Curte betonata

cosmina

New Member
Dragii mei,
De ceva vreme am fost absenta de pe forum. S-au intamplat multe in viata mea (nu vreau sa sune tragic, caci nu este in totalitate), iar acum sunt nevoita sa ma mut cu locuinta intr-un loc unde exista curte, dar e betonata.
Sunt disperata. Nu stiu ce sa fac cu magnolia.
Sub nici o forma nu o las pentru ca va fi smulsa de buldozere.
E un copacel frumos de aproximativ 1m 50 cm. Nu a inflorit niciodata de la plantare. O asteptam in primavara asta. Mi se rupe sufletul, dar trebuie sa incerc sa o replantez. Acolo unde ma mut nu cred ca o pot transplanta. Probabil ca-i voi gasi alt stapan. Trebuie insa sa incerc sa o salvez.

Deci, date despre marime:
- inaltimea aproximativ 1m 50cm
- coroana cu diametrul de 70-80 cm
- tulpina la baza cu diametrul de 3 cm

Intrebari:
- cam la ce distanta de tulpina si la ce adancime trebuie sa sap ca sa nu-i afectez radacina?
- in ce amestec de pamant sa o pun temporar (oricum trebuie sa gasesc un vas pe care nu cred ca-l pot lua din comert; tot ce-am vazut eu prin Brico. sau Prakt. si care avea dimensiuni f.mari, se ingusta detul de mult la baza, deci volumul "util" nu era ce mi-as fi dorit)?
- in ce luna e cel mai bine sa incerc scoaterea din pamant (se pare ca voi mai sta in casa asta pana prin mai, poate iunie)?

Cam asta ar fi. Imi vine sa plang, dar mai bine ma abtin si-mi fac treaba cat pot. Nu mai vorbesc ca trebuie sa cazez temporar sau definitiv la noua locatie urmatoarele: arbusti (iasomie, forsitzia, prun japonez, eventual si cativa lastari de coacaz, caci nu vreau sa raman fara ei), bulbi de lalele, viorele, lacramioare, muscari, bujori, nenumarate primule. Pentru oricare dintre ele mi-ar fi folositoare sfaturile voastre.
Raman pe loc o tufa de trandafir si un liliac care a ajuns la niste dimensiuni superbe - e ... copac... in toata regula. Sper ca viitorul proprietar si echipa de constructori sa-l lase in pace. La visini, meri si peri nu vreau sa ma mai gandesc.

Va sarut cu drag si va rog efectiv sa va rugati pentru plantutele mele si pentru mine sa reusesc sa salvez cat mai multe.
Cu drag, Cosmi
 

cosmina

New Member
Nu-i rea ideea. Chiar de loc. Sigur o s-o pun in practica.
Durerea mea e ca unele dintre ele nu vor rezista .
Merci Myo scumpa.
PS: Daca mai aveti drum prin Gradina Botanica, oricare dintre voi, poate intrebati un specialist de acolo cum sa fac cu magnolia.
 

schlucky

Member
cosmina...eu nu ma cunosc cu asa ceva...poate mflorin sa te ajute .... dar am vrut sa iti spun altceva

fiind intr-o zi intr-o pepineire .... a venit cineva ce vroia un copacel, trecea de 2 metri si era destul de bine dezvoltat .... si sa sti ca nu au sapat in jurul lui decat cam la 50, deci practic un cerc cu diam. de 1m (daca asa este corect matematic :oops: ) si l-au invelit intr-o panza si la coroana pana acasa i-a legat crengile cu sfoara si le-au tras asa sa se adune putin totul sa nu stea f. lasat

vecina mea si-a cumparat o salcie plagatoare (si era f. inalta, dupa ochiometrul :rofl: meu trecea de 3 m bine) si tot pamantul cu care a fost livrata era cam cat tot de 1 m de la baza salciei in jos si mai putin in latime

iar in magazin copaceii fie ei si de 2 m...au un bulgare de pamant ce intra intr-o galeata de 10l uneori ....

si daca stai la curte betonata, in cazul in care iti palce "rustical" ai avea o sansa sa cauti butoaie vechi de pe la tara, in care se facea vinul, sau se punea varza la murat (unele sunt si de 100l si mai mari) si sa iti pui in ele ceea ce iti este la inima si nu vrei sa te desparti, unele butoaie le poti taia in jumatate si ai asa mai mult spatiu (eu am vazut aici asa in butoaie trandafiri si tufe de strugurei si zmeura...si mi-a placut f. mult)

si butoaiele le poti decora putin (adica vopsite in culoarea preferata, sau putin smirgaluite si date doar cu lac de lemn care da nunate diferite)
 

schlucky

Member
iar in jurul butoaielor mari se pot pune ghivece de diferite marimi cu flori.... imi imaginez ca trebuie sa arate bine

desi poate le-ati vazut.... astea sunt 3 din cele 5 butoaie ale mele, si sper ca in rpimavara asta sa ma gasesc la pietele de vechituri si altele precum si caldarile alea de lemn si alte obiecte din lemn ... caci am inceput sa fac pt. ele o pasiune :) .
 

simonag

Member
Si eu am vazut in Canada copaci pitici in butoaie de lemn sau ghivece. Problema este ca magnolia are radacinile sensibile la frig si va trebui sa le protejezi bine impotriva inghetului. Un copacel mult mai potrivit pentru butoi ar fi Acer. Oare trebuie aranjata/tunsa coroana inainte de transplantat pentru a pastra un echilibru intre nunarul radacinilor si numarul ramurilor (deci intre absorbtia apei prin radacini si evoporarea ei frunze), tinand cont de faptul ca atunci cand e scos din pamant copacelul va pierde din radacini?
 

sorina

Active Member
pasiune

Ai dreptate Schlucky , vechiturile de tot felul pot fi foarte decorative
Dar din pacate aceste lucruri se gasesc foarte greu , si sa-ti spun sincer pe la unii stau pur si simplu aruncate prin curti sau soproane , dar nu vor nici sa le de (vinda )
<img src="http://i242.photobucket.com/albums/ff116/sorina_08/smaily/cry15.gif" border="0" alt="Photobucket">
Mi-ar place sa avem o rubrica cu idei din acestea de tot felul si cu sfaturi de la cei avizati sau care se pricep sau au vazut pe ici pe colo... asa ceva ma refer aici nu numai la vechituri care se gasesc foarte greu ci si la idei ciudate , originale sau Nu cu aranjamente din PIATRA , LEMN ALTELE ...
<img src="http://i242.photobucket.com/albums/ff116/sorina_08/smaily/angels12.gif" border="0" alt="Photobucket">
 

calin123

Member
bad news :
diametrul radacinilor aprox diametrul coroanei ,
e tirziu deja sa o transplantezi azi-maine infloreste , poti incerca dar eventual transplanteaz-o repede in locul definitiv
 

lili

Member
Aceste aranjamente, ornamente pot fi extrem de decorative, doar ca trebuie avuta mare grija ... abundenta si alegerea neinspirata a plantelor, pot creea o mare amestecatura de prost gust :wink:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Comasat cu topicul "Colt de verdeata intr-o curte de asfalt"

cosminyo a spus:
Buna ziua, sunt nou pe site :shock: si in cele ale gradinaritului, si tare as vrea sa plantez o salcie pletoasa la mine in gradina si am si eu intrebare: Care este momentul cel mai bun pentru a o planta + cum fac rost de un butas? un vecin are si el una......... mostenire de la bunici, m-ar putea ajuta o creanga???
Poate suna ceva cam caraghios, insa eu nu am avut deloc tangente cu gradinaritul si acum am ocazia sa fac ceva frumos, asa ca daca ma poate ajuta cineva as fi foarte recunoscator.
Ideea principala e de a face un colt de verdeata intr-o curte plina de asfalt, asa ca daca cineva are alte sugestii in afara de salcie, iarba si balansoar............sunt deschis la sugestii. :D
Multumec mult
gabriela jalba a spus:
E faina o salcie pletoasa!!! si e plina de simbol religios.. Ce-ai zice de un pom fructifer ??!! Arbusti?! garduri imbracate in plante cataratoare parfumate,colorate, jardeniere de dimensiuni mari (aprox 1mp) ,care pot deveni adevarate straturi de flori....
Gabiuta a spus:
Salcie poti planta si acum fara probleme.Dintr-o singura creanga mai grosuta la radacina careia pui zilnic cel putin 5 litri de apa iti va creste intr-un singur an incit te va bucura deja cu putina umbra.Iar in doi ani vei pune sub ea si balansoarul dorit.
Si o sugestie: ghivece imense din ceramica plina de flori colorate raspindite chiar pe asfalt si jardiniere asortate.......
Succes.
cosminyo a spus:
Multumesc mult pentru promtitudinea raspunsurilor, am sa o plantez zilele astea si deasemenea voi incerca si din sugestii :wink: ............si sa vedem ce iese, cu siguranta voi pune unele poze..........peste ceva timp :D
Gaia a spus:
Cosminyo, ce zici de niste trandafiri cataratori sau alte plante urcatoare gen clematite? Ocupa suprafata mica de pamant si pot si urcate pe diverse suporturi sau chiar pe zid si dau un aer primitor si prietenos curtii prin florile lor mari. Asta bineinteles printre alte plante, un copac si niste jardiniere mari mi se par si mie idei excelente.
 
Sus