Fortarea mugurilor dorminzi prin aplecarea ramurilor

sicora fabian

Active Member
Pe orice trunchi, oricat de "golas" ar parea, exista muguri dorminzi. Se numesc astfel pentru ca sunt intr-o stare de "dormans", uneori foarte adanc sub scoarta si pornesc in vegetatie - crestere doar in cazul in care planta este in pericol de moarte, pentru a-si reface corana. Ei nu pornesc deoarece hrana se duce mai intai in varf - in pozitia cea mai inalta a plantei, nu neaparat in varful de crestere daca acesta nu mai are pozitia dominanta!
Taierile drastice, cand se elimina o mare parte din coroana, provoaca "trezirea" mugurilor dorminzi - sigur, sunt si exceptii cand, aparent, ii apuca sa creasca si pe ei fara nici un motiv . . .
Sunt cazuri cand ai nevoie de muguri pe o ramura sau trunchi dar nu vrei sa faci reducerea, preferand sa pastrezi si restul, ori nu ai certitudinea ca vor porni muguri, riscand sa pierzi ramura ori planta, risc ce apare in special la plantele subnutrite - pentru ca nu au conditii sa se hraneasca, substratul este sarac, nu are radacini destule . . .
Pentru ca am pierdut destule plante ori n-au mai dat muguri de pe ramura ci direct de pe tulpina, prefer sa indoi ramura, sa astept pana da muguri si abia apoi sa o reduc . . .
Aici, trunchiul era prea lung . . .
, Aici este un Ficus elastica. Acum vreo doi ani, dupa o discutie despre aceasta specie, am promis ca voi lucra cu un exemplar si-mi da batai de cap! :mrgreen: Asa ca l-am tinut la "respect", in pozitie culcata si a fost nevoit sa dea muguri si de mai jos, nu doar din varf! Adevaru-i ca ma cam invarte cum vrea el, am reusit doar sa-i "injumatatesc" frunzele, ca marime . . . nu doar numeric! :rofl:
Este un procedeu pe care-l aplic cu succes si nu doar la bonsai! Orice planta reactioneaza in acest fel daca i se indoaie ramurile sau trunchiul.
EDIT: fotografiile sunt facute acum vreo luna, cand am vorbit cu Vali pe alt topic si am promis ca vin cu poze, acum mugurii sunt mai mari - lastari, voi face poze noi si le voi posta.
 

ovidium

Member
Salutare tuturor. N-am mai fost pe aici... sau ma rog am mai fost da n-am mai scris nimik.
Mercic de info fabian
e bine de stiut
Cu ce specii ai experimentat pana acum cu succes?
 

sicora fabian

Active Member
Cu toate!
Mai mult, sunt certitudini, nu doar experimente . . . iar acest comportament al plantelor n-a fost descoperit de mine, eu doar il aplic. :D
 
Sus