Controlul algelor -Melci pt iazuri

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Nu prea sint in tema cu subiectul iazurilor, dar am descoperit din intimplare o referintza la un melc care face curatzenie in iazurile de clima temperata.

Numele este Viviparis malleatus, originar din Japonia, nu este invaziv si se pare ca naste pui in loc de inmultirea prin oua...

Iata si pagina referinta

http://www.justpondplants.com/snails.htm

Sper ca subiectul nu a mai fost mentionat, daca da imi cer scuze si rog un moderator sa stearga postarea.
 

goodmans

Member
foarte interesant ce zici tu aici,si e adevarat,melcii astia fac treaba dar intrebarea mea e:
-de unde ai luam?
ca americanii aia nu livreaza in RO.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Nu stiu inca de unde ii luam, dar cred ca se gasesc pe undeva prin Europa. Nu cred ca sint numai la americani. Ideea e ca ii stim numele si stim ca exista. Cred ca cel mai usor de gasit ar fi pe la furnizorii pt acvarii pt ca pare a fi foarte disponibil in industria acvaristica.
Problema cu melcul asta este ca ii place tare mult apa murdara si mai putin apa curata. Probabil pt a supravietui peste iarna ii trebuie ceva mil pe fundul baltzii.

In Canada este o scoica mica care creste natural in lacuri si se ataseaza in grupuri la suprafatza bolovanilor mai mari. Scoica are cam 2-3 cm si pare prolifica . La asta ii place apa curata si probabil curata apa.
 

alias

New Member
Salut. Cand eram copil si aveam cred in jur de 10-12 ani prindeam in lacul IOR din Bucuresti niste melci asemanatori cu acestia, erau tot maro si "nasteau" pui vii. Semanau extrem de mult cu melcii aceia galbeni de acvariu. Se inmulteau destul de greu, dar erau rezistenti, pentru ca ii tineam in apa de la robinet si nu aveau probleme. Din pacate insa in ziua de azi lacul IOR (ca mai toate lacurile din capitala) este distrus in totalitate, pentru ca dintr-un lac "self-sustained" cu izvoare naturale, si o multime de specii de pesti, care erau foatre bine echilibrate, o vegetatie bogata tot timpul anului, acum a ajuns un lac "mort", caruia i-a fost smulsa orice urma de vegetatie, asta pentru a nu deranja ochiul babelor care stau pe sutele de banci construite pe maluri. Nivelul apei a fost ridicat artificial, multe dintre plantele marginale au fost distruse in acest proces, deoarece au betonat malul iar, inaltandu-l cu aproximativ 20cm. Daca odinioara in aces lac puteai intalni caras, crap, platica, sabioara, rosioara, firca, boarta (dependenta de existenta unei specii de scoica in mantaua careia isi depuneau icrele), porcusor, ghibort (foarte rar), regina baltii, tipar, numarul lor fiind reglat de stiuca, biban si somn romanesc, acum din pacate mai poti zari la suprafata unei ape maronii, lipsite de orice urma de vegetatie, cateva exemplare de rosioare ratacite, de maxim 12-15cm, rar cate o regina baltii gafaind dupa aer la suprafata si pe alocuri cate o "turma" de puieti de somn pitic devorand mucurile de tigara aruncate de ghertoii de IOR aflati in trecere cu pitzipoancele lor de companie. Pacat :(
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Na pai melcii care ii descrii tu, cred ca au shanse maxime sa fie cei de care povesteam eu.
 

alias

New Member
popgeo a spus:
Na pai melcii care ii descrii tu, cred ca au shanse maxime sa fie cei de care povesteam eu.
Nu neaparat. Inruditi cel mai probabil. Sunt convins ca sunt destule specii de melci vivipari, dintre care cel putin cateva sunt maro ;-)
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Poate, dar citi rezista in clima temperata peste iarna ? Daca ar fi cazul, inustria de profil ar fi listat mai multi in mod cert.
 

IulianGradinarul

New Member
Iaz - lac

alias a spus:
... dintr-un lac "self-sustained" cu izvoare naturale, si o multime de specii de pesti, care erau foatre bine echilibrate, o vegetatie bogata tot timpul anului, acum a ajuns un lac "mort", caruia i-a fost smulsa orice urma de vegetatie ...
Cam ce descrii tu in prima parte imi doresc eu. De ce ar fi nevoie pentru a obtine asa ceva? Doar de izvoare naturale? O membrana nu le-ar acoperi? (in cazul izvoarelor subterane)

alias a spus:
... au betonat malul ...
Deci exista si dezavantaje in cazul fixarii malurilor?
 

alias

New Member
Cred ca m-am exprimat gresit cand am zis ca au betonat malul. Malul a fost intotdeauna betonat la verticala, ei doar au inaltat bordura inca vreo 20cm. Avantajul unui lac cu malurile betonate este faptul ca poti avea apa adanca inca de la mal. Adancimea lacului IOR la mal era cuprinsa intre 35 si 210cm, acum e total schimbat ... Daca vrei parerea mea - nu exista niciun dezavantaj in cazul fixarii malurilor, doar avantaje, poti sta linistit pe mal fara palpitatii ;-)

Daca ai panza freatica relativ aproape de suprafata atunci nu merita sa investesti bani in folie, dar daca panza freatica este la adancime mai mare, decat nivelul fundului iazului, atunci trebuie neaparat sa pui folie pentru ca altfel risti sa-ti sece iazul complet. Daca solul este foarte argilos poti sa incerci sa-l compactezi foarte foarte bine astfel incat sa pierzi cat mai putina apa in perioadele secetoase cand nivelul panzei freatice coboara si mai mult. Personal daca as avea terenul si iazul pe care il ai tu, as face intai un studiu amanuntit al zonei, al terenului si al solului si cel mai probabil as merge pe folie. Este foarte scumpa cred la suprafata respectiva. Folia EPDM costa in jur de 30RON/mp la grosime 1,02mm, dar tine zeci de ani, fara sa mai fi nevoit sa mai schimbi nimic, iar lucrarile de intretinere necesare se vor reduce drastic ca timp. In plus cand ploua sau bate vantul tare si se fac valuri, pentru ca putem vorbi de valuri la asa o suprafata (~450mp din cate am inteles) din cauza malurilor din pamant s-ar tulbura apa. Daca nu folosesti filtre bine dimensionate cel mai probabil apa nu s-ar limpezii prea curand. Neaparat daca pui folie trebuie sa faci un "prea plin" deoarece trebuie sa urci cu folia si peste calugar si ar deveni nefunctional. In rest doar de bine, ar iesi ceva de vis.
 

emundin

Member
Acesti mici devoratori de alge se gasesc in germania insa nici macar nu am incercat din cauza ca apa mea este destul de calcaroasa si ii omora imediat. Remediu cel mai bun raman tot pestii
 

estrella

Member
Am facut si eu un iaz de beton in primavara.
Pana acum nu l-am curatat, am vrut sa creez un biotop natural chiar daca apa este de la cismea combinata cu cea de ploaie.
S-au adunat normal tantarii, a aparut matasea broastei.
Am multi melci in curte si am gasit cativa si in iaz, pe care i-am salvat.
Astazi a aparut si broasca, sunt tare fericita.
Oracaie ceva de gen CIRRRRRRRRRRRRR.
O fi broscoi?
Deci nu trebuia sa scot melcii ca sa manance algele?
 

Antonio2003

Member
Melci Viviparus Viviparus se gasesc si prin apele noastre romanesti o gramada,mi se pare ca ei nasc pui vii,dar ei pot avea paraziti,eu am un fel de iaz-fantana veche si am un peste si sunt cativa pomacea,dar cred ca la iarna mor,nu sunt ei obisnuiti cu temperaturi mici,daca nu or fi murit deja,mai aveam si vreo doi planorbis dar nu i-am mai vazut de o vreme,ai grija la lymnaea,planorbis si physa ca in 2-3 luni ai iazul plin de puisori
 

Antonio2003

Member
Am facut si eu un iaz de beton in primavara.
Pana acum nu l-am curatat, am vrut sa creez un biotop natural chiar daca apa este de la cismea combinata cu cea de ploaie.
S-au adunat normal tantarii, a aparut matasea broastei.
Am multi melci in curte si am gasit cativa si in iaz, pe care i-am salvat.
Astazi a aparut si broasca, sunt tare fericita.
Oracaie ceva de gen CIRRRRRRRRRRRRR.
O fi broscoi?
Deci nu trebuia sa scot melcii ca sa manance algele?
melcii care traiesc in apa mananca algele,cei care cad accidental nu
 
Sus