Gradina de pe bloc - realizabila in Romania?

aleynad

Active Member
Moderator
Mai toti care stau la bloc, in special cei de la ultimul etaj ...stiu ce inseamna decorul gri citadin si "covorul" de smoala de pe acoperisul blocului, care se incinge vara pana la lichifiere :(
Dar cati dintre voi s-au gandit la alternativa verde?
Adica in loc de smoala aia veche si urat mirositoare vara, cu rol doar de izolatie impotriva infiltrarilor de pe urma precipitatiilor, sa existe o terasa cu gazon, flori, fluturi si mirosuri suave :D
Poate pare de domeniul "fantasticului" in Romania, dar ideea a inceput sa prinda contur si la noi.
Plantarea cu iarbă a teraselor şi acoperişurilor imobilelor nu aduce doar culoare, ci şi o serie de avantaje:
*acoperişurile verzi (înierbate) protejează de radiaţia solară, izolează fonic şi termic clădirea (60%), prelungesc viaţa acoperişului şi reduc cantitatea de apă pluvială deversată în canalizare, aceasta fiind recirculată pentru întreţinerea vegetaţiei terasei.
*atunci când au la dispoziţie un spaţiu verde gratuit, vecinii vor începe să socializeze
*facând terasele înierbate, acestea trebuie îngrijite, lucru care duce la implicarea oamenilor in mentinerea spatiului verde si la constientizarea modului in care natura trebuie ocrotita.

As vrea sa stiu cum vi se pare ideea si daca ati vazut o astfel de gradina in orasul vostru?
 

Fleur

Active Member
Iar costurile pt a impermeabiliza terasa ar fi cu mult peste posibilitatilor oamenilor obisnuiti. Eu cand stateam la bloc visam adesea la o sera pe acoperisul blocului si daca nu ma mutam probabil as fi incercat ceva de genul asta ca deasupra mea stateau niste oameni deosebiti care cel putin nu mi-ar fi pus bete in roate.
 
Nu demult am vazut la tvr 3,parca, un interviu luat unei doamne care amenajase o astfel de gradina la noi in tara, dar nu mai stiu in ce oras. Deci exista si la noi incercari, dar nu sunt prea mediatizate :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Stiu ca George de la Ploiesti incercase ceva in genul asta dar nu cred ca a reusit pentru ca era o problema cu izolatiile. Ar putea sa ne spuna chiar el ce-a facut.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
blocurile ce se doresc a avea acoperisuri verzi trebuie proiectate pentru asa ceva din start. sus pe bloc trebuie sa ajunga apa printr-un sistem de irigatie, se impune un sistem de drenare, e necesar un substrat pentru plante si toate astea cantaresc. asa ca structura de rezistenta a blocului trebuie sa rezite. ganditi-va numai ca 1mc pamant =1.6 tone si 1mc apa=1tona.
mai accesibila este ideea amenajarii unei gradini 'suspendate' cu plante la container. am vazut astfel de terase in italia si austria si sunt absolut minunate.
 

aleynad

Active Member
Moderator
:D ma bucur ca v-am trezit interesul :wink:
asa...George pe unde e? sa ne spuna daca a reusit :?
 

George

Member
Mi-a venit ideea asta acum vreo trei ani, ajunsesem sa fac planul cu fiecare cm a acoperisului si cu ce plante ar fi potrivit sa pun, eram hotarat sa-mi construiesc gradina mult visata pe bloc. Din pacate nu s-a putut, administratora mi-a spus din start ca n-am nicio sansa, am continuat sa visez si sa incep sa-mi intreb vecinii daca sunt de acord cu asta, insa cand m-am lovit si de refuzul lor mi-am dat seama ca n-am prea multe sanse. Ideea e super ok, doar ca trebuie acordul tuturor vecinilor de pe scara, a administratorului si nu in ultimul rand aprobare de la primarie.
 
Sus