Defoliere la Ficus benjamin

cornelia

Fondator
Membru staff
vali Trimis: Lun Iul 25, 2005 3:34 pm Titlul subiectului: Defoliere Ficus-Benjamina

--------------------------------------------------------------------------------
Chiar dacă este cam târziu pentru speciile cu frunze căzătoare, fiind vorba de un Benjamina operaţia se poate executa fără nici un risc. Am unul căruia îi pusesem gând rău de luna trecută; n-a fost să fie, e să fie acum şi profit de ocazie să-l fac de râs pe forum, să-l vadă toată lumea la chelie.
Care e rostul defolierii în cazul ficusului plângător? Pentru cei care n-au aflat încă din altă parte, n-are sens să încercaţi să obţineţi frunze mai mici; efectul va fi doar temporar. În anul următor vă vor apărea nişte "frumuseţi de frunze"... Eu am învăţat asta the hard way, după ce vreo 3 ani am tot chinuit unul, nefăcând altceva decât să-l ţin pe loc şi să nu-i dau voie să crească.
Totuşi, prin defoliere, la benjamin, putem dirija fluxul de energie. Dacă vrem ca anumite zone ale bonsai-ului să se dezvolte mai mult decât altele, le lăsăm frunzele; restul îl defoliem.
Eu încerc să dezvolt partea de jos a trunchiului şi primele ramuri (şi să-l fac de râs ).


D3rutat Trimis: Lun Iul 25, 2005 5:22 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Hihihi e caraghios!! arata bine, in cativa ani, daca se mai ingroasa un pic, va arata excelent. Cum ai reusit sa cresti muschiul ala atat de frumos??? ce conditii ai??


vali Trimis: Lun Iul 25, 2005 6:44 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
De îngroşat se va îngroşa, căci n-are încotro. Deocamdată e un pui, dar e ascultător.
În privinţa muşchiului, ce să spun, condiţiile nu înseamnă întotdeauna totul; e greu de explicat în câteva cuvinte, nu ştiu, dar uneori, mai trebuie să te şi rogi de ei să facă exact ceea ce vrei. Acel muşchi este "semănat" dacă se poate spune aşa. Practic, am păstrat muşchi uscat de anul trecut, pe care l-am făcut pulbere şi l-am presărat pe suprafaţa solului în vas. Cu o umiditate controlată, a ajuns să arate aşa. Aici e problema, căci nu ştiu cum să-ţi explic cum să controlezi umiditatea (şi nici n-aş avea cum, nu cunosc climatul în care trăiesc bonsaii tăi). La urma urmei, totul ţine de ochi şi de mână: încerci o dată, pierzi, încerci în continuare şi până la urmă ajungi acolo unde îţi doreşti.
De fapt, în bonsai, la asta se rezumă totul, indiferent cât de pregătit ai fi teoretic.


gabib77 Trimis: Vin Sep 02, 2005 11:51 pm Titlul subiectului: am si eu o intrebare

--------------------------------------------------------------------------------
nu sunt nici eu prea experimentat in bonsaiala, dar am vazut ceva curios printre pozele tale... ce e cu fibra aia de cocos? o pot inlocui cu altceva sau de unde pot luat fibra din aia sa incep sa le fac si eu alor mei niste radacini aeriene...


vali Trimis: Dum Sep 04, 2005 1:45 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Salut Gabi.
Nu ştiu dacă ai citit subiectul "Rădăcini aeriene" din secţ. Bonsai. Acolo explicam, în mare, pentru ce am folosit fibra de cocos.
Nu este indispensabilă pentru formarea unor rădăcini aeriene, microclimatul realizat prin folosirea unei incinte fiind cel care stimulează apariţia acestora. Eu am folosit fibra pentru a menţine o umiditate sporită pe segmentele de trunchi tratate cu Radistim, unde am vrut neapărat să-mi apară rădăcini, cam în acelaşi mod în care se foloseşte muşchiul Sphagnum la marcotajul aerian. Am optat pentru fibră deoarece structura sa grosieră permite apariţia unei singure rădăcini viguroase (care să se întindă spre sol), spre deosebire de Sphagnum care ar fi dus la ramificarea acestei rădăcini în zeci şi sute de firişoare, ori intenţia mea nu era aceasta.
Repet, nu este obligatorie utilizarea fibrei. Dar dacă vrei să experimentezi sau să obţii rădăcini la "punct ochit - punct lovit", nu te opreşte nimeni.
Despre cum să ţi-o procuri, nu ştiu cum să te ajut... Fibra, ca atare, nu am cunoştinţă că s-ar comercializa. Dar poţi folosi orice altă fibră naturală, chiar şi câlţi sau pânză de sac.


IoanaM Trimis: Dum Sep 04, 2005 3:12 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vali,
stiu ca sunt off topic...
Am admirat gardenia si azaleea ta, si as vrea sa imi spui cum le ingrijesti, avand in vedere ca sunt plante acidofile: ce fel de ingrasamant folosesti, cum corectezi aciditatea substratului, etc.
Eu am achizitionat recent o gardenie, si as vrea sa am grija de ea, pentru ca si ea sa ma rasplateasca cu florile ei superbe...
Cum o ingrijesc eu:
- o tin pe un balcon orientat spre rasarit, insa razele soarelui nu ajung niciodata pana la ea.
- o pulverizez zilnic cu apa distilata
- am cumparat de la farmacia umana o fiola care contine fier, dar din pacate nu stiu cum sa administrez solutia - asta pt. ca stiu ca gardenia are nevoie de ingrasaminte bogate in fier.
- o ud cam de doua-trei ori pe saptamana, tot cu apa distilata, in farfurie, aruncand dupa 2 ore surplusul, pt. a nu putrezi radacinile.
Daca ai un sfat pentru mine, m-as bucura tare mult!
Multumesc!


vali Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:21 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Ioana, ţi-am răspuns în secţiunea "Plante de interior"
Vei găsi un subiect "Gardenia" special pentru tine
Sper să-ţi fi fost de folos.
Dacă mai ai nelămuriri, continuă discuţia acolo.


Simina Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:45 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vali...da ce te pricepi la flori! Am admirat toate plantutele tale...
Felicitari!


gabib77 Trimis: Mie Sep 07, 2005 4:01 pm Titlul subiectului: merci

--------------------------------------------------------------------------------
vali, merci pentru explicatii
eu am un ienupar si vreau sa-i fac si niste radacini aeriene... cum nu cred c-o sa gasesc pe undeva fibra de cocos, am recurs la alta idee luat de pe undeva de pe net... am infasurat o folie de plastic in jurul trunchiului la baza in care am pus pamant si acum astept sa prinda si ceva radacini... sper sa reusesc cat de curand sa pun si eu niste poze...


vali Trimis: Mie Sep 07, 2005 9:48 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Gabi, când ai spus
Citat:
sa incep sa le fac si eu alor mei niste radacini aeriene...

m-am gândit că este vorba tot de ficuşi.
În cazul ienupărului ai fi putut să ţii plasticul şi fibra fibrelor pe el 7 ani şi n-ai fi văzut vreo rădăcină aeriană . Nu, deci, acea tehnică nu poate fi aplicată ienupărului. Am văzut copăceii tăi şi, dacă-mi permiţi, primul lucru sesizat a fost acela că te-ai cam grăbit cu plantatul în vase mici. Apoi, speciile asupra cărora te-ai oprit sunt specii ce se pretează bonsailor de dimensiuni mari. Stejarul, alunul, pot fi formaţi ca bonsai de cel puţin 70-80 cm. La o asemenea înălţime, gândeşte-te cam ce diametru şi ce conicitate ar trebui să aibă trunchiul. Dacă tu i-ai pus de acum în două mâini de pământ când crezi că vor atinge dimensiunile necesare?... Nu vreau să te descurajez dar la ce te-ai înhămat tu ai fi avut nevoie de o curte. Plantai copăceii direct în pământ, îi formai vreo 7-8 ani acolo (pt. trunchi şi structura ramurilor principale) şi abia apoi puteai să-i muţi în vase şi să te concentrezi în continuare pe ramificaţii şi micşoarea frunzelor. Eu nu spun să renunţi la ei, dar gândeşte-te ce te aşteaptă.
Acum revenind la ienupărul tău: dacă vrei neapărat rădăcini aeriene la el, foarte bine. Mută-l într-un vas mai mare, ocazie cu care te uiţi bine la structura rădăcinii sale. Vizualizează forma pe care o doreşti şi aranjează ramificaţiile răd. cât mai aproape de aceasta. Poţi folosi şi sârmă pentru a te ajuta. Fixează ienupărul în vas şi adaugă substratul lucrându-l bine cu beţişorul pentru a nu rămâne pungi de aer. În timp (2-3 ani) vei putea înlătura stratul superior (gradual) astfel ca în final rădăcinile poziţionate de tine să fie aeriene.
 
Sus