Crassula coccinea

cornelia

Fondator
Membru staff


Am cumparat planta asta acum vreo doua luni pentru ca mi s-a prins de retina si nu m-am potolit pana n-am cumparat-o. Sta in ghiveciul initial intr-un loc insorit. Problema e ca imi pare decolorata si deshidratata desi nu sufera de sete peste masura si nici n-a ars-o soarele din cauza ca mai mult ploua. :mrgreen: Ce sa ma fac cu ea? Vreau sa aiba un aspect sanatos, nu sa arate ca o galbejita...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Daca spui ca sta in ghiveciul initial, inteleg ca si substratul e cel initial, adica multa turba. Cred ca asta-i una din cauze si daca spui ca mai mult ploua, nu are suficienta lumina. :gandit: :nu stiu:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Eu am citit ca este o planta care iubeste soarele, de asta am spus ce-am spus. Nu vrea adapostita, si solul sa fie mai mineral.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu e adapostita, e in locul cel mai insorit din balcon. Poate de la pamantul ala prost i se trage. As transplanta-o dar mi-e ca-i face si mai rau. Nu vreau sa-i pun pamant de cactusi.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Pai nu de acela, ci mult pietris, nisip, sparturi de caramida si un pic de pamant de gradina fara turba.
 

gino

Member
Cornelia, iata cateva date, sumare ce-i drept, dar care iti pot fi de folos in legatura cu planta ta.
- Origine : Africa de Sud unde creste la altitudini de 8oo metrii sau mai mari, pe coaste montane unde predomina gresia si curtul.
Deci are nevoie de sol mineral in cultura...si probabil ca nu se impaca cu temperaturile prea mari de la noi.
- In natura formeaza tufe bogate, unde varfurile lastarilor au frunze mai deschise la culoare, in timp bazele lastarilor se desfrunzesc.
In cultura are nevoie de foarte mult soare, de preferat direct.
- Aspectul estetic al unei tufe se deterioreaza dupa 3 - 4 ani si se recomanda regenerarea prin prelevarea de butasi care se inradacineaza in nisip.
- In afara de Crassula ovata, care se adapteaza usor conditiilor de sera sau balcon, in general toate celelalte specii ale genului sunt cu mult mai pretentioase, ca mai toate plantele care provin din zona sudica a continentului african.
- In concluzie : nu ai nimic de pierdut daca incerci sa transplantezi pe sol preponderent mineral. Eventual taie unul doi butasi si incearca sa-i inradacinezi. Noile plante obtinute, probabil ca se vor adapta mai usor la conditiile tale...
Succes ! :D
 
Sus