Cotoneaster

sicora fabian

Active Member
Din genul Cotoneaster face parte si specia C. horizontalis, un arbust destul de des folosit in spatiile verzi, dar de care s-a vorbit destul de putin, desi are multe calitati decorative.
Are crestere aproape taratoare (prostrata), dezvoltandu-se mai mult in lateral - chiar doi metri in diametru la maturitate deplina, iar in inaltime poate ajunge la 50 - 70 de cm.
Are frunze micute, aproape rotunde, intregi, dispuse altern, cu luciu evident verzi intunecat, care toamna se coloreaza in galben bruniu si rezista pe ramuri mult dupa primul inghet. Florile sunt mici, roze, cu inflorire abundenta, in luna mai. Fructele sunt ca niste bilute rosii (bace), cu 2-3 samburi si stau pe planta pana dupa Anul Nou, fiind foarte cautate de pasarele, mai ales in iernile cu zapada multa.
Inmultirea prin seminte este mai greoaie, deoarece trebuie tratamente speciale (stratificare un an de zile ori tratare cu acizi), altfel germineaza foarte putine seminte, iar plantele obtinute au in majoritatea cazurilor o crestere atipica, mai mult in inaltime decat in lateral, cu inflorire din anul patru - cinci. Recomand inmultirea prin butasi, vara, in substrat nisipos, pana in iarna face radacini si plantare primavara, afara, inflorind si fructificand dupa doi - trei ani. Se mai poate marcota, prin aplecarea unei crengi si fixarea ei de sol printr-un carlig, apoi acoperirea acestuia cu pamant. In primavara urmatoare poate fi desprinsa de planta mama si plantata la locul definitiv, inflorind in acelasi an. Se poate si altoi pe tulpina, pentru a obtine exemplare tabulare, pe portaltoi de Crataegus ori Sorbus. Voi incerca imediat ce voi obtine portaltoi, cred ca ar fi o forma foarte interesanta!
Este o specie mult pretuita in amenajarea spatiilor verzi datorita frunzisului delicat, verde intens si a culorii caramizii toamna, pentru inflorirea abundenta si florile finute, in mai, fructele rosii care contrasteaza placut atat cu verdele ierbii cat, mai ales, cu albul zapezii si rusticitatea de care da dovada, fiind docil si crescand multumitor pe aproape orice tip de sol.
Se foloseste plantat individual sau in grupuri pe peluze ori langa rasinoase columnare sau langa grupari de arbori si arbusti, aducand armonie prin diversitate, fiind in acelasi timp un element important in proiectarea pe verticala.
Pe scurt, este o aparitie placuta, diferita, decorativa si foarte putin pretentioasa, insa iubeste soarele.
 

riana

Active Member
sunt innebunita dupa aceasta planta si am tot cautat la pepiniere dar nu am gasit decat din acela inalt. vecina mea are insa nu stia cum sa-l inmultesca , insa in primavara a pus seminte in pamant si au iesit dar, numai 3 asa ca unul e al meu :)
 

dana_rusu

Member
Raluca la primavara i-ti trimit eu lastarasi si cred ca am sa incerc si varianta marcotului.Dar numai sa ajungem ca acum suntem acoperiti cu zapada :x
 

riana

Active Member
mersi Dana cred ca e mai simplu prin marcotaj ca eu asa am prins din cotoneasterul meu cel inalt si a facut foarte repede radacina
 

dana_rusu

Member
La primavara executarea :rofl: eu am de doua feluri dar sincera nu am fost prea atenta sa vad diferenta ,cei drept ca in oamna aratau bine roscati amandoi :rofl:
 
Sus