Evolutie Lemn Cainesc

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu daca v-am facut deja cunostinta cu „eroul” acestui topic, un lemn-cainesc.

Inainte de a incepe modelarea, arata asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m_2004.jpg . In primavara urmatoare au fost alese ramurile primare, au fost taiate cioturile existente pe trunchi, a fost replantat mult mai sus decat era initial, ocazie cu care a fost inlaturata si o mare parte a radacinii. In plus, a suportat si o reorientare a unor ramuri, cu ajutorul sarmei http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/483d.jpg
In continuare, m-am axat pe ingrosarea ramurilor de la baza cu ajutorul lastarilor de sacrificiu http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/1b78.jpg Tot restul anului, n-a mai patit nimic. De fapt, nu doar tot restul anului, ci chiar si anul urmator pana-n vara, cand a fost defoliat pentru eliberarea coroanei, astfel incat sa pot efectua noi corectii la ramurile care ma interesau.
Inainte http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/5ddb.jpg
Si dupa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/d7f0.jpg
Toamna, tarziu, sarma a fost scoasa, iar in primavara urmatoare copacelul a fost replantat intr-un vas mai larg dar mai putin inalt, pentru a „trage” radacinile mai sus, iar coroana a fost redusa drastic http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000800.jpg Atat pentru anul 2007!

In aceasta primavara, iarasi a fost replantat (normal, doar e ligustrum; ii cresc radacinile mai repede decat ramurile :rofl: http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... d_2008.jpg Apoi, a fost defoliat (foarte devreme, in aprilie) pentru evidentierea ramurilor si legarea cu sarma http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... CF1118.jpg
Dupa aparitia noilor frunze (si in functie de locul acestora), am facut mici retusuri la pozitia ramurilor pentru a stabili perimetrul noii coroane. Totodata au mai fost efectuate si tunderi de corectare.
La ora actuala arata asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... CF1458.jpg

Acum astept indesirea coroanei, pentru a putea delimita apoi spatiile goale ce vor ramane in aceasta (spatii ce se pot intui, deja). Depinde mult de cum il vad eu, dar depinde la fel de mult si de felul in care va evolua el.

PS: desi „pe viu” toti cei care l-au vazut au spus ca arata bine, este unul dintre cei mai putin fotogenici copacei ai mei. E foarte greu de exprimat in imagini :) ...

EDIT: imaginile din link-urile nefunctionale de mai sus, se pot vedea aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
 

Aurelian

Member
Daca n-ar fi tulpina care sa-l tradeze as fi tentat sa spun ca nici nu e vorba de acelasi copacel. A trecut prin atatea vase, forme si dimensiuni incat cred ca daca cineva ar privi cu ceva mai putina atentie toate acele poze separat...cred ca ar putea fi pacalit cu usurinta.
Imi aduc aminte ca la un moment dat dintre toti copaceii tai, acesta era unul dintre preferatii mei. Nu ca acum nu ar mai fi ..dar faptul ca nu l-ai mai scos demult "in lume" pe mine unul m-a facut sa-l scap putin din vedere , dar acum revazandu-i asa dintr-o data toata evolutia din ultima perioada...mi-a creeat un sentiment placut. Daca suporta comparatie..ceea ce am simtit vazand aceste poze... a fost ca si cum mi-am revazut un prieten dupa o perioada lunga de timp in care toate i-au mers din plin ..si cu asta cred ca am spus totul.
 

LUITZA

New Member
Salut ! Spune-mi si mie te rog mult cum se ingrijeste un bonsai din specia lemn cainesc ! De abia l-am primit si mi-e frica sa nu-i fac rau cumva!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Te rog ca de la postul urmator sa incepi sa scrii cu minuscule. Daca vei continua sa folosesti majuscule va fi ca si cum ai tipa la noi.
 

vali

Active Member
Moderator
LUITZA a spus:
Salut ! Spune-mi si mie te rog mult cum se ingrijeste un bonsai din specia lemn cainesc ! De abia l-am primit si mi-e frica sa nu-i fac rau cumva!
Ai aici cateva informatii generale http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=596
Eu as putea sa-ti spun cum il ingrijesc eu pe-al meu (nu cum "se ingrijeste"), raportandu-ma la conditiile si locatia apartamentului meu, care pot diferi foarte mult de conditiile si locatia apartamentului tau. Astfel, exista riscul sa te indrept pe un drum gresit.

Citeste acel topic, incearca sa-i oferi cat mai mult din cerintele de acolo si - nu in ultimul rand - observa-i evolutia; pune-te la curent notiunea de "udare bonsai" (aici gasesti ceva http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729 ) si fii cu ochii pe el in perioada imediat urmatoare.
De obicei, primele saptamani dupa achizitionare sunt cele mai dificile (acomodarea, deh!).

Toate bune.
 

vali

Active Member
Moderator
Lucrari de primavara si la dumnealui...
La cum ii cresc radacinile, nu poate fi lasat 2 ani la rand fara sa i le scurtez, iar inafara de asta, mai erau de facut niste mici corecturi.
Poza de buletin, inainte de operatie si ramurile pe care vreau sa le elimin Au fost taiate ”instantaneu”, mai mult a durat sa curat locul si sa-l sigilez A urmat o legare ”turniquet” sus, pe varf, pentru a-l readuce deasupra bazei trunchiului si am ales un nou unghi de plantare
Iata de ce spun ca nu poate fi lasat ”neumblat la radacini” 2 ani la rand Dupa ce ”l-am epilat” a ajuns asa Vasul il astepta pregatit asa ca l-am pus la locul lui, intr-un substrat proaspat si-am scapat de el, ca mai asteapta si altii. :D

Sper sa poata fi de folos topicurile astea cuiva, candva.
 

bandi87

Member
100% ca e de folos....mai ales daca cauta cineva imagini concrete cu replantare :mrgreen: Ce rabdare ai cu pozele :rofl: ....eu de obicei ma apuc de munca si ma trezesc...khm..n-am facut poze :? ..darn it!!
 

Kodama

New Member
Am incercat sa citesc cat mai mult din ce ati scris despre bonsai, dar din pacate nu am avut timp suficient, iar cantitatea de informatii este mare. As avea nevoie de ajutorul vostru. As vrea sa incep cu primul meu bonsai, dar nu stiu daca plantutele pe care le am sunt bune. Am un lemn cainesc adus din paudure si plantat de vreo saptamana in fata casei si am un lamai (sau mandarin, nu stiu sigur) in ghiveci, care are cel putin 7 ani. E destul de mare. Va rog sa-mi spuneti daca as putea face bonsai din unul din ei si din care ar fi mai bine.

Multumesc anticipat!



P.S.: Am deschiis subiectul aici ca sa nu pun un post nou degeaba. Daca nu e bine sa-mi spuneti. Sunt nou si nu prea stiu.
 

vali

Active Member
Moderator
Bine ai venit, spiridushule :)
Citricele nu sunt alegerea cea mai fericita, in bonsai.
Lemnul cainesc, in schimb, este o specie destul de docila si pe care se poate lucra relativ usor, chiar de la nivelul zero.
Daca, asa cum spui, este vorba de un exemplar adus de curand din natura, atunci ar cam trebui sa te abtii de la interventii asupra plantei, pana vei avea convingerea ca aceasta s-a stabilizat si obisnuit cu noul mediu.
Iar intre timp, poti continua sa citesti ce-i pe-aici si sa intrebi, cand e cazul sa-ti clarifici anumite aspecte.
 

Kodama

New Member
Multumesc foarte mult pentru informatii, Vali! :D Asa o sa fac. O sa-l las pana primavara viitoare. Pana atunci mai creste si el putin. Nu as vrea sa-l stric degeaba.
 

sicora fabian

Active Member
La toamna sa mai mergi in padure si sa mai cauti un ligustrum, cu ramificatiile mai de jos, ii reduci ramurile si-l plantezi - in primavara va da noi lastari si vei avea de unde alege! :D
Curaj si rabdare!
Vali, dar pe asta unde l-ai tinut, ca parca nu l-am mai vazut . . .
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt poze vechi, Fabian.
Nu stiu daca l-ai mai vazut sau nu, dar din 2009 sigur nu l-a mai vazut nimeni.
Facea parte din colectia la care am renuntat atunci.
 

ovidiu1964

Member
Vali, m-am uitat in pozele tale, nu vrei sa ne povestesti, mai ales celor noi in domeniu, ce s-a intamplat in vara 2009, toti par asa sanatosi si brusc DECEDAT, poate avem de invatat, multumesc
 

vali

Active Member
Moderator
sicora Fabian a spus:
Vorbeam de supravietuitori . . .
Nu, Fabian, nu exista supravietuitori din acea perioada. Am mai spus-o aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... &start=150 , dar postul fiind din 01 aprilie, probabil ai crezut ca-i pacaleala :rofl:.
@ ovidiu1964 – Nu e vorba ca m-am razgandit, Ovidiu… Pur si simplu, am simtit nevoia sa sterg totul cu buretele si s-o iau de la zero, intr-o alta abordare.
Ajunsesem sa fiu mult prea implicat si mult prea vehement in lucruri ce s-au dovedit lipsite de importanta. Credeam sincer in miscarea bonsai de la noi din tara. Intarzia sa apara asa cum mi-o inchipuiam eu si nici acum nu este altceva decat o agitatie browniana.
Scriam ca apucatul posturi de juma’ de pagina, cu poze, evolutii, explicatii... Abureli... n-au folosit nimanui, decat celor ce le-au repostat pe site-uri mai mult sau mai putin comerciale si si-au insusit paternitatea. In plus, exemplificam cu copaceii mei de-atunci - pe care nu-i consideram „bonsai” - dar toata lumea facea „WOW” si credea ca asa tre’ s-arate un bonsai. Bashka, au inceput sa apara si „idei” de genul „nu conteaza ca n-avem bonsai; sa aratam lumii ce avem, ca sa vada ca macar ne straduim!”
Deci, nu poti iesi pe strada cu pantalonii rupti in c...oate si cu doua numere mai mari, doar ca sa arati ca ai si tu pantaloni, fara sa te umpli de ridicol. Dar la noi, notiunea de ridicol (cand exista) este extrem de flexibila.

In 2009, am inteles ca toate astea sunt si din vina mea.
De-atunci, principalul meu obiectiv este sa invat EU. Si sa nu mai vorbesc despre copacei decat la nivel de entry level, nivel la care ma consider a fi.

Asta s-a petrecut! Iar acum sper sa putem reveni la subiectul topicului. :D
 

sicora fabian

Active Member
A impartasi din propria experienta nu este niciodata inutil. Daca lucrurile se misca mai greu sau nu direct spre tinta dorita, nu inseamna ca nu mai este speranta!
 
Sus