Copaceii mei in aceasta primavara

ddalcu

Member
Salutare la toata lumea!

Am sa va prezint si eu copaceii mei asa cum arata ei in aceasta primavara :)

1. Acest ulm chinezesc este dupa parerea mea cel mai frumos copacel pe care il am. Este deja la a treia iernare de cand e la mine si pare sa o duca destul de bine :) Multe modificari nu cred ca-i voi mai aduce in viitor.


2. Cu acest Fukien Tee m-am chinuit foarte mult anul trecut. L-au napadit niste "lighioane" (am un lapsus, nu mai stiu cum se numeau) de am crezut ca nu mai scap de ele sub nici o forma... I-am facut si o defoliere completa la un moment dat. Oricum, intr-un final l-am salvat (dupa niste chimicale "gustoase"), iar acum nu fac fata eu sa tund pe cat creste el :D


3. Despre acest ficus nu sunt multe de spus. L-am cumparat acum 2 ani pentru ca imi placea foarte mult cum arata comparativ cu restul si a fost nesperat de ieftin. In rest, in afara de niste tunderi care mi-au adus vre-o 5 plantute noi, nu i-am facut alte modificari. Nici nu vad ce i-as mai putea face.


4. Acest Citrus Calamondin e la mine de aproape 3 ani. Cand l-am luat avea frunzisul cat o minge de handball si vre-o 3 fructe. In timp i-am dat forma pe care o vedeti, iar acum cateva zile am bagat iar uneltele in el :) In poza nu se vede, dar acum este plin, plin de muguri noi. Abia astept sa vad cum o sa arate peste vre-o luna, doua.


5. Amaratul asta de ulm l-am salvat dintr-un Baumax. Era vai de capul lui. Acuma este dupa prima iernare la mine si vad ca e ok. Mai e mult de munca la el, dar cred ca are potential.


6. Acest copacel a ajuns la mine acum o luna si ceva. Mai avea numai o singura frunza in viata, restul erau complet uscate pe el, plus multe crengi compromise. Cine l-a avut il uda normal, numai ca la ce sol avea nu intra apa sub nici o forma la radacini. La mine a primit tratamentul scufundarii vasului in apa si si-a revenit. Ieri i-am schimbat in sfarsit vasul si solul. M-am chinuit aproape 2 ore, n-am vazut de cand sunt eu asa o compresie de radacini si argila. Deocamdata nu stiu ce voi face cu el, cum il voi forma, dar pana una alta am sa-l mai las vre-o doua luni sa-si revina asa cum trebuie. Poate am sa-l las chiar pana la anul.


Cam cu asta "ma laud" momentan. Sper ca v-au placut copaceii mei. Astept critici si sugestii :D
 

sicora fabian

Active Member
La critici si sugestii sunt bun! Mai ales la critici! :rofl:
Ce-mi place la copaceii tai este ca au trunchiul format!
La primul nu-mi place varful, ar trebui aerisit un pic, iar ramurile par in acelasi plan, nu radiar. Au inceput sa se ingroase si arata bine!
La 2 nu ma pricep, iar la ficusul de la 3 i-as face un marcotaj cum a facut Vali la ulmul lui, pentru a-i reduce din inaltime si a-i proportiona coroana.
Calamondinul trebuie sa-si ingroase trunchiul, nu-l poti tine prea mic . . .
La "amaratul ala de ulm" trebuie sa-i mai formezi cateva sarpante - eu l-as taia deasupra primei crengi! :oops:
Prea multe laude nu ti-am adus nici tie, asa ca ma pregatesc sufleteste pentru cand imi voi prezenta si eu copaceii! :rofl:
 

ddalcu

Member
Laudele nu ma ajuta deloc sa-mi imbunatatesc copaceii, asa ca prefer oricand criticile/sugestiile :)

sicora fabian a spus:
la ficusul de la 3 i-as face un marcotaj cum a facut Vali la ulmul lui pentru a-i reduce din inaltime si a-i proportiona coroana.
Da-mi un link te rog. Nu stiu ce sa zic cu redusul inaltimii... El si asa e destul de mic, aproximativ 30cm, iar la ce frunze mari are nu stiu daca l-ar avantaja o inaltime mai mica.

sicora fabian a spus:
La "amaratul ala de ulm" trebuie sa-i mai formezi cateva sarpante - eu l-as taia deasupra primei crengi!
Hmm... In partea din stanga stiu ca mai are nevoie de ramuri, dar la partea cu taiatul deasupra primei crengi nu ma prea duce imaginatia :) Crezi ca poti detalia putin printr-un desen cam care-i viziunea ta?
 

sicora fabian

Active Member
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... &start=480 - pentru marcotaj.
La celalalt - taiat oblic si ridicata creanga in sus, urmand ca ulterior sa alegi crengile pentru schelet, ori o lasi de sarpanta si alegi varful si celelalte crengi dupa aceea. Sigur, dureaza . . . Insa daca tu ai plecat pe o inaltime mai mare, tot cam atat dureaza pana-l conturezi. :?
Oricum, are un trunchi frumos si va iesi bine indiferent de solutia aleasa!
 

ddalcu

Member
Interesant... Am sa ma mai gandesc la ideea cu marcotajul, desi n-am mai facut niciodata.
Pana una alta, ce ma sfatuiesti sa fac pentru a reduce dimensiunea frunzelor la ficusul asta?
 

sicora fabian

Active Member
La cum arata, denota ca a fost bine crescut si ingrijit!
O metoda ar fi defolierea, dar eu n-am facut-o niciodata totala. Am sa caut poze, poate se observa, eu reduc frunzele taindu-le in unghi la varf. Doar daca-i fertilizez sau n-au lumina cresc frunze tot mari!

Poza-i veche, dar daca o maresti, se vad frunze taiate si la jumatate si in unghi.
 

pork

Member
La ficus din cate stiu se reduce dimensiunea prin defoliere si bineinteles lumina din abundenta. Dar de acum ziua creste, vine vara, este lumina.
 

ddalcu

Member
Da... Am sa incerc o defoliere partiala. O sa tai cam 80% din frunze, lasand doar pe cele mai mici. Sa vedem ce-o sa iasa :D
 

vali

Active Member
Moderator
Copaceii par sanatosi, iar asta e cel mai important.
Sa-ti traiasca!
La toti mai este mult de lucru...
Personal, consider ulmul de la nr.5 ca fiind cel mai clar pe un drum bun.

Si ca tot v-ati oprit asupra ficusului, primul lucru pe care i l-as face ar fi sa rezolv "bajbaiala" aia de la baza trunchiului.
L-as ingropa pana la linia rosie si as astepta noi radacini care acopere totul
 

ddalcu

Member
Daca fac lucrul asta mi se pare ca prima creanga va fi mult prea jos, plus ca scad dimensiunea copacului, care si asa este cam mic dupa parerea mea, avand in vedere dimensiunea frunzelor la aceasta specie. Are mai putin de 30cm inaltime.

Ce-mi recomanzi pentru carmona de la 2? Sa-l dezvolt in continuare in "broom style" (nu prea e preferatul meu nici pe departe...) sau sa-i fac o defoliere ca sa vad cam cum sta cu crengile si sa incerc altceva?

Ceva idei si pentru 6? :D


Multumesc.
 

vali

Active Member
Moderator
Treaba cu ingropatul trunchiului la ficus, este una temporara. Am crezut ca-i de la sine inteles. Faci acele radacini pentru a ascunde un defect al trunchiului si pentru a le expune apoi. Ideea era ca dupa ce le obtii, ficusul sa fie ridicat din nou (gradual) la nivelul la care e acum. Iar in timp, sa tinda catre o silueta de genul http://www.treesflowers.com/wp-content/ ... 238xcT.jpg care este mult mai reprezentativa pt un ficus.
Iar dimensiunea nu trebuie sa te sperie. Exista ficus retusa si de 14-16 cm, fara ca frunzele sa para iesite din scala. Se pot micsora...

La carmona, nu vad ce e sub frunze, asa ca e cu dus si intors: poate avea o structura a ramurilor care sa-ti permita sa construiesti altceva, dar la fel de bine e posibil ca mai mult decat e acum sa nu obtii.

La lemnul cainesc, personal, as renunta la toata partea stanga, aplicand o taietura oblica astfel incat ramura ce porneste spre dreapta sa devina o continuare a trunchiului. Apoi, ar trebui lasat in pace, cativa ani. Stiu ca asta nu place multora...
Insa, sa fim realisti, in faza actuala nu prezinta cine stie ce potential: un batz lipsit complet de conicitate, din care ies niste ramuri atipice, in directii neinspirate.
Sau, il poti folosi ca material didactic, sa-ti incerci mana pe el.
Personal, am avut ani la rand cate-un exemplar d-asta.
 

ddalcu

Member
He, he! Am avut amandoi aceeasi idee! :D Cand am intrat sa postez ce i-am facut lemnului cainesc, am vazut raspunsul de la tine. Asa arata copacelul dupa ce l-am chinuit vre-o jumatate de ora:



Sper sa reziste. E primul lemn cainesc pe care-l am si nu stiu cum se comporta.

In ce priveste ficusul, am inteles acuma la ce te referi. Doar ingropand-ul ii vor da radacini in zona aia sau mai trebuie sa-i fac ceva?
 

vali

Active Member
Moderator
Da, eu as fi fost mai drastic. Cam la asta ma refeream ca as pastra La urma urmei, e inca primavara. Inca se pot face taieri masive la unele specii. Inclusiv Ligustrum, care suporta extrem de multe!
Cu rosu, e unghiul la care as fi facut eu taietura.

De-acum, lasa-l sa lastareasca de pe unde vrea el. Elimina doar lastarii care apar in locuri in care chiar nu au ce cauta (are prostul obicei sa lastareasca si direct de la baza trunchiului, sau din radacina; doar e arbust!). Apoi, daca chiar vrei sa-l pastrezi, vizualizeaza o structura primara cat mai simpla.
Distractie placuta!
 

vali

Active Member
Moderator
Pai, asta este calatoria bonsai: o suma de decizii :). Le iei pe cele mai mult sau mai putin corecte, in momente mai mult sau mai putin potrivite, iar rezultatul este mai mult sau mai putin bonsai :)
Problema e aceea ca, indiferent cum sau de la cine inveti, indiferent cate sugestii si sfaturi ti se dau, in realitate faci totul singur. Tu, cu mintea si mainile tale! Dar tot de-aici vin si satisfactiile (cand e cazul!) :D
 

ddalcu

Member
Da, asa-i... Pana la urma m-am decis, am sa-l mai tai putin, dar asta maine dimineata, sa se mai linisteasca si eu :D Am sa revin cu poza versiunii finale.

Am pastrat niste crengute lemnificate (au si frunze) pe care le-am pus momentan in apa. Am sanse sa se prinda? Am spus deja ca nu am experienta cu lemnul cainesc, de asta intreb :D


LE: Dupa cum se poate vedea, n-am mai avut rabdare pana maine, asa ca asta e versiunea finala:



Inainte si dupa:



Da, mult mai mult potential :D Numai de-ar rezista la cat l-am chinuit azi.
 

vali

Active Member
Moderator
Cred ca urmatorul pas ar trebui sa fie rezolvarea bazei trunchiului.
Senzatia aia de trunchi protzapit in doua picioare nu-l favorizeaza.
Un marcotaj la linia de bifurcatie ar putea sa constituie inceputul unui nebari mult mai atragator.

Partea de sus, inteleg ca o lasi ca sa dezvolti ceva pe-acolo...
 

ddalcu

Member
Da, nici mie nu-mi place partea de jos, dar nici la marcotaj nu m-as baga... N-am mai facut niciodata si ma tem sa nu omor copacul. Nu prea stiu ce sa fac... Oricum anul asta il las asa.
 
Sus