Ficus Rianne

bandi87

Member
vali mai mult pe tine vreau sa te intreb, dar pot si altii sa raspunda la intrebarea mea. Recent am primit un ficus, si as vrea sa fac doi copacei din el. Mai intai vreau sa creez o masa de radacini deasupra taieturi conform pozei:


intrebarea ar fi: cum sa fac ca sa faca radacinile. Eu cunosc doua tehnici:


La prima curat in forma de inel o parta a trunchiului si ii pun acolo praf cu hormoni de inradacinare si porma pun vasul in jurul trunchiului.

A doua: fac o taietura in trunchi, in care pun o piatra sau altceva ca sa tina departe trunchiul de parte taiata incat sa nu fuzioneze inapoi, pun praf de hormoni si vasul.

in cazul ficusilor habarnam care ar fi metoda mai buna :nu stiu: , si de aia il intreb pe vali ca am vazut ca el a facut ceva asemanator la un ficus.

Si inca ceva: ce ar fi mai bun, pamant sau muschi? :?:
 

vali

Active Member
Moderator
Bandi, in cazul ficusilor (de orice fel!) marcotajul aerian este o operatiune extrem de simpla si cu rezultat garantat 100%. Ficusul inradacineaza nemaipomenit de usor... indiferent ce metoda ai aplica: inel decupat in scoarta (cu sau fara exfolierea totala a acesteia), taietura oblica si pana, crestaturi succesive in scoarta, sau - pur si simplu - un inel de sarma bine strans pe trunchi. Indiferent care dintre acestea e folosita, ficusul va inradacina. Si in mod cert, o va face si fara hormoni. In unele cazuri, acestia pot face mai mult rau decat bine, pentru ca, din exces de zel, daca pui prea mult, poa' sa nu-ti apara nicio radacina.
La fel de usor poate inradacina un ficus si FARA a face vreo inginerie pe trunchi, ci doar prin simpla infasurare a muschiului sphagnum in zona respectiva. Chiar daca mai lent, radacinile vor aparea in cele din urma.

Acum: avand in vedere ca benjaminul tau este TOT UN RIANNE :cry: (Doamne, nu mai scapam de ei! :rofl: ), nu te-as sfatui sa te freci prea mult de el cu sculele :) . Are prostul obicei de a-si "lasa coada" imediat, precum soparla. Mai ales taietura aia in trunchi pe care sa "o cracanezi" apoi cu ceva, iti garantez ca nu ai cum s-o faci.
In cazul tau, un simplu inel de sarma bine strans pe trunchi, astfel incat "sa simuleze" o rana in circumferinta, va fi suficient pentru a da semnalul plantei ca trebuie sa treaca la fabricarea de radacini, mai sus de el. Iar eu, n-as folosi hormoni...

In legatura cu amestecul de folosit la marcotare, cel mai bun este muschiul sphagnum (nu muschi de prin padure sau mai stiu eu de pe unde, ci muschi de turba sau de mlastina, cum ii mai zice), pentru ca se lucreaza usor cu el, datorita structurii sale tine umezeala foarte bine si are si un usor efect fungicid. Dar daca nu ai, poti sa pui orice amestec poros din turba si mai stiu eu ce. Insa va trebui sa fii mai atent la mentinerea umiditatii.

In primele 16 imagini de mai jos, e o operatie similara, pe un exemplar din aceeasi specie, facuta cu ceva timp in urma. Sper sa te ajute.
http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
 

DracuMic

Member
ar trebui sa intrebi si pe specialistul nostru in ficusi....domnul Florin,el e mare maestru in asemenea specii.
inainte sa raspunda si vali eu te-as sfatui sa il tai si sa-l pui in borcanul cu apa....face repede radacini.
da vezi cu indoitul ramurilor,Vali stie :) si a mai aparut unul mai nou care a descoperit de curand cat de flexibile sunt......stie el cine este nu mai trebuie sa-i dau nume :rofl: :rofl: :rofl:


Ps ....o scris Vali inaintea mea.!(are mai mult timp :) )
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
Ps ....o scris Vali inaintea mea.!(are mai mult timp :) )
:rofl: Nu e mah... io-s mai aproape de server, ajunge informatia mai repede ") . De la Cluj... mananca 2 paini pe drum. :p
 

bandi87

Member
eeeeee....totusi cred ca merg pe mana lu vali :rofl: (fara suparare dracu mic)...

inca o intrebare..."sfanta folie"...o scot de fiecare data cand ud pamantul?
 

bandi87

Member
mamaaa ce m-am distrat azi cu ficusul....am crezut ca ii dau in cap(daca as sti care e ala)...deci guess what happened :x ...SNAP si am ramas cu dita mai "crangoiul" in mana.....i just joined the "crap!! i broke the ficus branch" club :aoleu: ....asa ca mi-am facut singur program azi...altoire premeditata


don't ask :roll:
 

vali

Active Member
Moderator
Eu am vorbit serios cand am spus sa nu te freci prea mult cu sculele de el.

Welcome to the club! :clap: :rofl:

PS: Si pentru ca Murphy n-a fost fraier, intotdeauna se va rupe ramura de care ai nevoie! :nu-i nimic:
 

bandi87

Member
cred ca de acum incolo o sa folosesc tehnica ce mai grea din arta bonsai:
cut&grow.....il las sa se dezlantuie si ii mai trag cate un dus cu foarfeca :)
 

DracuMic

Member
:rofl: :rofl: :rofl:
ati putea sa va deschideti un club voi astia cu mana grea :rofl: :rofl: :rofl:
da` ba Bandi ce dracu i-ai facut ma? l-ai bandajat?
Foarte taree...
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
:rofl: :rofl: :rofl:
ati putea sa va deschideti un club voi astia cu mana grea :rofl: :rofl: :rofl:
Care "noi astia cu mana grea" ? Ca pana acum, toti care s-au atins de un Rianne au sfarsit prin a rupe ceva la el. Mai putin tu! Dar nu e timpul pierdut :) .
Insa, al Dracu cum esti, nici n-o sa spui cand s-o intampla :rofl:

Tre' sa te pandim! :)
 

bandi87

Member
DracuMic a spus:
:rofl: :rofl: :rofl:
ati putea sa va deschideti un club voi astia cu mana grea :rofl: :rofl: :rofl:
da` ba Bandi ce dracu i-ai facut ma? l-ai bandajat?
Foarte taree...
:) it's a kinda' magic...magic :dans:
l-am pus in "ghips", dar din cauza fracturii deschise am avut nevoie si de cateva interventii "chirurgicale"...deocamdata astept pana la urmatoarea "radiografie" si vom vedea ce fac
 

bandi87

Member
ce ziceti de o petitie? :?
adunam cat mai multe semnaturi, cei care suntem dezamagiti de faptul ca ficusul tot crapa...si trimitem semnaturile la mama natura :incapatanat:
 

vali

Active Member
Moderator
Nu mama natura e vinovata.
Pe olandezi putem sa-i injuram fara rezerve (oricum treaba e reciproca :) ), ca ei l-au inventat. Rianne e obtinut in laborator si au fost foarte mandri de ei si de ce au realizat. Cica asa ficus n-a vazut nici dracul... si pana sa-si cumpere si DracuMic, au avut dreptate :) . Intr-adevar, frunzele sunt destul de mici, raspund foarte bine la tehnici de micsorare, planta are acea crestere sinuoasa, coroana este destul de compacta, lucruri care pot fi exploatate in bonsai. Dar cand ajungem la capitolul elasticitate :cry: ... Ce-i mai gros de 4-5 mm n-are cum sa fie indoit, ca explodeaza pur si simplu :x .

Vad ca restul lumii si-a cam luat mana de pe acest soi... deja e cunoscut ca ”ficusul european” :rofl:
Dovada: http://images.google.ro/images?hl=ro&q= ... gini&gbv=2
 

DracuMic

Member
:rofl: :rofl:
Da lasa ma ca io inca nu am descoperit ce "casant" este.....cu delicatetea mea 8) .
Oricum am ganduri mari cu el.....punem altoi de bambus si cedru sa vezi ce ma invidiaza Dutch-ul daca se prinde.Atunci sa vezi ce somitate o sa ajung in lumea floraritzelor de pretutindeni.!
Ma vor cauta chinezii ca nu mai au ce sa le dea de mancare la panda ca li so terminat bambusii.!!! :mrgreen:
 

bandi87

Member
da mai baga in el si niste orez si porumb 8) te cauta porma si aia din africa nu numai chinezii...hranesti jumate din lume cu bonsaiul tau :rofl: :rofl: vai da rai suntem
 
Sus