile, mici albe cu o tenta roz, dispuse pe un ax lung 10-40 cm.

Solul: Pamant de cactusi cu un amestec suplimentar de nisip si pietris pentru ca au radacini carnoase predispuse la putrezire in cazul unui sol cu exces de umiditate.

Udarea De la sfarsitul lui martie pina in octombrie se uda regulat, in medie o data pe saptamana, asteptand ca pamantul sa se usuce intre udari. In sezonul rece din octombrie pana in martie apa se administreaza in cantitati reduse, de 2-3 ori, in functie de temperaturile unde ierneaza. Udarea in exces determina innegrirea si inmuierea frunzelor, adesea ducand la putrezirea radacinilor si pierderea plantei.

Ingrasaminte: In perioada aprilie-septembrie se administreaza ingrasamant lichid pentru cactee la concentratia de 25% o data la 4-6 saptamani.

Inmultire: De la inceputul lunii mai pana la jumatatea lunii august se pot desprinde vlastarele bazale, se lasa sa se zvante 2-3 zile apoi se planteaza in ghivece cu substrat adecvat.
Insamintarea este o metoda eficace pentru a obtine noi plante.

Conditii de iernare: temperatura de iernare trebuie sa fie 8 - 10 grade C, fara udari si lumina suficienta. Pentru perioade scurte de timp suporta si temperaturi mai mici, dar intr-un sol perfect uscat. In cazul in care se doreste mentinerea lor in vegetatie, udarile trebuiesc facute o data la doua saptamani si cu atentie.

Boli si daunatori: Paduchele lanos apare uneori pe fata interioara a frunzelor se poate elimina cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

Ingrijire, particularitati: Haworthia este un gen care cuprinde peste 150 de specii, aproape toate lipsite de tulpina si sunt formate dintr-o rozeta de frunze impestritate suprapuse si carnoase, iar fiecare specie produce flori care pot fi eliminate prin taierea tijei, astfel incat planta sa-si concentreze energia in frunze.
Aceste plante au posibilitatea de a inmagazina apa si elemente nutritive cu care pot supravietui timp de saptamani sau luni, de aceea trebuie udate doar cand pamantul este uscat si trebuie asezate in locuri calduroase.
Principalele precautii trebuiesc luate in ceea ce priveste udarea, temperaturile de iernare si intensitatea insolatiei, calea de mijloc este cheia succesului in ingrijirea Haworthiilor.
In perioada de iarna / primavara, majoritatea speciilor pierd o parte din radacinile vechi. De aceea este de preferat ca primavara plantele sa fie scoase din substrat si sa li se controleze atent sistemul radicular, indepartand radacinile uscate.
Transplantarea se face cand ghiveciul devine neincapator sau la 3-5 ani.

Specii si varietati:
Haworthia arachantha
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/arachantha
Haworthia arachnoidea
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/arachnoidea
Haworthia asperula
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/asperula
Haworthia attenuata
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/attenuata
Haworthia baksiana
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/baksiana
Haworthia bayeri
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/bayeri
Haworthia bolussi
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/bolusii
Haworthia coarctata
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/coarctata
Haworthia comptoniana
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/comptoniana
Haworthia cooperi
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/cooperi
Haworthia cv. kegani
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/cv_kegani
Haworthia cymbiformis, inalta de numai 8 cm, are frunze lungi gri-verde, lungi de 2,5-5 cm cu virfuri translucide si colturoase. Frunzele sint dese carnoase si formeaza o rozeta compacta.
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/cymbyformis
Haworthia fasciata - rozeta de frunze verzi inchis, triunghiulare
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/fasciata
Haworthia glabrata
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/glabrata
Haworthia glauca
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/glauca
Haworthia maughanii
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/Ha ... _maughanii
Haworthia pygmaea
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/pygmaea
Haworthis pumila) formeaza rozete mari de 10-15 cm; frunzele verde inchis sint lanceolate si impestritate cu protuberante dese asemanatoare perlelor.
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/pumila
Haworthia reinwaldtii are o rozeta neobisnuita alungita, formata din frunze carnoase verde inchis cu puncte si striatii de culoarea pielii, iesite in relief. Are flori mici, nesemnificative, alb-cenusiu, grupate in raceme.
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/reinwaldtii
Haworthia tesselata
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/tesselata
Haworthia truncata
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/truncata

Discutii despre Haworthia:
viewtopic.php?t=1210&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=haworthia

Bibliografie:
http://www.cactuspro.com/encyclo/Asphodelaceae
http://www.cactus-art.biz/schede/HAWORTHIA/
 
Sus